"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Veit ikke hva deadline er, men dette er kanskje litt seint. Uansett: Gordon Strong har en litt interessant framgangsmåte for beregning av humle på s. 35/36 i Modern Homebrew Recipes. Han begynner med å bestemme seg for hvor sterk virkning av smaks og aromahumlinga han skal ha, etter denne formelen (omregnet til 25-litersbrygg av meg):
  • 10 gram i alt for "light impact"
  • 20 gram for "moderate impact"
  • 40 gram for "high impact"
  • 80 gram for "very high impact"
Så finner han ut hva dette blir i IBU, og så fyller han opp 60 minutterstilsetningen med det som gjenstår for å nå bitterhetsmålet. (Jeg ville regnet 30 minutter dit, også - for det aller meste, i alle fall.)

Nå synes jeg etter hvert at det aller meste av det Strong skriver, bør tas med opptil flere klyper salt, og det gjelder den skalaen der, også. Den kunne godt diskuteres. Men sjølve tenkemåten er ikke så dum når man står og funderer på sånt du funderer på her. Men den bør nok suppleres med et skille mellom smak og aroma.
Ut fra det ligger jeg jo uansett ikke så galt at, selv om @Miguel er uenig i framgangsmåten. 30 g totalt på 30 min og whirpool bør gi et ålreit innslag, og så har jeg fylt på med magnum på 60 for å nå ønska bitterhet. Det er fryktelig sjelden jeg ønsker meg blomstereng i ølet mitt. Maltfylde er alltid bra, og gjerne bitterhet, men denne serien har jo reflektert livet, og nå er det klare innslag av blomstereng, så da må det jo nesten med. :)
 
Ut fra det ligger jeg jo uansett ikke så galt at, selv om @Miguel er uenig i framgangsmåten. 30 g totalt på 30 min og whirpool bør gi et ålreit innslag, og så har jeg fylt på med magnum på 60 for å nå ønska bitterhet. Det er fryktelig sjelden jeg ønsker meg blomstereng i ølet mitt. Maltfylde er alltid bra, og gjerne bitterhet, men denne serien har jo reflektert livet, og nå er det klare innslag av blomstereng, så da må det jo nesten med. :)

Det er jo hyggelig å høre, da:). Neste steg bør bli en tørrhumlet lys mild:p. (Og dermed fikk jeg lyst på en. Den er ikke tørrhumlet, riktignok, men jeg liker den likevel.)
 
Ut fra det ligger jeg jo uansett ikke så galt at, selv om @Miguel er uenig i framgangsmåten. 30 g totalt på 30 min og whirpool bør gi et ålreit innslag, og så har jeg fylt på med magnum på 60 for å nå ønska bitterhet. Det er fryktelig sjelden jeg ønsker meg blomstereng i ølet mitt. Maltfylde er alltid bra, og gjerne bitterhet, men denne serien har jo reflektert livet, og nå er det klare innslag av blomstereng, så da må det jo nesten med. :)

Husk at når jeg hører humle så tenker jeg IPA, og der er det nok større variasjoner enn hos med tradisjonelle humler som ikke er krysset frem med ett mål for øye. Jeg tenker vel litt innenfor en humleboks-sånn sett. Så det er jo egentlig ikke en dum fremgangsmåte, hvis man sammenligner appelsiner mot appelsiner :) I stand corrected.
 
Apropos lagringsdebatten, jeg åpna en flaske av en tidligere utgave av bitter blå-serien, en batch jeg laga til innflyttingsfesten i ny leilighet. Jeg trodde ting skulle gå fort og tok grundig feil. Ølet har nå stått i kjelleren i et års tid. Dette var en mørk versjon, bitter som livet selv og totalt blotta for blomster og solskinn. Må si den hadde holdt seg godt. Den hadde et streif av oksidering, det er ikke til å komme forbi, men så lenge folk tar seg et par medbrakte først skal det nok gå bra. :)
 
Jeg ville ikke stolt for mye på en grafen der. Det var en graf som sirkulerte litt for noen år siden og, som så ganske lik ut, og den var jo ganske off den og..
Ja, de er nok ikke nøyaktige i det hele tatt, men det er ihvertfall en pekepinn om hvordan man får mest av henholdsvis bitterhet, smak og aroma.
 
Kan jo like gjerne fortsette her. Kreativ avdeling i bryggelaget skulle satt en starter, men det har jo ikke skjedd. Det betyr at et døgn før brygging står vi med én pakke Wlp013. Jeg ser to muligheter.
1) Vi setter en gjærstarter i ettermiddag og lar den spinne et døgn. Rekker antakelig ikke å seponere noe særlig, så det blir vel isåfall å pitche hele greia. To liter starter med så mye gjær det rekker å bli.
2) Vi kjøper to pakker gjær til, gir beng i starter og pitcher tre pakker.
Ingen av delene er sånn jeg ville ønska det, men siden jeg igjen la kritiske oppgaver på kreativ avdeling handler det nå om å finne minst dårlige løsning. Forslag?
Edit: Alternativ 3 er selvsagt en mulighet, å kjøpe nok wyeast 1318 og pitche den direkte. Da får vi jo testa den gjæra også. Blir muligens litt fyldigere og søtere øl, men det burde fortsatt være innafor uten at jeg har sett noe nøyere på det.
 
Sist redigert:
Kan jo like gjerne fortsette her. Kreativ avdeling i bryggelaget skulle satt en starter, men det har jo ikke skjedd. Det betyr at et døgn før brygging står vi med én pakke Wlp013. Jeg ser to muligheter.
1) Vi setter en gjærstarter i ettermiddag og lar den spinne et døgn. Rekker antakelig ikke å seponere noe særlig, så det blir vel isåfall å pitche hele greia. To liter starter med så mye gjær det rekker å bli.
2) Vi kjøper to pakker gjær til, gir beng i starter og pitcher tre pakker.
Ingen av delene er sånn jeg ville ønska det, men siden jeg igjen la kritiske oppgaver på kreativ avdeling handler det nå om å finne minst dårlige løsning. Forslag?
Edit: Alternativ 3 er selvsagt en mulighet, å kjøpe nok wyeast 1318 og pitche den direkte. Da får vi jo testa den gjæra også. Blir muligens litt fyldigere og søtere øl, men det burde fortsatt være innafor uten at jeg har sett noe nøyere på det.

Denne kreative avdelingen bør få seg en oppstrammer - men det kommer jo an på hvilke sanksjonsmuligheter du rår over. Trusler om å spille hovedrollen ved midtvintersblotet?

Jeg ville gått for starteren, men jeg ville ikke latt den spinne. Du får noe mindre oppformering, men det spiller ingen rolle, du får nok. Bare gi den godt med oksygen i utgangspunktet/la den spinne en time, og så lar du den stå i ro.

Poenget med ikke å la den spinne, er å unngå at den er gått for langt når du skal pitche den. Du skal ikke pitche en starter mellom "high kräusen" og sluttpunktet, for da pitcher du sliten gjær. Den nyeste visdommen ( = siste utgaven av How to Brew:)) sier at starteren skal hvile i den andre halvdelen av tida, fordi den da skal bygge opp lagrene av trehalose og glykogen.

Et annet alternativ er å pitche i halvparten av vørteren, og så tilsette den andre halvparten når gjæringen er kommet i gang. Da har gjæren formert seg opp. Innvendingen mot det er at du tar en liten sjanse på at bakterier rekker å komme i gang i den delen som må stå og vente.
 
Denne kreative avdelingen bør få seg en oppstrammer - men det kommer jo an på hvilke sanksjonsmuligheter du rår over. Trusler om å spille hovedrollen ved midtvintersblotet?

Jeg ville gått for starteren, men jeg ville ikke latt den spinne. Du får noe mindre oppformering, men det spiller ingen rolle, du får nok. Bare gi den godt med oksygen i utgangspunktet/la den spinne en time, og så lar du den stå i ro.

Poenget med ikke å la den spinne, er å unngå at den er gått for langt når du skal pitche den. Du skal ikke pitche en starter mellom "high kräusen" og sluttpunktet, for da pitcher du sliten gjær. Den nyeste visdommen ( = siste utgaven av How to Brew:)) sier at starteren skal hvile i den andre halvdelen av tida, fordi den da skal bygge opp lagrene av trehalose og glykogen.

Et annet alternativ er å pitche i halvparten av vørteren, og så tilsette den andre halvparten når gjæringen er kommet i gang. Da har gjæren formert seg opp. Innvendingen mot det er at du tar en liten sjanse på at bakterier rekker å komme i gang i den delen som må stå og vente.
Å pitche 50/50 tror jeg ikke bør være planen, for bryggeriet er lokalisert hos kreativ avdeling, og jeg tror risikoen blir for stor hvis vi legger opp til avvik fra normal prosedyre. Hvis du mener starteren holder er jo det et bra alternativ. Evt har jeg anledning til å skaffe 1318, men det er jo litt kjedelig å måtte kjøpe tre pakker og dumpe alt i fatet. Det er jo også litt surt å ikke få helt av startervørteren, selvsagt.
 
Å pitche 50/50 tror jeg ikke bør være planen, for bryggeriet er lokalisert hos kreativ avdeling, og jeg tror risikoen blir for stor hvis vi legger opp til avvik fra normal prosedyre. Hvis du mener starteren holder er jo det et bra alternativ. Evt har jeg anledning til å skaffe 1318, men det er jo litt kjedelig å måtte kjøpe tre pakker og dumpe alt i fatet. Det er jo også litt surt å ikke få helt av startervørteren, selvsagt.

Det kan virke som om virksomheten til kreativ avdeling bør begrenses ganske strengt til det kreative + enkle oppgaver som vannbæring o.lgn., ja:).

Jo, men den der skal jo ikke ha noen usmaker. Når den står i ro, opererer gjæren som normalt.
 
Det kan virke som om virksomheten til kreativ avdeling bør begrenses ganske strengt til det kreative + enkle oppgaver som vannbæring o.lgn., ja:).

Jo, men den der skal jo ikke ha noen usmaker. Når den står i ro, opererer gjæren som normalt.
Jeg skal uansett over der ikveld, så worst case kan jeg få satt en starter i åttetida. Da får den et godt døgn på seg. Kanskje det er det beste alternativet, da, så får vi prøve 1318 ved en annen anledning. Takk for hjelpa, Finn!
 
Jeg skal uansett over der ikveld, så worst case kan jeg få satt en starter i åttetida. Da får den et godt døgn på seg. Kanskje det er det beste alternativet, da, så får vi prøve 1318 ved en annen anledning. Takk for hjelpa, Finn!
Egne tester viser at en starter på magnetrører er utgjæret på under ett døgn. Problemet er kanskje snarere at man dumper oksidert øl i hovedbatchen om man ikke rekker å dekantere?
 
Egne tester viser at en starter på magnetrører er utgjæret på under ett døgn. Problemet er kanskje snarere at man dumper oksidert øl i hovedbatchen om man ikke rekker å dekantere?
Hvis startervolumet er under 1 liter for svakere øl og under 2 liter for sterkere øl er det ikke noe poeng å dekantere MEN lagergjær bør alltid dekanteres
 
Synet av fulle meskekjeler hos @LarsUlv og @Staro ble for mye for meg. I kjøleskapet fant jeg en passe dose WLP013, og svaret på hva jeg skulle bruke den til, ble til slutt "engelsk gylden ale" - engelske alebryggeres forsøk på å bekjempe lagerondet. Tidligere har jeg brygget en slags variant med kølschgjær, men den ble mest kølsch, så nå går jeg andre veien, og prøver å brygge det som vel må beskrives som en slags engelsk ale-pils:). Jeg tenker at det ikke er så lurt å dra den for mye mot den nord-tyske typen pils, så jeg mesker på 67 + 72 grader for ikke å få alt for høy utgjæring. Men itt'no karamellmalt! Det er feil.

Oppskrift (som jeg gjerne tar i mot kommentarer på):
Malt til 24 liter
2,75 kg pilsnermalt (60%)
1,75 kg pale malt (40%)
Humle
50 gr EKG @ 60
25 gr EKG @ 12
25 gr EKG @ 2
Gjær
WLP 013

OG 1.042, ABV 4,3%, IBU 35. Meske på 67 + 72 grader. Koke i 90 minutter. Kanskje det gir litt smak, sjøl om jeg har liten tro på det der.
 
Synet av fulle meskekjeler hos @LarsUlv og @Staro ble for mye for meg. I kjøleskapet fant jeg en passe dose WLP013, og svaret på hva jeg skulle bruke den til, ble til slutt "engelsk gylden ale" - engelske alebryggeres forsøk på å bekjempe lagerondet. Tidligere har jeg brygget en slags variant med kølschgjær, men den ble mest kølsch, så nå går jeg andre veien, og prøver å brygge det som vel må beskrives som en slags engelsk ale-pils:). Jeg tenker at det ikke er så lurt å dra den for mye mot den nord-tyske typen pils, så jeg mesker på 67 + 72 grader for ikke å få alt for høy utgjæring. Men itt'no karamellmalt! Det er feil.

Oppskrift (som jeg gjerne tar i mot kommentarer på):
Malt til 24 liter
2,75 kg pilsnermalt (60%)
1,75 kg pale malt (40%)
Humle
50 gr EKG @ 60
25 gr EKG @ 12
25 gr EKG @ 2
Gjær
WLP 013

OG 1.042, ABV 4,3%, IBU 35. Meske på 67 + 72 grader. Koke i 90 minutter. Kanskje det gir litt smak, sjøl om jeg har liten tro på det der.
Det der hørtes godt ut!
 
Jo:), men må jo teste det en gang. Det skal liksom være prikken over i'en, sier de. Skeptisk, men ...

Dessuten har jeg en uåpnet pose som har mista vakumet, så den bør sikkert brukes.
Vi har brukt det en god del. Syns egentlig ikke det blir noe bedre. Har opplevd det som at det kan bli en litt krass bitterhet. Kan selvsagt skyldes noe annet, men har i hovedsak gått bort fra det. Elles syns jeg det var mye sein humle i den der, men jeg skal kanskje holde munn ikveld. :p
 
Vi har brukt det en god del. Syns egentlig ikke det blir noe bedre. Har opplevd det som at det kan bli en litt krass bitterhet. Kan selvsagt skyldes noe annet, men har i hovedsak gått bort fra det. Elles syns jeg det var mye sein humle i den der, men jeg skal kanskje holde munn ikveld. :p

Krass bitterhet står ikke på ønskelista mi. Da blir det kanskje Northern Brewer i stedet; den har tatt over for Magnum her i huset, sånn stort sett. Eller Perle, som jeg også har begynt å bruke.

Mulig du har rett med de seine tilsetningene. Ser det bedre ut om jeg kutter ned til 20 gram?
 
Tilbake
Topp