Rakfisk - forslag til oppskrift på en humlerik APA

AndyHagen

Norbrygg-medlem
Hei dere,
Jeg koser meg med litt oppskriftmakeri om dagen, det skal brygges en APA til et rakfisklag. Tilbehøret blir trolig variert, med alt fra løk til rødbeter og gudenevethva.

Jeg ser for meg at jeg ønsker en viss restsødme mot fisken, og planlegger derfor å meske i øvre sjikt.
Videre ser jeg for meg Cascade, Mosaic, Citra og Simcoe som humler, der Cascade står for bitterhet og noe aroma, mosaic som sen humle, og citra/simcoe som tørrhumle.

Blir dette for tropisk? Bør jeg holde meg til cascade på bitter/aroma og citra på tørr? Eller kanskje til og med byttet ut citra med amarillo for å få mer sitrusfokus?
Alle tips mottas med takk!

*********************
Recipe: Rakfiskøl #6

Style: American Pale Ale
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 31,96 l
Post Boil Volume: 29,12 l
Batch Size (fermenter): 27,00 l
Bottling Volume: 25,00 l
Estimated OG: 1,054 SG
Estimated Color: 18,3 EBC
Estimated IBU: 40,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 74,7 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
5,20 g PH 5.2 Stabilizer (Mash 60,0 mins) Water Agent 1
2,10 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 2 -
0,90 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent 3 -
4,10 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 4 63,1 %
1,80 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) Grain 5 27,7 %
0,60 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 6 9,2 %
30,00 g Cascade [7,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 19,4 IBUs
15,00 g Cascade [7,00 %] - Boil 30,0 min Hop 8 7,4 IBUs
0,75 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) Fining 9 -
0,50 tsp Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins) Other 10 -
20,00 g Mosaic (HBC 369) [11,10 %] - Boil 10,0 m Hop 11 7,4 IBUs
15,00 g Citra [12,00 %] - Boil 10,0 min Hop 12 6,0 IBUs
1,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35 Yeast 13 -
75,00 g Citra [12,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 14 0,0 IBUs
75,00 g Simcoe [12,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 15 0,0 IBUs


Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 6,50 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 16,95 l of water at 73,5 C 67,0 C 60 min

Sparge: Batch sparge with 2 steps (5,54l, 15,98l) of 75,6 C water
Notes:
------
Kalsiumklorid, pH-stab og kalsiumsulfat er pr 10L, og ikke totalt.

Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------

Anders
 
Hei,
I tillegg til det jeg spør om over, lurer jeg på om jeg skal gå for en litt fyldigere og kompleks profil med litt mer restsødme, dvs kanskje splitte opp crystal i to andre typer og samtidig øke i hvert fall 50g opp til 10 % av total. Kanskje kjøre inn litt Special B?
Tenker også å bytte fra WLP007 til WLP051, nok en gang for å unngå for tørt øl for rakfisken.
Noen som har noen tanker om disse valgene?

Anders
 
Min gane oppfatter rakfisk som ganske mild i smaken, ikke salt, surt eller fett.
Derfor ville jeg vært forsiktig med humlen, iallefall smak og bitterhumle.
Har du vurdert andre stiler? Ser for meg at en tsjekkisk pilsner, en viennalager, dunkel hvete eller noe belgiskst kunne passet bra til rakfisk.

En pale ale ville jeg brygget knusktørr, og humlet deretter. Kanskje 25 IBU, lite smakshumle, men gjerne mye aroma/tørrhumle av den tropiske typen.

Men, smaken er som baken, den går opp og ned. Andre kan like noe annet.
 
Det blir nok en pale ale, siden jeg ikke har undergjærkapasitet nå, og medbryggere er skeptisk til dunkelweiss og belgisk. Og jeg får den ikke heeelt knusktørr med WLP051 som er det jeg har i hus. Men jeg skal meske svært lavt for å unngå ugjærbart sukker. Skal også holde humle moderat.
Takk for innspill!

A
 
Spiste rakfisk sist helg, da hadde jeg en ESB, pils og wit, syns ESB'n passa skikkelig godt til og anbefaler den videre.
 
Muligens litt på tvers av en del råd, men likevel. Får ikke tid til å begynne helt på nytt (ESB, eks):

Litt korrigert maltprofil. Har valgt flere typer spesialmalt for å få litt mer kompleksitet, men holder meg under 10 % spesialmalt. Velger 2/3 pilsner og 1/3 maris otter. Byttet litt av crystal med vienna. Jeg innrømmer gladelig at det ikke er en veldig gjennomtenkt maltprofil her, utenom et ønske om litt mer kompleksitet enn ren crystal 120EBC.
Gjærer med 051, men mesker lavt nok (65 eller 66) til at jeg ikke forventer noen restsødme-bombe.

Noen som har noen erfaring med å kompensere mesketemp for lav attenuasjon slik som her? Vil 66C og wlp 051 kunne gi et rimelig tørt øl, eller må jeg ned i typ 64 grader? Eller tenker jeg feil?

Tørrhumling vil justeres etter opplevd smaksprofil i ølet etter halvgått løp. Jeg mistenker at den vil bli redusert betydelig fra nå oppgitte 150g

***********************************'
Recipe: Høybråtens Rakfiskøl #6
Style: American Pale Ale
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 31,96 l
Post Boil Volume: 29,12 l
Batch Size (fermenter): 27,00 l
Bottling Volume: 25,00 l
Estimated OG: 1,056 SG
Estimated Color: 12,7 EBC
Estimated IBU: 36,4 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 74,7 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------

Amt Name Type # %/IBU
5,20 g PH 5.2 Stabilizer (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
2,10 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 2 -
0,90 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent 3 -
4,00 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 4 60,2 %
2,00 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) Grain 5 30,1 %
0,20 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 6 3,0 %
0,20 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 7 3,0 %
0,15 kg Vienna Malt (8,0 EBC) Grain 8 2,3 %
0,10 kg Cara-Pils (5,0 EBC) Grain 9 1,5 %
23,00 g Cascade [7,00 %] - Boil 60,0 min Hop 10 14,7 IBUs
15,00 g Cascade [7,00 %] - Boil 30,0 min Hop 11 7,4 IBUs
0,75 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) Fining 12 -
0,50 tsp Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins) Other 13 -
20,00 g Mosaic (HBC 369) [11,50 %] - Boil 10,0 m Hop 14 7,6 IBUs
15,00 g Citra [13,40 %] - Boil 10,0 min Hop 15 6,7 IBUs
2,0 pkg California Ale V (White Labs #WLP051) [3 Yeast 16 -
75,00 g Citra [13,40 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 17 0,0 IBUs
75,00 g Simcoe [12,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 18 0,0 IBUs

Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 6,65 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time

Mash In Add 17,34 l of water at 72,4 C 66,0 C 60 min
Sparge: Batch sparge with 2 steps (5,30l, 15,98l) of 75,6 C water

Notes:
------
Kalsiumklorid, pH-stab og kalsiumsulfat er pr 10L, og ikke totalt.
 
Om du sliter med restsødme ville jeg heller sett nærmere på gjæringsforløpet. Får du oksygynert vørtern nok, pitcher du nok og frisk gjær? Skjer gjæringa på riktig temperatur?
 
Om du sliter med restsødme ville jeg heller sett nærmere på gjæringsforløpet. Får du oksygynert vørtern nok, pitcher du nok og frisk gjær? Skjer gjæringa på riktig temperatur?

Heisann,
Sliter ikke med dette generelt. Her var det snakk om at jeg så for meg å brygge et brygg uten alt for mye restsødme, men jeg hadde bare WLP051 for hånden (attenuerer ikke veldig godt). Tenkte derfor å meske "tørt" for å kompensere. Endte opp med å meske på 66 C, så får vi se hvordan det blir.
Forøvrig er alle faktorene du nevner over ivaretatt greit. Oksygenerte med ren O2 1L/min i 60 sek. Starter av to rør. Bør være ok.

A
 
Tilbake
Topp