Enig - det stemmer med mine (riktignok litt begrensa) erfaringer også.
Jeg begriper ikke hvordan de oppskrifta kan operere med en utgjæringsprosent på 89. Det skal ikke være muilg med en cerevisiae.
Spør og graver for lære. Tenkte mer på om gjæren i karet kan være i stand til å takle en sukkertilsetning nå? Vil ikke det bety at den må klare en enda høyere utgjæringsprosent?
Jeg tror ikke kalkulatorene skiller på gjærbarheten i tilsettingene. De varier på potensialet, altså OG, og sier at.alt gjærer ut like mange %.BF = Brewfather?
Hvis jeg forstår deg rett, så la du til sukker i ei oppskrift og fikk samme FG, men høyere OG og %.
Interessant; jeg har hatt en mistanke om at Brewersfriend gjør noe rart med sukker. Det var derfor jeg ba om en sjekk.
Hvis vi tilsetter nesten bare sukker som gjærer 100% vil vi ende med ren alkohol og FG på 9hundre og noe. sukker senker FG, det har flere funnet ut men trodd det var fordi mere malt gjærer, men malten gjærer ikke noe mere MEN du tilsetter alkohol.
Beertolls som jeg bruker tror FG blir 1100 men vi alle som har brygget diverse med sukker vet at FG blir under 1000.
- og mer alkohol. Det er neppe noe problem, men tilsetter du sukker nå, forlenger du jo den tida humla må ligge i, så det er vel ikke noen god ide.
Du har 78% utgjæring, og det er mer enn nok til at ølet vil oppleves som tørt.
Jeg er enig, drit i sukker
så slipper du å forholde deg til diskusjonen vår også
Kommer helt klart til å droppe sukker, den beslutningen er tatt Tilsetter siste tørrhumle om ikke mange dager, og tapper på fat to-tre dager etter siste humling. Takker så mye for mange gode råd og innspill
Fortsett gjerne diskusjonen, synes det er både kjekt og ikke minst lærerikt å lese hva dere skriver.
Var ikke vi ganske enige, da?
Jeg tror ikke kalkulatorene skiller på gjærbarheten i tilsettingene. De varier på potensialet, altså OG, og sier at.alt gjærer ut like mange %.
Test:
1kg sukker OG 1018, FG 1004
1kg pale malt OG 1012 FG 1002
I virkeligheten ville nok sukkeret gjæret ut til 1000.
Hvis du blandet de to vørtene ville du fått dobbelt så mange liter og OG 1015, FG 1001.
Fordi sukker gjærer ut til 00. Men kalkulatoren ville sagt FG 1003.
Sent fra min SM-N975F via Tapatalk
Jeg syntes signaturen ditt passer bra i denne dialogen
"Det er greit om du er uenig med meg. Jeg kan ikke tvinge deg til å ha rett."
Det var kjappt Hvilken plan følger du for tørrhumling og tapping når utgjæringen går så fort?For øvrig er juleølet mitt utgjæra i dag. Satt til gjæring søndag klokka 18..
Stått 4 dager nå i kveld, ble brygget på lørdag. Akkurat det du er inne på med hvor lenge ølet bør få stå før det tappes er bakgrunnen for våre spørsmål. Opplever at det er en konflikt mellom hva som er beste løsning med tanke på at gjæren skal få nok tid til og rydde opp etter seg, og hva som er best med hensyn til tørrhumling og tiden på gjæringskaret før tapping. Det svært raske gjæringsforløpet reiste en del spørsmål som vi ikke hadde tenkt over.Hvor lenge har den ståt da? Et såpass voksent øl syntes jeg bør få et par uker. Har hatt litt dårlig erfaring med S-04 og Diacetyl
Denne har ikke noe tørrhumle. Skal få stå ei uke til uansett før jeg tapper. Starta på 17 grader og stiger 1 grad i døgnet.Det var kjappt Hvilken plan følger du for tørrhumling og tapping når utgjæringen går så fort?
1 kg sukker i 10 liter vann vil gjære ut til rundt 0.992.Jeg tror ikke kalkulatorene skiller på gjærbarheten i tilsettingene. De varier på potensialet, altså OG, og sier at.alt gjærer ut like mange %.
Test:
1kg sukker OG 1018, FG 1004
1kg pale malt OG 1012 FG 1002
I virkeligheten ville nok sukkeret gjæret ut til 1000.
Hvis du blandet de to vørtene ville du fått dobbelt så mange liter og OG 1015, FG 1001.
Fordi sukker gjærer ut til 00. Men kalkulatoren ville sagt FG 1003.
Sent fra min SM-N975F via Tapatalk
Stått 4 dager nå i kveld, ble brygget på lørdag. Akkurat det du er inne på med hvor lenge ølet bør få stå før det tappes er bakgrunnen for våre spørsmål. Opplever at det er en konflikt mellom hva som er beste løsning med tanke på at gjæren skal få nok tid til og rydde opp etter seg, og hva som er best med hensyn til tørrhumling og tiden på gjæringskaret før tapping. Det svært raske gjæringsforløpet reiste en del spørsmål som vi ikke hadde tenkt over.