1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Saison ala Glazen Toren Saison d'Erpe-Mere

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av cjohansen, 2 Aug 2019.

 1. cjohansen

  cjohansen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Jeg har brygget denne Saisonen to ganger nå, og skrytt fælt av den rundtom. Flere andre har også brygget noe ala den, så jeg tenkte det kunne være kult å samle all infoen på en plass og ha en tråd til å dele erfaringer i.

  Bakgrunn

  I April var jeg på besøk hos Glazen Toren i Erpe-Mere i Belgia. Det er et sjarmerende lite bryggeri som drives av to ildsjeler + litt familie. De brygger fantastisk god Saison, Tripel og et par andre sorter. Bryggeren vi snakket med delte villig vekk informasjon, så jeg fikk samlet nok til å brygge en ganske tro kopi av deres Saison.

  BA58726E-E102-4E06-AF98-4493F0768723.jpeg

  Grist

  87.5% Pilsnermalt
  12.5% Hvetemalt

  Infoen jeg husker å ha fått var "wheat". Jeg kan ikke helt huske om det ble presisert hvorvidt det var hvetemalt, eller umaltet hvete... Jeg tror det var maltet hvete, men er ikke helt sikker. Ølet mitt blir veldig klart, så mulig flaket hvete er en bedre løsning.

  Mesk

  Glazen Toren mesker sitt øl på 54C i 20 minutter, 63-64C i 60 minutter, så 72C i 20min. Som mange spådde da jeg brygget dette ølet første gang gjør steget på 54C fort mer skade enn nytte i hjemmebryggerskala (dårlig skumfasthet). Derfor anbefaler jeg følgende skjema:

  - 63C i 60min
  - 72C i 20min

  Hva slags ratio osv har jeg ikke helt oversikt over for orginalen, men selv bruker jeg 3:1, og skyller med samme mengde vann på 80C. Dette vil nok variere litt med den enkeltes oppsett.

  Kok

  Ølet kokes hos Glazen Toren i 75 minutter med humle fra første stund. Jeg har selv kokt i 75 minutter og vært fornøyd med resultatet, men noen vil sikkert koke i 90 minutter for å være helt sikker på at ølet blir fritt for DMS.

  - Saaz til 18 IBU ved kokestart
  - 2g/l Hallertau Mittelfruh ved flameout

  På Glazen Toren har de en hopback-sak som de fyller med Hallertau-koner og pumper vørteren gjennom på vei til kjøleren.

  Jeg er ikke helt sikker på hvilken OG/FG orginalen har, jeg vet bare at det holder 6.5% ABV. En OG1.050-1.055 er nok omtrent rett. Selv har jeg overskutt denne begge gangene jeg har brygget, og fått et øl på rundt 7.5% som jeg så har vannet ut med tynn sukkerlake ved flasking. Dette har fungert veldig bra for meg.

  Gjæring

  Glazen Toren bruker Safale BE-134 tørrgjær. De hydrerer gjæren og lufter vørteren med O2. Selv har jeg hydrert gjæren, men droppet O2, med flott resultat. Jeg har brygget dette ølet to ganger uten temperaturkontroll. Har pitcha på 18C og satt dunken i husets svaleste rom. Første gang lå den for det meste rundt 22C, med peak på 25-ish. Andre gangen var det en del varmere, og det steg til 22C etter to dager, 24C dagen etter, og peaket på rundt 28C et par dager senere.

  BE-134 er en arbeidshest, og kan finne på å gjære helt ned til 1.000-1.005, men den bruker litt tid på å gjøre seg helt ferdig. Jeg vil anbefale minst to uker til gjæringen, kanskje så mye som 3. Glazen Toren har ølet på tank 3-4 uker.

  Flasking

  Ølet til Glazen Toren er som en Saison skal være - hardt karbonert. Jeg er usikker på volumer, men du bør nok sikte deg inn på minst 3vol. Glazen Toren karbonerer med sukker, og tilsetter frisk F-2 gjær ved flasking, etter at ølet er sentrifugert. Deretter modnes ølet på flaske i et temperaturstyrt mørkt og varmt rom - 28C i tre uker.

  Jeg har karbonert med både vørter og sukker, men merker ikke noen særlig forskjell, så jeg bruker det jeg har "on hand". Jeg har prøvd både med og uten F-2 uten noen forskjell som jeg kan detektere i mitt oppsett.

  Lykke til med bryggingen! Håper flere prøver seg på dette ølet, og ikke minst, rapporterer deres erfaringer med det!
   
  #1 cjohansen, 2 Aug 2019
  Sist redigert: 3 Aug 2019
  Frode:D, RayOlav, Torber og 26 andre liker dette.
 2. Ole Mørkved

  Ole Mørkved
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Trondheim
  Godt skrevet oppskrift!
   
  Finn Berger og cjohansen liker dette.
 3. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar

  Jeg ble nysgjerrig på dette 28C rommet. Er det 28-ish pluss minus en del grader, avhengig av ambient, eller er de opptatte av at det skal være 28C og styrer temperaturen aktivt der inne for å holde den så tett mot 28C som mulig?
   
 4. loebrygg

  loebrygg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Glazen Toren Saison er et godt øl, men da jeg ble inspirert av TS til å brygge denne Saisonen var ikke
  en tro kopi no ultimat mål i seg selv
  Brukte litt mindre hvete, flyttet HM til 15 min, og byttet ut litt av malten med ekstrakt (alt av praktiske og tilfeldige årsaker)
  Pitchet på i underkant av 20 grader og den norske sommer tok den helt 28 ila ett døgn :eek:
  På dag tre var den så å si ferdig ~1.010, flasket to uker senere 1.006 (1.060)
  Nå er det lenge siden jeg har smakt Glazen Toren(får nesten kjøpe en flaske snart) men naturlig nok er min
  litt fyldigere, jeg vil si, halvtørr og fruktig :D Meget fornøyd

  DSC09812.jpg

  Etter 6 dager var det flott skum
  har holdt seg slik siden jeg satte den i kjellern
   
  #4 loebrygg, 2 Aug 2019
  Sist redigert: 2 Aug 2019
 5. Jovialsen

  Jovialsen
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Kult. Dette blir høstens jaktøl! Jeg har smakt et hjemmebrygg med BE 134. Meget lovende gjær.
   
  cjohansen og loebrygg liker dette.
 6. cjohansen

  cjohansen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Det var et temperaturstyrt rom. Mulig jeg husker feil og det var 27C, men det var et varmrom. Dette er såvidt jeg vet tradisjon for mye belgisk øl - de fleste, om ikke alle, klosterbryggeriene gjør noe lignende.
   
 7. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Right. Det er litt artig informasjon. Jeg karbonerer jo hefene mine i kontrollert temperatur og, uten å ha visst at andre gjør det, så noe må det jo være i det.
   
 8. Daggis

  Daggis
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Kongsberg
  Får komme med min input om et par uker. Ferietid og har ikke datene mine her.
   
  loebrygg liker dette.
 9. RealGone

  RealGone
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hordaland
  Har verken smakt originalølen, eller brygget en saison, men dette virket inspirerende. Takk. Skal skaffe meg originalen.
   
  cjohansen liker dette.
 10. Thomas Søreide

  Thomas Søreide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bryne
  @cjohansen - Veldig bra info på "et av de beste øl som finnes"..!

  Jeg har vært i kontakt med Jef van den Steen som antakelig må regnes som innehaver av Glazen Toren. Utfra svarene han har gitt nedenfor, tror jeg alle kan gjette hva spørsmålene mine har vært... :cool:

  "Sorry, we don’t give the recipe. And even with the recipe, the beer would not be the same: different water, different malt in Norway, different yeast (not our home yeast) and last but not least: different way of brewing because we brew like farmers did 300 years ago.
  Fermentation temperature is very high: around 30° C. You need a yeast that will ferment as much as possible the Sugar in your worth. Time in the fermentation tanks: at least 6 weeks (two weeks fermentation – 4 weeks lagering at rather warm temperature (in summer higher than in winter).
  Kind regards
  Jef van den steen"

  Jeg kaster dette inn i tråden siden jeg lenge har vært interessert i lage noe som ligner på d'Erpe Mere, men jeg har aldri helt fått det til.. Info om gjær er antakelig helt avgjørende - jeg har prøvd med Wyeast 3711, samt WLP 565, 566 og 590 (følte jeg kom nærmest med Wyeast).
  Alt har blitt godt - har vunnet premier med noen av dem - men ikke helt der jeg vil..!

  @cjohansen - Ser at dette avviker endel fra det du sier - og det er helt tydelig at du har snakket med "han som er mer hands-on" enn Jef..
  Du sier du har fått et øl som er i nærheten av originalen?

  Takk for veldig god info - blir meget inspirert her jeg sitter.. Klokken nærmer seg halv-to, og jeg har lyst til å brygge NÅ!
  Entusiasmen er muligens farget av et par glass belgisk tripel - men alikevel..! :)
  I morgen må jeg ut å kjøpe gjær..!
   
 11. cjohansen

  cjohansen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Jef var faktisk i Norge da vi var der :) vi hang med Dirk, som såvidt jeg forsto var han som for tiden var mest hands-on med bryggingen (sammen med sin svigersønn). Han var ihvertfall ikke knepen på info. Mulig jeg burde holdt en litt lavere profil med det jeg fikk vite :oops: Det får være vår hemmelighet :)

  0C083BD4-6E12-458D-AE1A-1D1A205791D5.jpeg

  Kompis, Dirk, meg (svært uheldig øyeblikk, men men).

  I denne artikkelen får du litt info fra Jef:
  Jef Van Den Steen of Brouwerij De Glazen Toren | Rock ‘n’ Roll Brewing

  Når det gjelder gjær så hadde de kjøleskapet fullt av Safale :) De bruker BE-134 til Saison og Lentebier ihvertfall, og så hadde de også BE-256 som jeg tror de bruker i tripelen sin. De karbonerer med F-2 i flaskene, det glemte jeg å nevne i første post.

  Når det gjelder lagring så sa han 3-4 uker på tank, og da vi var der i tidlig april så sto det en mars-dato på alle tankene unntatt den som skulle fylles dagen etter vi var der.
   
  LarsUlv liker dette.
 12. cjohansen

  cjohansen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Jeg kjenner denne entusiasmen godt. En uke etter besøket mitt brygget jeg for første gang på et år :)
   
  erikraude og Ekornskurken liker dette.
 13. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg tror ikke det er så veldig nøye med nøyaktig lik oppskrift - det er neppe noen stor grunn til å holde den hemmelig. I Farmhouse Ales har den oppskrifta som står under overskrifta "Saison - classic version" - og som jeg antar er sånn omtrent oppskifta til Dupont - 90% pilsnermalt og 10% hvetemalt. Humle er EKG, med bitterhumling til 20-25 IBU + ca. 20 gr til 25 liter ved 15-20 min, og 10 gr ved 2 min. Det antydes en humleblanding ved den siste som jeg ikke tror er spesielt vesentlig. (Jeg kjører i alle fall bare EKG.)

  Gjærtype er kanskje viktig, men antakelig ikke veldig, så lenge det er en av de klassiske saisongjærtypene. (Jeg har nå brukt Imperials B56 Rustic, fra de Blaugie.) Det som for meg virker nokså åpenbart, er at det er prosessen som er mest avgjørende for smaksprofilen.

  Påstanden om at de brygger slik de gjorde på gårdene for 300 år siden er vel nokså åpenbart BS:confused:? Bildet til @cjohansen forteller en litt annen historie:p.
   
 14. cjohansen

  cjohansen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Er nokså enig i dette. Samtidig fikk jeg til en smaksprofil med BE-134 som jeg aldri har vært i nærheten av med WLP sin standard saisongjær (husker ikke nummeret - 565?)

  Ja, det svaret til Jef virker noe romantisert :) Bryggeriet var lite, men helautomatisert/mekanisert. Bildet er tatt foran meskekar og kokekjele. Ølet overføres via rør med pumper til gjæringskar og derfra til sentrifuge og så til flaskelinja. Ganske moderne, særlig for oss som kom fra Cantillon dagen før. Der snakker vi gamle tradisjoner
   
  loebrygg liker dette.
 15. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

 16. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

 17. cjohansen

  cjohansen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  De bruker sukker til karbonering. Jeg oppdaterer hovedposten løpende med info som jeg kommer på :)
   
 18. cjohansen

  cjohansen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
 19. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Fylkesstyre

  Flott innlegg. Prima at du oppdaterer første post med mer info slik at vi for ettertiden kan finne alt der uten å måtte lese 1000 poster :)
  Markeres som ‘one to brew’ :)
   
  cjohansen og erikraude liker dette.
 20. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Rart at de oppgir sukker som ingredient, virker som det ikke er vanlig hvis det kun er til karbonering.
   

Del denne siden