cjohansen
Norbrygg-medlem
Jeg har brygget denne Saisonen to ganger nå, og skrytt fælt av den rundtom. Flere andre har også brygget noe ala den, så jeg tenkte det kunne være kult å samle all infoen på en plass og ha en tråd til å dele erfaringer i.
Bakgrunn
I April var jeg på besøk hos Glazen Toren i Erpe-Mere i Belgia. Det er et sjarmerende lite bryggeri som drives av to ildsjeler + litt familie. De brygger fantastisk god Saison, Tripel og et par andre sorter. Bryggeren vi snakket med delte villig vekk informasjon, så jeg fikk samlet nok til å brygge en ganske tro kopi av deres Saison.
Grist
87.5% Pilsnermalt
12.5% Hvetemalt
Infoen jeg husker å ha fått var "wheat". Jeg kan ikke helt huske om det ble presisert hvorvidt det var hvetemalt, eller umaltet hvete... Jeg tror det var maltet hvete, men er ikke helt sikker. Ølet mitt blir veldig klart, så mulig flaket hvete er en bedre løsning.
Mesk
Glazen Toren mesker sitt øl på 54C i 20 minutter, 63-64C i 60 minutter, så 72C i 20min. Som mange spådde da jeg brygget dette ølet første gang gjør steget på 54C fort mer skade enn nytte i hjemmebryggerskala (dårlig skumfasthet). Derfor anbefaler jeg følgende skjema:
- 63C i 60min
- 72C i 20min
Hva slags ratio osv har jeg ikke helt oversikt over for orginalen, men selv bruker jeg 3:1, og skyller med samme mengde vann på 80C. Dette vil nok variere litt med den enkeltes oppsett.
Kok
Ølet kokes hos Glazen Toren i 75 minutter med humle fra første stund. Jeg har selv kokt i 75 minutter og vært fornøyd med resultatet, men noen vil sikkert koke i 90 minutter for å være helt sikker på at ølet blir fritt for DMS.
- Saaz til 18 IBU ved kokestart
- 2g/l Hallertau Mittelfruh ved flameout
På Glazen Toren har de en hopback-sak som de fyller med Hallertau-koner og pumper vørteren gjennom på vei til kjøleren.
Jeg er ikke helt sikker på hvilken OG/FG orginalen har, jeg vet bare at det holder 6.5% ABV. En OG på 1.050-1.055 er nok omtrent rett. Selv har jeg overskutt denne begge gangene jeg har brygget, og fått et øl på rundt 7.5% som jeg så har vannet ut med tynn sukkerlake ved flasking. Dette har fungert veldig bra for meg.
Gjæring
Glazen Toren bruker Safale BE-134 tørrgjær. De hydrerer gjæren og lufter vørteren med O2. Selv har jeg hydrert gjæren, men droppet O2, med flott resultat. Jeg har brygget dette ølet to ganger uten temperaturkontroll. Har pitcha på 18C og satt dunken i husets svaleste rom. Første gang lå den for det meste rundt 22C, med peak på 25-ish. Andre gangen var det en del varmere, og det steg til 22C etter to dager, 24C dagen etter, og peaket på rundt 28C et par dager senere.
BE-134 er en arbeidshest, og kan finne på å gjære helt ned til 1.000-1.005, men den bruker litt tid på å gjøre seg helt ferdig. Jeg vil anbefale minst to uker til gjæringen, kanskje så mye som 3. Glazen Toren har ølet på tank 3-4 uker.
Flasking
Ølet til Glazen Toren er som en Saison skal være - hardt karbonert. Jeg er usikker på volumer, men du bør nok sikte deg inn på minst 3vol. Glazen Toren karbonerer med sukker, og tilsetter frisk F-2 gjær ved flasking, etter at ølet er sentrifugert. Deretter modnes ølet på flaske i et temperaturstyrt mørkt og varmt rom - 28C i tre uker.
Jeg har karbonert med både vørter og sukker, men merker ikke noen særlig forskjell, så jeg bruker det jeg har "on hand". Jeg har prøvd både med og uten F-2 uten noen forskjell som jeg kan detektere i mitt oppsett.
Lykke til med bryggingen! Håper flere prøver seg på dette ølet, og ikke minst, rapporterer deres erfaringer med det!
Bakgrunn
I April var jeg på besøk hos Glazen Toren i Erpe-Mere i Belgia. Det er et sjarmerende lite bryggeri som drives av to ildsjeler + litt familie. De brygger fantastisk god Saison, Tripel og et par andre sorter. Bryggeren vi snakket med delte villig vekk informasjon, så jeg fikk samlet nok til å brygge en ganske tro kopi av deres Saison.
Grist
87.5% Pilsnermalt
12.5% Hvetemalt
Infoen jeg husker å ha fått var "wheat". Jeg kan ikke helt huske om det ble presisert hvorvidt det var hvetemalt, eller umaltet hvete... Jeg tror det var maltet hvete, men er ikke helt sikker. Ølet mitt blir veldig klart, så mulig flaket hvete er en bedre løsning.
Mesk
Glazen Toren mesker sitt øl på 54C i 20 minutter, 63-64C i 60 minutter, så 72C i 20min. Som mange spådde da jeg brygget dette ølet første gang gjør steget på 54C fort mer skade enn nytte i hjemmebryggerskala (dårlig skumfasthet). Derfor anbefaler jeg følgende skjema:
- 63C i 60min
- 72C i 20min
Hva slags ratio osv har jeg ikke helt oversikt over for orginalen, men selv bruker jeg 3:1, og skyller med samme mengde vann på 80C. Dette vil nok variere litt med den enkeltes oppsett.
Kok
Ølet kokes hos Glazen Toren i 75 minutter med humle fra første stund. Jeg har selv kokt i 75 minutter og vært fornøyd med resultatet, men noen vil sikkert koke i 90 minutter for å være helt sikker på at ølet blir fritt for DMS.
- Saaz til 18 IBU ved kokestart
- 2g/l Hallertau Mittelfruh ved flameout
På Glazen Toren har de en hopback-sak som de fyller med Hallertau-koner og pumper vørteren gjennom på vei til kjøleren.
Jeg er ikke helt sikker på hvilken OG/FG orginalen har, jeg vet bare at det holder 6.5% ABV. En OG på 1.050-1.055 er nok omtrent rett. Selv har jeg overskutt denne begge gangene jeg har brygget, og fått et øl på rundt 7.5% som jeg så har vannet ut med tynn sukkerlake ved flasking. Dette har fungert veldig bra for meg.
Gjæring
Glazen Toren bruker Safale BE-134 tørrgjær. De hydrerer gjæren og lufter vørteren med O2. Selv har jeg hydrert gjæren, men droppet O2, med flott resultat. Jeg har brygget dette ølet to ganger uten temperaturkontroll. Har pitcha på 18C og satt dunken i husets svaleste rom. Første gang lå den for det meste rundt 22C, med peak på 25-ish. Andre gangen var det en del varmere, og det steg til 22C etter to dager, 24C dagen etter, og peaket på rundt 28C et par dager senere.
BE-134 er en arbeidshest, og kan finne på å gjære helt ned til 1.000-1.005, men den bruker litt tid på å gjøre seg helt ferdig. Jeg vil anbefale minst to uker til gjæringen, kanskje så mye som 3. Glazen Toren har ølet på tank 3-4 uker.
Flasking
Ølet til Glazen Toren er som en Saison skal være - hardt karbonert. Jeg er usikker på volumer, men du bør nok sikte deg inn på minst 3vol. Glazen Toren karbonerer med sukker, og tilsetter frisk F-2 gjær ved flasking, etter at ølet er sentrifugert. Deretter modnes ølet på flaske i et temperaturstyrt mørkt og varmt rom - 28C i tre uker.
Jeg har karbonert med både vørter og sukker, men merker ikke noen særlig forskjell, så jeg bruker det jeg har "on hand". Jeg har prøvd både med og uten F-2 uten noen forskjell som jeg kan detektere i mitt oppsett.
Lykke til med bryggingen! Håper flere prøver seg på dette ølet, og ikke minst, rapporterer deres erfaringer med det!
Sist redigert: