"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Kom gjerne med forslag til oppskrift.

Tenker på å lage noe i retning Brooklyn lager, men,
etter hva jeg ser andre bruker, så må jeg nok en gang bruke fantasien:)

Malt, pils eller pale eller en mix?
Mangler vienna så hva med 75% pils, 15% munic, 7% simpson 30ebc og 3% acid?
Har heller ikke saphir, hva med saaz samt perle og cascade?
Bruker jeg Amarillo så blir den vel ikke ferdig med denne creepen før jeg hører gjøken en gang i mai:)
Har mittelfruh og hersbrucker, men saaz er kanskje grei?

W34/70 eller Diamod eller mix?
 
Kom gjerne med forslag til oppskrift.

Tenker på å lage noe i retning Brooklyn lager, men,
etter hva jeg ser andre bruker, så må jeg nok en gang bruke fantasien:)

Malt, pils eller pale eller en mix?
Mangler vienna så hva med 75% pils, 15% munic, 7% simpson 30ebc og 3% acid?
Har heller ikke saphir, hva med saaz samt perle og cascade?
Bruker jeg Amarillo så blir den vel ikke ferdig med denne creepen før jeg hører gjøken en gang i mai:)
Har mittelfruh og hersbrucker, men saaz er kanskje grei?

W34/70 eller Diamod eller mix?
Trur det går greit å blande deg fram til en viennaerstatning med pils og munich: https://brulosophy.com/2023/09/04/e...ner-malt-blend-in-a-vienna-lager/#more-146883

Saaz blir bra, vil jeg tru. Og det spiller antakelog fint liten rolle hvilken av de to gjærtypene der du bruker. Mener de er fra den samme stammen, men fra to ulike laboratorier i München.
 
Hva ville du ha brukt i en blonde/single?
Jeg har litt godhug for Fuggles - men ei hvilken som helst klassisk europeisk humle av et eller annet slag blir vel "riktig".

For ordens skyld så ser jeg ikke noe galt i å lage det ølet man har lyst på:). Så det var ment som en spøk. Men typeriktig blir det vel ikke med amerikansk humling i klosterøl?
 
Av europeiske humler har jeg EKG, Mittelfruh, Perle, Saaz og Target i fryseren. Kanskje single hop Target..?
Ikke den jeg hadde tatt, men kanskje sammen med EKG? Ellers er alle de der fine, sånn jeg ser det.

Men var det ikke Citra du ville ha, da? Det blir sikkert godt. Smakte en pils med litt citra på Oslo & Akershus-mesterskapet, og det var slett ikke ille.

Har hørt den innvendinga mot amerikanske humler i belgisk øl at fruktaromaene kolliderer med det gjæren gir, men det finnes vel gode eksempler på at det funker.
 
Men var det ikke Citra du ville ha, da? Det blir sikkert godt. Smakte en pils med litt citra på Oslo & Akershus-mesterskapet, og det var slett ikke ille.
Vel, det hang litt igjen fra et poløl jeg smakte i sommer og så har det blitt værende i oppskrifta. Er på ingen måte låst til humlevalget. Etter litt googling ser det ut som at det er Saaz i La Chouffe, og kan nok hende at jeg endrer til den da.
 
Har en e-kolbe med en solid dose wlp860, så da kan det bli en Baltisk porter. OG på 1.071, FG på 1.020 og ABV på 6,7. Det brune maltet til Simpson's er nærmest et kaffemalt. Funderer på å legg til litt black malt - hva med det? Gir mye farge og lite smak - men kanskje et ørlite anstrøk av brent, som Norbryggs definisjon sier ikke skal være der.

Malt til 20 liter før tapping
5,0 kg Isaria 8 EBC
0,5 kg Simpson's Brown Malt 560 EBC
0,4 kg Caramunich III 150 EBC
0,1 kg Weyermann Cararoma 400 EBC
Humle
25 gr Premiant 9% @ 60
30 gr Saaz 4% @ 20
Gjær
WLP860 (Starter)

edit: Brygger den med 0,4 brown + 0,1 black malt
 
Sist redigert:
Har en e-kolbe med en solid dose wlp860, så da kan det bli en Baltisk porter. Litt i underkant i styrke, med OG på 1.059, FG på 1.017 og ABV på 5,6. Det brune maltet til Simpson's er nærmest et kaffemalt. Funderer på å legg til litt black malt - hva med det? Gir mye farge og lite smak - men kanskje et ørlite anstrøk av brent, som Norbryggs definisjon sier ikke skal være der.

Malt til 20 liter før tapping
5,0 kg Isaria 8 EBC
0,5 kg Simpson's Brown Malt 560 EBC
0,4 kg Caramunich III 150 EBC
0,1 kg Weyermann Cararoma 400 EBC
Humle
25 gr Premiant 9% @ 60
30 gr Saaz 4% @ 20
Gjær
WLP860 (Starter)
Her veit jeg folk er uenige med meg, men jeg syns porteren blir mye bedre av å droppe brown maltet og bruke en kombinasjon av sjokolademalt istedet.
 
En klassisk engelsk porter skal ha brown malt. Baltisk porter? Da ville jeg ha sett mot en kombo av pale chocolate / chocolate rye og carafa special 2.
 
Enig. Jeg ville gjerne byttet ut noe av det med svartmalt og/eller sjoko
Også syntes jeg OG kanskje er litt lav

Stemmer - helt uenig. Sjokolademalt passer slett ikke i porter. Ikke i stout heller. Egentlig et helt meningsløst malt!
Her veit jeg folk er uenige med meg, men jeg syns porteren blir mye bedre av å droppe brown maltet og bruke en kombinasjon av sjokolademalt istedet.

hehe - her var det mye sterke meninger:).

Brown maltet til Simpson's ligger midt i mellom vanlig brown malt og sjokomalt. Det ligner ganske mye på Castles kaffemalt. Så det blir vel nærmest et kompromiss mellom de ulike posisjonene her. Men generelt er det vel vrient å brygge en porter uten å bruke brown malt? Fikser en ikke porter med brown malt, fikser en vel ganske enkelt ikke porter. (Uten at det er særlig relevant: Porter blei jo opprinnelig brygga med 100% brown malt - men det var et annet malt enn det vi har i dag.)

Jeg trur jeg tar 100 gr av det og erstatter med black malt.

Høyere OG? Tja - jeg kunne brukt mer Isaria, og meska et par grader høyere. Det hadde gitt noe mer fylde, men jeg trur ikke dette blir så tynt likevel. Jeg ender vel på omtrent samme prosent som Carnegie, som er et øl jeg har sans for. Jeg har det litt i bakhodet, men nå er det ei god stund sida jeg drakk det sist.

@tor Har du smakt denne: https://www.carlowbrewing.com/our-beers/oharas-irish-stout/ ? Den har sjuke mengder sjokomalt:). Og er rimelig god - etter manges mening, da.
 
Jeg er veldig glad i sjokoladesmaken i Porter. Har derfor brukt opptil 7% sjokolademalt, gjerne et par ulike. Brun malt er et must hos meg. Minst 10%.
Blir ikke resultatet sjokoladeaktig nok kan jeg finne på å tilsette både eik i cognac og vaniljestang i fatet.
Mye rug er også godt her.

Jeg er vel som løven til Egner. Lys melkesjokolade er det beste den vet.
 
Tilbake
Topp