Saison ala Glazen Toren Saison d'Erpe-Mere

Krystall klart øl får man nok ikke av clarex. Jeg er bare usikker på om jeg har merket noen særlig forskjell før vs. etter clarex. Selv med tålmodighet som en faktor. Så var litt nysgjerrig på andres erfaring :)
Clarex skal jo ikke gi et klart øl i seg selv. Den skal fjerne kjøletåke, som gjør at ølet er uklart når det er avkjølt (type 3-4 grader) og så forsvinner uklarheten når ølet varmes opp.
Altså bruke ikke clarex for å gjøre et hazy øl klart, men gjør at et ellers klart øl ikke har kjøletåke når det er kjøleskaptemperert.
 
Clarex skal jo ikke gi et klart øl i seg selv. Den skal fjerne kjøletåke, som gjør at ølet er uklart når det er avkjølt (type 3-4 grader) og så forsvinner uklarheten når ølet varmes opp.
Altså bruke ikke clarex for å gjøre et hazy øl klart, men gjør at et ellers klart øl ikke har kjøletåke når det er kjøleskaptemperert.

Jeg kjenner godt til virkemåten til clarex ;) Det er nettopp kjøletåken jeg snakker om (ikke relatert til dette ølet). Jeg er usikker på om det har gitt noen særlig effekt ved å benytte clarex sammenlignet med tidligere hvor jeg ikke brukte det, og var på generelt grunnlag nysgjerrig på om andre opplevde om det hjalp på kjøletåken. For meg, nei, det har ikke hjulpet noe særlig. Men, det blir i grunn en avsporing fra denne tråden :)
 
Jeg kjenner godt til virkemåten til clarex ;) Det er nettopp kjøletåken jeg snakker om (ikke relatert til dette ølet). Jeg er usikker på om det har gitt noen særlig effekt ved å benytte clarex sammenlignet med tidligere hvor jeg ikke brukte det, og var på generelt grunnlag nysgjerrig på om andre opplevde om det hjalp på kjøletåken. For meg, nei, det har ikke hjulpet noe særlig. Men, det blir i grunn en avsporing fra denne tråden :)
Ah! Da misforstod jeg :)
 
Trenger jeg blow off-tube på denne? Har 25 liter i dunken, så det er ikke all verdens rom gjæren har å vokse inn i.
 
På mine har det vært lav krausen selv om den har fått stige fritt. Ser når jeg tapper at den har vært bare 3-4 centimeter over ølet. Da er det 75 liter i en 80 liter tank.
Har så langt klart meg med gjærlås på mine batcher med denne. Det har gått friskt dog.

Takk skal dere ha; dere sparte meg for en liten jobb, og sikra meg en ubekymra natt:).

Jeg starta gjæringa lavt, på 16 grader. Det var ikke helt meninga, så jeg flytta den til varmere strøk etter hvert, til slutt opp på kjøkkenet. Den har steget gradvis til 22 grader i dunken nå; samme som omgivelsene. Så sjøl om det klukker friskt, produserer den ikke voldsomt med varme.

Typisk?
 
Jeg starta gjæringa lavt, på 16 grader. Det var ikke helt meninga, så jeg flytta den til varmere strøk etter hvert, til slutt opp på kjøkkenet. Den har steget gradvis til 22 grader i dunken nå; samme som omgivelsene. Så sjøl om det klukker friskt, produserer den ikke voldsomt med varme.

Typisk?
Ja, det vil jeg si. Samme framgangsmåte som jeg har, bare at jeg pitcher på 18 og så står tanken i trappeoppgangen til loftet i huset. Cirka 22-24 grader der vanligvis.
 
Takk skal dere ha; dere sparte meg for en liten jobb, og sikra meg en ubekymra natt:).

Jeg starta gjæringa lavt, på 16 grader. Det var ikke helt meninga, så jeg flytta den til varmere strøk etter hvert, til slutt opp på kjøkkenet. Den har steget gradvis til 22 grader i dunken nå; samme som omgivelsene. Så sjøl om det klukker friskt, produserer den ikke voldsomt med varme.

Typisk?

Hadde min i kjøleskap, men uten tilkobla varme eller kjøling. Den gikk til litt over 25 grader med 18c i rommet kjøleskapet står i. Fikk vel litt hjelp av at kjøleskapet isolerer ein del då.
 
Takk skal dere ha; dere sparte meg for en liten jobb, og sikra meg en ubekymra natt:).

Jeg starta gjæringa lavt, på 16 grader. Det var ikke helt meninga, så jeg flytta den til varmere strøk etter hvert, til slutt opp på kjøkkenet. Den har steget gradvis til 22 grader i dunken nå; samme som omgivelsene. Så sjøl om det klukker friskt, produserer den ikke voldsomt med varme.

Typisk?

Dæven; BE-134 må være lillebroren til Belle Saison. Nå er den nede på 1.001, fra 1.046. Det gir 98% utgjæring:confused:! Men det ser bra ut. Ingen usmaker.
 
Dæven; BE-134 må være lillebroren til Belle Saison. Nå er den nede på 1.001, fra 1.046. Det gir 98% utgjæring:confused:! Men det ser bra ut. Ingen usmaker.
Jeg har nettopp laget en saison med gjær fra "The Mad Fermentationist - Bootleg Biology - Saison Blend"
Satte starter på fire liter - som jeg hisset opp med et par liter vørterøl på bryggedagen, og helte rett i vørteren (dekanterte selvsagt først). Denne var på 1,000 etter 10 dager- for en maskin..!! :)
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Storebroren Finn.
Har brygget endel med Belle Saison, men må si at jeg synes BE-134 kjører i ring rundt.

Bare to bryggs erfaring hittil, men mitt inntrykk er en gjær som lager varer som er mer balanserte og komplekse, og behagelige å drikke.

Med "lillebror" tenker jeg på utgjæringa. De par gangene jeg brukte Belle, endte jeg under 1.000. Seinere har det blitt noen brygg med wlp 565 og 566, og de har gjerne endt på 1.004-1.005, så BE-134 er tøffere enn dem - men antakelig ikke så tøff som Belle. Skjønt den klukker litt ennå.

Belle laget ikke spesielt godt øl, så jeg har høyere forhåpninger til 134:).

Jeg har nettopp laget en saison med gjær fra "The Mad Fermentationist - Bootleg Biology - Saison Blend"
Satte starter på fire liter - som jeg hisset opp med et par liter vørterøl på bryggedagen, og helte rett i vørteren (dekanterte selvsagt først). Denne var på 1,000 etter 10 dager- for en maskin..!! :)

En pose 134 utretter omtrent det samme;).
 
Sist redigert:
Med "lillebror" tenker jeg på utgjæringa. De par gangene jeg brukte Belle, endte jeg under 1.000. Seinere har det blitt noen brygg med wlp 565 og 566, og de har gjerne endt på 1.004-1.005, så BE-134 er tøffere enn dem - men antakelig ikke så tøff som Belle. Skjønt den klukker litt ennå.

Belle laget ikke spesielt godt øl, så jeg har høyere forhåpninger til 134:).

En pose 134 utretter omtrent det samme;).

For tidlig å si hvor denne ender opp, men er nok mye av det samme i disse utgangspunktene - spennende å prøve.!
Alt det sagt, så er nok BE-134 en stor favoritt for tiden - lager bedre øl enn 565/566. Belle Saison kan ikke sammenlignes - alltid noe som "stikker" i øl fra Belle Saison..!?
En annen fordel med 134 er at du slipper å sette starter - avogtil er det greit å ikke planlegge seg ihjel.. bare brygge fordi du kan.. :)
 
For tidlig å si hvor denne ender opp, men er nok mye av det samme i disse utgangspunktene - spennende å prøve.!
Alt det sagt, så er nok BE-134 en stor favoritt for tiden - lager bedre øl enn 565/566. Belle Saison kan ikke sammenlignes - alltid noe som "stikker" i øl fra Belle Saison..!?
En annen fordel med 134 er at du slipper å sette starter - avogtil er det greit å ikke planlegge seg ihjel, bare brygge fordi du kan.. :)

Jeg må innrømme at det er veldig greit å ikke ha mer arbeid med gjæren enn bare å strø den pent utover i dunken. Og når det fungerer så bra som dette, ... :). Jeg er veldig spent på resultatet, men gjæren skal få gjøre seg helt ferdig før jeg tapper. Jeg tenker jeg gir den enda ei uke til å rydde unna de siste restene av spiselige saker av ymse slag på - det kan kanskje komme noe godt ut av det? Da har den fått tre uker, som er hva 565/566 har pleid å få, også.
 
Ploppfrekvensen drar seg opp mot et plopp i minuttet nå, og hydrometeret synker ikke nevneverdig dypere enn sist (1.001). Men det jeg lurer litt på, er følgende: Denne gjæren skiller ut et enzym som bryter ned dekstriner, og så lenge den kan holde på med det, om enn i aldri så liten grad, så har den tilgang på små mengder glukose. Jeg tenker at det er derfor gjæringa holder på så lenge med disse gjærtypene. Og vil den da utsette å ete avfallsstoffer, sånn at det gir mening å la den stå lenger enn jeg ville med annen, "normal" alegjær?
 
Ploppfrekvensen drar seg opp mot et plopp i minuttet nå, og hydrometeret synker ikke nevneverdig dypere enn sist (1.001). Men det jeg lurer litt på, er følgende: Denne gjæren skiller ut et enzym som bryter ned dekstriner, og så lenge den kan holde på med det, om enn i aldri så liten grad, så har den tilgang på små mengder glukose. Jeg tenker at det er derfor gjæringa holder på så lenge med disse gjærtypene. Og vil den da utsette å ete avfallsstoffer, sånn at det gir mening å la den stå lenger enn jeg ville med annen, "normal" alegjær?
Jeg lar alltid saison stå relativt lenge på gjæringsfat (4-5 uker) - nettopp fordi det skjer ting langt utover i forløpet.
Om det som "skjer" har med enzymer og dekstriner å gjøre, vet jeg ikke, men det blir helt klart mindre skumming når man åpner flasker ved å la saison stå lenge på gjæring..!
 
Jeg lar alltid saison stå relativt lenge på gjæringsfat (4-5 uker) - nettopp fordi det skjer ting langt utover i forløpet.
Om det som "skjer" har med enzymer og dekstriner å gjøre, vet jeg ikke, men det blir helt klart mindre skumming når man åpner flasker ved å la saison stå lenge på gjæring..!

Da lytter jeg til rogalandsbenken, og stresser ikke med opptappinga:).
 
Tilbake
Topp