Rask utgjæring av dobbel ipa , når skal man tørrhumle

Finn Berger

Moderator
Utgjæringsprosent er noe jeg sliter litt med å få helt på plass. Ulike gjærtyper har forskjellige egenskaper med tanke på hvor langt de klarer å gjære ut ølet. S04 som er brukt i dette ølet gir seg typisk rundt max 80% utgjæring. Ut ifra dette kan det forventes at ølet vårt stopper på en SG rundt 1,015 - 1,018. Skulle det gjæret ned til 1,008 så ville dette betydd en utgjæring lagt opp på 80 tallet, noe som ikke er realistisk for S04.
Dersom vi hadde tilsatt sukker nå på slutten for å få senket FG, ville ikke det også ført til at utgjæringsprosenten hadde gått opp til ett nivå som er utenfor rekkevidden til S04. Skjønner ikke helt dette :)

For å si det sånn: Alle gjærtyper vil gi 100% utgjæring hvis du bruker bare sukker. (Ikke for mye da. Det er jo grenser for hvor mye alkohol gjæren tåler.)
 
Var det jeg hadde en mistanke om, takk for oppklaringen.
Har ett annet spørsmål som gnager litt :) Hvis mesketemperaturen helt i starten blir altfor høy i en kort periode, skjer det da ting i mesken som ikke kan reverseres selv om man i løpet av kort tid, 5-10 minutter , får temperaturen ned dit den skal være? Hadde en feil på en sensor som førte til at mesketemperaturen lå på 72 grader en kort stund i starten før vi fikk senket den til 66 grader med kaldt vann.
 

Finn Berger

Moderator
Var det jeg hadde en mistanke om, takk for oppklaringen.
Har ett annet spørsmål som gnager litt :) Hvis mesketemperaturen helt i starten blir altfor høy i en kort periode, skjer det da ting i mesken som ikke kan reverseres selv om man i løpet av kort tid, 5-10 minutter , får temperaturen ned dit den skal være? Hadde en feil på en sensor som førte til at mesketemperaturen lå på 72 grader en kort stund i starten før vi fikk senket den til 66 grader med kaldt vann.

5-10 minutter på den tempraturen tar antakelig knekken på alt som finnes av beta-amylase. Det blir gjetning, men jeg vil tro at dere får et øl med ei utgjæring litt over 60%. Mindre alkohol, altså, men ikke nødvendigvis så veldig annerledes i smak. Brülosofene hadde et exbeeriment på det der. Mesking på 71 og 64, tror jeg. Ingen signifikant forskjell i triangeltesten:)!
 
Kan kanskje være lurt å som hovedregel meske inn på en temperatur som ligger litt under det man vil meske på da? Gjør lite galt med å ligge noen grader for lavt til å begynne med?
 

Finn Berger

Moderator
Kan kanskje være lurt å som hovedregel meske inn på en temperatur som ligger litt under det man vil meske på da? Gjør lite galt med å ligge noen grader for lavt til å begynne med?

Helt klart. Men å bomme over med en grad spiller nok også liten rolle. I alle fall så lenge du sikter deg inn mot 67 eller under. I verste fall får du kanskje ett eller to poeng høyere FG. Og neppe noe hvis du korrigerer ganske raskt.
 
Takker :) da er det valget enkelt :)
Har ett lite hjertesukk som vi kunne ønsket ble tatt litt tak i under en egen tråd her på forumet, og det går på kalibrering av måleutstyr. Vi har jobbet litt med å sjekke om det utstyret vi bruker gir riktige målinger. INGENTING, absolutt ingenting :), gir korrekte verdier. Det være seg med tanke på volum, temperatur, ph, og for den del SG. Har fått kontroll på vekt, denne er rett nå, brukte den til å kontrollere volum, hvor alt vi hadde fra 100 ml måleglass til ti liters bøtte for å måle opp vann til mesk og skylling var i området 10% feil. ph måleren var 14 poeng feil, hydrometeret er justert med tape for å bli noenlunde rett (10 gram sukker 90 gram vann, 10 plato 1,040 SG). Fikk nettopp thermaphen i hus, det meste av målere på meskekar og gjæringskar er helt på tur, 2 -.4 grader feil. Kalibrering av utstyr er viktig slik at vi diskuterer det samme, og er egentlig ikke så vanskelig. Hører ikke hjemme under denne tråden, kanskje noe du kunne tatt tak i Finn?
 

Finn Berger

Moderator
Takker :) da er det valget enkelt :)
Har ett lite hjertesukk som vi kunne ønsket ble tatt litt tak i under en egen tråd her på forumet, og det går på kalibrering av måleutstyr. Vi har jobbet litt med å sjekke om det utstyret vi bruker gir riktige målinger. INGENTING, absolutt ingenting :), gir korrekte verdier. Det være seg med tanke på volum, temperatur, ph, og for den del SG. Har fått kontroll på vekt, denne er rett nå, brukte den til å kontrollere volum, hvor alt vi hadde fra 100 ml måleglass til ti liters bøtte for å måle opp vann til mesk og skylling var i området 10% feil. ph måleren var 14 poeng feil, hydrometeret er justert med tape for å bli noenlunde rett (10 gram sukker 90 gram vann, 10 plato 1,040 SG). Fikk nettopp thermaphen i hus, det meste av målere på meskekar og gjæringskar er helt på tur, 2 -.4 grader feil. Kalibrering av utstyr er viktig slik at vi diskuterer det samme, og er egentlig ikke så vanskelig. Hører ikke hjemme under denne tråden, kanskje noe du kunne tatt tak i Finn?

Jo, men du kan jo like gjerne gjøre det:). Innlegget ditt her er vel en utmerket start på en sånn tråd: "Kalibrering av måleutstyr".
 
:) Da gjør vi det slik:) Prøver å få startet tråden i morgen kveld, hadde vært veldig kjekt om kunnskapsrike og erfarne bryggere kunne delt sine erfaringer med oss som blir litt frustrerte av at ingenting stemmer :) Takk til alle som har bidratt i denne tråden med erfaringer og gode svar :)
 
Topp