Jada, kan det. Må bare se over "designet". Jeg har den fordelt over flere "ark" med referanser til hverandre, men skal samle den på "en side". Minn meg gjerne på det ved leilighet, har litt lite tid akkurat nåLyst til å dele den kalkisen?
Jada, kan det. Må bare se over "designet". Jeg har den fordelt over flere "ark" med referanser til hverandre, men skal samle den på "en side". Minn meg gjerne på det ved leilighet, har litt lite tid akkurat nåLyst til å dele den kalkisen?
Hvor mye sukker skal man da tilsette i et gitt headspace for å purge det O2 som blir introdusert i bøtta etter tørrhumling når gjæringen er ferdig? Nope, hehe, det blir bare så mye enklere å følge med litt, og tørrhumle når gjæringa avtar.Det har jo med å produsere Co2 som driver bort den ødeleggende O2 etter ay fatet er åpnet for å tilsette tørrhumling, og nå vet dere hvor mye Co2 som blir produsert
Hvor mye sukker skal man da tilsette i et gitt headspace for å purge det O2 som blir introdusert i bøtta etter tørrhumling når gjæringen er ferdig? Nope, hehe, det blir bare så mye enklere å følge med litt, og tørrhumle når gjæringa avtar.
Jeg har alltid øket temperaturen i ølet etter tørrhumling, det sammen med flere "nucleation sites" fra humla gjør at man frigjør noe mer co2 fra ølet iallefall.
Har det noe særlig effekt? Jeg spør fordi jeg ikke veit, men ser for meg
Dessuten er det visst ikke særlig bra med høyere temperaturer. Det aller beste er å tørrhumle etter cc. Det er hva jeg har lest i det siste. Og i alle fall helst ikke over 18 grader (men det har kanskje med hop creep å gjøre.)
- at det oksygenet som kommer inn med den lufta du slipper til når du hiver humla inn, blander seg helt med CO2, og at det skal mye CO2 til før det er tomt for oksygen igjen
- at oksygenet dessuten vil bli tatt opp ganske fort i et øl som det ikke finnes oksygen i, sånn at redningsaksjonen uansett kommer for seint
Hvor mye sukker skal man da tilsette i et gitt headspace for å purge det O2 som blir introdusert i bøtta etter tørrhumling når gjæringen er ferdig? Nope, hehe, det blir bare så mye enklere å følge med litt, og tørrhumle når gjæringa avtar.
Har jo lest litt av det du skriver siste tiden, og du som meg opplever at gjæring kan være ferdig allerede på fjerde eller femte dagen. Å tappe på sjuende eller åttende dagen vil jo gå fint da. Da er humla i gjæringsbøtta i 4-5 dager som er nok, og ikke for mye heller.Spørsmålet om når en skal tørrhumle, er jo interessant. Mot den strategien din der kan en jo innvende at da blir humla liggende i lenger enn nødvendig. Om det egentlig er så ille, er en annen sak. Jeg er ikke overbevist om det - i alle fall om en ikke overdriver mengden.
Jeg vet ikke, jeg burde jo sagt at jeg ikke vet hvor mye effekt det faktisk har. Oksygenet er jo der, men noe vil bli burpet ut av gjærlåsen, jeg vil tro at det minimerer kontakttiden mellom en gitt mengde oksygen iallefall, sammenlignet med at noe av oksygenet ikke skulle bli spyttet ut.
Jeg har tørrhumlet ved CC, ved forskjellige lavere temperaturer, ved forskjellig kontakt-tid etc, variabler av tid og temperatur, og jeg har aldri fått noe bra resultat ved å tørrhumle når ølet er kaldt i en APA/IPA. Det går mye mye saktere for en effekt som jeg selv har målt på tunga, altså kun sensorisk.
Men jeg har øket til 22C maks, iom at jeg har gjæret linjært fra 16 til 19 som regel, og dratt opp til maks 22C ved tørrhumling. Hop creep har jeg ikke brydd meg noe om iom at jeg har fatet. Og har ikke lagt merke til noe diacetyl etc. Skulle det vært et konkurranseøl så ville det kanskje blitt annerledes, da det må flaskes.
Har jo lest litt av det du skriver siste tiden, og du som meg opplever at gjæring kan være ferdig allerede på fjerde eller femte dagen. Å tappe på sjuende eller åttende dagen vil jo gå fint da. Da er humla i gjæringsbøtta i 4-5 dager som er nok, og ikke for mye heller.
Tvil på begge og prøv selvJeg har vel alltid tørrhumla i værelsestemperatur, men nå i det siste har jeg vært nede på 18/19. Det er håpløst å si hva som har vært best, men de siste har vært ganske fine. På den annen side; den siste NEIPA'en er veldig frisk i aromaen, og den sto lenge på 22 grader med humla i. Så jeg skal ikke hevde at det blir galt, hverken med relativt lang tid eller romtemperatur.
Ellers har jeg hørt Denny Conn uttrykke seg i lyriske ordelag om IPAer han har tørrhumla ved 2 grader i 2 dager. De går visst langt utapå alt han har laga før. Så der har jeg et argument mot enkeltstående anekdotiske bevis. Hvem skal jeg stole på; deg eller Denny?
For min del så har det vært for å få vekk de store bitene av humle, grønsken. Hvis jeg får en stor bit av humle i glasset så er det nesten som at all bets are off. Ufint, og det ødelegger opplevelsen. Akkurat som å ikke kutte opp hvitløken i bittesmå biter, men kutte den opp bare litt. Plutselig smaker det mye hvitløk, i steden for at det smaker litt hele tiden.Høres ut som en plan, selv om jeg aldri har forstått greia med cold crash av ipa
For min del så har det vært for å få vekk de store bitene av hulmle. Hvis jeg får en stor bit av humle i glasset så er det nesten som at all bets are off. Ufint, og det ødelegger opplevelsen. Akkurat som å ikke kutte opp hvitløken i bittesmå biter, men kutte den opp bare litt. Plutselig smaker det mye hvitløk, i steden for at det smaker litt hele tiden.