Røykøl

Ska brygge noe med mye røyk smak, kan dette gå?
Målet er ikke et hint av røyk, mer en røykbombe



Rune Peat Style: Unspecified (Rune Peat) Brewer: Tor-Henning Langøen

Statistics
Volume: 19 liters
OG: 1073
FG:
Alcohol: 7.2 % by vol.
Colour: 53 EBC (Dark brown)
Bitterness: 40 IBU
BU/GU: 0.54
Fermentables
Maris Otter Pale Malt 5 EBC 3000 g
Biscuit Malt 50 EBC 50 EBC 500 g
Rye Malt 6 EBC 6 EBC 500 g
Roasted Barley 1100 EBC 100 g
Black Malt 1200 EBC 1220 EBC 100 g
Smoked Malt 6 EBC 6 EBC 900 g
Peated Malt 3 EBC 900 g
Cara Crystal 120 EBC 120 EBC 200 g
Mash schedule: xx degrees for nn minutes, yy degrees for mm minutes.
Hops
Simcoe 13% alpha 30 g 30 minutes
Simcoe 13% alpha 10 g 15 minutes
Simcoe 13% alpha 10 g 1 minutes
Fermentation
Yeast: WLP007 Dry English Ale
Fermented at 18 degrees C for 14 days.
Comments:
bytte humle til Stella
 
Se om du finner ut hva som er i Schlerenka. Det er rene bomba.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
 
Du kan brygge med 100% bøkerøket malt. Da skulle du få en kraftig røyksmak  :yes:
Ellers er det vanlig med en blanding av røyk malt og resten munich/pils.

Kan være verdt å anskaffe boken "Smoked Beers" http://www.themadfermentationist.com/2009/05/book-review-smoked-beers.html
her er den siste oppskriften jeg brukte for 50 liter:

Amt Name Type # %/IBU

8,00 kg Røkt Malt (5,4 EBC) Grain 2 69,0 %
1,75 kg Caramel Malt Mørk (90,0 EBC) Grain 3 15,1 %
1,75 kg Munich Malt Mørk (25,0 EBC) Grain 4 15,1 %
0,10 kg Carafa® type 1 (900,0 EBC) Grain 5 0,9 %
60,00 g Northern Brewer [9,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 25,9 IBUs
2,00 tsp Yeast Nutrient (Boil 10,0 mins) Other 7 -
3,0 pkg German Lager (White Labs #WLP830) [35,49 ml] Yeast 8 -
30,00 g Oak Chips (Primary 14,0 days) Flavor 9 -
 
Brygget dette brygget i dag, litt endring på oppskrift.

Var liten tvil om at det var røyk, men har fått litt lav OG, kan det henge sammen med mye spesialmalt?
 
Tor-Henning skrev:
Brygget dette brygget i dag, litt endring på oppskrift.

Var liten tvil om at det var røyk, men har fått litt lav OG, kan det henge sammen med mye spesialmalt?

Mange rapporterer om alltid lavt utbytte på røykmalt. Sjølv låg eg på knapt 50 % på mitt einaste røykøl.
 
Jeg tørker eget malt ved hjelp av oreved. Dette maltet gir også dårlig utbytte sammenlignet med andre kommersielle basismalt. Mener å ha sett en teoretisk utlegning om at tørkemetoden eller røkingen reduserer enzymmengden som trengs for å omgjøre stivelse til sukker. Klarer imidlertid ikke å gjengi denne. Når det gjelder hjemmeprodusert malt, så bidrar selvsagt også relativt sett dårligere kontroll på både spiring, tørketidspunkt og reproduserbart tørkeforløp på dårligere utbytte sammenlignet med kommersiellt malt.
 
Tilbake
Topp