"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

@Finn Berger, håper på noen innspill fra deg her. Det er på tide med nok en episode i samlivsbruddsserien "bitter blå". Dette er vel versjon fem eller seks eller noe. Serien har reflektert prosessen og fasene i den. Denne gangen med enda litt mer alkohol så hodet spinner, litt mindre bitter og med et klart sterkere innslag av blomstereng. Lysere enn før er den også. :)

Det som har vært den største utfordringen her er å få det lille touchet av sødme og karamell jeg ser etter uten at det bikker over i totalt bittersøt. Alle versjonene har vært gode, men jeg syns ikke det har blitt helt der jeg vil ha det. Enten litt tynt eller for søtt. Vi prøver igjen.

Denne gangen er maltsammensetninga
5,5 kg (87,3 %) Maris oter
0,5 kg (7,9 %) wiener
0,3 kg (4,8 %) crystal 120 EBC

Så til humla. De tidligere versjonene har hatt bare EKG, denne gangen prøver jeg med en til. Ville egentlig ha Styrian Golding eller fuggle, men det var ikke å få tak i, så det blei bobek. Kniper inn litt på humlebruken og bruker magnum som bitterhumle denne gangen. Det blir sånn:

20 g magnum kok 60 min. Estimert 22 IBU.
20+20 bobek og EKG kok 30 min. Estimert ca 18,5 IBU.
15+15 bobek og EKG kok 15 min. Estimert ca 9 IBU.
15+15 bobek og EKG whirpool 10 min på 60 C.

I sum anslår beersmith at det bør ende på rundt 6,2 % alkohol, bitterhetsrate på 0,888.

Noen tanker og innspill?
Ja, glemte nesten det viktigste. Gjæres med Wlp013 på ca 20C.
 
Er det sammenheng mellom samlivsbrudd og brygging av bitter? Eller leser jeg mellom linjene?
Har noen laget en tråd om temaet brygging og samlivsbrudd, type «øl eller meg»-ultimatum? Har hørt den trusselen selv, men det var (forhåpentligvis) ikke alvorlig ment.
 
Hmmm.... 30 min humletilsetninger har jeg et litt ambivalent forhold til. Jeg har selv kun brukt det ved ekstraktbrygg der total koketid er 30 min. For meg blir det en slags "suboptimal bitterhumling med bieffekt av litt smak", men jeg tar gjerne imot erfaringer som sier noe annet.
 
Hmmm.... 30 min humletilsetninger har jeg et litt ambivalent forhold til. Jeg har selv kun brukt det ved ekstraktbrygg der total koketid er 30 min. For meg blir det en slags "suboptimal bitterhumling med bieffekt av litt smak", men jeg tar gjerne imot erfaringer som sier noe annet.
Det er interessant. Burde den flyttes, og heller booste magnumen litt?
 
@Finn Berger, håper på noen innspill fra deg her. Det er på tide med nok en episode i samlivsbruddsserien "bitter blå". Dette er vel versjon fem eller seks eller noe. Serien har reflektert prosessen og fasene i den. Denne gangen med enda litt mer alkohol så hodet spinner, litt mindre bitter og med et klart sterkere innslag av blomstereng. Lysere enn før er den også. :)

Det som har vært den største utfordringen her er å få det lille touchet av sødme og karamell jeg ser etter uten at det bikker over i totalt bittersøt. Alle versjonene har vært gode, men jeg syns ikke det har blitt helt der jeg vil ha det. Enten litt tynt eller for søtt. Vi prøver igjen.

Denne gangen er maltsammensetninga
5,5 kg (87,3 %) Maris oter
0,5 kg (7,9 %) wiener
0,3 kg (4,8 %) crystal 120 EBC

Så til humla. De tidligere versjonene har hatt bare EKG, denne gangen prøver jeg med en til. Ville egentlig ha Styrian Golding eller fuggle, men det var ikke å få tak i, så det blei bobek. Kniper inn litt på humlebruken og bruker magnum som bitterhumle denne gangen. Det blir sånn:

20 g magnum kok 60 min. Estimert 22 IBU.
20+20 bobek og EKG kok 30 min. Estimert ca 18,5 IBU.
15+15 bobek og EKG kok 15 min. Estimert ca 9 IBU.
15+15 bobek og EKG whirpool 10 min på 60 C.

I sum anslår beersmith at det bør ende på rundt 6,2 % alkohol, bitterhetsrate på 0,888.

Noen tanker og innspill?

Oj, takk for tilliten:).

Den der har noen likhetstrekk med min siste bitter, som riktignok bare var en pinglete affære på 4,7% og 30 IBU. Samme malttyper, men jeg hadde 3 kg MO, 2 kg wiener og 0,3 kg 120. Brukte en blanding av Bramling X og Fuggles, men den blandinga di ser jeg ikke noe galt med. (Du har forresten kilt deg akkurat opp under BJCP-grensa for en ESB - var det med vilje:)?) Jeg meska på 67 grader i 70 minutter, og det var det, og så brukte jeg Wyeast 1318. Det ga en utgjæringsprosent på 74, og altså ikke noe spesielt tørt øl, men heller ikke med noen klar touch av sødme og karamell, som du vil ha.

Kan du få tak i Wyeast 1318 (som Kinn bruker), ville jeg gått for den; jeg liker den virkelig godt nå, etter å ha brukt den i temmelig mange brygg siden i vinter. Alternativt er det vel wlp002/Wyeast 1968 som peker seg ut. Alle disse tre skal gi litt restsødme.
en, er vel Caramalt 30 fra Thomas Fawcett tingen. Ta 300 gram fra MO'en og legg til den. 10% crystal går fint, særlig når du har all den humla.

Du vil få litt effekt av å skru opp wiener'n, også, men du vil merke det i smaken, så ikke gjør det hvis du ikke er sikker på at du liker et lite hint i retning av en god Vienna. (Jeg liker det:).)

Å regulere mesketemperaturen gjør vel først og fremst noe med munnfølelsen, men det bidrar også litt til den opplevde sødmen. 67 er standard, tror jeg, men jeg hadde ikke hatt kvaler med å gå til 68 eller 69.

Oppskrifta sånn som den er, ser jo ellers veldig tiltalende ut for meg, så om du bruker den uten endringer, blir det sikkert sabla godt øl.
 
Oj, takk for tilliten:).

Den der har noen likhetstrekk med min siste bitter, som riktignok bare var en pinglete affære på 4,7% og 30 IBU. Samme malttyper, men jeg hadde 3 kg MO, 2 kg wiener og 0,3 kg 120. Brukte en blanding av Bramling X og Fuggles, men den blandinga di ser jeg ikke noe galt med. (Du har forresten kilt deg akkurat opp under BJCP-grensa for en ESB - var det med vilje:)?) Jeg meska på 67 grader i 70 minutter, og det var det, og så brukte jeg Wyeast 1318. Det ga en utgjæringsprosent på 74, og altså ikke noe spesielt tørt øl, men heller ikke med noen klar touch av sødme og karamell, som du vil ha.

Kan du få tak i Wyeast 1318 (som Kinn bruker), ville jeg gått for den; jeg liker den virkelig godt nå, etter å ha brukt den i temmelig mange brygg siden i vinter. Alternativt er det vel wlp002/Wyeast 1968 som peker seg ut. Alle disse tre skal gi litt restsødme.
en, er vel Caramalt 30 fra Thomas Fawcett tingen. Ta 300 gram fra MO'en og legg til den. 10% crystal går fint, særlig når du har all den humla.

Du vil få litt effekt av å skru opp wiener'n, også, men du vil merke det i smaken, så ikke gjør det hvis du ikke er sikker på at du liker et lite hint i retning av en god Vienna. (Jeg liker det:).)

Å regulere mesketemperaturen gjør vel først og fremst noe med munnfølelsen, men det bidrar også litt til den opplevde sødmen. 67 er standard, tror jeg, men jeg hadde ikke hatt kvaler med å gå til 68 eller 69.

Oppskrifta sånn som den er, ser jo ellers veldig tiltalende ut for meg, så om du bruker den uten endringer, blir det sikkert sabla godt øl.
Du kjenner meg, Finn. Bjcp-rammene er det første jeg tenker på. :p
Jeg har lagt opp til en mesk på 65 grader i 75 minutter. Med så mye malt lå det an til å bli veldig tjukt ellers, og jeg vil ikke bruke sukker. Estimert FG nå ligger på 1013, og jeg har egentlig ikke lyst til å ha det noe særlig høyere.
Hva angår gjær brukte vi wlp005 i de første versjonene, og prøvde også en utgave på 028, men har likt 013 best av de tre. Har god lyst til å prøve kinns husgjær, da. Får bli neste gang.
Siden malten allerede er i hus, kverna og blanda blir det ingen endringer der denne gangen, men det kommer til å bli laga flere versjoner av denne, så jeg skal ta med meg det du skriver videre.

Noen tanker om humlinga? Bør 30-minutteren flyttes?
 
Du kjenner meg, Finn. Bjcp-rammene er det første jeg tenker på. :p
Jeg har lagt opp til en mesk på 65 grader i 75 minutter. Med så mye malt lå det an til å bli veldig tjukt ellers, og jeg vil ikke bruke sukker. Estimert FG nå ligger på 1013, og jeg har egentlig ikke lyst til å ha det noe særlig høyere.
Hva angår gjær brukte vi wlp005 i de første versjonene, og prøvde også en utgave på 028, men har likt 013 best av de tre. Har god lyst til å prøve kinns husgjær, da. Får bli neste gang.
Siden malten allerede er i hus, kverna og blanda blir det ingen endringer der denne gangen, men det kommer til å bli laga flere versjoner av denne, så jeg skal ta med meg det du skriver videre.

Noen tanker om humlinga? Bør 30-minutteren flyttes?

Jeg syntes det var litt påfallende sterk lovlydighet der, ja:p.

Fikk ikke med meg gjærvalget, men jeg kunne ikke vært mer enig - hvis du altså ikke skal velge gjær for å begrense utgjæringen. Wyeast1318 og WLP013 er de to engelske gjærtypene jeg bruker nå, og de utfyller hveerandre fint. Har vært utro mot 013 mange ganger, men jeg kommer alltid tilbake. Hun kan være litt ugrei, og produsere både svovel og fusel om du ikke stryker henne med hårene, men er hun grei, lager hun godsaker.

Humle på 30?

Ett eller annet sted må du jo gjøre av all humla. Du kunne selvfølgelig spare litt ved å flytte de IBU'ene til 60 og legge på noe på de seinere tilsettingene. Men jeg synes det ser bra ut sånn, jeg. Du får noe smak ut av det du tilsetter på 30 - og så aner jeg egentlig ikke om du like gjerne kunne brukt en del mindre på 15 og oppnådd det samme. Sikker er jeg ikke.
 
Jeg syntes det var litt påfallende sterk lovlydighet der, ja:p.

Fikk ikke med meg gjærvalget, men jeg kunne ikke vært mer enig - hvis du altså ikke skal velge gjær for å begrense utgjæringen. Wyeast1318 og WLP013 er de to engelske gjærtypene jeg bruker nå, og de utfyller hveerandre fint. Har vært utro mot 013 mange ganger, men jeg kommer alltid tilbake. Hun kan være litt ugrei, og produsere både svovel og fusel om du ikke stryker henne med hårene, men er hun grei, lager hun godsaker.

Humle på 30?

Ett eller annet sted må du jo gjøre av all humla. Du kunne selvfølgelig spare litt ved å flytte de IBU'ene til 60 og legge på noe på de seinere tilsettingene. Men jeg synes det ser bra ut sånn, jeg. Du får noe smak ut av det du tilsetter på 30 - og så aner jeg egentlig ikke om du like gjerne kunne brukt en del mindre på 15 og oppnådd det samme. Sikker er jeg ikke.
Det var @Sarge som uttrykte en viss skepsis til tilsetninger på 30 min. Det kan jo være det gir bedre utnyttelse av humla å øke bitterhumla på 60 og hente inn smaken ved å øke en seinere tilsetning, men jeg er ikke sikker. Jeg driver jo generelt lite med sånne humlebonanzaer.
 
Ja, altså det funker, men for meg så er det lite effektivt hvis det er smak man er ute etter med 30 minutters humling.

Man finner jo slike diagrammer som dette nedenfor på nettet som støtter min skepsis, men samtidig så er de ofte misvisende fordi jeg opplever at man faktisk får ut en del bitterhet ved 30 minutter også (noe også bryggeprogrammene også forteller om). Jeg ser at ihvertfall den blå kurven er veldig lav ved 30 min, sammenlignet med beregninger i bryggeprogrammer og også etter egen erfaring.

hops_addition_times.jpg

Det har jo også litt å gjøre med hva slags humle man velger. Allround-humler med høy andel av alfasyrer vil nok kunne bidra med mer bitterhet ved 30 min-tilsetning enn smaks- og aromahumler med lav andel av alfasyrer.
 
@Bårdd, da har jeg kommet frem til følgende:
95% pils(bohemian hvis jeg får tak i)
5% hvete
Saaz til 30 ibu(jeg prøver det i v1.0 og så heller justere på neste revisjon)
Saaz på senhumle(raus mengde)
Meske:
10 minutter 55°c
60 minutter 68°c
15 minutter 75°c
(begrensinger på utstyr her altså)

Gjæring:
Wyeast 2124
8 dager 9°c
2 dager 14°c(d-rest)
13 dager 6°c
Jeg følger skjemaet til denne oppskriften og synes det virket greit.
 
Ja, altså det funker, men for meg så er det lite effektivt hvis det er smak man er ute etter med 30 minutters humling.

Man finner jo slike diagrammer som dette nedenfor på nettet som støtter min skepsis, men samtidig så er de ofte misvisende fordi jeg opplever at man faktisk får ut en del bitterhet ved 30 minutter også (noe også bryggeprogrammene også forteller om). Jeg ser at ihvertfall den blå kurven er veldig lav ved 30 min, sammenlignet med beregninger i bryggeprogrammer og også etter egen erfaring.

Vis vedlegget 33932

Det har jo også litt å gjøre med hva slags humle man velger. Allround-humler med høy andel av alfasyrer vil nok kunne bidra med mer bitterhet ved 30 min-tilsetning enn smaks- og aromahumler med lav andel av alfasyrer.
Ut fra den grafen der ser det jo ut som det lureste er å samle 15- og 30-minutteren på 20 min for maks smak, og så kjøre en flameout eller whirpool for aroma. Takk! Fortsatt tid for en liten revisjon.
 
Ut fra den grafen der ser det jo ut som det lureste er å samle 15- og 30-minutteren på 20 min for maks smak, og så kjøre en flameout eller whirpool for aroma. Takk! Fortsatt tid for en liten revisjon.

Jeg ville ikke stolt for mye på en grafen der. Det var en graf som sirkulerte litt for noen år siden og, som så ganske lik ut, og den var jo ganske off den og..

Det spørs mye på hvilke humler man bruker og hva slags øl man lager. F.eks hvis jeg vil ha "maks" smak av den typen jeg er ute etter så bruker jeg 10m og WP på humleøl. For lagere synes jeg det blir fin "smak" hvis humla får koke litt siden jeg (pr nå, lærer og forandrer sikker smak etterhvert) ikke er veldig ute etter et senhumlepreg, og da med en helt annen humle enn IPA-humle.

Den grafen er jo ikke helt feil, men veldig generaliserende, på en måte som ikke sikkert blir riktig hvis man bare følger den ut ifra hva man vil ende opp med.
 
Jeg ville ikke stolt for mye på en grafen der. Det var en graf som sirkulerte litt for noen år siden og, som så ganske lik ut, og den var jo ganske off den og..

Det spørs mye på hvilke humler man bruker og hva slags øl man lager. F.eks hvis jeg vil ha "maks" smak av den typen jeg er ute etter så bruker jeg 10m og WP på humleøl. For lagere synes jeg det blir fin "smak" hvis humla får koke litt siden jeg (pr nå) ikke er veldig ute etter et senhumlepreg.
Oooooooh. Vanskelig. Jeg er jo egentlig ikke noe glad i seinhumlepreget, men her vil jeg ha en solid bitterhet med et streif av blomstereng. Hva tenker du, @Miguel? Holde meg til den opprinnelige planen med magnum på 60 og så 30, 15 og whirpool, eller endre?
 
Oooooooh. Vanskelig. Jeg er jo egentlig ikke noe glad i seinhumlepreget, men her vil jeg ha en solid bitterhet med et streif av blomstereng. Hva tenker du, @Miguel? Holde meg til den opprinnelige planen med magnum på 60 og så 30, 15 og whirpool, eller endre?

Nei si det du. Har ikke noe godt svar. Du kan nok få like mange forskjellige svar som det finnes bryggere :)

Ikke overtenk, bare tenk med litt fornuft uten å eksperimentere hvis du vil at den skal være safe, og gjør det du kommer frem til :)
 
Nei si det du. Har ikke noe godt svar. Du kan nok få like mange forskjellige svar som det finnes bryggere :)

Ikke overtenk, bare tenk med litt fornuft uten å eksperimentere hvis du vil at den skal være safe, og gjør det du kommer frem til :)
Det var da overraskende lite dogmatisk fra den kanten. :p Her hadde jeg regna med noe på linje med utsagnet om temperatur på whirpool. :D (Legg merke til at jeg satte temp til 60 grader). Men da blir det som opprinnelig planlagt. Det blir forhåpentligvis bra. :) Takk for hjelp, alle!
 
Hehe, Ja men det er smak og behag. 60 grader er noe jeg håndfast kan si blir bedre enn å fordampe bort oljene. Det har jeg forsket på.
 
Ut fra den grafen der ser det jo ut som det lureste er å samle 15- og 30-minutteren på 20 min for maks smak, og så kjøre en flameout eller whirpool for aroma. Takk! Fortsatt tid for en liten revisjon.

Veit ikke hva deadline er, men dette er kanskje litt seint. Uansett: Gordon Strong har en litt interessant framgangsmåte for beregning av humle på s. 35/36 i Modern Homebrew Recipes. Han begynner med å bestemme seg for hvor sterk virkning av smaks og aromahumlinga han skal ha, etter denne formelen (omregnet til 25-litersbrygg av meg):
  • 10 gram i alt for "light impact"
  • 20 gram for "moderate impact"
  • 40 gram for "high impact"
  • 80 gram for "very high impact"
Så finner han ut hva dette blir i IBU, og så fyller han opp 60 minutterstilsetningen med det som gjenstår for å nå bitterhetsmålet. (Jeg ville regnet 30 minutter dit, også - for det aller meste, i alle fall.)

Nå synes jeg etter hvert at det aller meste av det Strong skriver, bør tas med opptil flere klyper salt, og det gjelder den skalaen der, også. Den kunne godt diskuteres. Men sjølve tenkemåten er ikke så dum når man står og funderer på sånt du funderer på her. Men den bør nok suppleres med et skille mellom smak og aroma.
 
Jeg synes det der blir feil faktisk. Min erfaring (med mest "IPA-humler" dog) er at man kan ikke bare gå etter vekt. Sett f.eks Mosaic og Centennial opp mot hverandre med like mange gram. De fleste vil nok si at Mosaic'en er mer humlet. Eller for å ta et mer ekstremt eksempel. Sett Mosaic eller Ekuanot opp mot f.eks Mandarina Bavaria. Mandarina'en vil bli akterutseilet så det holder.
 
Jeg synes det der blir feil faktisk. Min erfaring (med mest "IPA-humler" dog) er at man kan ikke bare gå etter vekt. Sett f.eks Mosaic og Centennial opp mot hverandre med like mange gram. De fleste vil nok si at Mosaic'en er mer humlet. Eller for å ta et mer ekstremt eksempel. Sett Mosaic eller Ekuanot opp mot f.eks Mandarina Bavaria. Mandarina'en vil bli akterutseilet så det holder.

Stemmer sikkert. Men jeg innbiller meg at det ikke blir like galt med tyske og engelske humler. Som sagt; Strong må tas med en klype salt, og så får man bruke saltet, erfaring og sunn fornuft til å justere med:). Men å tenke i sånne rammer er kanskje ikke så dumt, likevel. Det gir ei ramme for tankene når man komponerer et humleskjema.
 
Tilbake
Topp