loebrygg
Norbrygg-medlem
25 kg til bruk på den ene pils varianten
Hva mener du med 25 kg til bruk?
25 kg til bruk på den ene pils varianten
Kjøpt 25 kg som jeg skal lage en del forkjellige type øl med. og det med å finne en gjær jeg synest er grei til mine brygg. en del brygg har jeg gått litt prøv og feil brygg. sånn som da jeg testet med å trekke to te smaker i ølet. eller med en oppskrift med 7 humle typer. eller som de jeg skal til med nå. har vel ca 6-7 brygg å prøve meg på.Hva mener du med 25 kg til bruk?
Kjøpt 25 kg som jeg skal lage en del forkjellige type øl med. og det med å finne en gjær jeg synest er grei til mine brygg. en del brygg har jeg gått litt prøv og feil brygg. sånn som da jeg testet med å trekke to te smaker i ølet. eller med en oppskrift med 7 humle typer. eller som de jeg skal til med nå. har vel ca 6-7 brygg å prøve meg på.
Gikk ut fra det var gjæren fra Anchor, siden det nevnes spesifikt at den egner seg for Calfornia Common. Det finnes vel ingen annen CC-gjær?M54 er neppe unik for MJ. Slik jeg har forstått det lager de ikke noe gjær selv. Om de kjøper fra Fermentis/ Lallemand eller en annen leverandør er ukjent.
Men dette er den eneste varme tørrgjæren. Opphav er selvfølgelig ukjent, men det spekuleres i om det er Lallemand Køln eller en annen kölschgjær.
Bedre oversikt over varmgjæring av pils finner du neppe enn andre steder enn denne tråden. I følge Kurt fungerte de fleste meget godt.
Jeg skal ikke ta fra deg gleden ved å prøve deg fram. Men hvor sikker kan du være på at testene dine sier noe sikkert? Har du sånn stålkontroll over alle faktorene som påvirker resultatet at du kan si at variasjonene skyldes gjæren? Og hvis du uansett tenker å endre prosessen din, kan du ikke bruke resultatene du kommer fram til, for med en annen prosess er ikke tidligere resultater gyldige lenger.Kjøpt 25 kg som jeg skal lage en del forkjellige type øl med. og det med å finne en gjær jeg synest er grei til mine brygg. en del brygg har jeg gått litt prøv og feil brygg. sånn som da jeg testet med å trekke to te smaker i ølet. eller med en oppskrift med 7 humle typer. eller som de jeg skal til med nå. har vel ca 6-7 brygg å prøve meg på.
Finnes ikke annen tørrgjær som skal være en CC-gjær, at MJ kaller den CC-gjær er utelukkende markedsføring. Den selges nesten garantert under andre navn hos andre leverandører.Gikk ut fra det var gjæren fra Anchor, siden det nevnes spesifikt at den egner seg for Calfornia Common. Det finnes vel ingen annen CC-gjær?
Diamond er vel ikke en 34/70. Men er søstervariant om jeg ikke husker helt galt.Det er vel - bortsett fra Novalager - bare w-34/70-versjoner i testen til Kurt.
Stoler mer på Kurt enn det meste annet jeg leser forskjellige steder med varierende grad av brukerkunnskap.Og hvilken du velger, kan antakelig være hipp som happ. Jeg mener ikke å si at sånne tester ikke har noe for seg, og jeg er glad for testene til Kurt. Men jeg klarer ikke å fri meg fra ei inngrodd forestilling om at Fermentis-versjonen er den tryggeste. Det er utrolig mange profesjonelle bryggere som bruker den.
Jeg stoler nok prinsipielt lite på hva hjemmebryggere rapporterer, inkludert meg sjøl. Men jeg er helt enig i at Kurt er blant dem det er mest grunn til å stole på - innafor de begrensningene prinsippet om ikke å stole på hjemmebryggere setter. (Det betyr ikke at jeg ikke synes det er interessant å høre om de erfaringene folk gjør, men det er en ganske ekstrem avstand mellom forskning og det vi steller med.)Finnes ikke annen tørrgjær som skal være en CC-gjær, at MJ kaller den CC-gjær er utelukkende markedsføring. Den selges nesten garantert under andre navn hos andre leverandører.
Diamond er vel ikke en 34/70. Men er søstervariant om jeg ikke husker helt galt.
Stoler mer på Kurt enn det meste annet jeg leser forskjellige steder med varierende grad av brukerkunnskap.
Godt du skriver inngrodd . Fermentis sin er solid og trygg, men også kraftig overpriset spør du meg. Så lenge jeg får Diamond og Fermolager til halve prisen blir det aldri Fermentis. Begge disse brukes også av mange profesjonelle.
Har vært ute av stand til å brygge på ei stund, men nå skal bli øl igjen. Starter med noe tåkete amerikansk. Lurer litt på humlinga. Jeg har lite erfaring med BBC-humler, og det er dessuten lenge sida jeg har brygga noe særlig av dette ølet. Og så vil jeg ikke tørrhumle.
Dip hopping: Tenker å tappe av 2 liter kokende oppå humla i en erlenmeyerkolbe. Setter den bare til side og lar den stå til kjølinga nærmer seg slutten. Da hiver jeg den oppi kjelen, kjøler ferdig, og så tapper jeg helt rein vørter på vanlig måte.
Noen grunn til ikke å bruke New England? Skummer den godt, sånn at det kan bli behov for blow off? (Har visst aldri brukt den før, men det lå en pose i kjøleskapet. Gikk ut i fjor, men det går sikkert bra. Dyrker den opp i en to-liters starter.)
OG 1.053, FG 1.012, 5,4% ABV, ??? IBU (25?). Enkel infusjonsmesk på 67 grader. GJærer på 17 =>20 grader. 2:1 klorid sulfat.
Malt til 28 liter før tapping
2,2 kg pilsnermalt
2,2 kg pale ale malt
1,1 kg hvetemalt
Humle
30 gr Columbus 14% @ 15
70 gr Cascade 6% @ 2 + wp 10 min/80C
50 gr Citra BBC @ dip hop
50 gr Mosaic BBC @ dip hop
Gjær
Lallemand New England
Det er jeg usikker på. Her er produsentens info - om en kan kalle det det: https://www.barthhaas.com/hops-and-products/products/bbc-pure-hop-pellettmJeg var faktisk ikke klar over BBC hops, hva skiller det fra "vanlig" humle?
Appelsinskall, bør passe fint inn, men usikker på om du får fram smaken i særlig grad. Det andre, veldig skeptisk i et humledrevet øl. Fordel en øl som ligner på forskjellige glass, prøv litt av de forskjellige krydderne og smak om det kan være noe du vil drikke en hel batch med.Har tenkt å forsøke meg på en Pale ale juleøl, neb er usiker på om hva jeg bør gå for av krydder.
Basen 15 liter
3 kg Jærmalt Pale
0,400 kg Jærmalt Munich
0,300 kg Jærmalt Vienna
0,300 kg Jærmalt Wheat
6 gram Centennial 60 min
12,5 gram Simcoe 15 min
12,5 gram Simcoe 5 min
US West Coast
tillegg som jeg er usikker på om det er mer å ta med
0,445 Chocolate - Light
andre smaker usikker på mengde og smakke som jeg skal stryke eller ta med
appelsin skall
kanell
stjerne anis
nellik
For meg skurrer det å krydre et øl som i utgangspunktet henter identiteten sin fra "kryddereffekten" av humla. Men som @Kold Brygg sier, kan sikkert appelsinskall funke. Citrus er jo en hovedsmak fra disse humlene, og en kan kanskje tenke seg andre, også, som kan forsterke eller utfylle det humlene holder på med. Men julekrydder blir altså helt feil for meg her.Har tenkt å forsøke meg på en Pale ale juleøl, neb er usiker på om hva jeg bør gå for av krydder.
Basen 15 liter
3 kg Jærmalt Pale
0,400 kg Jærmalt Munich
0,300 kg Jærmalt Vienna
0,300 kg Jærmalt Wheat
6 gram Centennial 60 min
12,5 gram Simcoe 15 min
12,5 gram Simcoe 5 min
US West Coast
tillegg som jeg er usikker på om det er mer å ta med
0,445 Chocolate - Light
andre smaker usikker på mengde og smakke som jeg skal stryke eller ta med
appelsin skall
kanell
stjerne anis
nellik
Midt i trianglet mellom blonde, pale ale, og NEIPA?Har vært ute av stand til å brygge på ei stund, men nå skal bli øl igjen. Starter med noe tåkete amerikansk. Lurer litt på humlinga. Jeg har lite erfaring med BBC-humler, og det er dessuten lenge sida jeg har brygga noe særlig av dette ølet. Og så vil jeg ikke tørrhumle.
Dip hopping: Tenker å tappe av 2 liter kokende oppå humla i en erlenmeyerkolbe. Setter den bare til side og lar den stå til kjølinga nærmer seg slutten. Da hiver jeg den oppi kjelen, kjøler ferdig, og så tapper jeg helt rein vørter på vanlig måte.
Noen grunn til ikke å bruke New England? Skummer den godt, sånn at det kan bli behov for blow off? (Har visst aldri brukt den før, men det lå en pose i kjøleskapet. Gikk ut i fjor, men det går sikkert bra. Dyrker den opp i en to-liters starter.)
OG 1.053, FG 1.012, 5,4% ABV, ??? IBU (25?). Enkel infusjonsmesk på 67 grader. GJærer på 17 =>20 grader. 2:1 klorid sulfat.
Malt til 28 liter før tapping
2,2 kg pilsnermalt
2,2 kg pale ale malt
1,1 kg hvetemalt
Humle
30 gr Columbus 14% @ 15
70 gr Cascade 6% @ 2 + wp 10 min/80C
50 gr Citra BBC @ dip hop
50 gr Mosaic BBC @ dip hop
Gjær
Lallemand New England
Liten rapport: New England er effektiv. Nede på 1.018 etter to døgn. Dip hoppinga ser ut tl å ha fungert utmerka. Prøven smaker nydelig.Har vært ute av stand til å brygge på ei stund, men nå skal bli øl igjen. Starter med noe tåkete amerikansk. Lurer litt på humlinga. Jeg har lite erfaring med BBC-humler, og det er dessuten lenge sida jeg har brygga noe særlig av dette ølet. Og så vil jeg ikke tørrhumle.
Dip hopping: Tenker å tappe av 2 liter kokende oppå humla i en erlenmeyerkolbe. Setter den bare til side og lar den stå til kjølinga nærmer seg slutten. Da hiver jeg den oppi kjelen, kjøler ferdig, og så tapper jeg helt rein vørter på vanlig måte.
Noen grunn til ikke å bruke New England? Skummer den godt, sånn at det kan bli behov for blow off? (Har visst aldri brukt den før, men det lå en pose i kjøleskapet. Gikk ut i fjor, men det går sikkert bra. Dyrker den opp i en to-liters starter.)
OG 1.053, FG 1.012, 5,4% ABV, ??? IBU (25?). Enkel infusjonsmesk på 67 grader. GJærer på 17 =>20 grader. 2:1 klorid sulfat.
Malt til 28 liter før tapping
2,2 kg pilsnermalt
2,2 kg pale ale malt
1,1 kg hvetemalt
Humle
30 gr Columbus 14% @ 15
70 gr Cascade 6% @ 2 + wp 10 min/80C
50 gr Citra BBC @ dip hop
50 gr Mosaic BBC @ dip hop
Gjær
Lallemand New England
Hei! Tenkte å prøve meg på Dip hopping i dag på en dank vestkyst IPA med Centennial, columbus og Simcoe.Liten rapport: New England er effektiv. Nede på 1.018 etter to døgn. Dip hoppinga ser ut tl å ha fungert utmerka. Prøven smaker nydelig.
Planen var å tappe av 2l vørter ved kok i erlenmeyerkolbe m/tørrhumlen og tilbakeføre det til resten av vørteren ved ca 70c.
Jo, må kanskje tilsette det på enda lavere temp?Blir ikke det i prinsippet samme som en liten WP?
Effekten er en helt annen.Blir ikke det i prinsippet samme som en liten WP?