Ja, picnic 2.0 er veldig grei til å ta SG-målinger og til å tappe ut gradvis mer og mer vørter da jeg skulle sparke i gang igjen gjæringen i erlenmeyerkolben.
Det blir bare spekulasjon, men jeg kan peke på flere forhold:
- Jeg målte ikke SG før jeg tilsatte sukkerlake og champagnegjær, og trolig gjorde jeg det litt vel tidlig.
- Om SG da fremdeles var rimelig høy, og jeg i tillegg tilsatte sukkerlake med 1,55 kg sukker, er jo det en ganske tøff start for gjæren.
- Første tilsetning sukkerlake kjølte jeg noe ned, nesten ikke den andre, men jeg tror ikke temperaturhevingen til ca. 24 grader i karet var det mest avgjørende. Selv om en del gjærceller som fikk nærkontakt med den varme vørteren sikkert strøk med.
- Skulle jeg gjort dette igjen, ville jeg nok sørget for at US-05 jobbet helt til den ble ferdig, tilsatt champagnegjær og bare litt sukkerlake, og ventet med å gunne på med mer sukker til jeg så at gjæren "koste seg" fra før.