Vis vedlegget 21719
Klart dette vil fungere! Men det kan være at en falskbunn istedenfor en ekstra vvb som maltrør er å foretrekke. Selv liker jeg ikke jobben med å spa ut malten, men har du en god løsning for det så muligens..
Tilsvarende systemer er velprøvd av andre i flere varianter, søk på "Brutus 2.0 brewing system" i favoritt søkemotoren din. Mange varianter over temaet. Som msevland nevnte tidligere i tråden så er det et relevant spørsmål om dette systemet er bedre enn tradisjonelt 3 kjele, siden det likevel brukes 3 vvb.
Darwinismen i hjemmebryggerverdenen tyder på at det kanskje ikke er det, siden dette ikke har blitt mere populært.
P.S Blichmann Breweasy (patent pending) virker å være en kopi av dette fra 2007
http://byo.com/malt/item/1933-countertop-brewing-system
Det hjemmelagede maltrøret fungerer utmerket, har ikke hatt noe problem med at maltsengen går tett samme hvor finmalt malten er, litt arbeid med å spa ut malten etterpå men det går greit, 24 kg er det meste vi har prøvd, med 90 liter som sluttresultat i gjærkarene og en effektivitet på 75%, å dette oppnår vi uten å skylle, dvs vi kjører hele volumet oppi fra start, ca 110 liter på en max batch, så vi er veldig fornøyd.
Ved max batch kjører vi hele volumet med vann opp i kokekaret, vi bruker da ikke å vaske, en kan si vaskevann er inkludert, ca 110 liter, varmer det opp til 70 cels ved 3 x 3 KW, pumper ca halvparten over i meskekaret slik at malten er dekket med vann, vannet er da 10-20 cm over malten, meskekaret står da høyere enn kokekaret slik at vørteren renner tilbake ved selvfall til kokekaret.
Vi starter sirkulasjonspumpa og åpner samtidig kranen (returen) til kokekaret og kjører fra nå av 3KW styrt av PID som måler temp på inngående vørter.
En stryper pumpa til nivået i meskekaret stabiliserer seg på ønsket nivå og passer samtidig på at nivået i kokekaret ikke faller under varmeelementene, vi har for sikkerhet skyld plassert uttaket på sugesiden av pumpen over nivået på elementene slik at skulle det av en eller annen grunn bli lavt nivå i kok så begynner pumpa og suge luft før nivået blir for lavt.
Når meskinga er ferdig stopper vi sirkulasjonspumpa, løfter meskekaret enda en halv meter opp slik at utløpet under meskekaret kommer over nivået i kokekaret og lar det henge der til det har dryppet i fra seg, fyrer nå opp 9 kw til det koker, tar ca 30 minutter.
Denne metoden passer altså ved max batcher der vi satser på 90 liter som sluttresultat, ved mindre batcher, eks 45 liter i gjærkaret, bruker vi en metode som best beskrives som HERMS, bruker da kjølespiralen til å varmeveksle vørteren i.
Fyller da opp kokekaret som ved max batch til 110 liter, varmer til 70 cels, pumper ca 40 liter over i meskekaret, starter sirkulasjonen fra mesk, igjennom kjølespiralen som står i kokekaret og er dekket med vann, som før er det inngående malttemperatur som styrer PID og varmelement.
Når meskeprosessen er fullført varmes vannet i kokekaret opp til 80 cels og ca 20 liter pumpes over mesken som vaskevann, en del vann blir til overs og dette vannet tømmes ut før vørteren blir pumpet over til kok.
Også her kan en bruke alt vann fra start, ca 55-60 liter i meskekaret og kutte ut vasking all together men effektiviteten går da en smule ned.
Til slutt vil jeg bare si at det er svært tilfredstillende å se et prosjekt bli så vellykket kun basert på ideer og tankegods hentet fra her og der, mye fra dette forum, tusen takk til alle som kom med innspill og kommentarer i denne tråden.
Hilsen
Kurt Sindre og Svein Ronny