Refraktometer kalibrering

+1
Har sammenlignet med destillert kontra springvann, og kom fram til ubetydelig forskjell.
 
Same.

Men så har man WRI også. Akkurat det har jeg selv aldri fått behovet for å følge opp etter at jeg prøvde litt.
 
Litt på siden av hva jeg i utgangspunktet spurte om, men lurer på en ting til.
Jeg kjøpte meg et slik refraktometer som har både Brix og Oechsle skala på.
Jeg brygget en Export nå sist og fikk avlest en O.G på 1.060.
Er det slik at jeg kan benytte dette refraktometeret til å avlese F.G med også ? Eller må man ta hensyn til alkoholen som er blitt dannet ?
 
Litt på siden av hva jeg i utgangspunktet spurte om, men lurer på en ting til.
Jeg kjøpte meg et slik refraktometer som har både Brix og Oechsle skala på.
Jeg brygget en Export nå sist og fikk avlest en O.G på 1.060.
Er det slik at jeg kan benytte dette refraktometeret til å avlese F.G med også ? Eller må man ta hensyn til alkoholen som er blitt dannet ?
For å lese av FG må man regne om etter avlesning. Når det er alkohol i væsken blir målingen feil. De fleste bryggekalkulatorer og bryggeprogram har en slik funksjon eller kalkulator.
Personlig synes eg de dessverre avviket litt fra hydrometermålinger hos meg.
 
For å lese av FG må man regne om etter avlesning. Når det er alkohol i væsken blir målingen feil. De fleste bryggekalkulatorer og bryggeprogram har en slik funksjon eller kalkulator.
Personlig synes eg de dessverre avviket litt fra hydrometermålinger hos meg.
Jeg leser av både O.G og F.G i Oechsle på mitt refraktometer ( 1.060 - 1.010 måler jeg ).
Må jeg gjøre noe med disse dataene ? Eller er det samme som å lese av samme verdier med et hydrometer ?
 
Jeg leser av både O.G og F.G i Oechsle på mitt refraktometer ( 1.060 - 1.010 måler jeg ).
Må jeg gjøre noe med disse dataene ? Eller er det samme som å lese av samme verdier med et hydrometer ?
Ugjæret vørter målinger kan du bruke som de er. Altså underveis i mesking og før du tilsetter gjær.
Men, når det begynner å gjære og det dannes alkohol, så skjer det noe (andre får forklare det om du trenger og vil) som gjør at den målingen du tar underveis eller til slutt i gjæringen, blir feil.
Målingen blir mye høyere. Det er ingen problem med å ta en måling og se et tall, men tallet er reelt feil om du kontrollmåler med hydrometer.
 
Ugjæret vørter målinger kan du bruke som de er. Altså underveis i mesking og før du tilsetter gjær.
Men, når det begynner å gjære og det dannes alkohol, så skjer det noe (andre får forklare det om du trenger og vil) som gjør at den målingen du tar underveis eller til slutt i gjæringen, blir feil.
Målingen blir mye høyere. Det er ingen problem med å ta en måling og se et tall, men tallet er reelt feil om du kontrollmåler med hydrometer.
Ok, så refraktometer til å måle ugjæret vørter og hydrometer til å måle ferdig gjæret øl ?
 
Tilbake
Topp