Ja men... rent sukker tilsatt utover i gjæringsforløpet kontra mer korn i mesken gir vel ikke samme resultat med tanke på smak?Spørsmålet er om du skal tilsette sukkeret i kok, eller når stormgjæringen har gitt seg. @Gahr mener det siste.
Ja men... rent sukker tilsatt utover i gjæringsforløpet kontra mer korn i mesken gir vel ikke samme resultat med tanke på smak?Spørsmålet er om du skal tilsette sukkeret i kok, eller når stormgjæringen har gitt seg. @Gahr mener det siste.
Flytta den ene til whirlpool og den andre etter 48 timer. Som ved kveik.Men dersom ølet du brygget skulle hatt to tørrhumlinger, hvilken plan hadde du da fulgt med så rask utgjæring?
Gir absolutt mening det du skriver , men å tilsette sukker utover i gjæringsforløpet istedenfor malt i mesken må vel påvirke smaken av ølet?
Om sukker gjærer til 900 eller 1000 er irrelevant for mitt resonnement. Jeg har aldri gjæret rent sukker. Mitt poeng var utelukkende å å vise, med dokumentasjon, at programmene ikke regner ut gjærbarheteten i de enkelte bestanddeler i vørten. Ognså vidt jeg greier å tolke deg, er det det samme som du hevder i din innvending.Nei, sukker gjærer til 900 og noe, det er jo alkohol med lav densitet og noe vann med densitet på 1000.
Så da blander du et bryg på 1010 med et på fx. 990, totalen blir da noe lavere enn 1010.
Bryggeprogrammene tar ikke hensyn til dette men regner med en utgjæaings prosent for totalen, dessverre ikke med 100% for sukker.
Sukker senker FG fordi det blir til alkohol, med all fusel som setter tydelig smak hvis du bruker nok, slik er det...
Ok, hvor lenge hadde du ventet før du fatet etter siste humling?Flytta den ene til whirlpool og den andre etter 48 timer. Som ved kveik.
Det der var ikke noe klart svar på spørsmålet, så jeg plager deg litt til, jeg: Vil du få et annet resultat dersom du tilsetter en kilo sukker på slutten av hovedgjæringa i stedet for å tilsette det i kok? (Dette er et ja eller nei-spørsmål.)
Gir absolutt mening det du skriver , men å tilsette sukker utover i gjæringsforløpet istedenfor malt i mesken må vel påvirke smaken av ølet?
Det er en funksjon i Brewfather at man kan skrive inn en verdi for FG manuelt, og i stedet for estimert final gravity står det da fixed final gravity - med varseltrekant! FG endrer seg da ikke selv om man øker maltmengde, fjerner sukker etc. Jeg tenker denne funksjonen kanskje er tiltenkt om man har brygget en oppskrift flere ganger og har erfaringsgrunnlag for hva FG blir, men jeg synes det er tryggere å heller justere forventet utgjæringsgrad på gjærtilsetningen.Må nok ha litt av hvert inn med teskje hva mener du når du beskriver at FG er fixed ?
Da er vi jo enige, da.
Ja men... rent sukker tilsatt utover i gjæringsforløpet kontra mer korn i mesken gir vel ikke samme resultat med tanke på smak?
Ja hvis du er enig med meg
Ser at jeg var litt for rask med å tolke svaret ditt, beklagerDet har jeg vel aldri påstått? Jeg har bare diskutert at når du tilsetter sukker, kan ha noe å si på vurdering av det ferdige ølet og muligens også på FG.
Ikke noe problem @DagHelge. Misforståelser er til for å oppklares. Og jeg, har jeg hørt, tenker litt mere utflytende enn jeg skriver...Ser at jeg var litt for rask med å tolke svaret ditt, beklager
Spørs på temperatur. Øl gjæra med Kveik lar jeg ikke stå mer enn fem dager på 30+. Så kommer det nok lit an på humletypen og mengde humle. Ei uke totalt da, så har du 2-3 dager med samme SG før du fater. Men hydrometeret bestemmer, la stå til SG er stabil.Ok, hvor lenge hadde du ventet før du fatet etter siste humling?
Har prøvd å få svar synes innspillet ditt er godt .Ingen svarte på spørsmålet
"er det en ide å tilsette en skvett sukkerlake sammen med siste tørrhumling"?
Er helt generellt spørsmål og tanken bak det er å få tilbake litt co2 etter at lokket på
bøtta har vært av.
Hva med 50g sukker i 24 liters bøtte, har det noe for seg?
Forutsetter at gjæren ikke har problem med å spise dette.
Så lite sukker tror jeg ikke påvirker smaken noe særlig.
Ingen svarte på spørsmålet
"er det en ide å tilsette en skvett sukkerlake sammen med siste tørrhumling"?
Er helt generellt spørsmål og tanken bak det er å få tilbake litt co2 etter at lokket på
bøtta har vært av.
Hva med 50g sukker i 24 liters bøtte, har det noe for seg?
Forutsetter at gjæren ikke har problem med å spise dette.
Så lite sukker tror jeg ikke påvirker smaken noe særlig.
Har prøvd å få svar synes innspillet ditt er godt .
Frykter at dette grenser opp mot hop creep (eller ikke). @Finn Berger var det slik at humle tilsatt i gjær i suspensjon gir mindre (mulighet for) hop creep enn når FG er nådd?