Rar smak på ølet

JAMBO picobryggeri

Norbrygg-medlem
Tillater meg å bruke denne tråden, i stedet for å starte ny tråd. Trådstarter eller admin får si ifra hvis de ønsker meg flyttet.
Lurer litt på en Red Ale fra Ølbrygging som jeg har satt.
OG 1053, FG 1016, Brukt tørrgjær som fulgte settet. Startet gjæring ved ca. 18,5 grader (styrt av Inkbird) og øket til 20 grader når stormgjæringa var over. Etter 14 dager naturlig karbonering på flaske har det stått i kjøleskap.
Når jeg skal smake på det synes jeg det lukter som når du har åpnet et spann med oljemaling, og har også litt smak av samme.
Noen ideer?
 

Finn Berger

Moderator
Tillater meg å bruke denne tråden, i stedet for å starte ny tråd. Trådstarter eller admin får si ifra hvis de ønsker meg flyttet.
Lurer litt på en Red Ale fra Ølbrygging som jeg har satt.
OG 1053, FG 1016, Brukt tørrgjær som fulgte settet. Startet gjæring ved ca. 18,5 grader (styrt av Inkbird) og øket til 20 grader når stormgjæringa var over. Etter 14 dager naturlig karbonering på flaske har det stått i kjøleskap.
Når jeg skal smake på det synes jeg det lukter som når du har åpnet et spann med oljemaling, og har også litt smak av samme.
Noen ideer?

"Løsemidler", altså?

Normalt vil det henge sammen med høy/ujevn gjæringstemperatur - men det skulle være utelukket her, vel?
Kan være oksidering, også.

Sorry, var ikke mye hjelp du fikk her. Fikk noe av det i et par batcher med weissbier i sommer, og er ikke sikker på hva årsaken var. Det "skal" komme av dårlig temperaturstyring, men jeg ser ikke at det kunne være det.

Det har forøvrig gitt seg såpass at ølet er blitt rimelig godt. Men det var ikke helt så ille som du beskriver det - bare nok til å irritere meg kraftig, hvilket ikke skal så mye til. (Når det gjelder eget øl, da:).)
 

JAMBO picobryggeri

Norbrygg-medlem
"Løsemidler", altså?

Normalt vil det henge sammen med høy/ujevn gjæringstemperatur - men det skulle være utelukket her, vel?
Kan være oksidering, også.

Sorry, var ikke mye hjelp du fikk her. Fikk noe av det i et par batcher med weissbier i sommer, og er ikke sikker på hva årsaken var. Det "skal" komme av dårlig temperaturstyring, men jeg ser ikke at det kunne være det.

Det har forøvrig gitt seg såpass at ølet er blitt rimelig godt. Men det var ikke helt så ille som du beskriver det - bare nok til å irritere meg kraftig, hvilket ikke skal så mye til. (Når det gjelder eget øl, da:).)
Gjæringstemperaturen har variert med ca +/- 0,5 grader, og satser på at det er innenfor. Har ikke hatt problemer med tidligere øl. Lukta/smaken er ikke veldig fremtredende, men som du skriver; irriterende. Kanskje la det stå en stund og se om det blir borte. Ølet ble flasket sist i august og har stått i kjøleskap siden midten av september. Mulig det bare er jeg som ikke er tålmodig nok :cool:
 
Gjæringstemperaturen har variert med ca +/- 0,5 grader, og satser på at det er innenfor. Har ikke hatt problemer med tidligere øl. Lukta/smaken er ikke veldig fremtredende, men som du skriver; irriterende. Kanskje la det stå en stund og se om det blir borte. Ølet ble flasket sist i august og har stått i kjøleskap siden midten av september. Mulig det bare er jeg som ikke er tålmodig nok :cool:
Hadde det samme i ei øl laga av oppskrifta til 7Fjell Vinter.. Det er no over 1 år gammalt og det har gitt seg veldig, men er hint av det enda.. Veit ikkje kva som gjor det, hadde temperaturstyring osv. Eg tenkte kanskje det kom av for lite gjær eller oksygen i mitt tilfelle..
 
Jeg fikk lignende problemer som du (trådstarter) opplever for noen år siden, da bryggselv Stavanger drev og byttet på maltleverandører. Så vidt jeg husker, så var Crisp malten av ekstremt varierende kvalitet. Sjokolademalten var en periode spraglete på fargen, of resulterte i mudderaktig brown ale som aldri klarnet, og var sur på smaken. Det varte i flere år. Måtte tømme ut omtrent 200 liter øl over en toårsperiode. Maris Otter malten var også problematisk, ble nødt til å reise opp til Haugesund for å kjøpe noen sekker Thomas Fawcett.

Om du tester en annen leverandør på noen brygg, så kan du ihvertfall utelukke eller eventuellt bekrefte om malten er synderen.
 
Sist redigert:

Finn Berger

Moderator
Gjæringstemperaturen har variert med ca +/- 0,5 grader, og satser på at det er innenfor. Har ikke hatt problemer med tidligere øl. Lukta/smaken er ikke veldig fremtredende, men som du skriver; irriterende. Kanskje la det stå en stund og se om det blir borte. Ølet ble flasket sist i august og har stått i kjøleskap siden midten av september. Mulig det bare er jeg som ikke er tålmodig nok :cool:

Sitter akkurat med et glass av hefeweissen'en. Tappet 2. august og lagret i kjeller på 15 grader i starten (det blei varmt i sommer:(). To måneder har helt klart hjulpet på usmaken. Litt trist å ikke ha kunnet nyte den skikkelig fersk, men dette er faktisk ikke ille. (Det var et øl jeg gjorde meg skikkelig flid med, også, så det kjennes godt å ikke måtte helle det ut:).)
 
Sitter akkurat med et glass av hefeweissen'en. Tappet 2. august og lagret i kjeller på 15 grader i starten (det blei varmt i sommer:(). To måneder har helt klart hjulpet på usmaken. Litt trist å ikke ha kunnet nyte den skikkelig fersk, men dette er faktisk ikke ille. (Det var et øl jeg gjorde meg skikkelig flid med, også, så det kjennes godt å ikke måtte helle det ut:).)

Løsemidler i weissbieren? Hos meg er det ikke unormalt i det hele tatt. Det er ethyl acetate. Du får det når du speiser weissen. Hadde du brukt sukker ville du ikke fått det, eller iallefall ikke på langt nær like mye av det. Karboneringstemperatur har noe å si. Men jeg vet at det gir seg etter ca to uker (alt etter karboneringstemperatur) og er ikke å spore etter det.
 

MegaTrond

Norbrygg-medlem
Jeg fikk lignende problemer som du (trådstarter) opplever for noen år siden, da bryggselv Stavanger drev og byttet på maltleverandører. Så vidt jeg husker, så var Crisp malten av ekstremt varierende kvalitet. Sjokolademalten var en periode spraglete på fargen, of resulterte i mudderaktig brown ale som aldri klarnet, og var sur på smaken. Det varte i flere år. Måtte tømme ut omtrent 200 liter øl over en toårsperiode. Maris Otter malten var også problematisk, ble nødt til å reise opp til Haugesund for å kjøpe noen sekker Thomas Fawcett.

Om du tester en annen leverandør på noen brygg, så kan du ihvertfall utelukke eller eventuellt bekrefte om malten er synderen.

Har bestilt malt og humle fra Brewshop til neste brygg så finner snart ut om det er malten [emoji4]



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Krysser fingrene!
Husk å holde oss oppdatert når resultatet foreligger, det vil være høyst interressant å finne ut om det er malten fra Bryggselv.

Edit: Kan også være lurt å sjekke med både Brewshop og Bryggselv, for å forsikre seg om at de ikke har samme leverandør av malt. Om de har det, så er en jo like langt.
 
Jeg sjekket nettopp mine egne notater i bryggeloggen for noen år tilbake, da bryggselv holdt på med denne byttingen. Jeg konkluderte med å holde meg langt unna maris otter fra Crisp. Palemalt fra Best ser ut til å være bra. Når det gjelder speialmalt, så startet mine problemer med Crisp, og overnevnte sjokolademalt. Det ble ille nok i en periode til at mye av gleden med hjemmebrygging forsvant. De ser ut til å ha stabilisert seg noenlunde nå.
 

Finn Berger

Moderator
Løsemidler i weissbieren? Hos meg er det ikke unormalt i det hele tatt. Det er ethyl acetate. Du får det når du speiser weissen. Hadde du brukt sukker ville du ikke fått det, eller iallefall ikke på langt nær like mye av det. Karboneringstemperatur har noe å si. Men jeg vet at det gir seg etter ca to uker (alt etter karboneringstemperatur) og er ikke å spore etter det.

OK, det stemmer jo med det jeg har erfart - bortsett fra at det har tatt mer enn to uker bli kvitt det. Jeg husker ikke helt, men det er mye mulig at dette var den første hefe'n jeg har brygget med speise.
 

Finn Berger

Moderator
Har bestilt malt og humle fra Brewshop til neste brygg så finner snart ut om det er malten [emoji4]
Sent from my iPhone using Tapatalk

At det skulle være malt fra Bryggselv som skapte disse problemene, er vel temmelig usannsynlig? Da ville jeg hatt dem, også - og en rimelig stor andel av norske hjemmebryggere.
 
OK, det stemmer jo med det jeg har erfart - bortsett fra at det har tatt mer enn to uker bli kvitt det. Jeg husker ikke helt, men det er mye mulig at dette var den første hefe'n jeg har brygget med speise.

Hvis du holder en jevn temperatur på 20 grader + i ca tre uker så bør du bli kvitt det. Hvorav den første uken under karbonering er da ethyl acetaten utvikler seg. Jeg har karbonert mine i 22-24C (batchavhengig, holder alltid jevn temp), og jo høyere temp jo mer får du, men da går det også raskt over. 22C er egentlig litt maksgrense for meg. Over det så blir det mye estere som maskerer fenolene, og vanvittig med ethyl acetat etter en uke ca. Karboneringstemp.
 

Finn Berger

Moderator
Jeg sjekket nettopp mine egne notater i bryggeloggen for noen år tilbake, da bryggselv holdt på med denne byttingen. Jeg konkluderte med å holde meg langt unna maris otter fra Crisp. Palemalt fra Best ser ut til å være bra. Når det gjelder speialmalt, så startet mine problemer med Crisp, og overnevnte sjokolademalt. Det ble ille nok i en periode til at mye av gleden med hjemmebrygging forsvant. De ser ut til å ha stabilisert seg noenlunde nå.

Jeg har vært gjennom flere sekker med MO fra Crisp nå uten problemer.

Det kan antakelig forekomme enkeltbatcher som er dårlige. Jeg mener jeg hadde uflaks med én sekk pale malt fra Bestmalz.
 

Finn Berger

Moderator
Hvis du holder en jevn temperatur på 20 grader + i ca tre uker så bør du bli kvitt det. Hvorav den første uken under karbonering er da ethyl acetaten utvikler seg. Jeg har karbonert mine i 22-24C (batchavhengig, holder alltid jevn temp), og jo høyere temp jo mer får du, men da går det også raskt over. 22C er egentlig litt maksgrense for meg. Over det så blir det mye estere som maskerer fenolene, og vanvittig med ethyl acetat etter en uke ca. Karboneringstemp.

Kan passe, det der. Jeg hadde nok ganske høy temp i stua under karboneringen.
 
Mine erfaringer med Crisp var at spesialmalten var ekstremt varierende, over en lang periode. Maris otteren var stabil over tid, men den fungerer dårlig for meg. Ble høyst merkbare forandringer da jeg endelig skaffet meg Thomas Fawcett igjen. Andre folk kan ha andre smakspreferanser.
 
Trådstarter; Kværner du malten selv og I samme rom som du brygger? Isåfall kan det være en årsak, dvs mugg/sporer av ulumskheter I lufta som ender ned I gjæringskaret og setter seg I brygget...
 

MegaTrond

Norbrygg-medlem
At det skulle være malt fra Bryggselv som skapte disse problemene, er vel temmelig usannsynlig? Da ville jeg hatt dem, også - og en rimelig stor andel av norske hjemmebryggere.

Enig med deg i det. Bestilte malt fra brewshop siden jeg bestilte zchiller og td5 pumpe. Greit å slenge med litt malt til neste brygg da [emoji4]
Kommer nok til å kjøpe meg ett nytt gjæringskar også bare for å være sikker på at de ikke er det. Syns speidel 30l med div deler fra norcal brewing solutions funker helt konge men tror jeg bytter ut med en billig gjæringsbøtte neste gang.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ut fra tilbakemelding fra de bak disken hos bryggselv, så var jeg langt fra den eneste som opplevde disse problemene for noen år siden. Det kan jo ha vært noen dårlige paller.
På den tiden var også malten det siste jeg tenkte på, som amatørbrygger tenker man gjerne automatisk at feilen må ligge hos en selv. Det er uansett absolutt verdt en sjekk mht til trådstarters problemer.
 
Topp