joques skrev:Mens i "batch sparging" (som jeg selv utelukkende gjør) har man begge skyllingene oppi samme kjele og lager ett øl av det hele. Det er bare en annen måte å skylle ut mesken på enn kontinuerlig skylling. Det går raskere, og jeg kan ikke se at jeg har mistet nevneverdig utbytte av det.
Gahr skrev:Siste metode er rett.
uThaug skrev:Hei.
Jeg leser her på forumet flere formler for å regne meskeeffektivitet. Hvis jeg tar eksempelet her ut fra mitt siste brygg (mitt andre totalt)
OG etter kok, totalt 28,3 liter:
1060-1000=60/4 =15
28,3x15/7 kg = 60.64% noe som ikke er så bra.
på annen tråd her inne er det følgende formel som blir lagt til grunn ( http://forum.norbrygg.no/index.php?topic=10814.0 ) :
For et brygg som stort sett består av basemalt kan du gjøre følgende:
Ta antall kg malt du har brygget med, og gang med 296. Tallet du får nå deler du på antall liter du har i kokekjelen etter kok.
Mål OG etter koking, og del dette tallet med summen du fikk i regnestykket over.
Eks :7 kg pale, 28,3 liter etter kok, OG 60.
7kg malt x 296/28,3 l = 73,21
OG 60/73,21 = 0,819 = 82% effektivitet/utbytte....
kan noen bidra her?
uThaug skrev:Hei.
Jeg leser her på forumet flere formler for å regne meskeeffektivitet. Hvis jeg tar eksempelet her ut fra mitt siste brygg (mitt andre totalt)
OG etter kok, totalt 28,3 liter:
1060-1000=60/4 =15
28,3x15/7 kg = 60.64% noe som ikke er så bra.
på annen tråd her inne er det følgende formel som blir lagt til grunn ( http://forum.norbrygg.no/index.php?topic=10814.0 ) :
For et brygg som stort sett består av basemalt kan du gjøre følgende:
Ta antall kg malt du har brygget med, og gang med 296. Tallet du får nå deler du på antall liter du har i kokekjelen etter kok.
Mål OG etter koking, og del dette tallet med summen du fikk i regnestykket over.
Eks :7 kg pale, 28,3 liter etter kok, OG 60.
7kg malt x 296/28,3 l = 73,21
OG 60/73,21 = 0,819 = 82% effektivitet/utbytte....
kan noen bidra her?