Raskt spørsmål!

I oppskriften du linker til står det:

1: Mesking Du kan meske på flere måter. Det enkleste er en enstegs infusjonsmesk: 64°C i 90 minutter. Start med 25 liter vann på 66°C, når man tilsetter malten vil temperaturen synke til ca. 64°C. Målet er et kokevolum på ca. 28 liter. Anslagsvis kan du skylle med ca. 8 liter vann på 79°C. Eventuelt kan du stegmeske: Innmesk på 51°C i 10 minutter, 67°C i 45 minutter, 78°C i 5 minutter.

Den gir deg jo to alternativer. Stegmesk står jo også beskrevet. Men.. Jeg ville valgt å kjøre på enstegs mesk.
 
I oppskriften du linker til står det:

1: Mesking Du kan meske på flere måter. Det enkleste er en enstegs infusjonsmesk: 64°C i 90 minutter. Start med 25 liter vann på 66°C, når man tilsetter malten vil temperaturen synke til ca. 64°C. Målet er et kokevolum på ca. 28 liter. Anslagsvis kan du skylle med ca. 8 liter vann på 79°C. Eventuelt kan du stegmeske: Innmesk på 51°C i 10 minutter, 67°C i 45 minutter, 78°C i 5 minutter.

Den gir deg jo to alternativer. Stegmesk står jo også beskrevet. Men.. Jeg ville valgt å kjøre på enstegs mesk.

Ja, den gir to alternativer, men siden jeg brygger med en BB60 så er det vanskelig med stegmesking. Jeg kan få til en utmesk om jeg ønsker, men ikke 3 steg.
 
En belgisk wit skal jo gjerne være tørr og god, liker du mer sødme i ølet kan du sikkert legge deg på 66 grader.
 
Jo lavere temperatur jo lengre tid tar det å konvertere til kortkjedete sukkerarter. Og kortkjedete sukkerarter blir til på lavere temperatur.. :)

Mao så er det mest sannsynlig får å få en vørterprofil som er veldig lett gjærbar for å ende opp med et tørrere øl.
 
Jeg brygger også på en BB60. Det er da ikke noe problem å stegmeske med den - enten du velger å bruke elementet i BB60'n eller om du tilsetter kokende vann. Jeg har gått over til bare å kjøre no sparge, og med normalbatcher kan jeg få til omtrent så mange steg jeg bare vil, om jeg ikke skal brygge råsterke øl, da. (Og det skal jeg ikke:).)
 
Jeg brygger også på en BB60. Det er da ikke noe problem å stegmeske med den - enten du velger å bruke elementet i BB60'n eller om du tilsetter kokende vann. Jeg har gått over til bare å kjøre no sparge, og med normalbatcher kan jeg få til omtrent så mange steg jeg bare vil, om jeg ikke skal brygge råsterke øl, da. (Og det skal jeg ikke:).)
Ja, det er denne metoden (element og kokende vann) jeg bruker ved utmesk. Ved normal batch, mener du da 25 eller 50 liter? Hva mener du med no sparge?
 
Siden så mye av hjemmebryggingskulturen har amerikanske røtter, og de der opererer med oppskrifter som gir 19 liter (5 gallons) ferdig øl, tenker jeg på dette som "normalbatch". I egen praksis tar jeg hensyn til hva som komfortabelt går i ei 30-litersbøtte uten overhengende fare for at det skal gjære over, så jeg strekker gjerne "normalen" opp til 23-24 liter.

No sparge betyr det uttrykket sier: Ingen skylling. Du har i alt vann i mesken før du tapper, så du trenger en stor kjele for å brygge en normalbatch. God innføring her: http://byo.com/malt/item/1375-skip-the-sparge

No sparge gir en del lavere utbytte, men er veldig greit - og det gir antakelig også bedre øl. Eller: det er den enkleste veien til det beste ølet.
 
Siden så mye av hjemmebryggingskulturen har amerikanske røtter, og de der opererer med oppskrifter som gir 19 liter (5 gallons) ferdig øl, tenker jeg på dette som "normalbatch". I egen praksis tar jeg hensyn til hva som komfortabelt går i ei 30-litersbøtte uten overhengende fare for at det skal gjære over, så jeg strekker gjerne "normalen" opp til 23-24 liter.

No sparge betyr det uttrykket sier: Ingen skylling. Du har i alt vann i mesken før du tapper, så du trenger en stor kjele for å brygge en normalbatch. God innføring her: http://byo.com/malt/item/1375-skip-the-sparge

No sparge gir en del lavere utbytte, men er veldig greit - og det gir antakelig også bedre øl. Eller: det er den enkleste veien til det beste ølet.
Interessant. Skal gruble litt på denne og se om ikke det kan være noe for meg også. Når du tapper av etter meskingen, gjør du det da i samme tempo som man gjør under vanlig skylling? Eller sparer du mye tid på denne metoden din?
 
Du kan tappe raskt, og om du satser på det, kan du gjøre unna meskingen veldig kvikt på denne måten. Jeg klarer aldri å stå for fristelsen til å legge inn steg, og til å bruke lange sakkarifikasjonssteg (60-70 grader) og dekstrinasjonssteg (70-72 grader), så jeg bruker en del tid likevel. Men om du har dårlig tid, kjører du 2x20 og tapper. Det holder det.
 
Tilbake
Topp