Protagonist

Jeg har jo ikke målt OG, og aner hvilken ball range jeg burde tatt utgangspunkt i. (Og hva er egentlig OG, når du tilsetter så mye rart i så mange steg....)

Siterer innlegget mitt som jeg la til i forrige post

nei, men skal vi se; med begge sukkerposene skule du vel ligge på 1.164, med litt fortynning kanskje 17,5%.?

Også må du ta med fortynningene dine
 

Vedlegg

  • Screenshot 2022-12-14 at 21.12.52.png
    Screenshot 2022-12-14 at 21.12.52.png
    546,6 KB · Sett: 18
Etter 15 dager og 10 dager siden første sukkertilsetning er min nede i 1.038, og nokså nøyaktig 18%
Kommer fortsatt litt bobler opp fra glasset og smaker fortsatt uferdig, selv om bedre enn sist
Tror likevel ikke jeg tør tilsette no mer sukker og tilsetter kaffe, fater halvparten og overfører resten til et petkar med eikechips neste uke
Men skal tenke på det med sukker..

1FD9ABD1-CD3E-4B25-8874-0E9BABDBCFA9.jpeg
43FB0E7F-B213-489F-BA80-2AAE93848EDA.png
 
@loebrygg, nå har også jeg erfart at tilsetning av kaffe tilsynelatende ser ut til å sørge for økt utgjæring. Mitt brygg hadde som sagt stoppet på 1,056, men etter et jeg i går tilsatte 4-5 dl med varm, nytrukket espresso ble det tydelig aktivitet igjen. Nede på 1,053 nå.
 
@loebrygg, nå har også jeg erfart at tilsetning av kaffe tilsynelatende ser ut til å sørge for økt utgjæring. Mitt brygg hadde som sagt stoppet på 1,056, men etter et jeg i går tilsatte 4-5 dl med varm, nytrukket espresso ble det tydelig aktivitet igjen. Nede på 1,053 nå.
3 poeng pga utvanning og 3 poeng pga koffeinkick sånn ca? :p
edit: aner ikke hvordan jeg leste 6 poeng ned…
 
Sist redigert:
Ja, jeg synes det er interessant at både @loebrygg og jeg har erfart at det åpenbart er en effekt her. Kanskje jeg får tørrhumle dette ølet også og håpe på litt hop creep. :p
Som sagt, så gjort. Fant 65 gram med gammel, men vakuumpakket og fryst Willamette-humle (som luktet godt) som jeg tilsatte nå.
 
Rundt 24, om jeg ikke husker feil. Har blitt noen liter ekstra etter forsøkene på å sette i gang igjen stuck fermentation med startere.

Hvis du har fortynnet 20 liter 1.164 til 24 liter betyr vel det at du kun har en OG: 1.137?
16,4*20/24
Og en utgjæring på knapt 60%, og 13,3% alk..

Screenshot 2022-12-19 at 10.38.42.png
 
Hvis du har fortynnet 20 liter 1.164 til 24 liter betyr vel det at du kun har en OG: 1.137?
16,4*20/24
Og en utgjæring på knapt 60%, og 13,3% alk..

Vis vedlegget 59938
Jeg har gitt opp å holde styr på egne justeringer og på å forstå disse beregningene generelt. Men husk at jeg ikke har tynnet ut med vann med SG 1,000 - det er nok bedre å ta utgangspunkt i vørter med SG 1,040.
 
Forutsetter vi at startern har gjæret ut til 1.010 og du har blandet ut med et øl som allerede holder 1.070
Skulle det gi (20*70+4*10)/24
1.060, altså selv uten høyere utgjæring ville du jo fått lavere fg
 
Hmm, har nå lest til øye er blitt stort og vått om denne gjæringa. Slagplanen blir som følger:
Starter opp 7-8/1-23.
Kjøpte liksågodt nye gjærlingskar. Må nå bare finne passende kar å sette dunken i for å unngå gjærende vørter utover gulv.
Kommer til å kjøre oksygen.
Kommer ikke til å rehydrere gjær (evig optimist?)
Gått til innkjøp av hydrometer for å følge gjæring.
Sukker tilsettes 4 ganger ikke 2.
Får HA-18 i posten som brukes istedet for medfølgende champagnegjær.

Edit:
1. Enzym i når gjæring starter roe seg.
2. Sukker etter vørter er gjæret ut (planen hvertfall)

Frem til gjæring skal startes deltar på alle mulige gudstjenester for å få godvilje nok til at dette skal gå bra.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp