"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

100 g norsk karamellmalt ja (crystal). justerer ned syremalten til 150g / 3 %.

Med sirkulering sammen meskingen holder det kanskje med 5 min på 78C og så gå rett i skyllinga?
Det ser ut som veiledningen til bb30 er fjernet fra olbrygging.no

For øvrig takk for tips og innspill :)
 
Anbefales det ikke i området 3% syremalt når basemalten er pilsnermalt? Det vil i så tilfelle være ca 175g på totalt 5800g. Men så har du jo også noe farget malt da. :)

Virker fornuftig.

Jeg har noen ganger havnet nede på 5,1, eller til og med litt under, og har kommet til at det gir meg godt øl til slutt. Ikke at jeg sikter mot så lav pH, men jeg har nå sluttet å bekymre meg om jeg havner der. Jeg kan ikke se at det gjør noe med hverken meskeeffektivitet eller utgjæringsgrad, heller.

NB. Dette gjelder lyse øl.
 
Skal brygge en APA for en kompis, har ikke lagd noe slik på lang tid:

Pale Malt 86,7%
Crystal 30 EBC 6,7%
Wheat malt 6,7%

25 liter til gjæring

66 grader 60 minutt

kokes 60 minutt
Mosaic @ 60 min til IBU=40
Citra @ 15 min 20g
Citra @ 0 min 20g

Mosaic @ 7 dager 50 g

OG 1.057

Wyest 1318 19 grader. FG 1.015
 
Sitter og tenker på neste oppskrift. Vil prøve meg på en realativt lett Am. Amber Ale.
Ser på CaraMunich 1-3. Har ingen erfaring med de. Liker godt å ha litt munchner i, men hvordan er de når de er Cara?
Er det greit å erstatte den med en av de andre tenkte karamellmaltene?
Mengde i prosent?
 
Caramunich er ikke "munich gjort om til cara". Det er en vanlig krystall/caramalt. De er mer grainy synes jeg, mer mot roast, så kanskje krystall sånn sett, belgiske og engelske vil være mer søte.
 
Caramunich er ikke "munich gjort om til cara". Det er en vanlig krystall/caramalt. De er mer grainy synes jeg, mer mot roast, så kanskje krystall sånn sett, belgiske og engelske vil være mer søte.

Aha. Flott svar. Kanskje egentlig ikke det eg da vil ha?
Hvis en tar 7 Fjells Kjuagutt som et slags utgangspunkt, så har Gahr og gjengen en dose Munich i.
https://www.7fjellbryggeri.com/recipe/brewourkjuaguttamberale/

Er CaraMunich da karamell med mer dybde?
Tenker et moderat humlet øl. Vil ikke ha den for tung, men hvis 7 Fjell kan ha munich i så hvorfor ikke eller hvordan blir den da?

Ser at eg spør vanskelig nå. Da eg nesten ikke vet hva eg spør om.
Beklager det :rolleyes:
 
Aha. Flott svar. Kanskje egentlig ikke det eg da vil ha?
Hvis en tar 7 Fjells Kjuagutt som et slags utgangspunkt, så har Gahr og gjengen en dose Munich i.
https://www.7fjellbryggeri.com/recipe/brewourkjuaguttamberale/

Er CaraMunich da karamell med mer dybde?
Tenker et moderat humlet øl. Vil ikke ha den for tung, men hvis 7 Fjell kan ha munich i så hvorfor ikke eller hvordan blir den da?

Ser at eg spør vanskelig nå. Da eg nesten ikke vet hva eg spør om.
Beklager det :rolleyes:

Ta utgangspunkt i at caramunich er en vanlig krystallmalt. Munich er basemalt med mer dybde enn de lysere basemaltene (pils, pale, vienna). Krystallmalt fra Weyermann og Thomas Fawcett er same, but different. Som sagt så synes jeg man får mer sødme og karamell-ish av de britiske. Caramunich synes jeg gir noe av det samme, men mindre av sødme og karamell, den virker mer roasted.

Bruk Gahr sine oppskrifter som base, og tweak deretter, er et godt tips. Han er helt rå på maltsammensetning.
 
Ta utgangspunkt i at caramunich er en vanlig krystallmalt. Munich er basemalt med mer dybde enn de lysere basemaltene (pils, pale, vienna). Krystallmalt fra Weyermann og Thomas Fawcett er same, but different. Som sagt så synes jeg man får mer sødme og karamell-ish av de britiske. Caramunich synes jeg gir noe av det samme, men mindre av sødme og karamell, den virker mer roasted.

Bruk Gahr sine oppskrifter som base, og tweak deretter, er et godt tips. Han er helt rå på maltsammensetning.

Takk, da skal eg snekre sammen noe, forhåpentlegvis godt.
 
Bruk Gahr sine oppskrifter som base, og tweak deretter, er et godt tips. Han er helt rå på maltsammensetning.

Ok. Vi du/dere se over denne. Har lagt meg ikke så langt fra Gahr.

Dette skal være et prøvebrygg ei den nye mini BIAB kjelen min på 1 liter. Dermed så er mye usikker mtp effektivitet osv.
Har lagt in 75% i Beersmith. Blir det ikke spot on, så gjør der ikke så mye.

Forventet OG: 1.052
Forventet FG 1.013

71,5 % Pale Malt
9% Carahell 25 EBC
9% CaraMunich-1 90 EBC (jeg vil prøve denne, hvs det ikke frarådes sterkt)
9% Crystal Malt 120 EBC
1.8% Pale Chocolate 675 EBC

Totalt 2.8kg

Gjæres med WLP 051 (ikke prøvd den før).
Humles med Chinnook og Amarillo.

Litt usikker på mesketemp, men tenker 66 grader?

Er ikke så flink med Beersmith, men har laget nytt oppsett der. Når jeg legger dette inn, så blir det.
Med 75% effektivitet.

BIAB meskeprofil, medium body.
Skal varme 14,7 liter vann og ha i kornet. Ingen skylling.
Jeg har lagt inn total kornmengde med 2.8 kg.
Det blir 5,25 l/kg. Kan dette stemme og være logisk at en ska ha så mye vann pr kilo?
Er BIAB så mye mer effektivt?
 
Ok. Vi du/dere se over denne. Har lagt meg ikke så langt fra Gahr.

Dette skal være et prøvebrygg ei den nye mini BIAB kjelen min på 1 liter. Dermed så er mye usikker mtp effektivitet osv.
Har lagt in 75% i Beersmith. Blir det ikke spot on, så gjør der ikke så mye.

Forventet OG: 1.052
Forventet FG 1.013

71,5 % Pale Malt
9% Carahell 25 EBC
9% CaraMunich-1 90 EBC (jeg vil prøve denne, hvs det ikke frarådes sterkt)
9% Crystal Malt 120 EBC
1.8% Pale Chocolate 675 EBC

Totalt 2.8kg

Gjæres med WLP 051 (ikke prøvd den før).
Humles med Chinnook og Amarillo.

Litt usikker på mesketemp, men tenker 66 grader?

Er ikke så flink med Beersmith, men har laget nytt oppsett der. Når jeg legger dette inn, så blir det.
Med 75% effektivitet.

BIAB meskeprofil, medium body.
Skal varme 14,7 liter vann og ha i kornet. Ingen skylling.
Jeg har lagt inn total kornmengde med 2.8 kg.
Det blir 5,25 l/kg. Kan dette stemme og være logisk at en ska ha så mye vann pr kilo?
Er BIAB så mye mer effektivt?

Hvor er 120'en fra? Den ligger uansett så tett opptil 90'en at jeg selv ville droppet 90'en. Det kan bli bra, men med en gang så høres det et knepp rotete ut. Jeg ville droppet en av de, egentlig, for siden du lurer, så er det sikkert også greit å få vite hva det smaker som hvis du ikke blander inn annet artig.
 
Hvor er 120'en fra? Den ligger uansett så tett opptil 90'en at jeg selv ville droppet 90'en. Det kan bli bra, men med en gang så høres det et knepp rotete ut. Jeg ville droppet en av de, egentlig, for siden du lurer, så er det sikkert også greit å få vite hva det smaker som hvis du ikke blander inn annet artig.

Det finnes 150 og på Vestbrygg.
Heller den, eller droppe den i det hele tatt? Trenger en ikke noe litt mørkt?
 
Det finnes 150 og på Vestbrygg.
Heller den, eller droppe den i det hele tatt? Trenger en ikke noe litt mørkt?

Siden du spør så ville jeg kjørt det simpelt. Jeg ville droppet en av de, og valgt det som gir deg det du er ute etter med en malt. Mye skjer når du begynner å "layer" kystallmalter i et så enkelt øl, selv ville jeg tatt første brygget som research, og bygget på det videre. Dette sier jeg egentlig fordi at hvis du brygger det igjen, så trenger du ikke spørre om hva iallefall ett av maltet bidrar med, siden du da vet hva det ene av det bidrar med.
 
Siden du spør så ville jeg kjørt det simpelt. Jeg ville droppet en av de, og valgt det som gir deg det du er ute etter med en malt. Mye skjer når du begynner å "layer" kystallmalter i et så enkelt øl, selv ville jeg tatt første brygget som research, og bygget på det videre. Dette sier jeg egentlig fordi at hvis du brygger det igjen, så trenger du ikke spørre om hva iallefall ett av maltet bidrar med, siden du da vet hva det ene av det bidrar med.

Høres veldig fornuftig ut. Da går eg for CaraMunichen, så lærer eg den og bedre.
Takker!

Noen formening om dette med BIAB og 5,25 l/kg og om det er logisk med så høgt utbytte da. Se post over.
 
Siden du spør så ville jeg kjørt det simpelt. Jeg ville droppet en av de, og valgt det som gir deg det du er ute etter med en malt. Mye skjer når du begynner å "layer" kystallmalter i et så enkelt øl, selv ville jeg tatt første brygget som research, og bygget på det videre. Dette sier jeg egentlig fordi at hvis du brygger det igjen, så trenger du ikke spørre om hva iallefall ett av maltet bidrar med, siden du da vet hva det ene av det bidrar med.

Du sa du ikke har lagt deg så langt unna Gahr. Nå har jeg ikke oppskriftene hans i hue, men jeg vil tro at du ofte ser en vesentlig større gap mellom krystall/cara-maltene hans enn 30 EBC. Warum tror du?
 
Men det er innenfor samme type malt. F.eks kan kan du layre en cara på 30 og en roast på 50, f.eks biscuit. Men innimellom kan det bli for mye av det omtrent samme, da får du ikke en ren greie på tunga.
 
Tilbake
Topp