Hei,
Duger vann i fra springen til å kalibrere refraktometer ? Eller må jeg ta turen til apotek å kjøpe destilert vann ?
Duger vann i fra springen til å kalibrere refraktometer ? Eller må jeg ta turen til apotek å kjøpe destilert vann ?
Hva er forklaringen på det ?Det blir liten forskjell. Faktisk større variasjon om du leser av mot dagslys eller lyspære.
Lys med forskjellig bølgelengde gir forskjellig refraktiv indeks. Det jeg mente med kommentaren var at du kan se bort fra forskjellen.Hva er forklaringen på det ?
Vanligvis ikke. Du bruker en så liten dråpe på refraktometeret at temperaturen uansett utlignes til den samme som instrumentet.Forskjellen på kaldt og lunkent vann er kanskje av større betydning?
Vanlig vann og destillert vann løser opp den samme mengden gasser fra lufta.og vann med, eller uten oksygen
Godt poeng som jeg ALDRI hadde kommet på selvVil det ikke være mest riktig å kalibrere med det vannet man faktisk brygger på - om det er springvann eller destillert/RO vann?
For å lese av FG må man regne om etter avlesning. Når det er alkohol i væsken blir målingen feil. De fleste bryggekalkulatorer og bryggeprogram har en slik funksjon eller kalkulator.Litt på siden av hva jeg i utgangspunktet spurte om, men lurer på en ting til.
Jeg kjøpte meg et slik refraktometer som har både Brix og Oechsle skala på.
Jeg brygget en Export nå sist og fikk avlest en O.G på 1.060.
Er det slik at jeg kan benytte dette refraktometeret til å avlese F.G med også ? Eller må man ta hensyn til alkoholen som er blitt dannet ?
Jeg leser av både O.G og F.G i Oechsle på mitt refraktometer ( 1.060 - 1.010 måler jeg ).For å lese av FG må man regne om etter avlesning. Når det er alkohol i væsken blir målingen feil. De fleste bryggekalkulatorer og bryggeprogram har en slik funksjon eller kalkulator.
Personlig synes eg de dessverre avviket litt fra hydrometermålinger hos meg.
Ugjæret vørter målinger kan du bruke som de er. Altså underveis i mesking og før du tilsetter gjær.Jeg leser av både O.G og F.G i Oechsle på mitt refraktometer ( 1.060 - 1.010 måler jeg ).
Må jeg gjøre noe med disse dataene ? Eller er det samme som å lese av samme verdier med et hydrometer ?
Ok, så refraktometer til å måle ugjæret vørter og hydrometer til å måle ferdig gjæret øl ?Ugjæret vørter målinger kan du bruke som de er. Altså underveis i mesking og før du tilsetter gjær.
Men, når det begynner å gjære og det dannes alkohol, så skjer det noe (andre får forklare det om du trenger og vil) som gjør at den målingen du tar underveis eller til slutt i gjæringen, blir feil.
Målingen blir mye høyere. Det er ingen problem med å ta en måling og se et tall, men tallet er reelt feil om du kontrollmåler med hydrometer.