Saison ala Glazen Toren Saison d'Erpe-Mere

Jeg mente den har modnet bratt fra 1 til 3 mnd.

Min erfaring med saison er at modning gjør mye for ølet.

Jeg har ikke brukt 134 før, men nå (snart) blir det to små batcher; en klassisk lys glazen toren, og en med litt forgylling fra krystallmalt. De skal få stå i ro til høsten, basert på hvordan jeg har opplevd saison-utvikling tidligere.
 
Min erfaring med saison er at modning gjør mye for ølet.

Jeg har ikke brukt 134 før, men nå (snart) blir det to små batcher; en klassisk lys glazen toren, og en med litt forgylling fra krystallmalt. De skal få stå i ro til høsten, basert på hvordan jeg har opplevd saison-utvikling tidligere.

Signerer denne. Jeg har angret før på at bare noen få flasker fikk oppleve ettårsdagen sin.
 
Kjører denne i dag, men en light-versjon, med OG 1.044. Jeg lurer på gjærmengden til 25 liter? En eller to poser? Jeg har egentlig tenkt meg bare en, men vil gjerne høre med ekspertene:).
 
Kvifor ikkje berre strø på toppen av all vørteren?

Godt spørsmål, og jeg har gjort det før. Men så kom jeg over denne brosjyren fra Fermentis, som sier jeg skal gjøre dette i to steg: https://fermentis.com/wp-content/uploads/2019/10/Brochure_Tips_and_Tricks_BAT_BD.pdf

Jeg veit ikke hvor viktig det er. Antakelig marginalt, men det koster lite. Jeg skal uansett la gjæren stå i ro i et kvarter. En grei effekt er vel at jeg får veldig god innblanding av gjæren.
 
Jeg veit ikke hvor viktig det er. Antakelig marginalt, men det koster lite. Jeg skal uansett la gjæren stå i ro i et kvarter. En grei effekt er vel at jeg får veldig god innblanding av gjæren.
Jeg tapper over ca halve vørteren, strør i gjæra, drypper nedi clarex'en, og fortsetter å tappe. Pumper fra kjelen i B80'en, med en 3 meter lang slange, så det går ikke fort akkurat når pumpa også må løfte en dryg meter opp. Har ikke hatt noe problemer med utgjæring eller usmaker fra gjæren etter at jeg starta med denne praksisen heller enn å rehydrere. Så pitcher jeg rundt 10% ekstra tørrgjær også da. Med våtgjær / slurry så går den i når gjæringstanken er full.
 
Jeg tapper over ca halve vørteren, strør i gjæra, drypper nedi clarex'en, og fortsetter å tappe. Pumper fra kjelen i B80'en, med en 3 meter lang slange, så det går ikke fort akkurat når pumpa også må løfte en dryg meter opp. Har ikke hatt noe problemer med utgjæring eller usmaker fra gjæren etter at jeg starta med denne praksisen heller enn å rehydrere. Så pitcher jeg rundt 10% ekstra tørrgjær også da. Med våtgjær / slurry så går den i når gjæringstanken er full.

Nå redda du meg. Jeg hadde glemt Clarex'en.

Man skal ikke rote til rutinene særlig mye før noe glipper:p.
 
Et lite sidespor, men føler dere clarexen har god effekt? Jeg har brukt det en stund, men sliter like herlig med chill haze.

Du får ikke krystallklart øl, som en industripils. Og stoffet bruker litt tid på å nå full effekt. Men nå har jeg sittet og sammenlignet industripils med egen pils i vårsola, og egentlig tror jeg forskjellen mye er den som utgjøres av filtrering. Jeg er veldig fornøyd. Men altså; litt tålmodighet:).
 
Hvis folk med cøliaki skal drikke ølet er det ålreit med clarex, men ellers ville jeg droppet det for dette ølet. Saison kler litt tåke. Med denne gjæren har jeg heller slitt med motsatt problem - ølet blir gjerne for klart...
 
Hvis folk med cøliaki skal drikke ølet er det ålreit med clarex, men ellers ville jeg droppet det for dette ølet. Saison kler litt tåke. Med denne gjæren har jeg heller slitt med motsatt problem - ølet blir gjerne for klart...
Blir krystallklart mitt også, både med og uten clarex.
 
Du får ikke krystallklart øl, som en industripils. Og stoffet bruker litt tid på å nå full effekt. Men nå har jeg sittet og sammenlignet industripils med egen pils i vårsola, og egentlig tror jeg forskjellen mye er den som utgjøres av filtrering. Jeg er veldig fornøyd. Men altså; litt tålmodighet:).

Krystall klart øl får man nok ikke av clarex. Jeg er bare usikker på om jeg har merket noen særlig forskjell før vs. etter clarex. Selv med tålmodighet som en faktor. Så var litt nysgjerrig på andres erfaring :)
 
Tilbake
Topp