"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Jeg ville ikke stolt for mye på en grafen der. Det var en graf som sirkulerte litt for noen år siden og, som så ganske lik ut, og den var jo ganske off den og..

Det spørs mye på hvilke humler man bruker og hva slags øl man lager. F.eks hvis jeg vil ha "maks" smak av den typen jeg er ute etter så bruker jeg 10m og WP på humleøl. For lagere synes jeg det blir fin "smak" hvis humla får koke litt siden jeg (pr nå) ikke er veldig ute etter et senhumlepreg.
Oooooooh. Vanskelig. Jeg er jo egentlig ikke noe glad i seinhumlepreget, men her vil jeg ha en solid bitterhet med et streif av blomstereng. Hva tenker du, @Miguel? Holde meg til den opprinnelige planen med magnum på 60 og så 30, 15 og whirpool, eller endre?
 
Oooooooh. Vanskelig. Jeg er jo egentlig ikke noe glad i seinhumlepreget, men her vil jeg ha en solid bitterhet med et streif av blomstereng. Hva tenker du, @Miguel? Holde meg til den opprinnelige planen med magnum på 60 og så 30, 15 og whirpool, eller endre?

Nei si det du. Har ikke noe godt svar. Du kan nok få like mange forskjellige svar som det finnes bryggere :)

Ikke overtenk, bare tenk med litt fornuft uten å eksperimentere hvis du vil at den skal være safe, og gjør det du kommer frem til :)
 
Nei si det du. Har ikke noe godt svar. Du kan nok få like mange forskjellige svar som det finnes bryggere :)

Ikke overtenk, bare tenk med litt fornuft uten å eksperimentere hvis du vil at den skal være safe, og gjør det du kommer frem til :)
Det var da overraskende lite dogmatisk fra den kanten. :p Her hadde jeg regna med noe på linje med utsagnet om temperatur på whirpool. :D (Legg merke til at jeg satte temp til 60 grader). Men da blir det som opprinnelig planlagt. Det blir forhåpentligvis bra. :) Takk for hjelp, alle!
 
Hehe, Ja men det er smak og behag. 60 grader er noe jeg håndfast kan si blir bedre enn å fordampe bort oljene. Det har jeg forsket på.
 
Ut fra den grafen der ser det jo ut som det lureste er å samle 15- og 30-minutteren på 20 min for maks smak, og så kjøre en flameout eller whirpool for aroma. Takk! Fortsatt tid for en liten revisjon.

Veit ikke hva deadline er, men dette er kanskje litt seint. Uansett: Gordon Strong har en litt interessant framgangsmåte for beregning av humle på s. 35/36 i Modern Homebrew Recipes. Han begynner med å bestemme seg for hvor sterk virkning av smaks og aromahumlinga han skal ha, etter denne formelen (omregnet til 25-litersbrygg av meg):
  • 10 gram i alt for "light impact"
  • 20 gram for "moderate impact"
  • 40 gram for "high impact"
  • 80 gram for "very high impact"
Så finner han ut hva dette blir i IBU, og så fyller han opp 60 minutterstilsetningen med det som gjenstår for å nå bitterhetsmålet. (Jeg ville regnet 30 minutter dit, også - for det aller meste, i alle fall.)

Nå synes jeg etter hvert at det aller meste av det Strong skriver, bør tas med opptil flere klyper salt, og det gjelder den skalaen der, også. Den kunne godt diskuteres. Men sjølve tenkemåten er ikke så dum når man står og funderer på sånt du funderer på her. Men den bør nok suppleres med et skille mellom smak og aroma.
 
Jeg synes det der blir feil faktisk. Min erfaring (med mest "IPA-humler" dog) er at man kan ikke bare gå etter vekt. Sett f.eks Mosaic og Centennial opp mot hverandre med like mange gram. De fleste vil nok si at Mosaic'en er mer humlet. Eller for å ta et mer ekstremt eksempel. Sett Mosaic eller Ekuanot opp mot f.eks Mandarina Bavaria. Mandarina'en vil bli akterutseilet så det holder.
 
Jeg synes det der blir feil faktisk. Min erfaring (med mest "IPA-humler" dog) er at man kan ikke bare gå etter vekt. Sett f.eks Mosaic og Centennial opp mot hverandre med like mange gram. De fleste vil nok si at Mosaic'en er mer humlet. Eller for å ta et mer ekstremt eksempel. Sett Mosaic eller Ekuanot opp mot f.eks Mandarina Bavaria. Mandarina'en vil bli akterutseilet så det holder.

Stemmer sikkert. Men jeg innbiller meg at det ikke blir like galt med tyske og engelske humler. Som sagt; Strong må tas med en klype salt, og så får man bruke saltet, erfaring og sunn fornuft til å justere med:). Men å tenke i sånne rammer er kanskje ikke så dumt, likevel. Det gir ei ramme for tankene når man komponerer et humleskjema.
 
Veit ikke hva deadline er, men dette er kanskje litt seint. Uansett: Gordon Strong har en litt interessant framgangsmåte for beregning av humle på s. 35/36 i Modern Homebrew Recipes. Han begynner med å bestemme seg for hvor sterk virkning av smaks og aromahumlinga han skal ha, etter denne formelen (omregnet til 25-litersbrygg av meg):
  • 10 gram i alt for "light impact"
  • 20 gram for "moderate impact"
  • 40 gram for "high impact"
  • 80 gram for "very high impact"
Så finner han ut hva dette blir i IBU, og så fyller han opp 60 minutterstilsetningen med det som gjenstår for å nå bitterhetsmålet. (Jeg ville regnet 30 minutter dit, også - for det aller meste, i alle fall.)

Nå synes jeg etter hvert at det aller meste av det Strong skriver, bør tas med opptil flere klyper salt, og det gjelder den skalaen der, også. Den kunne godt diskuteres. Men sjølve tenkemåten er ikke så dum når man står og funderer på sånt du funderer på her. Men den bør nok suppleres med et skille mellom smak og aroma.
Ut fra det ligger jeg jo uansett ikke så galt at, selv om @Miguel er uenig i framgangsmåten. 30 g totalt på 30 min og whirpool bør gi et ålreit innslag, og så har jeg fylt på med magnum på 60 for å nå ønska bitterhet. Det er fryktelig sjelden jeg ønsker meg blomstereng i ølet mitt. Maltfylde er alltid bra, og gjerne bitterhet, men denne serien har jo reflektert livet, og nå er det klare innslag av blomstereng, så da må det jo nesten med. :)
 
Ut fra det ligger jeg jo uansett ikke så galt at, selv om @Miguel er uenig i framgangsmåten. 30 g totalt på 30 min og whirpool bør gi et ålreit innslag, og så har jeg fylt på med magnum på 60 for å nå ønska bitterhet. Det er fryktelig sjelden jeg ønsker meg blomstereng i ølet mitt. Maltfylde er alltid bra, og gjerne bitterhet, men denne serien har jo reflektert livet, og nå er det klare innslag av blomstereng, så da må det jo nesten med. :)

Det er jo hyggelig å høre, da:). Neste steg bør bli en tørrhumlet lys mild:p. (Og dermed fikk jeg lyst på en. Den er ikke tørrhumlet, riktignok, men jeg liker den likevel.)
 
Ut fra det ligger jeg jo uansett ikke så galt at, selv om @Miguel er uenig i framgangsmåten. 30 g totalt på 30 min og whirpool bør gi et ålreit innslag, og så har jeg fylt på med magnum på 60 for å nå ønska bitterhet. Det er fryktelig sjelden jeg ønsker meg blomstereng i ølet mitt. Maltfylde er alltid bra, og gjerne bitterhet, men denne serien har jo reflektert livet, og nå er det klare innslag av blomstereng, så da må det jo nesten med. :)

Husk at når jeg hører humle så tenker jeg IPA, og der er det nok større variasjoner enn hos med tradisjonelle humler som ikke er krysset frem med ett mål for øye. Jeg tenker vel litt innenfor en humleboks-sånn sett. Så det er jo egentlig ikke en dum fremgangsmåte, hvis man sammenligner appelsiner mot appelsiner :) I stand corrected.
 
Apropos lagringsdebatten, jeg åpna en flaske av en tidligere utgave av bitter blå-serien, en batch jeg laga til innflyttingsfesten i ny leilighet. Jeg trodde ting skulle gå fort og tok grundig feil. Ølet har nå stått i kjelleren i et års tid. Dette var en mørk versjon, bitter som livet selv og totalt blotta for blomster og solskinn. Må si den hadde holdt seg godt. Den hadde et streif av oksidering, det er ikke til å komme forbi, men så lenge folk tar seg et par medbrakte først skal det nok gå bra. :)
 
Jeg ville ikke stolt for mye på en grafen der. Det var en graf som sirkulerte litt for noen år siden og, som så ganske lik ut, og den var jo ganske off den og..
Ja, de er nok ikke nøyaktige i det hele tatt, men det er ihvertfall en pekepinn om hvordan man får mest av henholdsvis bitterhet, smak og aroma.
 
Kan jo like gjerne fortsette her. Kreativ avdeling i bryggelaget skulle satt en starter, men det har jo ikke skjedd. Det betyr at et døgn før brygging står vi med én pakke Wlp013. Jeg ser to muligheter.
1) Vi setter en gjærstarter i ettermiddag og lar den spinne et døgn. Rekker antakelig ikke å seponere noe særlig, så det blir vel isåfall å pitche hele greia. To liter starter med så mye gjær det rekker å bli.
2) Vi kjøper to pakker gjær til, gir beng i starter og pitcher tre pakker.
Ingen av delene er sånn jeg ville ønska det, men siden jeg igjen la kritiske oppgaver på kreativ avdeling handler det nå om å finne minst dårlige løsning. Forslag?
Edit: Alternativ 3 er selvsagt en mulighet, å kjøpe nok wyeast 1318 og pitche den direkte. Da får vi jo testa den gjæra også. Blir muligens litt fyldigere og søtere øl, men det burde fortsatt være innafor uten at jeg har sett noe nøyere på det.
 
Sist redigert:
Kan jo like gjerne fortsette her. Kreativ avdeling i bryggelaget skulle satt en starter, men det har jo ikke skjedd. Det betyr at et døgn før brygging står vi med én pakke Wlp013. Jeg ser to muligheter.
1) Vi setter en gjærstarter i ettermiddag og lar den spinne et døgn. Rekker antakelig ikke å seponere noe særlig, så det blir vel isåfall å pitche hele greia. To liter starter med så mye gjær det rekker å bli.
2) Vi kjøper to pakker gjær til, gir beng i starter og pitcher tre pakker.
Ingen av delene er sånn jeg ville ønska det, men siden jeg igjen la kritiske oppgaver på kreativ avdeling handler det nå om å finne minst dårlige løsning. Forslag?
Edit: Alternativ 3 er selvsagt en mulighet, å kjøpe nok wyeast 1318 og pitche den direkte. Da får vi jo testa den gjæra også. Blir muligens litt fyldigere og søtere øl, men det burde fortsatt være innafor uten at jeg har sett noe nøyere på det.

Denne kreative avdelingen bør få seg en oppstrammer - men det kommer jo an på hvilke sanksjonsmuligheter du rår over. Trusler om å spille hovedrollen ved midtvintersblotet?

Jeg ville gått for starteren, men jeg ville ikke latt den spinne. Du får noe mindre oppformering, men det spiller ingen rolle, du får nok. Bare gi den godt med oksygen i utgangspunktet/la den spinne en time, og så lar du den stå i ro.

Poenget med ikke å la den spinne, er å unngå at den er gått for langt når du skal pitche den. Du skal ikke pitche en starter mellom "high kräusen" og sluttpunktet, for da pitcher du sliten gjær. Den nyeste visdommen ( = siste utgaven av How to Brew:)) sier at starteren skal hvile i den andre halvdelen av tida, fordi den da skal bygge opp lagrene av trehalose og glykogen.

Et annet alternativ er å pitche i halvparten av vørteren, og så tilsette den andre halvparten når gjæringen er kommet i gang. Da har gjæren formert seg opp. Innvendingen mot det er at du tar en liten sjanse på at bakterier rekker å komme i gang i den delen som må stå og vente.
 
Denne kreative avdelingen bør få seg en oppstrammer - men det kommer jo an på hvilke sanksjonsmuligheter du rår over. Trusler om å spille hovedrollen ved midtvintersblotet?

Jeg ville gått for starteren, men jeg ville ikke latt den spinne. Du får noe mindre oppformering, men det spiller ingen rolle, du får nok. Bare gi den godt med oksygen i utgangspunktet/la den spinne en time, og så lar du den stå i ro.

Poenget med ikke å la den spinne, er å unngå at den er gått for langt når du skal pitche den. Du skal ikke pitche en starter mellom "high kräusen" og sluttpunktet, for da pitcher du sliten gjær. Den nyeste visdommen ( = siste utgaven av How to Brew:)) sier at starteren skal hvile i den andre halvdelen av tida, fordi den da skal bygge opp lagrene av trehalose og glykogen.

Et annet alternativ er å pitche i halvparten av vørteren, og så tilsette den andre halvparten når gjæringen er kommet i gang. Da har gjæren formert seg opp. Innvendingen mot det er at du tar en liten sjanse på at bakterier rekker å komme i gang i den delen som må stå og vente.
Å pitche 50/50 tror jeg ikke bør være planen, for bryggeriet er lokalisert hos kreativ avdeling, og jeg tror risikoen blir for stor hvis vi legger opp til avvik fra normal prosedyre. Hvis du mener starteren holder er jo det et bra alternativ. Evt har jeg anledning til å skaffe 1318, men det er jo litt kjedelig å måtte kjøpe tre pakker og dumpe alt i fatet. Det er jo også litt surt å ikke få helt av startervørteren, selvsagt.
 
Å pitche 50/50 tror jeg ikke bør være planen, for bryggeriet er lokalisert hos kreativ avdeling, og jeg tror risikoen blir for stor hvis vi legger opp til avvik fra normal prosedyre. Hvis du mener starteren holder er jo det et bra alternativ. Evt har jeg anledning til å skaffe 1318, men det er jo litt kjedelig å måtte kjøpe tre pakker og dumpe alt i fatet. Det er jo også litt surt å ikke få helt av startervørteren, selvsagt.

Det kan virke som om virksomheten til kreativ avdeling bør begrenses ganske strengt til det kreative + enkle oppgaver som vannbæring o.lgn., ja:).

Jo, men den der skal jo ikke ha noen usmaker. Når den står i ro, opererer gjæren som normalt.
 
Det kan virke som om virksomheten til kreativ avdeling bør begrenses ganske strengt til det kreative + enkle oppgaver som vannbæring o.lgn., ja:).

Jo, men den der skal jo ikke ha noen usmaker. Når den står i ro, opererer gjæren som normalt.
Jeg skal uansett over der ikveld, så worst case kan jeg få satt en starter i åttetida. Da får den et godt døgn på seg. Kanskje det er det beste alternativet, da, så får vi prøve 1318 ved en annen anledning. Takk for hjelpa, Finn!
 
Jeg skal uansett over der ikveld, så worst case kan jeg få satt en starter i åttetida. Da får den et godt døgn på seg. Kanskje det er det beste alternativet, da, så får vi prøve 1318 ved en annen anledning. Takk for hjelpa, Finn!
Egne tester viser at en starter på magnetrører er utgjæret på under ett døgn. Problemet er kanskje snarere at man dumper oksidert øl i hovedbatchen om man ikke rekker å dekantere?
 
Tilbake
Topp