1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

 1. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Interessant! I hvilken form bruker du det, og hvor får du tak i det? Og hvor mye bruker du?

  Jeg veit ikke hvilken strategi som er best, tilsette i starter eller i gjæringsdunken. Jeg har lest at det ikke skal så mye til før det blir for mye, med både usmaker og dårligere gjærvekst som resultat - men jeg leser også litt ulike ting om det. Her, f.eks., ser det ut som om det skal en del til før det går ut over smaken, i alle fall: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1094/ASBCJ-2011-0909-01

  Det jeg har forstått så langt, er at det er viktig med nok sink, men at det er lite å vinne på høyere doser - og at det fort kan bli for mye, siden det er snakk om ganske små mengder som trengs. Og det kan virke som om det tryggeste er å tilsette sinken i starter.
   
 2. perolavfk

  perolavfk
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Trondheim
  Jeg bruker sinksulfat heptahydrat som jeg har kjøpt på ebay.

  Dosering er i milligram per liter, så det er en vanskelig oppgave å få til med vekt. På forrige batch forsøkte jeg med fortynning i vann og dosering med sprøyte, men tror doseringen der ble høyere enn anbefalt. Dette var fortynning på 1 g sink i 1 dl vann og dosering på 6 ml i en 3 l starter. Denne batchen gjæret jeg med WY2206 og både gjæring av starter og vørter tok fortere av enn noe annet jeg har sett. Etter tre timer var det full aktivitet, og jeg spundet den på dag 6. Jeg har ikke merket noe negativt med den enda, men kan hende det er noe som kommer over tid.

  På denne batchen slapp jeg 0,9 milligram med sinksulfat ned på gramvekta mi, denne kan vise vekt i milligram, men feilmarginen er nok stor på denne. Det ser også ut til å ha fungert bra, men aktiviteten var nok ikke like kraftig på denne.
   
 3. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Takk for svar:).

  En typisk usmak ved overdosering skal være fusel, og det ville du nok ha merket nå. Det er jo ikke noe som utvikler seg over tid.

  Jeg bruker Cervomyces, som jeg har spedd godt ut, og så bruker jeg en litt konservativ dosering. Så jeg risikerer ikke å ta for mye. Men særlig til lagere kunne jeg tenkt meg å prøve med rein sink i gjæringskaret. Jeg sliter med hydrogensulfid, og sink skal kunne hjelpe. (Men det er et par andre tiltak jeg skal prøve først.)
   
 4. perolavfk

  perolavfk
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Trondheim
  Det skal sies at jeg også bruker en relativt liberal mengde med Wyeast gjærnæring, rundt 5-10 gram per starter, så det skal være nok med sink i starter og vørter. Det går gjerne en stund mellom jeg brygger lager, så slurryen er gjerne litt doven i det den går i starteren.
   
 5. Einar Michelsen

  Einar Michelsen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Peiling og peiling fru Blom, jeg liker ihvertfall øltypen. Laget en Weissenbock for en tid tilbake, som ble veldig god. Sukkeret er til karbonering.
  [​IMG]
   
  Holmentoppen og Finn Berger liker dette.
 6. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Du skulle ikke trenge ekstra sink med den mengden gjærnæring, som jo inneholder sink. Snarere tvert i mot, egentlig.
   
 7. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg har prøvd å få tak i sjokohvete i det siste, men har ikke funnet det noe sted. Har du en hemmelig leverandør:)?
   
 8. 1Morten

  1Morten
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bergen
  Chocolate Wheat 900 EBC
   
  Finn Berger liker dette.
 9. Einar Michelsen

  Einar Michelsen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  He he, nei. Dette hadde BS før.
   
  Finn Berger liker dette.
 10. Einar Michelsen

  Einar Michelsen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Ser at dette har et røstet preg. Tror ikke det jeg brukte hadde dette.
   
 11. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Den BS førte, var den samme, fra Weyermann. (Jeg har notert den med 1000 EBC i lista mi.) Hvete har ikke skall, så sjokohvete funker som Carafa Special. Gir i alle fall ikke noen røff røstet karakter. I oppskrifta di vil antakelig det rimeligste være å erstatte sjokohveten med Carfa special.
   
 12. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Ja, jeg brukte Carafa special II til farge – og Caramunich III/Special B til karamell/tørket frukt i dunkelweissenen jeg brygget i går. Vørterprøven smakte aldeles fortreffelig.
   
  Finn Berger liker dette.
 13. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg har brygget i flere år, men har aldri brygget en Blonde. Jeg er veldig usikker på hva som blir bra, og har sjekket mange ulike oppskrifter og synes det er enormt mye forskjellig. Jeg tenker at jeg ikke skal ha en ganske lys utgave og ikke spesifikt belgisk eller amerikansk. Her er et forslag, kom med innspill.

  Volume 15 litres
  Alcohol (ABV) 5 %
  Colour 8 EBC (Golden)
  Bitterness 21 IBU
  FG 1012
  OG 1050

  Fermentables
  Pilsner Malt 3 EBC 3000 g
  Caramalt 35 EBC 200 g

  Meske rundt 65 grader.

  Challenger 7.6% 10g 60min
  Green Bullet 13.0% 10g 5min

  Har ikke bestemt meg for gjær ennå. Både kveiker (Gjernes og Skare) er kandidater, men det kan også bli US-05 eller S-04.
   
 14. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Serverte denne på egen ølfestival for to helger siden. Meget gode tilbakemeldinger, og ikke én dråpe igjen: Blonde Ale Recipe - Debbie Harry | Brewgr
   
  Sarge liker dette.
 15. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Den ser slett ikke dum ut. Kanskje på tide å skaffe til acid malt. Har aldri brygget med det før, heller, men ser det er ganske vanlig i de lyse øltypene. Bytte ut halvparten av caramaltet med munich er også en mulighet. Det er lenge siden jeg forsøkte US-05 nå. Mulig den må frem i lyset igjen.
   
  #1815 Sarge, 16 Sep 2019
  Sist redigert: 16 Sep 2019
 16. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Syremalten gjøre brygginga enklere. Anbefales varmt:).
   
 17. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Vannkalkulatoren anbefaler som regel alltid syremalt (eller annen syre) om maltbasen er lys. Bruker Oslovann, men tror det vil være en nyttig tilsetning for de fleste.
   
  Sarge liker dette.
 18. MonoBryggeriet

  MonoBryggeriet
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Litt sein kanskje med juleølet, men vurderer å brygge dette neste helg etter inspirasjoner her og der …

  12,5L: OG 1058, FG 1016, ABV 5.5.
  Mørk munich (45%)
  Pils (40%)
  Caramel aromatic (10%)
  Special B (2%)
  Pale chocolate (2%)
  Carafa spesial III (1%)
  Mittelfrue FWH IBU 24 ink 1g/L@10min

  Noe jeg burde gjøre annerledes eller prøve? Så er jeg åpen for forslag. :) Har f.eks. ikke brygget med Caramel aromatic før, så det er for meg et nytt bekjentskap. Brygger i en BM20 med 10 liter maltrør som er oppgitt til å ta 3kg malt. Her prøver jeg meg på 3.3 kg. Heller ikke prøvd det før …
   
 19. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Øltypen har jeg liten erfaring med, så jeg skal ikke mene noe om oppskrifta, men om jeg ikke misforstår, så skal du bruke Mittelfrüh som bitterhumle - og er ikke det å bruke mye mer humle enn du trenger? Jeg ville brukt Premiant eller Perle, som har mer alfasyre, og det finnes andre alternativer, også.

  Men siden du tilsetter bitterhumla som FWH, håper du kanskje på et smaksbidrag fra den? (Jeg er dypt skeptisk til den teknikken, men det skal du ikke bry deg om:).)
   
 20. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg skal brygge noe amerikansk. I morra tapper jeg opp en golden ale på wlp013, og tenkte å glede Lyset i Mitt Liv med et skikkelig humlefest-brygg på gjæren fra den. Jeg har to-tre humlekombinsjoner jeg liker, men kunne tenke meg noe nytt. Humler er som folk også kan være; de oppfører seg ganske ulikt alt etter som hva slags selskap de havner i. Så det er ikke bare å legge sammen gode smaker, du skal helst ha litt erfaring med blandinga.

  Nedenfor er lista over de humlene jeg har til sånt bruk. Noen som har noen klare favorittkombinasjoner av disse? (Ikke single hop-forslag.)
  Amarillo
  Azacca
  Cascade
  Centennial
  Citra
  Chinook
  El Dorado
  Idaho
  Lemondrop
  Loral
  Mosaic
  Pekko
  Simcoe
  Styrian Wolf (Slovensk)
  Vic Secret
  Zeus + Columbus
   

Del denne siden