Finn Berger
Moderator
Jeg har 30 liter tønneøl stående på bånnslammet fra to flasker orval nå. Tenkte å la det stå fram mot jul. Fikk ideen fra @Aasbrygg. Det tikker ihvertfall jevnt og rolig i gjærlåsen, så det skjer noe, men fort går det ikke.
I følge artikkelen til Per Buer - se artikkelen hans i medlemsdelen om moderne surøl - så skal brett jobbe like fort som cerevisiae. Men den jobber veldig langsomt om temperaturen er lav.
Jeg veit ikke helt hva Orval inneholder. Er det bakterier, også, eller bare brett? (Og brett er så mangt, har jeg skjønt.) Jeg hadde ei flaske stående - drikker den nå - og har hørt at folk gjør dette.
Uansett; jeg har tenkt å la den holde på et par-tre uker. Da bør de to literne være utgjæret. Og så pasteuriserer jeg, og hiver den oppi ølet. Regner med at det går bra - at det ikke er noe som overlever pasteurisering?