erikraude
Norbrygg-medlem
Det er nok heller ikke så nøye, men jeg pleier å kjøre et steg på 72 grader for finere skum. Det er jo en slags utmesk.Ok. Skylle med kaldt
Men bør jeg legge inn utmesk som standard da, eller?
Det er nok heller ikke så nøye, men jeg pleier å kjøre et steg på 72 grader for finere skum. Det er jo en slags utmesk.Ok. Skylle med kaldt
Men bør jeg legge inn utmesk som standard da, eller?
Det er merking i kjelen, ja, men noe maltrør har jeg ikkeJoda, begge er bra. Men smaker forskjellig i et lyst lett øl.
Du har vel liter merking i kjelen? Skyll til du når det du skal ha og sett til sides maltrøret.![]()
Ok, sånn ja. Det blir batch sparge det for deg da. Bare vær trygg på at gjæringskaret du tapper om til tåler varm vørter. Mange plast typer skal ikke være i kontakt med varmere væske enn 50-60 grader. Kanskje en sånn passer, så går du over til 2-kjelers oppsett fra BIAB?Det er merking i kjelen, ja, men noe maltrør har jeg ikkeKjører biab, så jeg har så langt gjort noen varianter av skyllemetoder, uten å være fornøyd med noen av dem. Ikke no sparge heller, for den saks skyld.
Sikkert for seint ute med å kommentere, men jeg gjør det likevelDa har jeg justert vannmengder og skiftet humle:
Digiboil 35L - BIAB
68.5% effektivitet
Bryggevolum: 22 L
Koketid: 60 min
Meskevann: 19.2 L
Skyllevann: 12.18 L @ 78 °C
Total vannmengde: 31.38 L
Kokevolum: 27.98 L
Gravity før kok: 1.041
Vitale verdier
Original Gravity: 1.047
Final Gravity: 1.009
IBU (Tinseth): 29
BU/GU: 0.62
Farge: 6.1 EBC
Mesk
Innmesk temperatur — 69.5 °C
Temperatur — 65 °C — 60 min
Malt (4.8 kg)
4.8 kg (100%) — Weyermann Pilsner — Korn — 3.3 EBC
Humle (50 g)
26 g (21 IBU) — Hallertau Perle 7% — Kok — 60 min
14 g (6 IBU) — Hallertau Perle 7% — Kok — 15 min
10 g (2 IBU) — Hallertau Perle 7% — Kok — 5 min
Du er ikke for sent ute med tips og gode råd før du avslutningsvis ber meg hvile i fredSikkert for seint ute med å kommentere, men jeg gjør det likevel.
Dette er jo en veldig nordtysk pils, og da ville jeg ha gjort den en del bitrere. Det avhenger jo sjølsagt av hva du liker sjøl, men jeg synes 40+ er godt i et sånt øl.
Sida du etterlyser subjektive kommentarer: Jeg synes 100% pilsmalt blir for bleikt, både visuelt og smaksmessig, og har landa på at pilsen blir mest med litt farge i kinna. 10% lyst münchnermalt er blitt en slags standard for meg - og så kan jeg veksle mellom wienermalt eller bisquit i stedet, etter som jeg vil ha svakere eller sterkere effekt. Og vil jeg være litt vill og gal, kan jeg legge inn noen små prosenter av Caramalt 35 i tillegg. Det er når jeg tenker "sørtysk".
Ellers er det ofte sagt - og det er godt sagt - at når du brygger pils, er prosess viktigere enn oppskrift. Og her ser jo alt gjennomtenkt og fint ut. Men ikke heng deg opp i de tidsfristene du har satt opp, men la forløpet styre tidsbruken. Alt tar den tida det tar, og det bør det helst få lov til. Særlig viktig er det at gjæren får lov til å gjøre seg helt ferdig med oppryddinga. Gjærlåsen forteller deg om den er ferdig eller ikke.
Et lite knep: Tilsett ei halv teskje gjærnæring i det stormgjæringa begynner å avta. Da kan det hende det begynner å bli litt snaut med nitrogen (FAN), som gjæren må ha for å kunne bygge nye celler. Det er en liten forsikring (som kanskje er unødvendig) mot problemer mot slutten. (Kok næringa i litt vann og la det kjøle seg ned.)
Stusser bare på hopstand på 65 grader uten humle ?Har noe Vienna og Tettnanger jeg vil bruke opp, kjører en slags rett fram Märzen bare at det ikke er munich i den... Melano som jeg og vil bruke opp er kalt "turbo munich" så kanskje den fikser det smaksbildet. Noen tanker om denne?
![]()
Ja, det ligger bare i profilen som en default på oppsettet. Ingen hopstand her.Stusser bare på hopstand på 65 grader uten humle ?
Skrivefeil sikkert?
Magnum er ei fin bitterhumle, veldig rein. Men til pils ville jeg heller brukt Perle, og det hadde du vel? Poenget er at kryddertonene i en pils kommer fra koking i mer enn 20 minutter av humler med humulene og caryofyllene. Disse oljene blir da oksidert, og det er smaken av dem du vil ha i pilsen - ved sida av florale etc. fra de seine tilsetningene. Så vidt jeg veit er ikke Magnum særlig rik på disse oljene, mens Perle - og alle de klassiske pilshumlene - har dem.Du er ikke for sent ute med tips og gode råd før du avslutningsvis ber meg hvile i fred
Jeg skal brygge til helgen, men fant ut jeg uansett må få juleølet opp og putre før jeg gjør noe annet, så pilsen blir i neste runde
Å legge til 10% münchenermalt er ikke noe problem. Et velbegrunnet tips er lett å følge
Jeg har også endret - og handlet inn - humle siden jeg la ut oppskriften. Som bitterhumle har jeg rikelig Magnum tilgjengelig, og der kan jeg enkelt øke opp IBU-en, men Tettnangen vil jeg gjerne klare meg med den 50-gramsposen jeg har.
Øker jeg Magnum fra 13 til 19 gram får jeg 40 IBU
Til slutt et lite spørsmål.
Du sier: kok næringen (eller næringa, da) i litt vann og la det kjøle seg ned. Mener du da at jeg skal røre næringen (har Fermaid O) ut i vann og koke opp, eller koke opp og avkjøle vannet før jeg rører inn fermaiden?
Nei, jeg har ikke Perle. Den kom ikke lengre enn til oppskriftsutkastetMagnum er ei fin bitterhumle, veldig rein. Men til pils ville jeg heller brukt Perle, og det hadde du vel? Poenget er at kryddertonene i en pils kommer fra koking i mer enn 20 minutter av humler med humulene og caryofyllene. Disse oljene blir da oksidert, og det er smaken av dem du vil ha i pilsen - ved sida av florale etc. fra de seine tilsetningene. Så vidt jeg veit er ikke Magnum særlig rik på disse oljene, mens Perle - og alle de klassiske pilshumlene - har dem.
Magnum kan du bruke i alt mulig annet - men jeg ville altså ikke brukt den i pils. (Den lager ikke usmaker - den lager bare ikke noe særlig smaker i det hele tatt, hvilket ofte er nettopp hva vi ønsker - men altså ikke i pils.)
Kok opp et par dl vann i en liten kjele og la det koke et par minutter. Sett kjelen til kjøling i kaldt vann, og ha i Fermaid'en med det samme. Jeg trur ikke du trenger å koke, og er usikker på om den kan ta litt skade av det. Antakelig ikke - men det har i alle fall funka greit å gjøre det på denne måten. (Den er egentlig laga til bruk i vin, og der skal du visst bare ha den rett i dunken uten tiltak av noe slag.)
Jeg har halvert tettnanger. 50 ved 30 og 50 ved 15. Prøver det slik.Har noe Vienna og Tettnanger jeg vil bruke opp, kjører en slags rett fram Märzen bare at det ikke er munich i den... Melano som jeg og vil bruke opp er kalt "turbo munich" så kanskje den fikser det smaksbildet. Noen tanker om denne?
![]()
Det er en rimelig stor fordel å ha tekster tilgjengelig som du kan vende tilbake til. Ingenting slår bøker, eller artikler du har lagra. (Skjønt papir er alltid best!) Youtube er tvilsomme greier, sånn generelt - sjøl om det nok finnes mer solide greier der, også. Gode podcaster er gull - men du kan jo ikke uten videre slå opp i dem, om det er noe du lurer på hvordan var - eller i hvilken podcast det var du hørte det. Driver meg til vanvidd noen ganger, det der.Nei, jeg har ikke Perle. Den kom ikke lengre enn til oppskriftsutkastet
Jeg valgte Magnum i denne siden jeg har den i helgens batch. Bitter er bitter, tenkte jeg, i mitt enkle sinn. Det er noen uker til jeg får brygget denne pilsen så har god tid til å skifte bitterhumle. Rekker å skifte både bil og samboer også, om jeg setter godviljen til
Jeg leser mye øl, og jeg youtuber mye øl, og jeg blander mye av infoen jeg tar inn
Så spør jeg, men senere husker jeg ikke om jeg spurte eller om jeg bare tenkte å spørre. Og hva var i så fall svaret?
Skylder på ... ja, nå kom jeg i farten ikke på hva![]()
Det er folkene som står bak som er det viktigste. Om mediumet som brukes for å publisere informasjonen er bok, blogg, forum, podcast eller video er irrelevant.Youtube er tvilsomme greier, sånn generelt - sjøl om det nok finnes mer solide greier der, også.
Jeg har hverken sagt eller ment det....
Å hevde at YouTube er mer tvilsomt enn andre sosiale medier og podcast synes jeg er useriøst. ....
Nei, den har jeg ikke fått i hus enda. Lastet ned et utdrag til Kindle da jeg lå og flesket meg på solsengen i sommer. Jeg blir gjerne litt treg i avtrekkeren når det er på engelsk, men må se om jeg får skaffet meg papirversjonen. Fra 2017Har du How to Brew av Palmer (må være 2017-utgaven, altså)? Bibelen!
Ja, det er akkurat "å se det i praksis" som er greit i starten når alt er nytt. Til og med unboxing-greier når man vurderer å finne frem sjekkheftetÅ hevde at YouTube er mer tvilsomt enn andre sosiale medier og podcast synes jeg er useriøst. Jeg er ingen stor tilhenger av youtube selv, veldig ofte blir det langdrygt. Men i starten når jeg begynte å brygge var det en fin kilde til å se i praksis hvordan ting skulle gjøres. Nå gidder jeg svært sjelden å se bryggerelatert stoff på YouTube.
Jeg har hverken sagt eller ment det.
Da leser jeg denne setningen mer bokstavelig enn du mener den. Beklager.Youtube er tvilsomme greier, sånn generelt - sjøl om det nok finnes mer solide greier der,
Slutter meg til. Synes vi merker at utvalget blir tynt nåKjører denne her heller enn i "dumme spørsmål". Er det noen som har testa Viking sitt caramalt? Når Simpsons nå er vanskelig å få tak i, så er det Fawcett som er alternativet. Spørsmålet kommer av grunn, er ikke noe anna jeg ønsker å handle fra Brewshop akkurat nå. Så ser på hopstore.no at de fører Viking sin caramalt.
Maltet skal i første omgang brukes i en ESB, en Kinn Svartekunst, og Holmens Julebokk.
Den som intet våger, intet vinner. Kan jo være placebo effekt for all del, men syns at ESB blir bedre med crystal malt enn caramalt.Slutter meg til. Synes vi merker at utvalget blir tynt nå.