Hei!
Har nettopp satt mitt første brygg, og venter spent på at flaskene skal karboneres. Til neste brygg, har jeg to spørsmål rundt viktigheten av renhold og om desinfiseringen av vann i Norge.
1. J. Palmer sier i sin nettbok "www.howtobrew.com" at ølbrygging er 75 % renhold. Jeg forstår at en infisert øl ikke blir bra, men jeg lurer på om god/dårlig desinfisering vil ha noen innvirkning på smaken av brygget dersom det ikke blir noen infeksjon?
Eksempel: Er det slik at en som klarer å holde utstyret sitt 90 % fri for bakterier under brygging vil få en bedre smak på ølet enn en annen brygger som kun holder 75 % av utstyr fri for bakterier (samme oppskrift og metode selvsagt)?
2. I Norge er vi jo velsignet med et latterlig velsmakende og rent vant, (tilsvarende flaskevann i andre land). Jeg desinfiserer alt utstyr som brukes etter koking med klor, men det blir veldig mye mer tungvint når dette utstyret må skylles med kokt (desinfisert) vann eller at vannet som tynner ut vørteren må være kokt (desinfisert) vann. Er det noen her som har god erfaring med å desinfisere utstyr og skylle med springvann, eller tynne ut vørteren med springvann med å har fått gode resultater? (Personlig bor jeg i Bergen hvor jeg mener vannet smaker veldig godt!)
Takk for svar brygger(e)
Har nettopp satt mitt første brygg, og venter spent på at flaskene skal karboneres. Til neste brygg, har jeg to spørsmål rundt viktigheten av renhold og om desinfiseringen av vann i Norge.
1. J. Palmer sier i sin nettbok "www.howtobrew.com" at ølbrygging er 75 % renhold. Jeg forstår at en infisert øl ikke blir bra, men jeg lurer på om god/dårlig desinfisering vil ha noen innvirkning på smaken av brygget dersom det ikke blir noen infeksjon?
Eksempel: Er det slik at en som klarer å holde utstyret sitt 90 % fri for bakterier under brygging vil få en bedre smak på ølet enn en annen brygger som kun holder 75 % av utstyr fri for bakterier (samme oppskrift og metode selvsagt)?
2. I Norge er vi jo velsignet med et latterlig velsmakende og rent vant, (tilsvarende flaskevann i andre land). Jeg desinfiserer alt utstyr som brukes etter koking med klor, men det blir veldig mye mer tungvint når dette utstyret må skylles med kokt (desinfisert) vann eller at vannet som tynner ut vørteren må være kokt (desinfisert) vann. Er det noen her som har god erfaring med å desinfisere utstyr og skylle med springvann, eller tynne ut vørteren med springvann med å har fått gode resultater? (Personlig bor jeg i Bergen hvor jeg mener vannet smaker veldig godt!)
Takk for svar brygger(e)