Robust porter fra ekstrakt?

GeirH

 
Heisann. Nå er jeg akkurat fått mitt andre ekstraktbrygg på flasker, og begynner å planlegge mitt neste. Jeg kunne tenkt meg å lage en porter, men er usikker på hva jeg bør tenke på her...

Jeg har ikke funnet mange oppskrifter på porter fra ekstrakt, men ser at de tar utgangspunkt i lys maltekstrakt (spraymalt burde vel funke like greit som flytende?).

Spørsmålet mitt er hva jeg burde bruke i tillegg av spesialmalt, som bare kan steepes? Crystal, black patent, chocolate? Hvilket forhold mellom spesialmaltene, for eks. 50%/25%/25%? Andre spesialmalter som kan/bør være med? Vil smaken stemme om jeg sikter meg inn på 30+ SRM i farge (regner 40% effektivitet på steepingen), eller er det andre ting som spiller inn her?

Jeg har lekt meg litt i hbd.org sin Beer Recipator og kommet fram til noe jeg tror kan funke, eller ser dette helt borti natta ut?

--------
Style: Robust Porter
Type: Extract w/grain
Size: 23 liters
Color: 88 HCU (~32 SRM)
Bitterness: 30 IBU
OG: 1.069
FG: 1.016
Alcohol: 6.9% v/v (5.4% w/w)
Grain:
500g British crystal 70-80L
150g British chocolate
200g British black patent
Boil:
SG 1.133 12 liters
4000g Light dry malt extract
Hops:
72g Challenger (7% AA, 60 min.)
40g Kent Goldings (5.5% AA, 15 min.)
20g Kent Goldings (5.5% AA, 5 min.)
-------------------

Det siste brygget jeg lagde var en dunkelweizen der jeg hadde 112g black, 112g chocolate, 225g crystal og 225g wheat malt i en hulepose, varmet 8 liter vann til 73-74 grader i en kjele, tilsatte spesialmalten, lot det trekke i en halvtime, tok ut posen, tilsatte muntons hvetemaltekstrakt (og litt hvete spraymalt for å få opp OG) og vann opp til 12 liter, kokte med humle, totalt volum 22 liter i gjæringsbøtta. Lagde en starter av wlp400, og dette gjæret fra en OG på 1,054 ned til 1,014 på to uker. Dette er vel metoden jeg bør bruke på en porter også, bare med større mengder spesialmalt?

Ser at wyeast sin london ale er noe som blir brukt her, så der er det ikke så mye å lure på... Satser på en noe høyere OG, så jeg kommer nok til å lage starter til dette også...
 
Lagde den omtrent slik som i oppskriften, første gang, bare med mest flytende eksrakt:
---
1,00 kg Light Dry Extract (15,8 EBC) Dry Extract 17,86 %
3,60 kg Pale Liquid Extract (15,8 EBC) Extract 64,29 %
0,60 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC) Grain 10,71 %
0,20 kg Black (Patent) Malt (985,0 EBC) Grain 3,57 %
0,20 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 3,57 %
72,00 gm Challenger [7,00 %] (60 min) Hops 23,0 IBU
40,00 gm Goldings, East Kent [5,50 %] (15 min) Hops 5,0 IBU
0,50 tsp Yeast Nutrient (Boil 10,0 min) Misc  
20,00 gm Goldings, East Kent [5,50 %] (5 min) Hops 1,0 IBU
1 Pkgs London Ale (Wyeast Labs #1028)
Measured Original Gravity: 1,070 SG
Measured Final Gravity: 1,020 SG
---

Syntes den ble veldig lik Nøgne Ø sin Porter, bortsett fra smaks- og aromahumla.

Neste runde lagde vi noe svakere, denne gangen kun med biterhumle, og den ble et helt nydelig drikke-øl :)
---
3,60 kg Pale Liquid Extract (15,8 EBC) Extract 75,79 %
0,60 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC) Grain 12,63 %
0,20 kg Black (Patent) Malt (985,0 EBC) Grain 4,21 %
0,20 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 4,21 %
100,00 gm Challenger [7,80 %] (70 min) Hops 46,4 IBU
0,50 tsp Yeast Nutrient (Boil 10,0 min) Misc  
5,00 gm Irish Moss (Boil 10,0 min) Misc  
1 Pkgs Dry English Ale (White Labs #WLP007)
Measured Original Gravity: 1,056 SG
Measured Final Gravity: 1,016 SG
---

Denne ble såpass god at vår 3. porter (første all-grain, basert på samme oppskrift) står til karbonering nå, og skal prøvesmakes i helga :)
---
10,50 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 79,25 %
1,65 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC) Grain 12,45 %
0,55 kg Black (Patent) Malt (985,0 EBC) Grain 4,15 %
0,55 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 4,15 %
150,00 gm Challenger [7,80 %] (60 min) Hops 48,9 IBU
0,50 tsp Yeast Nutrient (Boil 10,0 min) Misc  
5,00 gm Irish Moss (Boil 10,0 min) Misc  
1 Pkgs Dry English Ale (White Labs #WLP007)
Measured Original Gravity: 1,069 SG
Measured Final Gravity: 1,018 SG
---

Lagde gjærstarter etter mrmalty til alle tre bryggene.

Den andre versjonen ble noe "snillere" enn den første, men kan varmt anbefales. Lykke til :)

P.S. Husk at WLP007 er svært flokkulent, så det tok noe lengre tid å karbonere enn det gjorde med 1028... Beregn minst to uker i romtemperatur.
 
Bare husk på å kompensere bitterhet for kokevolum... Vi kokte bare 12 liter, derfor 100 gram humle.

Spesialmalten knuste jeg i en blender, og trakk i en bh-pose i 70 grader vann i en halvtime først.

Lykke til :)
 
Hehe, det var et godt tips. Satt akkuratt å klødde meg i hode på IBU tallet i oppskriften med 100g humle på beercalc.
 
Jeg har ikke prøvd meg med flytende gjær, tror du det er mulig å få et greit resultat med tørrgjær? Jeg har noen pakker med safbrew s-33 ligende som jeg håpte jeg kunne bruke...
 
Erfaringene rundt tørrgjær - flytende gjær spriker. Noen hevder at overgangen til flytende gjær hadde mye større innvirkning på sluttresultatet enn overgangen fra ekstrakt til allgrain. Andre hevder at det beste med flytende gjær er mangfoldet en da kan velge mellom. Andre igjen hevder det er tryggere å bruke tørrgjær da den ikke er så avhengig av produksjonsdato som flytende. Flere NM-vinnere, også i seinere tid, er brygga på tørrgjær.
Nå har ikke jeg brygga med Safbrew S-33 før, men gode tørrgjærer som Nottingham, Safale S-04 og Safale US-05 har gitt meg øl jeg er fornøyd med, men uten at jeg har brygga samme oppskrift med både flytende gjær og tørrgjær. Ølet ditt blir nok godt uansett  :)
 
Jeg har dessverre ikke erfaring med tørrgjær i det hele tatt. Selv de første bryggene våre (for to-tre år siden) lagd med ølsett kasta vi tørrgjæren og kjøpte flytende gjær etter anbefaling inne på et annet forum. Men som det nevnes over, det skal vel ikke være noe som helst i veien for å lage godt øl med tørrgjær, spesielt der om det skal brukes en ganske nøytral gjær i utgangspunktet. Bare pass på å bruk nok gjær (http://www.mrmalty.com/calc/calc.html), og å rehydrere den før bruk, så blir nok resultatet bra :)

Vi smakte forresten på versjon 3 av porteren vår nå i helga (tre uker etter tapping), og den var allerede godt drikkende, men med litt mer lagring blir den nok noe mer avrundet i smaken.
 
Tilbake
Topp