Fredag skal jeg brygge for første gang på lenge, og Brut IPA for aller første gang.
Jeg tror ender med å tilsette amylase-enzymet i gjæringskaret (etter stormgjæringen), da det gjennomgående ser ut til å gi bedre utgjæring enn å tilsette enzymet i mesken.
3 kg pilsnermalt
2 kg pale malt
0,4 kg hvetemalt
WLP001
Humleskjema litt ut fra hva jeg har for hånden og tror vil fungere bra sammen:
Whirlpool (30 min @ 70): 50 g Mosaic, 40 g Azacca, 25 g Citra, 25 g Ekuanot
Dry hop: 65 g Amarillo, 50 g Mosaic, 25 g Citra, 25 g Ekuanot
Sikter på OG rundt 1,050 og FG på 1,000, og relativt lav opplevd bitterhet.
Skal også (sekundær)gjære på fat for første gang, etterfulgt av cold crash og oksygenfri overføring til nytt fat. Karboneres høyt.
Fredag skal jeg brygge for første gang på lenge, og Brut IPA for aller første gang.
Jeg tror ender med å tilsette amylase-enzymet i gjæringskaret (etter stormgjæringen), da det gjennomgående ser ut til å gi bedre utgjæring enn å tilsette enzymet i mesken.
3 kg pilsnermalt
2 kg pale malt
0,4 kg hvetemalt
WLP001
Humleskjema litt ut fra hva jeg har for hånden og tror vil fungere bra sammen:
Whirlpool (30 min @ 70): 50 g Mosaic, 40 g Azacca, 25 g Citra, 25 g Ekuanot
Dry hop: 65 g Amarillo, 50 g Mosaic, 25 g Citra, 25 g Ekuanot
Sikter på OG rundt 1,050 og FG på 1,000, og relativt lav opplevd bitterhet.
Skal også (sekundær)gjære på fat for første gang, etterfulgt av cold crash og oksygenfri overføring til nytt fat. Karboneres høyt.
Har ikke hørt podkasten, men mener man må meske med svært lav pH og temperatur? Har kun brukt WLN4100 under gjæring, og kan skrive under på at det er meget effektivt.Mener å huske at Mitch Steele i denne podcasten går inn for å tilsette enzymet i mesk, slik at du får denaturert det under kokingen.
Mener å huske at Mitch Steele i denne podcasten går inn for å tilsette enzymet i mesk, slik at du får denaturert det under kokingen.
Jeg har lest om fordeler, ulemper og forskjellige erfaringer med de to måtene å gjøre det på, og endte med å gå for enzymer i gjæringskaret siden det virker klart at det er den metoden som vil gi meg størst sjanse for å lykkes med å nå FG rundt 1,000.
Jeg skal ikke gjenbruke gjæren (som vanlig setter jeg heller av litt fra starteren) og er trygg på at jeg klarer å vaske og desinfisere gjæringskaret godt nok etter bruk.
Det er uaktuelt for meg å meske i fire timer.Gå inn i podcasten på ca. 17+.
Steele sier at de holder mesken i 4 timer på 60 grader
Samme her.Det er uaktuelt for meg å meske i fire timer.
Det har jeg gjort mange ganger. Starter på lørdag morgen. Lar den stå, koker og tar resten på kvelden. Ez-pzSamme her.
Det får vi vente med til vi blir pensjonister...
Det er uaktuelt for meg å meske i fire timer.
Nå kjenner ikke jeg bonsak, men en bayer ville jeg basert på Münchenmalt og pilsnermalt. Humle ville jeg brukt noe tysk. Litt unødvendig med edelhumle som bitterhumle, så perle, for eksempel. Og er den gjæra i god form? Hvor sterk var bokken?Bayer med malt fra Bonsak
Har planer om å gjenbruk gjær(WLP833) (for første gang) fra en bockøl til en bayer.
Kan dette funke som malt og humle:
* Salome Pale Malt 50% Salome Pale Malt (4-6 EBC) 1KG kr 39, 25KG kr 877,50 - Bonsak Gårdsmalteri
* Farytale Malt 50% Fairytale ALE Malt (6-9 EBC) 1KG kr 41, 25KG kr 922,50 - Bonsak Gårdsmalteri
MT Hood som humle til ca 25IBU, men åpen for andre forslag.
Vil det være lurt å tilsette noe mer malt(crystal/carafa/ol) for å få den litt mørkere i farge og fylde?
Gjæra blir gjerne litt slakk av å gjære sterkt øl. Under 6 % er vel regna å være greit, så det høres bra ut.Jeg kjenner heller ikke til Bonsak, så jeg det er derfor jeg spør om dette kan bli noe Bayerskaktig. Grunnen til at jeg tenkte på MT Hood var at det var flere oppskrifter på dette på nettet. Tror at gjæren er i god form. Det putrer i dunken nå jeg tenkte å meske samme dag som jeg flasket slik at jeg bare kunne slå vørter over gjærkaka og la det stå til. Vet jo ennå ikke hvor sterk bokken er men en 5-6% var meningen at den skulle havne på.
Sondre.
Det er vel bare å dyrke opp i en starter.Gjæra blir gjerne litt slakk av å gjære sterkt øl. Under 6 % er vel regna å være greit, så det høres bra ut.