"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Litt sein kanskje med juleølet, men vurderer å brygge dette neste helg etter inspirasjoner her og der …

12,5L: OG 1058, FG 1016, ABV 5.5.
Mørk munich (45%)
Pils (40%)
Caramel aromatic (10%)
Special B (2%)
Pale chocolate (2%)
Carafa spesial III (1%)
Mittelfrue FWH IBU 24 ink 1g/L@10min

Noe jeg burde gjøre annerledes eller prøve? Så er jeg åpen for forslag. :) Har f.eks. ikke brygget med Caramel aromatic før, så det er for meg et nytt bekjentskap. Brygger i en BM20 med 10 liter maltrør som er oppgitt til å ta 3kg malt. Her prøver jeg meg på 3.3 kg. Heller ikke prøvd det før …
 
Litt sein kanskje med juleølet, men vurderer å brygge dette neste helg etter inspirasjoner her og der …

12,5L: OG 1058, FG 1016, ABV 5.5.
Mørk munich (45%)
Pils (40%)
Caramel aromatic (10%)
Special B (2%)
Pale chocolate (2%)
Carafa spesial III (1%)
Mittelfrue FWH IBU 24 ink 1g/L@10min

Noe jeg burde gjøre annerledes eller prøve? Så er jeg åpen for forslag. :) Har f.eks. ikke brygget med Caramel aromatic før, så det er for meg et nytt bekjentskap. Brygger i en BM20 med 10 liter maltrør som er oppgitt til å ta 3kg malt. Her prøver jeg meg på 3.3 kg. Heller ikke prøvd det før …

Øltypen har jeg liten erfaring med, så jeg skal ikke mene noe om oppskrifta, men om jeg ikke misforstår, så skal du bruke Mittelfrüh som bitterhumle - og er ikke det å bruke mye mer humle enn du trenger? Jeg ville brukt Premiant eller Perle, som har mer alfasyre, og det finnes andre alternativer, også.

Men siden du tilsetter bitterhumla som FWH, håper du kanskje på et smaksbidrag fra den? (Jeg er dypt skeptisk til den teknikken, men det skal du ikke bry deg om:).)
 
Jeg skal brygge noe amerikansk. I morra tapper jeg opp en golden ale på wlp013, og tenkte å glede Lyset i Mitt Liv med et skikkelig humlefest-brygg på gjæren fra den. Jeg har to-tre humlekombinsjoner jeg liker, men kunne tenke meg noe nytt. Humler er som folk også kan være; de oppfører seg ganske ulikt alt etter som hva slags selskap de havner i. Så det er ikke bare å legge sammen gode smaker, du skal helst ha litt erfaring med blandinga.

Nedenfor er lista over de humlene jeg har til sånt bruk. Noen som har noen klare favorittkombinasjoner av disse? (Ikke single hop-forslag.)
Amarillo
Azacca
Cascade
Centennial
Citra
Chinook
El Dorado
Idaho
Lemondrop
Loral
Mosaic
Pekko
Simcoe
Styrian Wolf (Slovensk)
Vic Secret
Zeus + Columbus
 
Amarillo + Cascade + (Zeus /Columbus) + en dash Chinook, Simcoe og honning (2+2+2+1+1+1)
Serverte deg noe lignende for et par å sia så ut som du likte det

Ser ikke galt ut. CTZ og Simcoe er to av de tre som utgjør stammen i Vestkyst (Centennial er den tredje), og Amarillo er med i tørrhumlinga. Så det blir ikke veldig ulikt, vil jeg tro. Og Vestkyst er favorittølet her i gården når det gjelder amerikansk øl.

Og du lager jo godt øl:).
 
Øltypen har jeg liten erfaring med, så jeg skal ikke mene noe om oppskrifta, men om jeg ikke misforstår, så skal du bruke Mittelfrüh som bitterhumle - og er ikke det å bruke mye mer humle enn du trenger? Jeg ville brukt Premiant eller Perle, som har mer alfasyre, og det finnes andre alternativer, også.

Men siden du tilsetter bitterhumla som FWH, håper du kanskje på et smaksbidrag fra den? (Jeg er dypt skeptisk til den teknikken, men det skal du ikke bry deg om:).)

Jeg brygger bare batcher på 12,5L, og er vel også konservativ på humlen, så jeg er ikke så bekymret for humlebruken … 100gram pellets rekker langt hos Monobryggeriet ;). Dette med smaksbidrag fra FWH humle har jeg varierende erfaringer med, men jeg mener at noen, og spesielt challenger gir også smak som FWH. Jeg tilsetter stort sett all bitterhumle som FWH faktisk. Er litt følsom for bitterheten, og synes den blender bedre tilsatt som FWH og derfor har det bare blitt sånn. Burde egentlig brygget litt med 60min bitterhumle igjen " bare for å sjekke" ;)
 
Ser ikke galt ut. CTZ og Simcoe er to av de tre som utgjør stammen i Vestkyst (Centennial er den tredje), og Amarillo er med i tørrhumlinga. Så det blir ikke veldig ulikt, vil jeg tro. Og Vestkyst er favorittølet her i gården når det gjelder amerikansk øl.

Og du lager jo godt øl:).

Comboen er jo fin nok den. Men vil du lage et "nytt" øl som er ganske likt i humlingen som Vestkyst som du sikkert har brygget en del av fra før, siden du er glad i den?
 
Jeg brygger bare batcher på 12,5L, og er vel også konservativ på humlen, så jeg er ikke så bekymret for humlebruken … 100gram pellets rekker langt hos Monobryggeriet ;). Dette med smaksbidrag fra FWH humle har jeg varierende erfaringer med, men jeg mener at noen, og spesielt challenger gir også smak som FWH. Jeg tilsetter stort sett all bitterhumle som FWH faktisk. Er litt følsom for bitterheten, og synes den blender bedre tilsatt som FWH og derfor har det bare blitt sånn. Burde egentlig brygget litt med 60min bitterhumle igjen " bare for å sjekke" ;)

Sikkert fordi den inneholder en del humulene, noe som ofte går igjen i mer klassiske humler som ikke er "amerika"-humler. Det er gjerne koketiden det står på. Noe forsvinner, annet kommer mer frem.
 
Jeg skal brygge noe amerikansk. I morra tapper jeg opp en golden ale på wlp013, og tenkte å glede Lyset i Mitt Liv med et skikkelig humlefest-brygg på gjæren fra den. Jeg har to-tre humlekombinsjoner jeg liker, men kunne tenke meg noe nytt. Humler er som folk også kan være; de oppfører seg ganske ulikt alt etter som hva slags selskap de havner i. Så det er ikke bare å legge sammen gode smaker, du skal helst ha litt erfaring med blandinga.

Nedenfor er lista over de humlene jeg har til sånt bruk. Noen som har noen klare favorittkombinasjoner av disse? (Ikke single hop-forslag.)
Amarillo
Azacca
Cascade
Centennial
Citra
Chinook
El Dorado
Idaho
Lemondrop
Loral
Mosaic
Pekko
Simcoe
Styrian Wolf (Slovensk)
Vic Secret
Zeus + Columbus
Jeg er veldig glad i komboen Centennial (60%) og Columbus (40%). Synes Columbus er litt mer potent i mine smaksløker, så derfor blandingsforholdet 60/40. Rett ut av gjæringskaret synes jeg Columbus fremdeles litt mer fremtredende, men jeg synes også den taper seg litt fortere, og det er derfor god balanse etter en drøy måned …
 
Comboen er jo fin nok den. Men vil du lage et "nytt" øl som er ganske likt i humlingen som Vestkyst som du sikkert har brygget en del av fra før, siden du er glad i den?

Ja, det ville faktisk være artig å teste noe som ikke ligger så langt fra noe jeg kjenner godt. (Vestkyst er uten tvil det ølet jeg har brygget flest ganger.) Jeg har ikke noen faste ideer om hva jeg er ute etter sånn sett. Og Marit ville helt sikkert sette pris på det. Hun er ikke kjempefan av de mest typiske paraplydrink-variantene med smak av tropiske frukter.
 
Ja, det ville faktisk være artig å teste noe som ikke ligger så langt fra noe jeg kjenner godt. (Vestkyst er uten tvil det ølet jeg har brygget flest ganger.) Jeg har ikke noen faste ideer om hva jeg er ute etter sånn sett. Og Marit ville helt sikkert sette pris på det. Hun er ikke kjempefan av de mest typiske paraplydrink-variantene med smak av tropiske frukter.

Aha. Mer old School IPA, da altså?

CTZ ( evt ren Columbus) og citra da f.eks. 60/40 muligens. Muligens toppet opp på den tørre siden med omtrent ingenting av El Dorado eller Mosaic.
 
Jeg er veldig glad i komboen Centennial (60%) og Columbus (40%). Synes Columbus er litt mer potent i mine smaksløker, så derfor blandingsforholdet 60/40. Rett ut av gjæringskaret synes jeg Columbus fremdeles litt mer fremtredende, men jeg synes også den taper seg litt fortere, og det er derfor god balanse etter en drøy måned …

Den har jeg heller ikke prøvd. Dette blir også en slektning av Vestkyst? Klassisk IPA, med furu og grapefrukt?

Jeg skal nok brygge en NEIPA igjen snart, også. Men nå er kanskje maks grapefrukt og litt harpiks et mål, begynner jeg å kjenne på.
 
Jeg skal brygge noe amerikansk. I morra tapper jeg opp en golden ale på wlp013, og tenkte å glede Lyset i Mitt Liv med et skikkelig humlefest-brygg på gjæren fra den. Jeg har to-tre humlekombinsjoner jeg liker, men kunne tenke meg noe nytt. Humler er som folk også kan være; de oppfører seg ganske ulikt alt etter som hva slags selskap de havner i. Så det er ikke bare å legge sammen gode smaker, du skal helst ha litt erfaring med blandinga.

Nedenfor er lista over de humlene jeg har til sånt bruk. Noen som har noen klare favorittkombinasjoner av disse? (Ikke single hop-forslag.)
Amarillo
Azacca
Cascade
Centennial
Citra
Chinook
El Dorado
Idaho
Lemondrop
Loral
Mosaic
Pekko
Simcoe
Styrian Wolf (Slovensk)
Vic Secret
Zeus + Columbus
Hadde en Golden Ale med Azacca og Chinook, med mest Azacca i sene tilsettninger og tørrhumling.
Veldig godt.
 
Aha. Mer old School IPA, da altså?

CTZ ( evt ren Columbus) og citra da f.eks. 60/40 muligens. Muligens toppet opp på den tørre siden med omtrent ingenting av El Dorado eller Mosaic.

Jepp. Old School er godt.

Artig å se at Columbus dukker opp så ofte. Den er av dem jeg gjerne tar med, ja. Den er vel kjent for å være "dank" - og jeg liker det. Jeg liker kattepiss, også - og det er Citra en leverandør av, om jeg ikke husker feil. (Citra og Amarillo er en av "mine" blamdinger, og den er god på det.)
 
Er usikker på gristen. Men det blir kanskje noe i den retningen. Jeg liker ikke for mye av det mørkere karamellmaltet. Skjønner egentlig ikke at Vestkyst smaker sånn det gjør, med såpass mye av det stoffet som den har.
Neida, det var nå bare til info om hva som funker for meg. Resten fikser du selv, men Azacca og Chinook sammen er bra. Ikkje alt for mye furu. Lurer på om eg kjørte 1:1, 2:1, 3:1 i kok, WP og DH.
Litt usikker. Du fikser sikkert noe bra ;)
 
Neida, det var nå bare til info om hva som funker for meg. Resten fikser du selv, men Azacca og Chinook sammen er bra. Ikkje alt for mye furu. Lurer på om eg kjørte 1:1, 2:1, 3:1 i kok, WP og DH.
Litt usikker. Du fikser sikkert noe bra ;)

Det blir en idebank, dette her. Så blir jeg sittende og føle litt før jeg treffer et endelig valg.

Blir det old school, eller old school med et ferniss av moderne tropicana (azacca, el dorado)?
 
Jepp. Old School er godt.

Artig å se at Columbus dukker opp så ofte. Den er av dem jeg gjerne tar med, ja. Den er vel kjent for å være "dank" - og jeg liker det. Jeg liker kattepiss, også - og det er Citra en leverandør av, om jeg ikke husker feil. (Citra og Amarillo er en av "mine" blamdinger, og den er god på det.)

Hvis du vil ha masse kattepiss så bruk en del Simcoe. 4MMP er den "aktive-kattepiss-ingrediensen" i humler. Der kan du også google litt for å finne ut av hvilke humler som har masse 4MMP. Det er en thiol, en svovelforbindelse.
 
Tilbake
Topp