PH meter

Kan man bruke dette "vidundermiddelet" 5.2 eller hva det nå heter, til å kalibrere ph-måleren?

Jeg har en stor boks minus 1 ts av dette stoffet som skulle sikre ph på 5.2. Det ble med det ene forsøket og det hadde jo vært kjekt å kunne bruke det til noe fornuftig.
 
Kan man bruke dette "vidundermiddelet" 5.2 eller hva det nå heter, til å kalibrere ph-måleren?

Jeg har en stor boks minus 1 ts av dette stoffet som skulle sikre ph på 5.2. Det ble med det ene forsøket og det hadde jo vært kjekt å kunne bruke det til noe fornuftig.
Det er lurium, det der. Det er opprørende at bryggeforretningene selger det, uten å fortelle at du skal ha et nokså spesielt vann for at det skal funke. Så nei, det er bare å hive faenskapet.
 
Det er lurium, det der. Det er opprørende at bryggeforretningene selger det, uten å fortelle at du skal ha et nokså spesielt vann for at det skal funke. Så nei, det er bare å hive faenskapet.
Nå er jeg svært svak i kjemi, men phosfat brukes jo ofte til å lage buffer og ved blande ulike phosfatsyrer i gitte mengdeforhold så får mann en predikert pH. Og på boksen står det at den inneholder ikke spesifiserte phosfater. Så det er vel ikke riktig at produktet ikke virker? Men phosfat ødelegger enzymene i mesken, og det er vel det som er viktigste grunn til å unngå det? Og hvis den buffrer ut til 5.2 hver gang uansett, så er vel kanskje andre salttilsetninger uten effekt?
 
Nå er jeg svært svak i kjemi, men phosfat brukes jo ofte til å lage buffer og ved blande ulike phosfatsyrer i gitte mengdeforhold så får mann en predikert pH. Og på boksen står det at den inneholder ikke spesifiserte phosfater. Så det er vel ikke riktig at produktet ikke virker? Men phosfat ødelegger enzymene i mesken, og det er vel det som er viktigste grunn til å unngå det? Og hvis den buffrer ut til 5.2 hver gang uansett, så er vel kanskje andre salttilsetninger uten effekt?
Fyren som har laget det, har innrømmet at det ikke funker - annet enn om man har et spesielt vann. Det blei laga til et bryggeri med akkurat det vannet.

Dette hører til det som det ikke er noen vits i å diskutere. Utallige har prøvd det og funnet ut at det ikke virker.
 
Nå er jeg svært svak i kjemi, men phosfat brukes jo ofte til å lage buffer og ved blande ulike phosfatsyrer i gitte mengdeforhold så får mann en predikert pH. Og på boksen står det at den inneholder ikke spesifiserte phosfater. Så det er vel ikke riktig at produktet ikke virker? Men phosfat ødelegger enzymene i mesken, og det er vel det som er viktigste grunn til å unngå det? Og hvis den buffrer ut til 5.2 hver gang uansett, så er vel kanskje andre salttilsetninger uten effekt?
Den bufrer ikke til 5.2 "uansett". Dette er kjemi, det finnes ingen vidundermiddel som trosser kjemiens regler.

Såvidt jeg vet er dette produktet laget for et spesifikt bryggeri, opprinnelig. Et bryggeri som hadde en viss type vann hvor denne sammensetningen av stoffer i produktet ville gjøre at pH'en på et sted i prosessen landet rundt 5.2. Det er litt som at alle planetene står på rekke og rad, mens du selv står på en fot. Så har det på uforklarlig vis, hvis man ser bort fra penger, blitt kommersialisert og solgt over disk uten skam..

Det er det samme som om du skulle solgt "pH-Børre" fordi en viss blanding funker hos deg, og sagt at det da skal funke for alle. I beste fall så treffer du faktisk 5.2, men det er da ikke annet enn ved en tilfeldighet. Det kan også dra ned pH, men det er ikke noen magisk greie som bang drar ned alt slags vann eller vørter til 5.2, eller opp.

Men uansett så er svaret nei. Du kan ikke bruke det til å kalibrere et pH meter. Det er ikke vits i å tenke mer på det, du kan ikke bruke det til det.

Skal du kalibrere et pH meter så kjøp ordentlig buffer som er ment til formålet. De beste bufferne er flytende av samme produsent som pH meteret ditt. Men du kan ikke åpne og lukke samme beholder over lang tid tid, da det vil slippe til luft, altså hydrogen. De må byttes ut av og til.
Skal du drive med pulver og batterivann så har du minst to potensielle feilkilder. Det er mengden pulver i en mengde avionisert vann, som du må måle opp selv. Hvis du bare er ute etter "ca" så er pulver og batterivann bedre enn ingenting, litt placebo i verste fall, det kan noen sove godt på.
Med ferdig flytende buffer så er det ingen feilkilder hvis du kjøper fra en ordentlig produsent, helst fra produsenten av pH-meteret ditt.
 
Sist redigert:
Den bufrer ikke til 5.2 "uansett". Dette er kjemi, det finnes ingen vidundermiddel som trosser kjemiens regler.

Såvidt jeg vet er dette produktet laget for et spesifikt bryggeri, opprinnelig. Et bryggeri som hadde en viss type vann hvor denne sammensetningen av stoffer i produktet ville gjøre at pH'en på et sted i prosessen landet rundt 5.2. Det er litt som at alle planetene står på rekke og rad, mens du selv står på en fot. Så har det på uforklarlig vis, hvis man ser bort fra penger, blitt kommersialisert og solgt over disk uten skam..

Det er det samme som om du skulle solgt "pH-Børre" fordi en viss blanding funker hos deg, og sagt at det da skal funke for alle. I beste fall så treffer du faktisk 5.2, men det er da ikke annet enn ved en tilfeldighet. Det kan også dra ned pH, men det er ikke noen magisk greie som bang drar ned alt slags vann eller vørter til 5.2, eller opp.

Men uansett så er svaret nei. Du kan ikke bruke det til å kalibrere et pH meter. Det er ikke vits i å tenke mer på det, du kan ikke bruke det til det.

Skal du kalibrere et pH meter så kjøp ordentlig buffer som er ment til formålet. De beste bufferne er flytende av samme produsent som pH meteret ditt. Men du kan ikke åpne og lukke samme beholder over lang tid tid, da det vil slippe til luft, altså hydrogen. De må byttes ut av og til.
Skal du drive med pulver og batterivann så har du minst to potensielle feilkilder. Det er mengden pulver i en mengde avionisert vann, som du må måle opp selv. Hvis du bare er ute etter "ca" så er pulver og batterivann bedre enn ingenting, litt placebo i verste fall, det kan noen sove godt på.
Med ferdig flytende buffer så er det ingen feilkilder hvis du kjøper fra en ordentlig produsent, helst fra produsenten av pH-meteret ditt.
100% enig i alt her. Et tilleggspoeng: Vi veit ikke om den pH-verdien produktet foregir å treffe er en verdi målt ved mesketemperatur eller ved romtemperatur. Jeg vil tru at det er mest sannsynlig at bryggeriets bestilling var på et produkt som kunne sikre en pH på 5,5 ved romtemperatur. 5,2 ved romtemperatur er den nedre grensa for lyse lagere, mens 5,5 er midt på treet til alt. (+/- 0,3 er forskjellen mellom pH målt ved vanlig mesketemperatur og ved romtemperatur. pH er lavere ved høyere temperatur.)

Du får kjøpt buffere til kalibrering i pulverform. Men de må blandes ut i demineralisert vann - og det sier egentlig seg sjøl, fordi det er nokså utenkelig at pH i oppløsninga ikke skulle påvirkes av det som allerede finnes i vannet av stoffer som påvirker pH.
 
Tilbake
Topp