"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Definitivt godt øl, ja. Har et par flasker i boden hjemme. Tagger dere begge to med et bilde i kveld, så får vi alle med oss fargen. Jeg opplever den ikke som det aller lyseste, men jeg har heller ikke noe lang erfaring med IPA, så jeg har litt lyst å vite sånn ca hva som regnes som en lys og mørk IPA.

Hvorvidt oppskriften står er jeg fornøyd med hvordan den ble til slutt på tross av ulikheter fra det orginale målet. Jeg tror den kan bli god. Denne batchen blir mer et prøveprosjekt for å teste hvordan forskjellige typer humle avgir smak i øl. Som sagt så er jeg fortsatt ganske ny på dette, men veldig ivrig etter å tilegne meg egne meninger om diverse :)

Er spent på hvordan det der blir. Skal jeg være ærlig er jeg litt skeptisk til halvannen kilo honningmalt. Men nå finner du jo ut av det. Jeg har ikke prøvd, så jeg lærer gjerne av det du gjør:).
 
Hei. Skal brygge mitt første øl snart, og lurer på om denne oppskriften ser bra ut? Målet er en frisk IPA uten for mye bitterhet. :)Brygges med BIAB-metoden i en 25L aluminiumsgryte. Og sikter på ca rundt 18-19 liter etter koking.

3,30 kg Pale Malt 5 EBC
0,4 kg Munich malt 20 EBC
0,4 kg Caramalt 35 EBC
0.35 kg Wheat malt

Tenker å meske på 66 grader i 70min (3 L vann per kg malt) også skylle med 77 grader til ønsket kokevolum.

Cascade 15gr 60min
Amarillo 15gr 60min
Cascade 20gr 15min
Amarillo 20gr 15min
Cascade 10gr 10min
Cascade 25gr 1min
Amarillo 20gr 1min
Cascade 30gr Tørrhumle
Amarillo 30gr Tørrhumle

Gjær: WLP002 English Ale

La dette inn i BeerCalc og fikk: OG 1055, FG 1013, ABV 5.5, EBC 13, og IBU 44.
Satte effektiviteten til 75% siden jeg ikke har aning på hvor jeg havner. Mulig det er litt optimistisk?

Ser dette ut som noe som kan bli et godt første brygg, med fruktige smaker? Er veldig åpen for tips, og andre kombinasjoner av malt og humle :)
 
Sist redigert:
Hei. Skal brygge mitt første øl snart, og lurer på om denne oppskriften ser bra ut? Målet er en frisk IPA uten for mye bitterhet. :)Brygges med BIAB-metoden i en 25L aluminiumsgryte. Og sikter på ca rundt 18-19 liter etter koking.

3,30 kg Pale Malt 5 EBC
0,4 kg Munich malt 20 EBC
0,4 kg Caramalt 35 EBC
0.35 kg Wheat malt

Tenker å meske på 66 grader i 70min (3 L vann per kg malt) også skylle med 77 grader til ønsket kokevolum.

Cascade 15gr 60min
Amarillo 15gr 60min
Cascade 20gr 15min
Amarillo 20gr 15min
Cascade 10gr 10min
Cascade 25gr 1min
Amarillo 20gr 1min
Cascade 30gr Tørrhumle
Amarillo 30gr Tørrhumle

Gjær: WLP002 English Ale

La dette inn i BeerCalc og fikk: OG 1055, FG 1013, ABV 5.5, EBC 13, og IBU 44.
Satte effektiviteten til 75% siden jeg ikke har aning på hvor jeg havner. Mulig det er litt optimistisk?

Ser dette ut som noe som kan bli et godt første brygg, med fruktige smaker? Er veldig åpen for tips, og andre kombinasjoner av malt og humle :)

Ser ingen grunn til at du ikke skal bli veldig lykkelig med det første ølet ditt. Det der ser da bra ut:).

Det viktigste er ellers å ha styr på gjæringa. Start litt lavt - 17 grader - og la den stige ikke for brått opp til 20. Lykke til:)!
 
Fantastisk, da har det hjulpet å lese seg opp på oppskrifter før bryggingen :) Skal prøve å holde styr på gjæringa så godt jeg kan, har du noen tips for å klare dette uten avansert utstyr? :)
 
Fantastisk, da har det hjulpet å lese seg opp på oppskrifter før bryggingen :) Skal prøve å holde styr på gjæringa så godt jeg kan, har du noen tips for å klare dette uten avansert utstyr? :)

Man tager hvad man haver:).

Jeg har ikke noe utstyr til gjæringen, men jeg bor i et gammelt, rart hus på Hadeland der jeg kan finne ulike temperaturer i ulike rom. Så jeg flytter dunkene rundt, og har etter hvert litt erfaring med hva som skjer. Så se på de mulighetene du har til å styre temperaturen ved å flytte dunken - eller eventuelt gjennom å regulere temperaturen i ett rom.

En nøkkel er nok, frisk gjær. Hvis du så kjøler ned vørteren til en grad eller to under den temperaturen du skal gjære på i starten, og rister inn det du kan av luft, så vil du unngå en voldsom stormgjæring som driver temperaturen ukontrollert oppover.

Det er viktig å kunne følge med på temperaturen i dunken. Det er den, og ikke temperaturen i rommet, det er snakk om når man snakker om gjæringstemperaturer. Den enkleste løsningen er Thermostrips med små felter med temperatursensitive flytende krystaller som skifter farge. Du bare klistrer dem på gjæringsdunkene dine. Grønt felt = den aktuelle temperaturen i dunken. Fås i bryggeforretningene - eller på nettet.

Som sagt, så er det viktig å unngå en voldsom gjæring. Gjæringen vil uansett produsere varme, slik at temperaturen i dunken blir liggende over romtemperaturen, og voldsom gjæring kan drive den opp i 5 grader pluss i forhold til romtemperaturen, mens du kan få redusert det til et par grader med tiltakene jeg anbefalte over her. Det kan utgjøre forskjellen på udrikkelig og godt øl, siden varmen får gjæren til å produsere mye estere og høyere alkoholer (fusel).

Hvis du ikke har et spesielt ønske om å bruke WLP002, ville jeg kanskje valgt tørrgjæren Safale US-05 fra Fermentis, eller WLP001 fra Whitelabs, hvis du foretrekker ferskgjær. Det er i utgangspunktet den samme gjæren. Den kommer fra bryggeriet Sierra Nevada, og tåler nok mer røff behandling enn engelske ølgjærtyper, og lager et "reinere" øl. I en IPA er det jo humla som spiller førstefiolin, ikke de smakene gjæren produserer. Og sjøl om det ikke er hverken uvanlig eller "galt" å bruke engelske gjærtyper, er gjæren fra Sierra Nevada klassikeren til IPA'er.

Jeg veit ikke hvilke muligheter for å styre temperaturen boligforholdene dine gir deg. Men i tillegg til å utnytte dem, kan du dempe temperaturen noe ved å legge våte håndklær over dunken, eller sette den i et bad med is. Hvor lett det er å styre med sånne teknikker, veit jeg ikke, jeg har ikke prøvd.

Det er ikke så farlig om du kommer opp i øvre grense for gjæren så lenge det ikke skjer for brått. Gjæren liker ikke at temperaturen svinger, så om den stiger noe, så skal du nok bare prøve å stabilisere den, og ikke panikkkjøle.

Den mest kritiske fasen er den første tida etter at gjæringa er kommet i gang, da du ser livlig aktivitet i gjærlåsen. Den varer gjerne et døgn eller to. Det er nå temperaturen kan stige kraftig. Etter at den er over, er det ikke så farlig hva som skjer. Det viktigste er å unngå at temperaturen synker, for det kan få gjæren til å ta kvelden for tidlig. Den har nemlig en viktig jobb å gjøre i en "modningsfase" etter at hovedgjæringen er over. Under hovedgjæringen produserer den en del stoffer som den seinere, etter at den har spist det som finnes av fordøyelig sukker i vørteren, går løs på og nyttiggjør seg. Dermed "rydder den opp etter seg", og fjerner stoffer som ellers gir usmaker i ølet. Den bør få i alle fall et par dager på seg til dette, og det skader ikke å la ølet stå litt lenger før du tapper opp. Opptil tre uker er uproblematisk.

Dette siste er ikke noe du trenger å tenke så mye på nå. Du bør vente med tørrhumlinga til hovedgjæringa går mot slutten, og dermed får gjæren god tid på seg. Men når du brygger øl som ikke tørrhumles, er det greit å være klar over dette.
 
Takk for et fantastisk svar!
Har mulighet til å regulere temperaturen på soverommet, så lar dunken stå der. De thermostripsene var jo genial! For en enkel måte å holde styr på temperatur, og billig var de også. Satser på å starte gjæringen på 16-17 grader, og prøver å la den stige kontrollert etterhvert.

Har absolutt ikke noe spesielt ønske om å bruke WLP002. Går heller for US-05 som du anbefaler, tørrgjær virker uansett enklere å ha med å gjøre, og et rent smaksbilde er absolutt ønskelig. Satser på at justering av romtemperaturen på soverommet er tilstrekkelig, så håper jeg at dette blir en god IPA. :)
 
Takk for et fantastisk svar!
Har mulighet til å regulere temperaturen på soverommet, så lar dunken stå der. De thermostripsene var jo genial! For en enkel måte å holde styr på temperatur, og billig var de også. Satser på å starte gjæringen på 16-17 grader, og prøver å la den stige kontrollert etterhvert.

Har absolutt ikke noe spesielt ønske om å bruke WLP002. Går heller for US-05 som du anbefaler, tørrgjær virker uansett enklere å ha med å gjøre, og et rent smaksbilde er absolutt ønskelig. Satser på at justering av romtemperaturen på soverommet er tilstrekkelig, så håper jeg at dette blir en god IPA. :)

Kan du holde en jevn temperatur på soverommet på 16-17 grader i den kritiske fasen, vil det være bra. Da tror jeg jeg kan garantere deg et godt øl:). Da vil temperaturen antakelig stige til opp mot 20 grader i dunken. Når så gjæringen begynner å vise tydelige tegn til å avta, er det verste unnagjort. Da kan du godt sette den i vanlig romtemperatur, hvis du ikke har det alt for varmt. Som sagt så skal du passe på at temperaturen ikke synker. Jeg har mine stående i en romtemperatur på 20-22 grader i modningsfasen. Da er jo temperaturen i dunken den samme som i rommet.

US-05 er veldig pålitelige greier. Det holder med en pose til dette ølet, men du bør da kanskje for sikkerhets skyld rehydrere den, sjøl om det står på posen at du kan strø den rett i dunken. Følg instruksjonene her: https://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/10/SafAle-US-05.pdf Bruk kokt, avkjølt vann.

Det har en tendens til å skje uforutsigbare ting underveis. da er det bare å hive seg på forumet og spørre.
 
Sist redigert:
Kan du holde en jevn temperatur på soverommet på 16-17 grader i den kritiske fasen, vil det være bra. Da tror jeg jeg kan garantere deg et godt øl:). Da vil temperaturen antakelig stige til opp mot 20 grader i dunken. Når så gjæringen begynner å vise tydelige tegn til å avta, er det verste unnagjort. Da kan du godt sette den i vanlig romtemperatur, hvis du ikke har det alt for varmt. Som sagt så skal du passe på at temperaturen ikke synker. Jeg har mine stående i en romtemperatur på 20-22 grader i modningsfasen. Da er jo temperaturen i dunken den samme som i rommet.

US-05 er veldig pålitelige greier. Det holder med en pose til dette ølet, men du bør da kanskje for sikkerhets skyld rehydrere den, sjøl om det står på posen at du kan strø den rett i dunken. Følg instruksjonene her: https://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/10/SafAle-US-05.pdf Bruk kokt, avkjølt vann.

Det har en tendens til å skje uforutsigbare ting underveis. da er det bare å hive seg på forumet og spørre.

Dette høres veldig bra ut, nå gleder jeg meg til å brygge :) Satser på rehydrering av gjæra, ville vært kjedelig visst gjæringa ikke går som planlagt. Har lært veldig mye her på forumet allerede, og kommer definitivt hit flere ganger når jeg trenger hjelp :)
 
Dette høres veldig bra ut, nå gleder jeg meg til å brygge :) Satser på rehydrering av gjæra, ville vært kjedelig visst gjæringa ikke går som planlagt. Har lært veldig mye her på forumet allerede, og kommer definitivt hit flere ganger når jeg trenger hjelp :)

Anbefaler å bare holde seg her altså. Jo mer du leser på tråder jo mer lærer du. Så
I stedet for å komme hit når du trenger hjelp kan du bare holde deg her og lære kontinuerlig. Har fått bruk for masse jeg har lest her selv om det kanskje ikke var nyttig i øyeblikket jeg leste det :)
 
Anbefaler å bare holde seg her altså. Jo mer du leser på tråder jo mer lærer du. Så
I stedet for å komme hit når du trenger hjelp kan du bare holde deg her og lære kontinuerlig. Har fått bruk for masse jeg har lest her selv om det kanskje ikke var nyttig i øyeblikket jeg leste det :)

Godt poeng. Her er det mange som er ute etter nyttig kunnskap, og det er stadig noe å hente. F.eks.: Seinest i dag la @Birhanen ut ei lenke til en artikkel om tanniner i øl som var veldig bra:).
 
Tenkte på noe slikt:
New Recipe
21-A American IPA
Date: 08.04.18

Size: 81,61 L
Efficiency: 80%
Attenuation: 80,0%
Calories: 184,75 kcal per 330,0 mL

Original Gravity: 1,060 (1,056 - 1,070)
Terminal Gravity: 1,012 (1,008 - 1,014)
Color: 9,48 SRM (6,0 - 14,0)
Alcohol: 6,31% (5,5% - 7,5%)
Bitterness: 69,8 (40,0 - 70,0)

Ingredients:
20250 g (95,5%) Pale Ale Malt - added during mash
675 g (3,2%) Caramalt 33 - added during mash
270 g (1,3%) Amber Malt - added during mash
100 g (25,0%) Nugget (15,3%) - added during boil, boiled 60 m
100 g (25,0%) Cascade (6,8%) - added during boil, boiled 10 m
100 g (25,0%) Centennial (11,0%) - added during boil, boiled 10 m
100 g (25,0%) Amarillo® (9,0%) - added during boil, boiled 1 m
2,0 ea Fermentis US-05 Safale US-05

Schedule:
Ambient Air: 21,11 °C
Source Water: 15,56 °C
Elevation: 0,0 m


Results generated by BeerTools Pro 2.0.19

Bekymrer meg noe at noe av Nugget humlen er fra 2014
Bygger starter på gjæren.
 
Tenkte på noe slikt:
New Recipe
21-A American IPA
Date: 08.04.18

Size: 81,61 L
Efficiency: 80%
Attenuation: 80,0%
Calories: 184,75 kcal per 330,0 mL

Original Gravity: 1,060 (1,056 - 1,070)
Terminal Gravity: 1,012 (1,008 - 1,014)
Color: 9,48 SRM (6,0 - 14,0)
Alcohol: 6,31% (5,5% - 7,5%)
Bitterness: 69,8 (40,0 - 70,0)

Ingredients:
20250 g (95,5%) Pale Ale Malt - added during mash
675 g (3,2%) Caramalt 33 - added during mash
270 g (1,3%) Amber Malt - added during mash
100 g (25,0%) Nugget (15,3%) - added during boil, boiled 60 m
100 g (25,0%) Cascade (6,8%) - added during boil, boiled 10 m
100 g (25,0%) Centennial (11,0%) - added during boil, boiled 10 m
100 g (25,0%) Amarillo® (9,0%) - added during boil, boiled 1 m
2,0 ea Fermentis US-05 Safale US-05

Schedule:
Ambient Air: 21,11 °C
Source Water: 15,56 °C
Elevation: 0,0 m


Results generated by BeerTools Pro 2.0.19

Bekymrer meg noe at noe av Nugget humlen er fra 2014
Bygger starter på gjæren.

Am IPA må ha tørrhumle..
 
Du mener ikke at 5 er det optimale lenger?

"Trenger" :)

Men jeg har begynt med tre dager og det funker her iallefall, kanskje jeg skal lage en splitt splitt og ta en oppfrisknings-forsk igjen. Det ble 3 dager på slump en gang, så kanskje jeg har glemt at fem dager kanskje er bedre fortsatt. To dager er iallefall bortkastet for min del.
 
Har ramlet over eikerøkt hvetemalt og tenkte å lage følgende:

Batch på 25 liter

2,5 kg pale ale
2 kg hvetemalt
1 kg røkt hvetemalt

Meske på 66 grader i 60 min, utmesk på 78 grader i 10 minutt.

Galena 10g 60 min
Korianderfrø 50g i 5 min
Bitter appelsinskall 50g i 5 min

2 pk WB-06

Hva tror dere om den?
 
Tilbake
Topp