Finn Berger
Moderator
Det er nok ikke noen fasit på når du vil tilsette ioner. Syren derimot bør tilsettes i det vannet som havner i mesken til slutt, og så vil du kanskje ha nok kalsium for selve meskingen. Men for smaksjusteringer må man tenke på at mye går tapt i mesken.
Jeg er litt usikker på hva du mener her. Mener du rett og slett det enkle faktum at en viss mengde vørter - +/- 20%? - som da selvfølgelig inneholder en tilsvarende mengde av de ionene du har tilsatt, ikke blir med over i koken, og at du på den måten taper noe av det du har tilsatt? Det er jo viktig å ta hensyn til det hvis du vil beregne mineralinnholdet i vørteren/ølet ditt nøyaktig.
Jeg har prøvd å sette sammen det jeg etter litt leting finner om dette - og så er jeg interessert i å få korrigert det som eventuelt ikke stemmer:
Med det bløte vannet de fleste har i Norge, gir det mening å få tilført noe kalsium i mesken, siden kalsium (>50ppm) er nødvendig for flere prosesser der. Det du vil ha ut over det du tilfører av sulfat og/eller klorid sammen med kalsiumet for å justere smaksprofilen til ølet, kan du da heller tilsette under kok - hvis det trengs mer.
Som "sikringskost" i mesken kan man tilsette 1 teskje til sammen av kalsiumsulfat (gips) og kalsiumklorid i et 25 liters brygg. (Du kan selvfølgelig bruke bare gips eller kalsiumklorid.) Det gir ca. 50 ppm kalsium i 25 liter. 1 teskje gips gir også 141 ppm sulfat i 25 liter, og 1 teskje kalsiumklorid gir 107 ppm klorid. (Tall fra Gordon Strongs Brewing better beer, s.149)
Når du ser dette i forhold til den totale mengden du ønsker av sulfat og/eller klorid må du ta med i beregningen at +/- 20% av sulfat- og kloridionene ikke blir med videre over i kokekjelen.
Som regel vil du faktisk ikke trenge mer av disse saltene enn denne mengden. Unntaket er amerikanske humledrevne øl, der du kan ha opptil 400 ppm sulfat. Ellers er øvre grense for både klorid og sulfat 150 ppm, så du har litt å gå, i alle fall når det gjelder klorid (Palmer, s.337 ff). Men jeg vil si at det som regel kan være like greitt å holde disse tilsetningene relativt lave.
Jeg har ikke vært veldig opptatt av disse beregningene. Jeg kikker gjerne på den kalkulatoren @glennrlie har laget på grunnlag av Gahrs tabeller, for å få en ide om balansen mellom sulfat og klorid. Så tilsetter jeg til sammen en til halvannen teskje i mesken, og regner med at det er greit. (Jeg brygger 25 liters brygg.) Forøvrig bruker jeg fosforsyre i tillegg til å justere pH. I mørke øl må jeg noen ganger ty til litt natron for å komme opp i pH.
Jeg kommer meg mao. sjelden så langt som til å tilsette noe i kokekjelen.