1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Prosjekt barrique

En tråd i 'Brygging' startet av erikraude, 13 Mar 2017.

  1. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Se på det øverste bildet i linken. Så følger du røret mot proppen. Inn mot proppen forsvinner røret inn i et annet og mye kortere rør, der kommer co2en inn. Det er rør-i-rør
     
    erikraude liker dette.
  2. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Åååååååååpøøøøøpppppaåååååååååå
     
  3. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvilken valuta er det?
     
    1Morten liker dette.
  4. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Hva som helst. Shut up and take my money
     
    erikraude og Kalvatn liker dette.
  5. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Mange som ikke liker Moscatel. De tar feil. Etter flere venner som rynket på nesen, fikk jeg ha resten for meg selv, hver kveld, sammen med rugsprø og blåmuggost.
     
  6. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Belgisk gjær er fascinerende saker. Det blei et fat med øl til overs i sommer, og et med noen få liter igjen i bånn. De har ikke blitt flaska enda, så de står nå her i kjelleren. Og jaggu bobler det ikke rolig og pent i gjærlåsene enda. Ikke noe bobling fra tønna, men det er overtrykk i låsen der også.
    15382509930517053452958481355411.jpg
     
    Mc. og KriHart liker dette.
  7. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Vi er hvert øyeblikk i november, og hvis ølet fra tønna skal rekke å flaskekarbonere og sette seg litt før jul er det ikke sånn kjempelenge til jeg må begynne å tenke på det. I den anledning leste jeg igjennom tråden her, og jeg ser nå at mens det sto på som verst har jeg rett og slett glemt å takke alle som kom med støtte og oppmuntrende kommentarer underveis. Det sømmer seg ikke, for all støtta var en helt sentral komponent i å holde humøret oppe når jeg var som mest sliten. Derfor sier jeg det nå: Tusen takk til alle som bidro med support når jeg holdt på. Dere er en fin gjeng. :)
     
    Olav Njaastad, RETBergen, Staro og 6 andre liker dette.
  8. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Da er 18 liter tappa av tønna og flaska med søte små "god jul"-korker, og tønna er fylt opp igjen med det siste fra sommerens bryggemaraton. Satser på å holde meg og ta første smak 1. desember.
     
    1Morten, Mc., Sarge og 5 andre liker dette.
  9. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Denne tråden er den fineste boken jeg har lest i 2018. Burde vært innbundet.
     
  10. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    En av forumets beste tråder:)
     
    erikraude liker dette.
  11. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Takk!

    Noen får en flaske i secret Santa i år. :)
     
    Sarge, Aasbrygg og 1Morten liker dette.
  12. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Du har jo så mye, kan ikke alle få?:D
     
    LarsUlv og erikraude liker dette.
  13. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Har bare flaska 18 liter til nå, men gitt nok tid kommer sikkert alle til å ha fått. :D
     
    LarsUlv og Aasbrygg liker dette.
  14. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Nå har jeg bare såååå lyst på en liten tønne på rundt 20 liter. Sukk!
     
    erikraude liker dette.
  15. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    I dag er det første desember, og som jeg lova meg sjøl har jeg holdt meg fra å smake på tønneølet fram til i dag. Nå er stua full av lukta av røkelse (og vørter og humle, siden jeg koker to brygg) og blinkende lys i alle farger markerer starten på epilepsimåneden. Det er rett og slett på tide å smake på årets juleøl.

    Førsteinntrykket på skjenkinga var litt skuffende. Jeg trodde jeg hadde karbonert høyt, men neida. Det er ganske forsiktig karbonert. Ikke helt engelsk, men ihvertfall ikke belgisk. Lukta er fruktig og søt, og smaken det samme, med litt syre. Jeg regner med at syra kommer fra tønna, og nå er den mild, men det kan jo endre seg over de neste åra. Ellers er det egentlig ganske nært julebrus. Må nok ta noen glass til for å bli klokere.
     
    Janea, Anders-, YngveKL og 5 andre liker dette.
  16. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    En av tingene jeg lå våken om natta og bekymra meg for i tida fram mot at jeg skulle smake på dette ølet var at jeg hadde flaskegjæra det for varmt. Jeg var bekymra for tilstanden til gjæra, så jeg satte kassene inntil radiatoren. Det kan se ut som det har slått til, for lukta av det glasset jeg drakk nå hadde et klart preg av neglelakkfjerner når det hadde varma seg opp litt.

    Ellers er smaken fortsatt julebrus. Fruktig, ikke så mørkt som jeg ønska og littegrann syrlig. Kan være det på tønna blir bra om noen år? Skal ihvertfall lage sirupen en god del mørkere i de neste rundene.
     
    1Morten og Botnen liker dette.
  17. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Fant ut at jeg måtte oppdatere denne tråden med siste utvikling. Jeg skreiv det vel i en annen tråd, men det er greit å samle det som handler om tønna her.

    Jeg var, som det kanskje framgår av tidligere poster, ikke veldig imponert over ølet når jeg drakk et par flasker i desember. Siden da har det bare blitt stående i kjøleskapet i kjelleren. Et par flasker blei delt ut til kompiser, som ikke ulikt meg ikke var videre entusiastiske. Og sånn sto det.

    Så, for en ukes tid sia, kanskje litt lenger, tikka det inn en melding fra en kamerat. Han hadde åpna en flaske han trodde var fra meg og var over seg av begeistring. Korken på bildet han sendte avslørte at det var tønneølet, men beskrivelsen av innholdet stemte heller dårlig med sånn jeg huska det. Nå kan jo lagring gjøre mye rart med et øl, så jeg gikk ned i kjelleren og fant fram en flaske, og lo and behold, som de sier over der, det hadde skjedd mye! Vel var det fortsatt ikke noe jeg hadde giddi å juble nevneverdig over, men det hadde gått i riktig retning med sjumilssteg. Hans flaske hadde stått en måneds tid i kjelleren før den havna på kjøl mens min hadde stått på kjøl hele tida, så hans hadde nok utvikla seg litt mer. Uansett er det lovende i massevis. Prosjektet lever enda. Nå gleder jeg meg til sommeren da jeg skal brygge opp en ny batch. Kanskje jeg skal fate neste runde?

    Hvis noen er kin på å smake, så send meg en pm, men som sagt, jeg holder entusiasmen på avstand enda en stund. :)
     
    Sarge, RETBergen, Mc. og 4 andre liker dette.
  18. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Etter å ha lest denne tråden med en enorm entusiasme er det en stor glede å sitte med ett glass av denne ølen i hånden.
    Dyp rød i glasset, lett tåket med holdbart skum. Litt lite kullsyre ihht typedefinisjon, men jeg er ingen fan av høy karbonering så det passer meg utmerket. Aroma av eik og rødvin, masse. Ingen tvil om at dette er fatlagret fra første sniff. Og det samme går igjen i smak. Massiv eik og rødvin. Har aldri smakt ett øl med ett slikt preg. Og det er nok i overkant mye, for de delikate kandis-, gjær- og tørket fruktsmakene man forventer av en dubbel blir godt kamuflert av det massive eikepreget. Avslutter tørt med ett syrlig anslag. Screenshot_20190301-222444_Gallery.jpg Alt i alt synes jeg dette var ett meget godt øl, unikt og interessant. Den siste flasken skal jeg lagre i kjellern til jul, står jo tross alt "god jul" på korken. Tror den blir fenomenal med lengre lagring.
     
    erikraude liker dette.
  19. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Den hadde nok blitt litt tåkete av turen nordover, for den er mye klarere som kortreist. Kult du likte den! Nå er du veldig snill med meg som mener fatet kamuflerer smakene man forventer i en dobbel, for de var merkelig nok aldri til stede. Jeg skjønner ikke hva som skjedde i produksjonen, men det var forsvinnende lite preg av både gjær og kandissirup før det gikk på tønna. :( Jeg håper å få til noe bedre i de neste rundene og med det trekke opp smaksbildet litt. @msevland foreslo å underpitche litt for å tvinge fram mer gjærpreg. Det kan absolutt være en idé.
     
    Aasbrygg liker dette.
  20. rosnes

    rosnes
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har nå gleden av å ha fått smake på dette absolutt unike brygget.....
    Det er en meget interessant opplevelse, ulikt alt jeg til nå har forbundet med øl - allikevel er det utvilsomt øl, og det er ganske godt.

    Ved åpning av flasken, kom overraskende lite lyd fra karboneringen (men det er absolutt nok gass i selve brygget), efterfulgt av observasjonen av en mindre mengde bunnfall som var skremmende mørkt....Selve brygget er dybt brunrødt, og relativt klart. Det ser helt enkelt veldig godt ut.
    Bouquet: Dufter av sherrylignende toner med appelsinskal/sitrus og fuktig jord, muligens et svakt preg av nellik.
    Smak: Ligger godt i munnen. Fløyels-/ferskenaktig preg dominert av en sherry- og karamell-lignende sødme, med et hint av veldig modne røde bær og en liten læraktig smak jeg ikke klarer å definere. Ettersmaken er snerpete og fatpreget, men et litt julete fruktpreg henger igjen.

    Dette var veldig spennende! Jeg har fått én flaske til, som jeg skal smake på til sommeren.
     
    erikraude liker dette.

Del denne siden