Er sikkert helt greit, men å bruke Mosaic for bitterhet på 60 føles på en måte som litt waste. De ville nok gjort seg fordelt på 15 og WP
@Finn Berger Det var jo utrolig snill humling. 25 liter starter?!
Jeg tror jeg skjønner hvor du vil, men klarer så lite smaks/aromahumle å balansere den maltbasen? Det er jo lav ABV, så det er mulig at maltet ikke blir så dominerende som jeg tenker.
Jeg har lyst til å brygge en jul/påske/matporter, men så har jeg ikke så mye erfaring med å brygge, og i hvert fall ikke med å sette sammen oppskrifter. Så da lurte jeg på om noen har innspill.
Jeg tenkte en porter med hint av sjokolade og sitrus/appelsin chocolate malt, caramell/Crystal, og kun EKG humle. Det er det jeg har kommet frem til.
Så var det basismalt evt. annet, mengder, mesketid og temp og selvfølgelig gjær. Noen tanker?
Eller er jeg helt lost her nå?
Hadde vært supert hvis jeg kunne fått alle ingrediensene fra ølbrygging.no siden der er en 7min kjøretur herfra.
Jeg driver og fikler med en Bohemian Lager akkurat nå.
80% pils
10% Vienna
5% Hvete
5% Carahell
Hallertauer til 20 ibu+litt seinhumle
Wyeast Bohemian Lager på 11c
Har ikke brygget denne før og har lite peil på den. Jeg ser noen har en veldig enkel maltbase med kun 80/20 pils/vienna, men andre har litt carahell og hvete i. Hva med Hallertauer vs Saaz? Har brukt Saaz mye i det siste og tenkte å prøve noe annet.
Takk!Jeg ville gått for den som Gahr presenterer i denne tråden: https://forum.norbrygg.no/threads/f...eads/fullers-london-porter.10961/#post-103782
Det er ikke så farlig hva du bruker som bitterhumle. Dette skulle funke som humling til 25 liter:
24 gr Magnum @ 60
30gr Fuggles @ 10
Har de ikke Fuggles, kan du bruke Styrian Goldings, som er nokså lik. Eller du kan bruke East Kent Golding eller Golding. (Styrian Goldings er forvirrende nok en avlegger av Fuggles, ikke av Golding. De som hadde rappet den og plantet den i Slovenia, trodde det var Golding de hadde fått tak i. Derav navnet.)
edit: Sorry, leste ikke nøye nok. Bruk EKG, for all del.
Den der havner vel et sted mellom 5 og 5,5%, avhengig av utgjæring.
Appelsiner til jul? Da må du vel ty til appelsinskall. Det der er ikke mitt fagområde. Du kan bruke det røde fra friske appelsiner, eller tørket appelsinskall, som de sikkert har/bør ha på ølbrygging.
Jeg driver og fikler med en Bohemian Lager akkurat nå.
80% pils
10% Vienna
5% Hvete
5% Carahell
Hallertauer til 20 ibu+litt seinhumle
Wyeast Bohemian Lager på 11c
Har ikke brygget denne før og har lite peil på den. Jeg ser noen har en veldig enkel maltbase med kun 80/20 pils/vienna, men andre har litt carahell og hvete i. Hva med Hallertauer vs Saaz? Har brukt Saaz mye i det siste og tenkte å prøve noe annet.
Takk!
Leste at EKG hadde litt sitrus mot appelsinsmak. Derfor tenkte jeg den kunne passe til jul/påske.
Samme mengder EKG som de du nevner?
Hvor lenge mesk kok?
Lurer litt på om jeg skal bare ta havre stouten til ølbrygging siden det er 2 brygget mitt. Frister godt den og [emoji3]
Hvis du vil brygge Tsjekkisk pils må du bruke saaz.
Jeg bruker kun 100% Bohemian floor malted i mine Tsjekkere. Ikke crystal/karamell eller noe annet. Hvete, dersom du tar deg bryet med en 20 min proteinpause på 55 grader for å bryte ned de tyngste proteinmolekylene til mellomstore får du skumstabilitet i bøtter og spann (sammen med relativt høy IBU). I og for seg gjør ikke 5% hvete noe til eller fra men du trenger det ikke. Wienermalt, jeg bruker det ikke men ser ikke noe galt i å bruke det for farge og fylde. Jeg ville ha droppet carahell.
Du bør legge IBU på rundt 35. Jeg ser at mange legger den på 40+. Gjør du det må du, etter min mening, ha like bløtt vann som originalen for å få en balansert bitterhet.
Mesken vil få for høy PH, så vannjustering er nødvendig. Som en tommelfingerregel (som er unøyaktig) kan man bruke 6 ml melkesyre på 25 liter hvis man har normalt storbyvann. 6 ml er normalt litt for lite men bedre med ph 5.4 enn 4,8. jeg bruker også 2,5 g cacl for å få mer enn 50 ppm calsium for gjæra sin skyld.
Mesk på 67 grader i 45 - 60 minutter og 72 grader i 10 minutter mesk ut på 78. Tsjekkisk øl skal ha kropp.
med vennlig hilsen
Bårdd
@Finn Berger Det var jo utrolig snill humling. 25 liter starter?!
Jeg tror jeg skjønner hvor du vil, men klarer så lite smaks/aromahumle å balansere den maltbasen? Det er jo lav ABV, så det er mulig at maltet ikke blir så dominerende som jeg tenker.
Jeg har hatt meget godt hell med ABC sin Oregon Stout. Helt nydelig øl. Har den hos Bryggselv.Takk!
Leste at EKG hadde litt sitrus mot appelsinsmak. Derfor tenkte jeg den kunne passe til jul/påske.
Samme mengder EKG som de du nevner?
Hvor lenge mesk kok?
Lurer litt på om jeg skal bare ta havre stouten til ølbrygging siden det er 2 brygget mitt. Frister godt den og [emoji3]
Carahell, kommer den i ulike utgaver?
Tror jeg har sett den både med 5EBC og 25EBC.