1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Prisforskjell? Jeg synes disse settene blir styggdyre i forhold til hva det koster meg å brygge. Men om du bestiller knust malt i nøyaktige mengder, blir forskjellen kanskje ikke så stor.

    Og så tenker jeg at du tvinges inn i en litt brattere læringskurve om du brygger (mer eller mindre) egne oppskrifter:).
     
    g0bben liker dette.
  2. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Bosted:
    Oslo
    Du har smakt min variant av denne, der jeg nettopp ikke kjøpte settet, men derimot malt separat iht oppskriften.
     
    Finn Berger liker dette.
  3. g0bben

    g0bben
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Grimstad
    Takk!
    Kattepiss? Frista ikke noe særlig nå lenger
     
  4. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Roter som vanlig. Det var sikkert Caramel pils jeg tenkte på.
     
  5. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg er ikke uenig i at læringseffekten nok er større, men akkurat å komponere oppskrifter tenker jeg kan komme etterhvert.
    Andre gang jeg brygget så brukte jeg en slik liknende pakke med godt hell. Det gav meg også En trygghet om at det ikke var der jeg hadde trødd feil om sluttresultatet ikke stod til forventningene, og dette var en fin måte å starte allgrain på for meg. Jeg lager en del oppskrifter selv nå, men jeg lager fortsatt øl fra slike bryggselv sett nå og da. Det fungerer fint for meg.

    Når det kommer til pris har du helt sikkert rett. Men om man ikke har noe fra før og må kjøpe malt i løsvekt, to 100 grams humleposer (2 forskjellige humler) og to poser gjær, er det ikke så fryktelig langt i fra at man ender opp på den prisen (jo mer humlerikt øl i settet jo «billigere» er det). Har man planer om stort maltlager etc er det jo bare å kjøpe inn og sette sammen selv.
     
    Finn Berger liker dette.
  6. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ah, flotte tips! Da er jeg et steg videre mot Bohemian! Da blir det 95% pils ihvertfall og 5% hvete+rast fordi jeg liker tingene som hvete gjør med ølet mitt. Noe særlig mer enn justering av Ph blir det ikke, men jeg måler alltid og justerer til rundt 5.3 på alle øl.

    Men jeg er litt engstelig for 35 IBU i et øl med såpass enkel maltbase. Har du noen anbefalinger til øl jeg kan prøve?
     
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det var hva de som ikke likte de nye amerikanske humlene, kalte det. Liker du amerikansk IPA, liker du kattepisshumler:). (Vel - det er ikke alle. Den som nevnes mest, er Simcoe. Og Citra.)

    @Ekornskurken Nei, jeg tenker ikke på å begynne å lage egne oppskrifter med en gang, men å finne oppskrifter - og kanskje vurdere å justere dem litt. Det blir litt mer selvstendig enn bare å kjøpe de ferdige settene, som sjølsagt har den fordelen at de gjerne er gode.

    Sjøl har jeg hatt mye glede av oppskriftene i Brewing Classic Styles.
     
    Ekornskurken liker dette.
  8. Brainer's Brewery

    Brainer's Brewery
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hordaland
    Hei. Lurte på om eg kunne få litt tilbakemelding på denne oppskrifta. Tenkte å prøva Bramling Cross for fyrste gong i ein golden ale. Kanskje det er nokon som har erfaring med den humla, evt om det er noko anna humle den fungerar godt saman med.

    Bryggar på Grainfather.

    4,7 kg Pale
    0,3 kg Caramalt 30 EBC
    0,1 kg Crystal malt 120 EBC

    20 g Horizon @60 min
    25 g Bramling C @10 min
    25 g Bramling C Whirlpool/steep 15 minutt.

    OG 1.048
    IBU 31,3
    EBC 8,6

    Alle innspel vert tekne i mot med takk.
     
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har oppimot 50 IBU i pils med 100% pilsner. Ikke noe problem. 35 er moderate greier:p.
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Humleskjemaet er flott, men det der er kilometervis unna en golden ale. Under tvil skal du få lov til å beholde de 300 grammene med caramalt 30, men den kiloen med 120 må vekk.

    Golden ale var de britiske aleprodusentenes forsøk på å slåss mot pilsen:).
     
  11. Brainer's Brewery

    Brainer's Brewery
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hordaland
    Mulig eg er langt unna. Dei hundre gramma med 120 var no mest for fargen sin del. :)
     
    Finn Berger liker dette.
  12. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Kilo og kilo fru blom, står det ikke 100 gram da?
     
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vet ikke helt hvordan jeg greidde å lese 1 kg:oops:. Men de hundre grammene må vekk:). Norbrygg-definisjonen: "Utviklet som et real ale-alternativ til pilsnerøl. Skal være lett og forfriskende. Brygges typisk på pilsner/pale malt og eventuelt litt hvetemalt."

    Så nei, du får ikke beholde de 300 grammene med cara 30, heller. Som det står i Bibelen; de som har lite, de skal også miste det lille de har. Sånn er det bare:p.
     
    Ekornskurken liker dette.
  14. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg har ikke klart å bli venn med brambling Cross i lyse øl. Har hørt det funker bedre i mørke. Selv prøver jeg bobek sammen med EKG i en bitter for første gang i helga.
     
    Sarge og loebrygg liker dette.
  15. Brainer's Brewery

    Brainer's Brewery
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hordaland
    Heita deg mann. Det var då pokker til streng du skulle vera i kveld, Finn. :) Får ta ein liten revurdering av maltsamansetjinga då. Det var no eigentleg mest humlinga eg var nervøs for. Har du bra erfaring med Bramling C?
     
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det var jo ikke så alvorlig ment ;)- bortsett fra at en golden ale faktisk var et helt lyst øl. Men du finner sikkert eksempler på at den ble brygget med litt spesialmalt - som du kan finne når det gjelder pils, også.

    Jeg har brukt ganske mye Bramling Cross, og synes den funker fint både aleine og sammen med andre humler - kanskje særlig fint sammen med Fuggles.

    Her er en mild på 3% som jeg er veldig godt fornøyd med:
    Malt til 25 liter
    3,3 kg Maris Otter
    0,2 kg Crystal 120 :)
    0,1 kg Special Roast
    Humle
    35 gr Bramling Cross @ 30
    15 gr Bramling Cross @ 15
    Gjær
    Wyeast 1318

    I dag brygget jeg forresten en cream ale med 50/50 Bramling Cross og Cascade. Cascade går godt sammen med EKG, og jeg tror den skal passe like godt med Bramling Cross.
     
    g0bben og Sarge liker dette.
  17. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Personlig synes jeg ikke Citra og Cascade smaker kattepiss. Dominerende Simcoe, spesielt når den bidrar med bitterhet, derimot...
     
    g0bben liker dette.
  18. g0bben

    g0bben
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Grimstad
    Takk. Har lyst til å lage denne en gang, men det blir ikke denne gang. Ble havrestout fra ølbrygging.no. håper den blir fin
     
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Den smakte i alle fall særdeles godt da @Jørgen O serverte den:).
     
    g0bben liker dette.
  20. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    @Finn Berger, håper på noen innspill fra deg her. Det er på tide med nok en episode i samlivsbruddsserien "bitter blå". Dette er vel versjon fem eller seks eller noe. Serien har reflektert prosessen og fasene i den. Denne gangen med enda litt mer alkohol så hodet spinner, litt mindre bitter og med et klart sterkere innslag av blomstereng. Lysere enn før er den også. :)

    Det som har vært den største utfordringen her er å få det lille touchet av sødme og karamell jeg ser etter uten at det bikker over i totalt bittersøt. Alle versjonene har vært gode, men jeg syns ikke det har blitt helt der jeg vil ha det. Enten litt tynt eller for søtt. Vi prøver igjen.

    Denne gangen er maltsammensetninga
    5,5 kg (87,3 %) Maris oter
    0,5 kg (7,9 %) wiener
    0,3 kg (4,8 %) crystal 120 EBC

    Så til humla. De tidligere versjonene har hatt bare EKG, denne gangen prøver jeg med en til. Ville egentlig ha Styrian Golding eller fuggle, men det var ikke å få tak i, så det blei bobek. Kniper inn litt på humlebruken og bruker magnum som bitterhumle denne gangen. Det blir sånn:

    20 g magnum kok 60 min. Estimert 22 IBU.
    20+20 bobek og EKG kok 30 min. Estimert ca 18,5 IBU.
    15+15 bobek og EKG kok 15 min. Estimert ca 9 IBU.
    15+15 bobek og EKG whirpool 10 min på 60 C.

    I sum anslår beersmith at det bør ende på rundt 6,2 % alkohol, bitterhetsrate på 0,888.

    Noen tanker og innspill?
     
    Finn Berger liker dette.

Del denne siden