"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Hva mener du med 25 kg til bruk?
Kjøpt 25 kg som jeg skal lage en del forkjellige type øl med. og det med å finne en gjær jeg synest er grei til mine brygg. en del brygg har jeg gått litt prøv og feil brygg. sånn som da jeg testet med å trekke to te smaker i ølet. eller med en oppskrift med 7 humle typer. eller som de jeg skal til med nå. har vel ca 6-7 brygg å prøve meg på.
 
Kjøpt 25 kg som jeg skal lage en del forkjellige type øl med. og det med å finne en gjær jeg synest er grei til mine brygg. en del brygg har jeg gått litt prøv og feil brygg. sånn som da jeg testet med å trekke to te smaker i ølet. eller med en oppskrift med 7 humle typer. eller som de jeg skal til med nå. har vel ca 6-7 brygg å prøve meg på.

Du mener 25 kg malt?
 
M54 er neppe unik for MJ. Slik jeg har forstått det lager de ikke noe gjær selv. Om de kjøper fra Fermentis/ Lallemand eller en annen leverandør er ukjent.

Men dette er den eneste varme tørrgjæren. Opphav er selvfølgelig ukjent, men det spekuleres i om det er Lallemand Køln eller en annen kölschgjær.

Bedre oversikt over varmgjæring av pils finner du neppe enn andre steder enn denne tråden. I følge Kurt fungerte de fleste meget godt.

Gikk ut fra det var gjæren fra Anchor, siden det nevnes spesifikt at den egner seg for Calfornia Common. Det finnes vel ingen annen CC-gjær?

Det er vel - bortsett fra Novalager - bare w-34/70-versjoner i testen til Kurt. Og hvilken du velger, kan antakelig være hipp som happ. Jeg mener ikke å si at sånne tester ikke har noe for seg, og jeg er glad for testene til Kurt. Men jeg klarer ikke å fri meg fra ei inngrodd forestilling om at Fermentis-versjonen er den tryggeste. Det er utrolig mange profesjonelle bryggere som bruker den.
 
Kjøpt 25 kg som jeg skal lage en del forkjellige type øl med. og det med å finne en gjær jeg synest er grei til mine brygg. en del brygg har jeg gått litt prøv og feil brygg. sånn som da jeg testet med å trekke to te smaker i ølet. eller med en oppskrift med 7 humle typer. eller som de jeg skal til med nå. har vel ca 6-7 brygg å prøve meg på.
Jeg skal ikke ta fra deg gleden ved å prøve deg fram. Men hvor sikker kan du være på at testene dine sier noe sikkert? Har du sånn stålkontroll over alle faktorene som påvirker resultatet at du kan si at variasjonene skyldes gjæren? Og hvis du uansett tenker å endre prosessen din, kan du ikke bruke resultatene du kommer fram til, for med en annen prosess er ikke tidligere resultater gyldige lenger.

Det er ikke all verdens forskjell på de ulike lagergjærtypene. Og alt jeg har lest, tyder på at w-34/70 er den som gir deg best sjanser til å få til et greit øl, fordi den er ganske tolerant. Mye mulig at andre typer kan ha fordeler, men da er de antakelig også mer krevende å jobbe med.

Det optimale er å velge en gjær som passer til din prosess - og så brygge en mengde brygg med den for å få mest mulig ut av den. Det er ikke sånn at en gjær er best. Godt øl får du når gjæren du bruker og prosessen din er tilpassa hverandre. Det finnes ingen fasit når det gjelder gjærvalg - sjøl om det er lett å bli leda til å tru det.
 
Gikk ut fra det var gjæren fra Anchor, siden det nevnes spesifikt at den egner seg for Calfornia Common. Det finnes vel ingen annen CC-gjær?
Finnes ikke annen tørrgjær som skal være en CC-gjær, at MJ kaller den CC-gjær er utelukkende markedsføring. Den selges nesten garantert under andre navn hos andre leverandører.

Det er vel - bortsett fra Novalager - bare w-34/70-versjoner i testen til Kurt.
Diamond er vel ikke en 34/70. Men er søstervariant om jeg ikke husker helt galt.
Og hvilken du velger, kan antakelig være hipp som happ. Jeg mener ikke å si at sånne tester ikke har noe for seg, og jeg er glad for testene til Kurt. Men jeg klarer ikke å fri meg fra ei inngrodd forestilling om at Fermentis-versjonen er den tryggeste. Det er utrolig mange profesjonelle bryggere som bruker den.
Stoler mer på Kurt enn det meste annet jeg leser forskjellige steder med varierende grad av brukerkunnskap.

Godt du skriver inngrodd :p . Fermentis sin er solid og trygg, men også kraftig overpriset spør du meg. Så lenge jeg får Diamond og Fermolager til halve prisen blir det aldri Fermentis. Begge disse brukes også av mange profesjonelle.
 
Finnes ikke annen tørrgjær som skal være en CC-gjær, at MJ kaller den CC-gjær er utelukkende markedsføring. Den selges nesten garantert under andre navn hos andre leverandører.


Diamond er vel ikke en 34/70. Men er søstervariant om jeg ikke husker helt galt.

Stoler mer på Kurt enn det meste annet jeg leser forskjellige steder med varierende grad av brukerkunnskap.

Godt du skriver inngrodd :p . Fermentis sin er solid og trygg, men også kraftig overpriset spør du meg. Så lenge jeg får Diamond og Fermolager til halve prisen blir det aldri Fermentis. Begge disse brukes også av mange profesjonelle.
Jeg stoler nok prinsipielt lite på hva hjemmebryggere rapporterer, inkludert meg sjøl. Men jeg er helt enig i at Kurt er blant dem det er mest grunn til å stole på - innafor de begrensningene prinsippet om ikke å stole på hjemmebryggere setter:). (Det betyr ikke at jeg ikke synes det er interessant å høre om de erfaringene folk gjør, men det er en ganske ekstrem avstand mellom forskning og det vi steller med.)

Prisen på w-34/70 fra Fermentis er ganske stygg, ja, så jeg vil nok ikke bruke den sjøl på annen måte enn å skaffe én pose, og så dyrke opp det jeg trenger. Men det er jo det jeg uansett gjør, og jeg vil nok velge den om jeg skal gå vekk fra de få typene Imperial-gjær som jeg nå kjenner meg ganske trygg på. Og da spiller prisen veldig liten rolle. (Jeg trur jeg har brygga over tjue brygg på den siste posen L25:).)

Det er sikkert flere versjoner i bruk blant profesjonelle. Det veit jeg faktisk absolutt ingenting om. Jeg har bare hørt ganske mange podcast-intervjuer med bryggere som bruker w-34/70, og i den ganske nye danske boka "Den nøgne øl" er det mange intervjuer med folk fra eliten av håndverksbryggere, og flere av dem bruker 34/70. Ellers er det mange meninger om gjær, men mengden av profesjonelle som sverger til 34/70 gjør at jeg - reint hypotetisk - ville valgt den. Men jeg skal ikke mene noe som helst om nærbeslekta alternativer, eller om at folk velger dem framfor 34/70:). Så det var vel litt forhasta å gi råd om å bruke 34/70, ja.

Det er ikke så mye jeg er sikker på, men når det gjelder omgang med gjær, drister jeg meg til å si at det er lurt å velge seg én gjær som man gjør seg ordentlig kjent med. Og da kan det jo være interessant å høre hvordan andre har gått fram når de har brukt "din" gjær. Det kan bli mye prøving og feiling, men om et brygg ikke blir godt, er det ikke sikkert det er gjærens skyld. Det er litt som med folk: Du må ta hensyn til individuelle særtrekk. Alle vil ikke reagere på samme måten på samme behandling i en gitt situasjon.
 
Sist redigert:
Har vært ute av stand til å brygge på ei stund, men nå skal bli øl igjen. Starter med noe tåkete amerikansk. Lurer litt på humlinga. Jeg har lite erfaring med BBC-humler, og det er dessuten lenge sida jeg har brygga noe særlig av dette ølet. Og så vil jeg ikke tørrhumle.

Dip hopping: Tenker å tappe av 2 liter kokende oppå humla i en erlenmeyerkolbe. Setter den bare til side og lar den stå til kjølinga nærmer seg slutten. Da hiver jeg den oppi kjelen, kjøler ferdig, og så tapper jeg helt rein vørter på vanlig måte.

Noen grunn til ikke å bruke New England? Skummer den godt, sånn at det kan bli behov for blow off? (Har visst aldri brukt den før, men det lå en pose i kjøleskapet. Gikk ut i fjor, men det går sikkert bra. Dyrker den opp i en to-liters starter.)

OG 1.053, FG 1.012, 5,4% ABV, ??? IBU (25?). Enkel infusjonsmesk på 67 grader. GJærer på 17 =>20 grader. 2:1 klorid sulfat.


Malt til 28 liter før tapping
2,2 kg pilsnermalt
2,2 kg pale ale malt
1,1 kg hvetemalt
Humle
30 gr Columbus 14% @ 15
70 gr Cascade 6% @ 2 + wp 10 min/80C
50 gr Citra BBC @ dip hop
50 gr Mosaic BBC @ dip hop
Gjær
Lallemand New England
 
Har vært ute av stand til å brygge på ei stund, men nå skal bli øl igjen. Starter med noe tåkete amerikansk. Lurer litt på humlinga. Jeg har lite erfaring med BBC-humler, og det er dessuten lenge sida jeg har brygga noe særlig av dette ølet. Og så vil jeg ikke tørrhumle.

Dip hopping: Tenker å tappe av 2 liter kokende oppå humla i en erlenmeyerkolbe. Setter den bare til side og lar den stå til kjølinga nærmer seg slutten. Da hiver jeg den oppi kjelen, kjøler ferdig, og så tapper jeg helt rein vørter på vanlig måte.

Noen grunn til ikke å bruke New England? Skummer den godt, sånn at det kan bli behov for blow off? (Har visst aldri brukt den før, men det lå en pose i kjøleskapet. Gikk ut i fjor, men det går sikkert bra. Dyrker den opp i en to-liters starter.)

OG 1.053, FG 1.012, 5,4% ABV, ??? IBU (25?). Enkel infusjonsmesk på 67 grader. GJærer på 17 =>20 grader. 2:1 klorid sulfat.


Malt til 28 liter før tapping
2,2 kg pilsnermalt
2,2 kg pale ale malt
1,1 kg hvetemalt
Humle
30 gr Columbus 14% @ 15
70 gr Cascade 6% @ 2 + wp 10 min/80C
50 gr Citra BBC @ dip hop
50 gr Mosaic BBC @ dip hop
Gjær
Lallemand New England

Jeg var faktisk ikke klar over BBC hops, hva skiller det fra "vanlig" humle?
 
Har tenkt å forsøke meg på en Pale ale juleøl, neb er usiker på om hva jeg bør gå for av krydder.

Basen 15 liter
3 kg Jærmalt Pale
0,400 kg Jærmalt Munich
0,300 kg Jærmalt Vienna
0,300 kg Jærmalt Wheat

6 gram Centennial 60 min
12,5 gram Simcoe 15 min
12,5 gram Simcoe 5 min

US West Coast

tillegg som jeg er usikker på om det er mer å ta med
0,445 Chocolate - Light

andre smaker usikker på mengde og smakke som jeg skal stryke eller ta med
appelsin skall
kanell
stjerne anis
nellik
 
Jeg var faktisk ikke klar over BBC hops, hva skiller det fra "vanlig" humle?
Det er jeg usikker på. Her er produsentens info - om en kan kalle det det: https://www.barthhaas.com/hops-and-products/products/bbc-pure-hop-pellettm

Så vidt jeg kan skjønne blir dette noe midt i mellom vanlig pellets og Lupomax? Jeg kjøpte noe mer eller mindre på impuls. Går ut fra at det er bra saker. Jeg har vel brukt dem en gang, og mener det blei greit - men jeg skulle gjerne hørt fra noen med mer erfaring.
 
Har tenkt å forsøke meg på en Pale ale juleøl, neb er usiker på om hva jeg bør gå for av krydder.

Basen 15 liter
3 kg Jærmalt Pale
0,400 kg Jærmalt Munich
0,300 kg Jærmalt Vienna
0,300 kg Jærmalt Wheat

6 gram Centennial 60 min
12,5 gram Simcoe 15 min
12,5 gram Simcoe 5 min

US West Coast

tillegg som jeg er usikker på om det er mer å ta med
0,445 Chocolate - Light

andre smaker usikker på mengde og smakke som jeg skal stryke eller ta med
appelsin skall
kanell
stjerne anis
nellik
Appelsinskall, bør passe fint inn, men usikker på om du får fram smaken i særlig grad. Det andre, veldig skeptisk i et humledrevet øl. Fordel en øl som ligner på forskjellige glass, prøv litt av de forskjellige krydderne og smak om det kan være noe du vil drikke en hel batch med.
 
Har tenkt å forsøke meg på en Pale ale juleøl, neb er usiker på om hva jeg bør gå for av krydder.

Basen 15 liter
3 kg Jærmalt Pale
0,400 kg Jærmalt Munich
0,300 kg Jærmalt Vienna
0,300 kg Jærmalt Wheat

6 gram Centennial 60 min
12,5 gram Simcoe 15 min
12,5 gram Simcoe 5 min

US West Coast

tillegg som jeg er usikker på om det er mer å ta med
0,445 Chocolate - Light

andre smaker usikker på mengde og smakke som jeg skal stryke eller ta med
appelsin skall
kanell
stjerne anis
nellik
For meg skurrer det å krydre et øl som i utgangspunktet henter identiteten sin fra "kryddereffekten" av humla. Men som @Kold Brygg sier, kan sikkert appelsinskall funke. Citrus er jo en hovedsmak fra disse humlene, og en kan kanskje tenke seg andre, også, som kan forsterke eller utfylle det humlene holder på med. Men julekrydder blir altså helt feil for meg her.

Det er sjelden jeg synes krydder i øl funker noe særlig. Men jeg har ett jeg er veldig glad i - når bryggeriet får det til, og det er ikke hvert år - og det er dette: https://www.carlsberggroup.com/products/jacobsen/jacobsen-golden-naked-christmas-ale/ . Det er sjølsagt ikke relevant i forhold til det du spør etter, men jeg tar det med fordi det har så fin balanse i krydderbruken. Du aner at krydderet er der, men det trenger seg ikke på.
 
Sist redigert:
Har vært ute av stand til å brygge på ei stund, men nå skal bli øl igjen. Starter med noe tåkete amerikansk. Lurer litt på humlinga. Jeg har lite erfaring med BBC-humler, og det er dessuten lenge sida jeg har brygga noe særlig av dette ølet. Og så vil jeg ikke tørrhumle.

Dip hopping: Tenker å tappe av 2 liter kokende oppå humla i en erlenmeyerkolbe. Setter den bare til side og lar den stå til kjølinga nærmer seg slutten. Da hiver jeg den oppi kjelen, kjøler ferdig, og så tapper jeg helt rein vørter på vanlig måte.

Noen grunn til ikke å bruke New England? Skummer den godt, sånn at det kan bli behov for blow off? (Har visst aldri brukt den før, men det lå en pose i kjøleskapet. Gikk ut i fjor, men det går sikkert bra. Dyrker den opp i en to-liters starter.)

OG 1.053, FG 1.012, 5,4% ABV, ??? IBU (25?). Enkel infusjonsmesk på 67 grader. GJærer på 17 =>20 grader. 2:1 klorid sulfat.


Malt til 28 liter før tapping
2,2 kg pilsnermalt
2,2 kg pale ale malt
1,1 kg hvetemalt
Humle
30 gr Columbus 14% @ 15
70 gr Cascade 6% @ 2 + wp 10 min/80C
50 gr Citra BBC @ dip hop
50 gr Mosaic BBC @ dip hop
Gjær
Lallemand New England
Midt i trianglet mellom blonde, pale ale, og NEIPA? :)
Eller enkelt sagt: Hop Ale
 
Har vært ute av stand til å brygge på ei stund, men nå skal bli øl igjen. Starter med noe tåkete amerikansk. Lurer litt på humlinga. Jeg har lite erfaring med BBC-humler, og det er dessuten lenge sida jeg har brygga noe særlig av dette ølet. Og så vil jeg ikke tørrhumle.

Dip hopping: Tenker å tappe av 2 liter kokende oppå humla i en erlenmeyerkolbe. Setter den bare til side og lar den stå til kjølinga nærmer seg slutten. Da hiver jeg den oppi kjelen, kjøler ferdig, og så tapper jeg helt rein vørter på vanlig måte.

Noen grunn til ikke å bruke New England? Skummer den godt, sånn at det kan bli behov for blow off? (Har visst aldri brukt den før, men det lå en pose i kjøleskapet. Gikk ut i fjor, men det går sikkert bra. Dyrker den opp i en to-liters starter.)

OG 1.053, FG 1.012, 5,4% ABV, ??? IBU (25?). Enkel infusjonsmesk på 67 grader. GJærer på 17 =>20 grader. 2:1 klorid sulfat.


Malt til 28 liter før tapping
2,2 kg pilsnermalt
2,2 kg pale ale malt
1,1 kg hvetemalt
Humle
30 gr Columbus 14% @ 15
70 gr Cascade 6% @ 2 + wp 10 min/80C
50 gr Citra BBC @ dip hop
50 gr Mosaic BBC @ dip hop
Gjær
Lallemand New England
Liten rapport: New England er effektiv. Nede på 1.018 etter to døgn. Dip hoppinga ser ut tl å ha fungert utmerka. Prøven smaker nydelig.
 
Liten rapport: New England er effektiv. Nede på 1.018 etter to døgn. Dip hoppinga ser ut tl å ha fungert utmerka. Prøven smaker nydelig.
Hei! Tenkte å prøve meg på Dip hopping i dag på en dank vestkyst IPA med Centennial, columbus og Simcoe.

Planen var å tappe av 2l vørter ved kok i erlenmeyerkolbe m/tørrhumlen og tilbakeføre det til resten av vørteren ved ca 70c.

Spørsmålet mitt er 2 delt:

1. Vil ikke man få en god del bitterhet av humlen når man tilsetter kokende vørter rett på humlen, eller kjøler dette seg ned såpass raskt at det ikke er et tema?
2. Har noen et godt forslag til humleskjema med de 3 nevnte humlene? Oppskriften er til 25l på gjæringskaret, og jeg har en 100g pakke av hver.
Mitt første innfall som følger:
5gr columbus 60min
15gr av hver på 20min
15gr av hver på 10min
20gr av hver på 5min
20gr av hver på WP 15min 80c
25 gr av hver dip hop.

Gir IBU på ca 90 som er rundt der jeg liker det.
 
Til det første: Temperaturen synker raskt nok til at du får redusert effekten mye. Antakelig kan du sammenligne den med effekten av en wp-tilsetning. Jeg gjorde dette i en Vestkyst der jeg erstatta flame out-tilsetninga med dip hop (og droppa tørrhumlinga). Jeg flytta også @15 til @10. Ølet er ikke spesielt bittert i forhold til originalen, som jeg har parallellsmakt det med. (Det var i det hele tatt veldig likt.)

Humleskjemet så da sånn ut, til et brygg på 25 liter:

20 gr Simcoe, Centennial og Columbus @30
20 gr Simcoe, Centennial og Columbus @ 10
30 gr Simcoe, Centennial, Columbus og Amarillo @ dip hop
 
Tilbake
Topp