Safale US 05

Har tenkt og brygge en juleale fra Per Inge i helga, vedlagt følger en pakke med safale us 05. Har fått ordnet meg en stc-1000 og kjøleskap. Så jeg lurte på hva er den ultimate gjærings temperatur på denne gjæra?
 
Slik jeg har forstått det (og noe fra egen erfaring), så tåler den relativt høy temperatur. Rommet gjæringskaret mitt er i står på ca 18 grader, og øllet gjærer ut ganske fort!

Temperatur under stomgjæringa er da sikkert på 21 grader, og ingen av mine øl har "tatt skade" av det.

(Ett øl stod 2 dager på 26 grader romtemperatur rett etter stormgjæring, og tok heller ikke skade av dette, uten at det er å anbefale!)
 
US-05 takler også svært lav temperatur. Jeg husker ikke helt hvor kaldt jeg har gjæret den, men mener det var under 15 grader. Det gir et veldig rent og lager-aktig preg. Hva som er ultimat kommer an på hva du vil med akkurat dette brygget. For tørt og rent øl: start lavt og la temperaturen stige når gjæringen dabber av.
 
Jeg har gjæret denne ved starten av gjæringen på 14 grader, og etter at stormgjæringen er over har den gradvis økt temperaturen til 16-17 grader. Når gjæringen så har sluttet, og det har gått et par dager senker jeg temperaturen til 4 grader for bunnfelling i 2-3 dager. Dette gir et klart øl med tilnærmet lagergjæring som burde egne seg på juleøl :)
 
Mener at Birger på Vestbrygg sa at us05 ikke skal for høyt på temp men at us02 tåler dette bedre. Om du kan gjære kjølig slik magne1972 sier så ville jeg gjort det
 
magne1972 skrev:
Jeg har gjæret denne ved starten av gjæringen på 14 grader, og etter at stormgjæringen er over har den gradvis økt temperaturen til 16-17 grader. Når gjæringen så har sluttet, og det har gått et par dager senker jeg temperaturen til 4 grader for bunnfelling i 2-3 dager. Dette gir et klart øl med tilnærmet lagergjæring som burde egne seg på juleøl :)

Så hvis jeg forstår deg riktig så starter jeg med og stille inn stc på 14"c til stormgjæringen er over, så stiller jeg gradvis tempraturen opp til 16 -17 grader, og når gjæringen er sluttet så stiller jeg den ned til 4 grader for og  bunnfalle gjæren?
Hvordan gjør jeg det når den skal tappes på flaske? Kan jeg da bare kjøle ned sukkeret til ca 18 grader og helle det over i dunken  og tappe det på flaske?
 
janvad skrev:
magne1972 skrev:
Jeg har gjæret denne ved starten av gjæringen på 14 grader, og etter at stormgjæringen er over har den gradvis økt temperaturen til 16-17 grader. Når gjæringen så har sluttet, og det har gått et par dager senker jeg temperaturen til 4 grader for bunnfelling i 2-3 dager. Dette gir et klart øl med tilnærmet lagergjæring som burde egne seg på juleøl :)

Så hvis jeg forstår deg riktig så starter jeg med og stille inn stc på 14"c til stormgjæringen er over, så stiller jeg gradvis tempraturen opp til 16 -17 grader, og når gjæringen er sluttet så stiller jeg den ned til 4 grader for og  bunnfalle gjæren?
Hvordan gjør jeg det når den skal tappes på flaske? Kan jeg da bare kjøle ned sukkeret til ca 18 grader og helle det over i dunken  og tappe det på flaske?
Stemmer. Hvis du kjøler ned til 4 grader, og skal tilsette sukkerlake for flasking, trenger du ikke kjøle ned denne etter kok. Jeg tømmer den i karret kokende. Den avkjøles fort nok av vørter på 4 grader :)
 
magne1972 skrev:
janvad skrev:
magne1972 skrev:
Jeg har gjæret denne ved starten av gjæringen på 14 grader, og etter at stormgjæringen er over har den gradvis økt temperaturen til 16-17 grader. Når gjæringen så har sluttet, og det har gått et par dager senker jeg temperaturen til 4 grader for bunnfelling i 2-3 dager. Dette gir et klart øl med tilnærmet lagergjæring som burde egne seg på juleøl :)

Så hvis jeg forstår deg riktig så starter jeg med og stille inn stc på 14"c til stormgjæringen er over, så stiller jeg gradvis tempraturen opp til 16 -17 grader, og når gjæringen er sluttet så stiller jeg den ned til 4 grader for og  bunnfalle gjæren?
Hvordan gjør jeg det når den skal tappes på flaske? Kan jeg da bare kjøle ned sukkeret til ca 18 grader og helle det over i dunken  og tappe det på flaske?
Stemmer. Hvis du kjøler ned til 4 grader, og skal tilsette sukkerlake for flasking, trenger du ikke kjøle ned denne etter kok. Jeg tømmer den i karret kokende. Den avkjøles fort nok av vørter på 4 grader :)

Gjør det noe om jeg gjør det motsatt, tapper over vørter først. Kjøler ned sukkerlaken til 20-25*C heller den over vørteren på 4*C og rører forsiktig med hevertslangen? Eller om jeg gjør som du over og heller den  kokende laken over i karet først legge slangen i en sirkel i bunnen og røre forsiktig med hevert slangen etterpå for jevn fordeling av laken i vørteren?

( Har personlig dårlig erfaring med og helle over laken i karet  før vørteren. Fikk dårlig karbonering da men da helte jeg først over sukkerlaken og la bare slangen i en sirkel i bunnen av karet uten og røre noe etterpå. Det resulterte i att vi fikk mye sukker på de siste flasken og nesten ingenting på de første  )

For så og sette flaskene til karbonering på 18-20*C ?

En ting til trenger jeg og lage en gjærstarter til og gjære det på denne måten eller går det bra uten?
 
GJÆRSTARTER

Med tørrgjær er det bare å helle pakken over i litt lunkent vann ca 30 min før pitching. Da vil du se at det er full aktivitet og skum i "gjærstarteren". Jeg bruker en sånn plastikkopp med lokk, som vel egentlig er til å blande jevning til saus. Ren og sprayet med Star San.
 
Ketil skrev:
GJÆRSTARTER

Med tørrgjær er det bare å helle pakken over i litt lunkent vann ca 30 min før pitching. Da vil du se at det er full aktivitet og skum i "gjærstarteren". Jeg bruker en sånn plastikkopp med lokk, som vel egentlig er til å blande jevning til saus. Ren og sprayet med Star San.

Men om jeg bruker 2 pakker tørrgjær uten og rehydrere gjæren. Eller er det for mye med 2 pakker a 11,5 g på 23 liter ferdig vørter?
 
Du spurde opprinneleg om optimal gjæringstemperatur for US-05. Ifølge denne: http://www.fermentis.com/fo/pdf/HB/EN/Safale_US-05_HB.pdf er det ganske vidt spekter her som andre har antyda, 15-24 grader. For ale vil eg sei den optimale tempen er ein plass midt i dette området. Rundt 19 grader.

Om poenget er å brygge eit øl med minst mogeleg fruktigheit kan temperaturen senkast til nedre del av registeret, eller bruke ein lagergjær.
 
protto skrev:
Du spurde opprinneleg om optimal gjæringstemperatur for US-05. Ifølge denne: http://www.fermentis.com/fo/pdf/HB/EN/Safale_US-05_HB.pdf er det ganske vidt spekter her som andre har antyda, 15-24 grader. For ale vil eg sei den optimale tempen er ein plass midt i dette området. Rundt 19 grader.

Om poenget er å brygge eit øl med minst mogeleg fruktigheit kan temperaturen senkast til nedre del av registeret, eller bruke ein lagergjær.
Tenkte og legge meg på mellom 16-18 grader, men er det ok att jeg bruker 2 pakker  på 23 liter i stedet for og rehydrere gjæren. Siden jeg brygger i en ikke alt for ren garasje? Eller er ikke noe sånt og tenke på så lenge jeg  dekker til skåla med lokk når den står og rehydrerer? ( kanskje jeg har alt for stor panikk for urenheter)
 
Eg bryggar i ein ikkje alt for rein kjellar. Brukar som regel ein e-kolbe som er rein, sprayar eller fyller den med Star San og tømmer ut. Fyller passe mengde lunka vatn som er kokt i vatnkokar og avkjølt til ca 30 grader. Av og til når eg er ekstra lat stiller eg inn springen på 30 grader og brukar vatnet herifrå utan å koke det først.

Dekkar til med eit lokk som er reint mens gjæren rehydrerar.

Du kan sjølvsagt putte to pakkar i vørteren, men det er ikkje godt å sei kor mange celler du sit igjen med. Ein god del blir det nok lell.
 
protto skrev:
Eg bryggar i ein ikkje alt for rein kjellar. Brukar som regel ein e-kolbe som er rein, sprayar eller fyller den med Star San og tømmer ut. Fyller passe mengde lunka vatn som er kokt i vatnkokar og avkjølt til ca 30 grader. Av og til når eg er ekstra lat stiller eg inn springen på 30 grader og brukar vatnet herifrå utan å koke det først.

Dekkar til med eit lokk som er reint mens gjæren rehydrerar.

Du kan sjølvsagt putte to pakka i vørteren, men det er ikkje godt å sei kor mange celler du sit igjen med. Ein god del blir det nok lell.
Hvor mye vatn brukar du på 1 pakke med gjær? Og rører du i gjæra etter dei 30 min med rehydrering av gjæren eller heller du den bare rett oppi vørteren og rister/lufter du vørteren  før du setter den til gjæring?
 
Brukar vatn tilsvarande 10 x vekta av gjæren. Det tek eg på augemål. Når gjæren er løyst opp, vigglar eg litt på kolben så alt blir jevnt og fint blanda og tømmer i vørteren som er fedig lufta.
 
magne1972 skrev:
Jeg har gjæret denne ved starten av gjæringen på 14 grader, og etter at stormgjæringen er over har den gradvis økt temperaturen til 16-17 grader. Når gjæringen så har sluttet, og det har gått et par dager senker jeg temperaturen til 4 grader for bunnfelling i 2-3 dager. Dette gir et klart øl med tilnærmet lagergjæring som burde egne seg på juleøl :)

Er denne måten og gjøre det på også egnet for en Stout (som dette juleølet er)?
 
janvad skrev:
magne1972 skrev:
Jeg har gjæret denne ved starten av gjæringen på 14 grader, og etter at stormgjæringen er over har den gradvis økt temperaturen til 16-17 grader. Når gjæringen så har sluttet, og det har gått et par dager senker jeg temperaturen til 4 grader for bunnfelling i 2-3 dager. Dette gir et klart øl med tilnærmet lagergjæring som burde egne seg på juleøl :)

Er denne måten og gjøre det på også egnet for en Stout (som dette juleølet er)?
US-05 er en american ale gjær, men jeg har brukt den til stout med godt resultat. Gir en fin maltsmak, og ren gjæring.
 
magne1972 skrev:
janvad skrev:
magne1972 skrev:
Jeg har gjæret denne ved starten av gjæringen på 14 grader, og etter at stormgjæringen er over har den gradvis økt temperaturen til 16-17 grader. Når gjæringen så har sluttet, og det har gått et par dager senker jeg temperaturen til 4 grader for bunnfelling i 2-3 dager. Dette gir et klart øl med tilnærmet lagergjæring som burde egne seg på juleøl :)

Er denne måten og gjøre det på også egnet for
en Stout (som dette juleølet er)?
US-05 er en american ale gjær, men jeg har brukt den til stout med godt resultat. Gir en fin maltsmak, og ren gjæring.

Ok, takk.
 
Tilbake
Topp