"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Haha. Bare bruk litt mer humle evt? Kinn tørrhumler bare i 9 timer eller noe f.eks, men med resirkulering. Jeg ville aldri fått det preget i min dunk ila ni timer som da ikke har resirkeulering.

*Edit. Sorry. Trodde det var Finn som skrev det, vet at han har allergi mot "utstyr" :D
Jepp. Jeg også vet at han har allergi mot unødvendig utstyr. Derfor hele innlegget mitt, som var 100% humoristisk ment.
Jeg har stor forståelse for de som vil brygge så enkelt som mulig.
Jeg finner stor glede av å komplisere bryggingen med utstyr. Og så forenkler jeg når jeg ser at det ikke har noe for seg.
Og så kompliserer jeg på et annet område. Og så forenkler jeg. Osv, osv.
Denne delen av bryggingen syns jeg er veldig kjekt.
At andre ser på det som unødvendig er HELT greit.
 
Jepp. Jeg også vet at han har allergi mot unødvendig utstyr. Derfor hele innlegget mitt, som var 100% humoristisk ment.
Jeg har stor forståelse for de som vil brygge så enkelt som mulig.
Jeg finner stor glede av å komplisere bryggingen med utstyr. Og så forenkler jeg når jeg ser at det ikke har noe for seg.
Og så kompliserer jeg på et annet område. Og så forenkler jeg. Osv, osv.
Denne delen av bryggingen syns jeg er veldig kjekt.
At andre ser på det som unødvendig er HELT greit.

Mycket bra. Selv føler jeg at jeg har gjort det minste ut av det mtp utstyr, men har installert utstyr for å få til det minste av det jeg vil ha muligheten til å gjøre og for å forenkle bryggedagen mest mulig, samt fortsatt ha kontroll. Det siste er er vel stikkordet for hele oppsettet mitt. Minst mulig hassle og fortsatt ha kontroll. Jeg flytter slanger, bruker kun en pumpe, og ikke noe skylling, pumpa gjør to jobber, noen ville brukt treveis-ventiler, eller to pumper, men de får igjen smellen når det kommer til rengjøring, f.eks.
 
Mycket bra. Selv føler jeg at jeg har gjort det minste ut av det mtp utstyr, men har installert utstyr for å få til det minste av det jeg vil ha muligheten til å gjøre og for å forenkle bryggedagen mest mulig, samt fortsatt ha kontroll. Det siste er er vel stikkordet for hele oppsettet mitt. Minst mulig hassle og fortsatt ha kontroll. Jeg flytter slanger, noen ville brukt treveis-ventiler, men de får igjen smellen når det kommer til rengjøring, f.eks.
Men du har vel gjerne gått litt av runden som jeg går nå, med komplisering for så å forenkle der det passer og beholde det "avanserte" (herms, sirkulasjon) der det gir den kontrollen du ønsker.
Jeg ser på dette som en læring, for å finne ut hva som er nødvendig (for meg) og hva som er unødvendig for å ha den kontrollen jeg ønsker.
 
Men du har vel gjerne gått litt av runden som jeg går nå, med komplisering for så å forenkle der det passer og beholde det "avanserte" (herms, sirkulasjon) der det gir den kontrollen du ønsker.
Jeg ser på dette som en læring, for å finne ut hva som er nødvendig (for meg) og hva som er unødvendig for å ha den kontrollen jeg ønsker.

Ja, der traff du spikeren på hodet. Begynte med BIAB på indu-topp, oppgraderte med en liten pumpe og kjøleboks (uten hex, visste ikke bedre, men ble øl), så gikk jeg til trekjelers med masse fløyter og bjeller og treveisventiler, og har nå endt opp på tokjelers uten skylling men med herms og pid, samt mulighet for faktisk WP i kjele. Holdt på det som for meg er viktig, og kastet mye annet ut døren. Noen oppgraderinger her og der underveis, men skal holde på formatet bare at jeg har skjønt at jeg vil ha mer TC når jeg til sommeren dobler kapasiteten. Det begynte med selve bryggeriet, og nå er jeg nede på det å kvitte meg med gjenger.
 
Kanskje dette er trikset fremfor eggelikør i det planlagte skolebolle-ølet mitt?
Vanilje, kokos og hvete også, kanskje litt kardemomme.
 
Tror dette blir årets juleøl. Det er en old ale, ikke alt for sterk, men mektig. Ideen kom fra øldelen av en graff jeg nettopp flasket. Jeg karbonerte med bare den vørteren. Det var ganske tjukke greier, og jeg funderte litt på hva slags øl det ville bli. Her er det jeg tenkte meg fram til:

OG 1.074, FG 1.025, ABV 6,4%, 60 IBU. Meske på 67 + 72 + 77. Gjære på 17 => 20. Salter: 2 ts kalk i mesk. 3/4 ts klorid + 1/4 ts sulfat i kok.

Malt etc til 28 liter øl
3,60 kg Maris Otter
3,60 kg lyst münchnermalt
0,60 kg Caramalt 30 EBC
0,60 kg Amber 65 EBC
0,60 kg Caramunich 1 100 EBC
0,60 kg DRC 300 EBC
0,10 kg Black Malt
0,25 kg Black Treacle
Humle
80 gram Target @ 60
50 gram EKG @ 30
Annet
Eikefliste av 3 dl flis
Gjær
WLP013 London Ale II

Jeg overveier å ta av et par liter og la dem stå med bunnfallet fra ei flaske Orval, og så tilsette seinere, etter å ha pasteurisert det. Men hvor lenge må det stå før det har fått nok karakter? (Ideen er fra s.248 i brewing Classic Styles.) Noen som har prøvd noe lignende?
 
Sist redigert:
Tror dette blir årets juleøl. Det er en old ale, ikke alt for sterk, men mektig. Ideen kom fra øldelen av en graff jeg nettopp flasket. Jeg karbonerte med bare den vørteren. Det var ganske tjukke greier, og jeg funderte litt på hva slags øl det ville bli. Her er det jeg tenkte meg fram til:

OG 1.074, FG 1.025, ABV 6,4%, 60 IBU. Meske på 67 + 72 + 77. Gjære på 17 => 20. Salter: 2 ts kalk i mesk. 3/4 ts klorid + 1/4 ts sulfat i kok.

Malt etc til 28 liter øl
3,60 kg Maris Otter
3,60 kg lyst münchnermalt
0,60 kg Caramalt 30 EBC
0,60 kg Amber 65 EBC
0,60 kg Caramunich 1 100 EBC
0,60 kg DRC 300 EBC
0,25 kg Black Treacle
Humle
80 gram Target @ 60
50 gram EKG @ 30
Annet
Eikefliste av 3 dl flis
Gjær
WLP013 London Ale II

Jeg overveier å ta av et par liter og la dem stå med bunnfallet fra ei flaske Orval, og så tilsette seinere, etter å ha pasteurisert det. Men hvor lenge må det stå før det har fått nok karakter? (Ideen er fra s.248 i brewing Classic Styles.) Noen som har prøvd noe lignende?
Jeg har 30 liter tønneøl stående på bånnslammet fra to flasker orval nå. Tenkte å la det stå fram mot jul. Fikk ideen fra @Aasbrygg. Det tikker ihvertfall jevnt og rolig i gjærlåsen, så det skjer noe, men fort går det ikke.
 
Jeg har 30 liter tønneøl stående på bånnslammet fra to flasker orval nå. Tenkte å la det stå fram mot jul. Fikk ideen fra @Aasbrygg. Det tikker ihvertfall jevnt og rolig i gjærlåsen, så det skjer noe, men fort går det ikke.

I følge artikkelen til Per Buer - se artikkelen hans i medlemsdelen om moderne surøl - så skal brett jobbe like fort som cerevisiae. Men den jobber veldig langsomt om temperaturen er lav.

Jeg veit ikke helt hva Orval inneholder. Er det bakterier, også, eller bare brett? (Og brett er så mangt, har jeg skjønt.) Jeg hadde ei flaske stående - drikker den nå - og har hørt at folk gjør dette.

Uansett; jeg har tenkt å la den holde på et par-tre uker. Da bør de to literne være utgjæret. Og så pasteuriserer jeg, og hiver den oppi ølet. Regner med at det går bra - at det ikke er noe som overlever pasteurisering?
 
I følge artikkelen til Per Buer - se artikkelen hans i medlemsdelen om moderne surøl - så skal brett jobbe like fort som cerevisiae. Men den jobber veldig langsomt om temperaturen er lav.

Jeg veit ikke helt hva Orval inneholder. Er det bakterier, også, eller bare brett? (Og brett er så mangt, har jeg skjønt.) Jeg hadde ei flaske stående - drikker den nå - og har hørt at folk gjør dette.

Uansett; jeg har tenkt å la den holde på et par-tre uker. Da bør de to literne være utgjæret. Og så pasteuriserer jeg, og hiver den oppi ølet. Regner med at det går bra - at det ikke er noe som overlever pasteurisering?
Ja, temperatur er nok en faktor her. Tønneølet står bare i kjelleren uten noen varmekilde. Hadde jeg satt det varmere hadde det nok gått fortere, men jeg har ikke dårlig tid.

Jeg tror orval er flaskegjæra på rein brettanomyces bruxellensis, ihvertfall ut fra hva jeg har funnet i Brew like a monk.

Men den pasteuriseringsplanen din forsto jeg ikke. Skal du gjære det på brett i to uker og så pasteurisere?
 
Ja, temperatur er nok en faktor her. Tønneølet står bare i kjelleren uten noen varmekilde. Hadde jeg satt det varmere hadde det nok gått fortere, men jeg har ikke dårlig tid.

Jeg tror orval er flaskegjæra på rein brettanomyces bruxellensis, ihvertfall ut fra hva jeg har funnet i Brew like a monk.

Men den pasteuriseringsplanen din forsto jeg ikke. Skal du gjære det på brett i to uker og så pasteurisere?

Dette ølet skal ikke ha noe kraftig preg av brett/syre, og jeg skal for all del ikke ha brett til å ete opp sødmen i ølet. Så jeg følger rådet til Zainasheff: "The best method is to set aside two litres of wort from the brew day and sour that separately. Once it obtains a nice strong sour or brettanomyces character, pasteurize it by heating it to higher than 67 C and adding a small portion to the old ale." (s.248)

Jeg regner med at denne prosessen går paralellt med gjæringa av sjølve ølet, sånn at jeg kan tilsette en dose med litt kraftig, syrlig smak samtidig med flaskinga. Jeg tror jeg vil ha litt syrlighet, så jeg skal sørge for litt oksygentilførsel på veien.
 
Dette ølet skal ikke ha noe kraftig preg av brett/syre, og jeg skal for all del ikke ha brett til å ete opp sødmen i ølet. Så jeg følger rådet til Zainasheff: "The best method is to set aside two litres of wort from the brew day and sour that separately. Once it obtains a nice strong sour or brettanomyces character, pasteurize it by heating it to higher than 67 C and adding a small portion to the old ale." (s.248)

Jeg regner med at denne prosessen går paralellt med gjæringa av sjølve ølet, sånn at jeg kan tilsette en dose med litt kraftig, syrlig smak samtidig med flaskinga. Jeg tror jeg vil ha litt syrlighet, så jeg skal sørge for litt oksygentilførsel på veien.
Hmmm. Nå dukker ideer opp her.
Kanskje jeg kan lage et par liter vørter for så å bruke bunnslammet fra en brett Saison fra Boulevard, la det gå moen dager og bruke det som flaskegjær når jeg skal forsøke en surna Tank7?? Eller vil jeg da be om juling?(flaskebomber)
 
Hmmm. Nå dukker ideer opp her.
Kanskje jeg kan lage et par liter vørter for så å bruke bunnslammet fra en brett Saison fra Boulevard, la det gå moen dager og bruke det som flaskegjær når jeg skal forsøke en surna Tank7?? Eller vil jeg da be om juling?(flaskebomber)

Da trur jeg du ber om flaskebomber, ja. Skal du flaske et ikke ferdig utgjæret øl, må du vite hvor langt ned det vil gå.
 
Da trur jeg du ber om flaskebomber, ja. Skal du flaske et ikke ferdig utgjæret øl, må du vite hvor langt ned det vil gå.
Auda. Der jobba hue fortere enn fingrene som skrev. Jeg flasker selvsagt ikke før opprinnelig Tank7 klone er gjæret ut. Kan godt la en 2 liter stå med dregs til den er gått ut også. Det var det som var tanken og så bruke gjærslammet som CBC-1. Om jeg har forstått rett er det slik Boulevard gjør det, skjønt jeg har misforstått og tatt feil før.
 
Auda. Der jobba hue fortere enn fingrene som skrev. Jeg flasker selvsagt ikke før opprinnelig Tank7 klone er gjæret ut. Kan godt la en 2 liter stå med dregs til den er gått ut også. Det var det som var tanken og så bruke gjærslammet som CBC-1. Om jeg har forstått rett er det slik Boulevard gjør det, skjønt jeg har misforstått og tatt feil før.

Mer tenking må til;):

Om jeg ikke har misforstått, så er ølet gjæret med bare vanlig gjær (s. cerevisiae, evt. en diastaticus-variant)? I så fall vil det antakelig, sjøl om du har brukt en diastiticus-variant, være igjen sukkerarter som ikke er spist opp, men som brettanomyces vil klare. Og dessuten eter brettanomyces andre stoffer, også. Så sjøl om den har gjort kål på alt den kan klare å ete i de to literne den har bodd i, vil den henrykt kaste seg over all restematen i ølet den blir sluppet oppi. Og så har du festfyrverkeriet gående etter en stund.
 
Drister meg til å be om råd, da jeg endelig har skaffet meg en liten glassballong, og har lyst til å prøve meg på et lambic-inspirert brygg.
Jeg tenker å brygge en belgisk pale ale, men legge meg lavt på ibu (5-6), og gjære med f.eks. S-33.
Etter ei ukes gjæring, deler jeg batchen i to, hvor den ene blir tørrhumlet med noble humler, og får gjære ut med S-33, mens den andre delen går i ballongen med Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend, og gjemmes godt bort i et års tid.
Tar utgangspunkt i en enkel BPA; (25 liter til gjæring)
2,5 kg pilsner malt
2,5 kg pale malt
0,25 kg cara red
0,25 kg lys munich

Meske på 67C i 75 min
Utmesk 76C i 15

Koke 90 min
12 g Mittelfrüh @ 60 min

Primærgjære med S-33 på 20C i 6-7 dager før splitting.

Kan dette funke? Gjærvalget handler litt om hva jeg har tilgjengelig just nu, og at jeg tenker det kan bidra i belgisk retning. Setter virkelig pris på innspill, da dette er en ny verden.
 
Skal brygge imperial stout på lørdag, ser dette greit ut?
40l
OG:1.110

14kg maris otter
1,8kg munich dark
1.8kg caramalt
1.3kg melanodin
1.1kg choco malt
0,95kg flaket havre
0,68kg roasted barley
0,68 special b

70g Chinook @60min
40g Chinook @30
40g chinook @10

Us-05

Maltbasen er omtrent som Knusern fra bryggselv, men lurte på om det er noe jeg burde ha mer/mindre av? Er humlene helt på bærtur?
 
Drister meg til å be om råd, da jeg endelig har skaffet meg en liten glassballong, og har lyst til å prøve meg på et lambic-inspirert brygg.
Jeg tenker å brygge en belgisk pale ale, men legge meg lavt på ibu (5-6), og gjære med f.eks. S-33.
Etter ei ukes gjæring, deler jeg batchen i to, hvor den ene blir tørrhumlet med noble humler, og får gjære ut med S-33, mens den andre delen går i ballongen med Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend, og gjemmes godt bort i et års tid.
Tar utgangspunkt i en enkel BPA; (25 liter til gjæring)
2,5 kg pilsner malt
2,5 kg pale malt
0,25 kg cara red
0,25 kg lys munich

Meske på 67C i 75 min
Utmesk 76C i 15

Koke 90 min
12 g Mittelfrüh @ 60 min

Primærgjære med S-33 på 20C i 6-7 dager før splitting.

Kan dette funke? Gjærvalget handler litt om hva jeg har tilgjengelig just nu, og at jeg tenker det kan bidra i belgisk retning. Setter virkelig pris på innspill, da dette er en ny verden.

Høres ut som en god plan.
Det er lurt å holde ibu lavt, på det nivået du foreslår.
Om du øker ibu blir Lactobacillus og Pediococcus hemmet slik at ølet ikke blir så surt. Mixed Cultures

Om det ikke blir så surt som du ønsker, kan du tilsette ny vørter uten humle etter noen måneder.
I så fall tar du av litt øl (som du drikker) og så erstatter du det du har tatt ut med ny vørter. Da får du selvfølgelig en ny periode der mikroorganismene må få tid til å jobbe med ølet.

Om du ønsker høyere bitterhet på BPA'en kan du koke humle-te og tilsette etter at du har tatt av det som skal få Roeselare.
 
Skal brygge imperial stout på lørdag, ser dette greit ut?
40l
OG:1.110

14kg maris otter
1,8kg munich dark
1.8kg caramalt
1.3kg melanodin
1.1kg choco malt
0,95kg flaket havre
0,68kg roasted barley
0,68 special b

70g Chinook @60min
40g Chinook @30
40g chinook @10

Us-05

Maltbasen er omtrent som Knusern fra bryggselv, men lurte på om det er noe jeg burde ha mer/mindre av? Er humlene helt på bærtur?
Brukte også den maltbasen, synst det fungerte bra etter litt lagring. Men trur personlig eg kjem til å gå litt ned på mengda roasted/sjoko neste gong. Men det er jo smak og behag :) Første 2 mnd var det lakrisbonanza alldeles
 
Tilbake
Topp