1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Saisongjær

En tråd i 'Råvarer' startet av [Daniel], 20 Nov 2017.

  1. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Whitelabs sier at proporsjonene kan endre seg over flere generasjoner, men at forsøkene deres viser at karakteren beholdes gjennom 4. og 5. generasjon. Har aldri reflektert over dette tidligere – kanskje fordi jeg ikke har merket endringene? Uansett – 5 generasjoner er maks av det jeg bruker uansett, så jeg arkiverer det i ”godt å vite”-skuffen.
    http://www.homebrewersassociation.o...df/2014/A Guide To Blending Yeast Strains.pdf
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har kjøpt inn 530 med tanke på å lage en dubbel, men hvorfor ikke en saison, også? Det er vel WLP-utgaven av husgjæren til Kinn (Wyeast 3787), og jeg lager gjerne noe i deres gate:) Hva slags "litt annet preg" får du ut av den?

    Espen Lothe snakker om at den er en slags to-gjær-i-en; den gir to ulike øl etter hva slags temperatur du gjærer den på. Men jeg er ikke veldig lysten på å prøve meg på høy-temperatur-varianten, er redd for fusel.
     
  3. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Har brukt denne endel på "Lys sterk Belgisk" - og faktisk blitt premiert på øl som har gjæret på høy temperatur.. Ingen fusel hos meg ihvertfall.
    Men den er et monster under stormgjæring - har den alltid med 50 liter fordelt på tre gjæringsfat for mer headspace, selv da kan den klatre ut av gjærlåsen..
    Krever tid - minimum tre uker er min erfaring..
     
    Finn Berger liker dette.
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Topphøster du den? Da får en jo spadd ut det verste.
     
  5. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Nei - det har jeg aldri gjort (tør ikke / mangler kunnskap)..
     
    Finn Berger liker dette.
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dersom du har dunken stående i et rom der det ikke er mye støv i omløp, er risikoen ikke stor. Vipp opp lokket, og spa av gjæren med ei sleiv. Grav ikke ned i ølet, men dra av gjæren så langt ned i skummet du kan. Du skal ikke ta så mye at ølet ikke er dekket av skummet når du er ferdig.

    Det første skummet som dannes, spar du av og kaster. Det er det tette, litt seige skummet som etter hvert erstatter det, du skal ta. Jeg har det først oppi ei desinfisert gryte, og lar det stå litt der før jeg har det over på glass.

    Jeg har ei sleiv jeg bare bruker til dette. Den har ingen riper, og ingen skarpe kanter som kan ripe opp karet, heller.
     
    Thomas Søreide liker dette.
  7. superdigg

    superdigg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    530 er jo veldig fruktig. Har aldri fått usmaker på høy temp men da har jeg alltid økt temp - typisk fra 18-20 til 26-28 over 3 dager. Fruktigheten er kjempegod match for nye verden-humler også men kanskje ikke de mest sitruspregede.
     
  8. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Enig i det - egner seg f.eks svært godt til etterligning av Tank 7.. :)
     
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Høres bra ut. Og nå har jeg ikke tenkt å bruke noen eksotiske humler av noe slag. Jeg holder meg til trad tyske og engelske:).
     
    erikraude liker dette.
  10. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    WLP530 produserer ikke noe særlig fusel på høy temperatur, tror jeg. Trikset er å pitche nok. Engelske gjærsorter fungerer dårlig på høye temperaturer, mens beligiske stortrives. WLP568 har jeg skremt opp i nærmere 30 grader flere ganger med godt resultat. Masse fenoler og estere, selvsagt – men det må man ha i en saison.

    Tenkte å bruke WLP530 i en Westvleteren klone om ikke lenge. Det blir spennende – skal gjæres fra 18 til 26 grader.
     
    Finn Berger liker dette.

Del denne siden