1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. perolavfk

    perolavfk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Spikkulerer på årets klassiske norsk juleøl. Tenker å brygge tett opp til typedefinisjonen. Har skissert opp følgende foreløpig:

    58% Munich
    30% Pils
    5% Caramunich II
    5% Melanoidinmalt
    2% Caramunich III

    Magnum til ca. 16 IBU i first wort hop.
    Saaz til 10 IBU ved 30 min.

    Gjærer med WLP 833 eller WY2206.

    Hvordan blir dette da tru? For mye krystallmalt?
     
    loebrygg liker dette.
  2. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Krystal malten er sikkert helt fin mtp. mengde, men hvorfor både CaraMunich 1 og 2,
    prøv 5% CaraMunich II + 2% SpecialB
    bare et forslag, hvor typeriktig det blir ifht Norsk juleøl hvet jeg ikke, men jeg tror det blir godt øl
     
    #1782 loebrygg, 15 Aug 2019
    Sist redigert: 15 Aug 2019
  3. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Støtter loebrygg litt i at CM 2+3 kan kanskje være litt tett hverandre opptil for å få dybde.
     
  4. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Støtter Special B som en X-faktor i juleøl. 2 % burde holde, ja.
     
  5. perolavfk

    perolavfk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Special B var et bra forslag. Den skal vel gi noe av det som etterlyses av smaker i typen ja. Da tenker jeg det blir den.
     
  6. -Tormod-

    -Tormod-
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vurderer en porter med lakris og bringebær. Jeg vil ikke at verken bringebær eller lakris skal skal stikke seg ut men være subtilt i bakgrunnen, jeg har aldri tidligere brukt frukt eller lakris i øl, men har prøvd å google litt.
    Forslaget er som følger:

    pale malt 85%
    crystal 150 6%
    Choco 6%
    Special B 3%

    EKG @ 60
    EKG @15

    Nottingham @ 18grader

    22l til gjæring, ABV 6,3%, IBU 26.

    Tenke å slenge i 15g lakrispulver fra helsekosten 5 min før kokelsutt og lage puree av 400g bringebær som fryses og tilsettes gjæringskar etter en uke. Mulig jeg er forsiktig med både lakris og bringebær men jeg vil heller ende opp med en grei øl enn et godteribonanza. Innvendinger?
     
  7. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Tysk pils med litt mer malt en kun pilsner malt.
    Tenker munchner eller vienna.
    5-10-15%?
    Noen tanker? Skal fortsatt være lett og frisk.
     
  8. perolavfk

    perolavfk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Jeg har en tysk pils stående bestående av 80/20 av hhv. pilsnermalt og mørk münchnermalt. Veldig god.

    Har også brygget med 95/5 av pils og carahell med godt resultat.

    En tysk pils jeg sendte inn til det amerikanske hjemmebryggermesterskapet scoret 41/50, den besto av 50/50 pale og pilsmalt og 3% Carahell.

    Det viktigste for en god tysk pils synes jeg først og fremst er god prosess, deretter oppskrift.
     
    bjartenataas liker dette.
  9. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bitburger er visst 80/20 pils/munich 1
     
  10. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Spørsmålet ditt mangler det essensielle. Hva vil du oppnå? Referanser evt?
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg har pleid å brygge med 100% pils. Men i vinter la jeg ut på en liten ekspedisjon, og kjørte først "Bare pils", så "Ikke bare pils", med 4,5 kg pils og 0,5 kg wienermalt, og til slutt " 4 pils og en wiener", altså 4 kg pils og en kilo wiener. Og de blei egentlig veldig like alle sammen.

    Du får en gyllen farge (9 EBC) med denne gristen:
    3,0 kg pilsnermalt
    1,0 kg wienermalt
    1.0 kg lyst münchner
    0,5 kg mørkt münchner
    0,1 kg syremalt

    Det er kellerbieroppskrifta mi, men jeg brygga den som nordtysk pils nå. Helt greit. Litt mer farge og fylde, om det er det du er ute etter.
     
  12. -Tormod-

    -Tormod-
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Da er maltet kvernet og klar til innsats i morra. Slengte i 6% havregryn for fylde også økte jeg humletilsetningen litt for å få en bedre bu:gu-ratio. Tror ikke bær og lakris-tilsetningen skal være overkill ift hva jeg ønsker av smak. Blir det helt fraværende så noteres det og justeres ved neste forsøk.
     
    Ekornskurken liker dette.
  13. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Er det noen som har peiling på Dunkelweizen? Har ikke brygget det før, men er ganske komfortabel med vanlig Hefe. Har satt sammen en oppskrift basert på innholdet i maltlageret. Noen kommentarer? Dunkles Weissbier Recipe - Onkel Oswald | Brewgr
     
    erikraude liker dette.
  14. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg har bare brygga en ved en inkurie, men du får uansett poeng for navnevalget. :D
     
  15. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Hehe, ja du har lest boken, skjønner jeg :)
     
    erikraude liker dette.
  16. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det er ikke så mye (om noe) Dahl jeg ikke har lest. :)
     
    Holmentoppen liker dette.
  17. perolavfk

    perolavfk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Kjørte denne over på fat i dag. OG på 1060 og FG på 1020. 5 dager fra bryggedag til fating med WLP833. Jeg synes denne traff veldig bra opp i mot det jeg har smakt av juleøl på polet foreløpig.
     
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Fem dager? Hvilken temperatur og evt trykk gjæret du på da? 66% utgjæring virker litt lavt? Sikker på at du ikke var litt rask på labben?
     
  19. perolavfk

    perolavfk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Gjæret på 9 grader. Sikter meg inn på å spunde med noen poeng igjen også, så sg var egentlig 1022 nå ved overføring.

    Eksperimenterer litt med å tilsette ren sink i gjærstarteren og det ser ut til å sette mer fart på gjæringa enn vanlig. Meska på 69 og 72 grader, så jeg sikta meg inn på lav utgjæring, noe jeg fikk først bekrefta til å fungere bra med FFT på 1020.
     
  20. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Aha. Da virker det litt mer logisk ja. Sink er gull.
     

Del denne siden