Å legge seg til, er det det vi her østpå kaller "å ligge seg til"? Isåfall ville nok det dessverre ført til en ny mulighet til å fylle huset med eikefat og kegeratorer, og det er jeg ikke helt klar for nå, så jeg tror vi holder oss til porto. Evt noe godt, hjemmebrygga i retur.Går det an å legge seg til flasker? Eller holder det å betale porto?
Tryggere enn å hive det rett på flaske med brett, tenker du?Hva med å kjøpe 4 stk 5L glassflasker fra BSelv og lage 4 småbatcher av ting du kan blande med Barrique. Du kan også tappe fra fat du allerede har.
Bruk Barrique som moderølet og lek med mindre batcher til du finner noe artig.
Når du finner noe bra, flaskekarbonerer du på vanlig måte med sukker eller Speise
Det veit jeg ikke. Har ikke målt på noen måneder. Det var vel 1.008, om jeg husker riktig. Og takk for tipset om Mc. Jeg hadde ikke lagt merke til punktumet.Med brett kan det nok blir litt vel heftig karbonering med både speise og at brett'en sannsynligvis vil spise en god del av det restsukkeret som 530 ikke har spist.
Hva er FG på ølet i tønna nå?
Da må du regne på om 1.008 + det som er i speisen er OK eller om det er så mye at du risikerer flaskebomber.Det veit jeg ikke. Har ikke målt på noen måneder. Det var vel 1.008, om jeg husker riktig. Og takk for tipset om Mc. Jeg hadde ikke lagt merke til punktumet.
Vanskelig å beregne, selvsagt, siden jeg ikke veit hvor langt ned brett vil ta det. Det var vanskelig å beregne karbonering i utgangspunktet. Jeg trodde jeg skulle få en solid, belgisk karbonering med det jeg hadde i sist, men det blei mer engelsk. På eik & tid sa de at kalkulatorene ikke funka for tønneøl, siden det var så flatt etter lang tid på fat. Det stemmer bra med erfaringa herfra.Da må du regne på om 1.008 + det som er i speisen er OK eller om det er så mye at du risikerer flaskebomber.
Jeg har jo litt å ta av, så det er rom for å eksperimentere litt. Tanken var jo ikke å gjøre noe med det på fatet.Viktig å holde roen nå og ikke ødelegge det gode ølet, he he.
Jeg har ingen erfaring i å mikse og trikse, men jeg liker best tanken til @msevland med å tappe av små batcher og trikse med de.
Hvor kraftig karbonering er det mulig å få i en tønne daJeg trodde jeg skulle få en solid, belgisk karbonering med det jeg hadde i sist, men det blei mer engelsk. På eik & tid sa de at kalkulatorene ikke funka for tønneøl, siden det var så flatt etter lang tid på fat. Det stemmer bra med erfaringa herfra.
Jeg har jo ikke karbonert i tønna, da.Hvor kraftig karbonering er det mulig å få i en tønne da
Blir en tønne like tett som en flaske. Ser for meg at treverket slipper ut trykk over tid.
Aha!Jeg har jo ikke karbonert i tønna, da.
Ok, teskje er greit.Aha!
Det var det jeg trodde. Skjønte ikke helt det der med tretønne og trykk.
Tappet du på fat og karbonerer der?
Jeg må ha det inn med teskje . ...
Nå skjønner jeg, he he.Ok, teskje er greit.
Først gjæra jeg 250 liter eller så i en drøss med plastkar. Når det var nesten ferdig fylte jeg alt sammen på tønna og lot det stå. Så, et halvt år seinere omtrent tappa jeg 18 liter fra tønna over i et reint plastkar, blanda inn en dugelig dose kandissirup og flaska det. Ut fra onlinekalkulatoren skulle mengden sukker i sirupen gi en belgisk karbonering, typ 3,2 vol co2. Det har det ikke gitt. Etter besøket på eik og tid har jeg kommet til den konklusjon at det antakelig skyldes at ølet på tønna inneholder betraktelig mindre oppløst co2 enn det kalkulatorene legger til grunn.
En babytønne.Nå skjønner jeg, he he.
Tror kanskje jeg hadde visst det visst jeg hadde husket alt som stod i tråden.
Artig prosjekt du har satt i gang.
En sånn tønne blir nok en mulig julegave til meg selv. Bare at den blir en tiendedel av størrelsen.
Mer tønne for the bucks her: Eikefat – Brande Agentur