1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Saison ala Glazen Toren Saison d'Erpe-Mere

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av cjohansen, 2 Aug 2019.

  1. NoxMulder

    NoxMulder
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Jeg brygget en saison forrige fredag
    Dupont tror jeg ikke lagrer sin saison særlig lenge. 5 dager fermentering som avbrytes ved å kjøle ned ølet slik at det blir bittelitt sukker igjen (stalling who? T.C. Stalling?) - to uker modning - sentrifugering og bright tank(vet ikke hvor lenge), så 6-8 uker for flaskekarbonering/modning (23 grader) før det selges. Det er jo lengre enn mye annet øl, men ikke direkte lenge. Men jeg er enig i at saison blir veldig godt når det har blitt lagret lenge. For noen år siden, når jeg brygget saison ofte, drakk jeg mye saison over et halvt år gammel. Det var jo som å leve i en godteributikk.

    Nå finnes det mer saison enn Dupont, men det er hvertfall ståa på lagring hos de som lager det som har vært benchmarken for saison. Glazen Toren er også knallgod, og blant toppen av de klassiske lyse, knusktørre belgiske jeg har smakt.

    Forøvrig er saison en ganske tilgivende stil å brygge i mine øyne, hvis man lager de med enkle maltoppskrifter og lagrer det litt. Jeg brygget ofte 90/10 pilsner- og hvetemalt, 30ish IBU, med forskjellig single hop hver gang, alt fra amerikansk fleskhumle til tettnang. Det meste har fort blitt fint og avrundet etter noen mnd på flaske, til tross for å vøre sprikende og spiss når de var ung.

    Jeg har en med 72,5 % Pils, 20 % speltflak,7,5 % Vienna og en dæsj syremalt, med WLP565 som jeg brygget på fredag og den er nede i 1,007, og har fremdeles litt aktivitet i gjærlåsen. Den har blitt kjørt opp til 30 grader, noe jeg har hatt suksess med før. Har ikke brygget med speltflak, og heller ikke så stor andel umaltet korn, så det blir morsomt å teste.

    Saison med høy OG tror jeg har godt av en andre runde med oksygen. Jeg har gjort det flere ganger, og ølet (når WLP565 benyttes) blir hvertfall ikke verre av det.

    Sorry hvis jeg gikk off topic!
     
    cjohansen, Øllevill og Finn Berger liker dette.
  2. Øllevill

    Øllevill
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tønsberg
    Min første De Glazen i dag. Ukomplisert og god, overraskende bra. Tror jeg har fått litt smaken på saison igjen - var litt lei. Hallertau-biten i aromaen hever denne veldig! Må brygges.
     
  3. Jo

    Jo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Askøy
    Jøss. Er på besøk hos foreldrene mine, som egentlig bare drikker pils. Og så fant jeg denne i boden :) [​IMG]

    Sent fra min VOG-L29 via Tapatalk
     
    Daggis, msevland, Finn Berger og 4 andre liker dette.
  4. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Etter at @cjohansen laget denne tråden om Saison, måtte jeg også forsøke meg. Det er en stilart jeg ikke har brygget før, selv om jeg liker den godt (når den blir brygget bra :) )
    Den står nå på fat, og skal få stå der i noen måneder. Når fatet var breddfult, fikk jeg nok til 4 flasker som ble satt på badet. I dag var det karboneringstest - noe som er helt meningsløst siden 95% av ølet er på fat :)
    Fantastisk. Den er altfor ung, men smaker allerede nå fabelaktig. Et meget bra utgangspunkt for det som kan bli juleøl #2.
    Vil rette en stor takk til cjohansen for grundig fotarbeid og fremragende formidlingsevne. Dette har inspirert svært mange av av oss.
    Legger ved gjæringsforløpet.
    [​IMG]
     
  5. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hva ble felles enighet her, er det sukker og naturlig karbonering som er saken, eller CO2 karbonering på fat og motrykksfylling? Kombinasjon? Dumpe sukkerbit i flaska, så mottrykksfylle?
     
    #165 Steinar Huneide, 9 Des 2019
    Sist redigert: 9 Des 2019
  6. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg karbonerte med sukkerbiter sist og kommer til å fortsett med det selv om jeg har skaffet meg fat
    Ser jeg bare her 6 -7 flasker igjen nå, så det blir neste øl ut i bryggekøen
     
  7. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tomt her også, forrige batch ble med en alternativ gjær (Belle Saison). Nå blir det en batch med BE-134. Hva med å peise sukkerlake over i fatet, la det gjære ut i romtemp før man da mottrykksfyller?
     
  8. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det må evt. være fordi du er redd flaskevask
    Hvorfor da ikke bare karboners på flaske først som sist
     
  9. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Flaskene vaskes jo uansett. Men var interessert i å unngå gjærfot i flaska samtidig som man fikk smaken av naturlig karbonering.
     
    Thomas Søreide og loebrygg liker dette.
  10. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Jeg har nylig prøvd begge deler, fra samme batch og samme temperatur - hadde tvangskarbonert og sukkerkarbonert øl ut av samme kegerator samtidig. Skal ikke påstå at dette "forsøket" har noen som helst gyldighet, men det er interessant at alle som har smakt har kjent en forskjell, og bare en (av seks) har foretrukket tvangskarbonert øl..
    Godt nok for meg - jeg fortsetter med sukker i fatene.!
    En ulempe med saison servert fra fat (ihvertfall hos meg) er at du ikke kan ha riktig karboneringsnivå.. Ender opp med skumhelvete og dødt øl i glasset..
    Men det er godt - og jeg HAR angst for flaskevask! Så - enn så lenge, blir dette løsningen hos meg..!
     
    loebrygg liker dette.
  11. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg har også hatt samme batch Saison på flasker (naturlig karbonert) og på fat (tvangskarbonert). Klart bedre på flaske med naturlig karbonering!
     
  12. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har motrykksfylleren fra denne tråden:
    Glimrende mottrykksfyller
    Og da burde det vel gå an å få det på flaske fra fat? Flaskevasken tar kona mi seg av :)
     
    Thomas Søreide og loebrygg liker dette.
  13. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Haha - jeg tar ikke konsekvensen av å prøve og dytte flaskevask over på Konemor :D:confused:
     
  14. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Føler dere som har brukt Saaz til bitter at det er verdt det? Brygger nå en 65 liters batch og det kreves 140 gram Saaz i kok. Eller 36 gram Warrior.
     
    loebrygg liker dette.
  15. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Nei, jeg brukte til å med bare 35 g Goldings på 12 liter og syntes det ble for mye
    Spar Saaz tilslutt


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Steinar Huneide liker dette.
  16. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Jeg bruker som regel Kazbek som bitterhumle (også som single hop) for saison, med veldig godt resultat - denne har endel Saaz i seg (50% om jeg har forstått det riktig).
    De andre 50% kommer fra en Georgisk villhumle - Jordtoner og fruktighet som passer veldig godt i Saison.!
    Ca 5% alfasyre er endel høyere enn for Saaz, så humlemengden går endel ned..
     
  17. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Ville ikke hatt noen kvaler med å gjøre denne med noe mer høyalfa, nei.
     
    Steinar Huneide liker dette.
  18. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvertfall potente greier den der BE-134!
     
    Daggis liker dette.

Del denne siden