Finn Berger
Moderator
Utgjæringsprosent er noe jeg sliter litt med å få helt på plass. Ulike gjærtyper har forskjellige egenskaper med tanke på hvor langt de klarer å gjære ut ølet. S04 som er brukt i dette ølet gir seg typisk rundt max 80% utgjæring. Ut ifra dette kan det forventes at ølet vårt stopper på en SG rundt 1,015 - 1,018. Skulle det gjæret ned til 1,008 så ville dette betydd en utgjæring lagt opp på 80 tallet, noe som ikke er realistisk for S04.
Dersom vi hadde tilsatt sukker nå på slutten for å få senket FG, ville ikke det også ført til at utgjæringsprosenten hadde gått opp til ett nivå som er utenfor rekkevidden til S04. Skjønner ikke helt dette
For å si det sånn: Alle gjærtyper vil gi 100% utgjæring hvis du bruker bare sukker. (Ikke for mye da. Det er jo grenser for hvor mye alkohol gjæren tåler.)