"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Decoction Shortcuts
Many sources suggest short-circuiting the process: if melanoidins are the secret to malt complexity, then just add some melanoidin malt to the mash. This can add some rich malt character, but it doesn’t really capture the flavor of a decoction mash. In particular, melanoidin malt often skews the balance sweeter, making it harder to get the crisp dry finish of classic European lagers.
 
Høres ut som mye melanoidin. Mange bruker 2%. Syns denne er interessant. In the Footsteps of Joseph Groll: The Bohemian Pils

Basismaltet han bruker der (Flagon fra Crisp), tror jeg er ute av produksjon.

Han bruker 8% Carapils (dekstrinmalt) for å kompensere for "the undermodified and slightly less intensely malted ‘greener’ malt that is employed". Det der skjønner jeg ikke. Uansett; dekstrinmalt tror jeg er oppskrytt. Scott Janish har testa effekten av Briess sitt: Dextrins and Mouthfeel - Scott Janish

Han poster ikke noe om hvordan dette ølet ble. Grunn til å være litt skeptisk?
 
Tenker å teste en "Budvar"/tsjekkisk variant, men gidder ikke dekoktere... Ønsker også litt lavere IBU enn "Urquell" type... Hva med:

92% Pilsner
5% Melanoidin
3% surmalt
Mesk 67°-68° -ish
IBU ca 25, (høy-alfa + Saaz på 15(?))
WLP802

Synspunkter?
Litt høyere bitterhet i en tsjekkisk lager. Typeriktig er 35-40 IBU, men det trenger du jo ikke følge. Ganske høy (67 grader) mesketemperatur og WLP802 gir en FG på ca 1015 – og da trenger man litt bitterhet for balanse. Du kan også bruke noen prosent münich i stedet for melanoidin.
 
Basismaltet han bruker der (Flagon fra Crisp), tror jeg er ute av produksjon.

Han bruker 8% Carapils (dekstrinmalt) for å kompensere for "the undermodified and slightly less intensely malted ‘greener’ malt that is employed". Det der skjønner jeg ikke. Uansett; dekstrinmalt tror jeg er oppskrytt. Scott Janish har testa effekten av Briess sitt: Dextrins and Mouthfeel - Scott Janish

Han poster ikke noe om hvordan dette ølet ble. Grunn til å være litt skeptisk?

Tror han mener at tsjekkisk undermodifisert malt gir en karakter man kan tilstrebe å etterligne.
 
Litt høyere bitterhet i en tsjekkisk lager. Typeriktig er 35-40 IBU, men det trenger du jo ikke følge. Ganske høy (67 grader) mesketemperatur og WLP802 gir en FG på ca 1015 – og da trenger man litt bitterhet for balanse. Du kan også bruke noen prosent münich i stedet for melanoidin.
Mørk Munich da, så jeg får med litt farge. 5% ? Mer/mindre?
 
Kanskje man rett og slett skulle hoppe ut i det og prøve dekoksjon? Tenker da 1 steg, fra kanskje 65 til 72, altså bruke dekoksjonen for å heve tempen i mesken? Bør jeg da legge inn ett steg i selve dekoksjonen på 68 (15 min?), eller kjøre denne rett til kok...? Kokes i kanskje 30 min?

Edit: da blir altså gristen kun pilsner og syremalt.
 
Skal brygge en Belgisk IPA i morgen.

Pilsnermalt + 9 % farin. Topphøstet blodfersk 3787 Trappist High Gravity fra Kinn Bryggeri i går.

Utgangspunktet var Hallertauer M. på hhv 30 min og 10 min. (HopShot for bitterhet til ca. 40 IBU)

Vurder nå å ta all humlen i WP i stedet.

Spørsmålet er hvordan dere tror dette påvirker smaken?

Hele oppskriften ligger i BeerCalc: #144 Ride, ri, de ranke
 
Skal brygge en Belgisk IPA i morgen.

Pilsnermalt + 9 % farin. Topphøstet blodfersk 3787 Trappist High Gravity fra Kinn Bryggeri i går.

Utgangspunktet var Hallertauer M. på hhv 30 min og 10 min. (HopShot for bitterhet til ca. 40 IBU)

Vurder nå å ta all humlen i WP i stedet.

Spørsmålet er hvordan dere tror dette påvirker smaken?

Hele oppskriften ligger i BeerCalc: #144 Ride, ri, de ranke

Humulene og myrcene er de to oljene det er mest av i Mittelfrüh, og humulene skal visstnok gi det spesielle krydderpreget når humla får koke en stund. Den har relativt høyt kokepunkt, og fordamper ikke like raskt som myrcene, som gir sitrus/furu.

Jeg ville ikke droppet all koking her. Og så ville jeg tilsatt wp-delen ved 65-68 grader. Da får du ikke bitterhet, bare aroma, og oljene skal ikke fordampe ved denne temperaturen.

Denne korte artikkelen er det beste jeg har funnet: Humletyper - solera.no

Oljfordelinga til Mittelfrüh: Hallertau - Hopslist
Som du ser, er det så å si ikke farnesene i Mittelfrüh, i motsetning til i Saaz, så den trenger du ikke å bry deg om å prøve å få fram.
 
Sist redigert:
Jeg går med planer om å brygge en SmaSh med Maris Otter og Mosaic. 6,5 kg malt til 25 liter, 50 gr. humle ved 30min, 10 min, whirlpool og tørrhumle ved dag 7. noen kommentarer? jeg har brukt denne humleprofilen før og syns den har vært godt.
Jeg har også tenkt å eksperimentere litt. Jeg smakte en Gran Cru fra St Feullien i høst og ved et besøk på bryggeriet sa de at denne er gjæret på champagne-gjær. i den forbindelsen har jeg skaffet meg 4 pk med Lavlin EC-1118 som jeg tenkte å prøve. Er det noen som har gjort lignende forsøk?
 
Jeg går med planer om å brygge en SmaSh med Maris Otter og Mosaic. 6,5 kg malt til 25 liter, 50 gr. humle ved 30min, 10 min, whirlpool og tørrhumle ved dag 7. noen kommentarer? jeg har brukt denne humleprofilen før og syns den har vært godt.
Jeg har også tenkt å eksperimentere litt. Jeg smakte en Gran Cru fra St Feullien i høst og ved et besøk på bryggeriet sa de at denne er gjæret på champagne-gjær. i den forbindelsen har jeg skaffet meg 4 pk med Lavlin EC-1118 som jeg tenkte å prøve. Er det noen som har gjort lignende forsøk?

Det blir temmelig bittert, det der - men det har du sikkert regna ut. Ellers er det vel temmelig likt det humleskjemaet Kinn bruker på Vestkyst og Skoddehav? Og det blir jo godt. Det er en klassisk vestkyst-IPA, så hvis det er det du skal brygge, er det jo midt i blinken.

Jeg har brukt Citra og El Dorado sammen med Mosaic, og det blir veldig godt. (Det er i en NEIPA, oppskrift fra WeldWerks' Juicy Bits.) Men du skal jo brygge en smash:).
 
Det blir temmelig bittert, det der - men det har du sikkert regna ut. Ellers er det vel temmelig likt det humleskjemaet Kinn bruker på Vestkyst og Skoddehav? Og det blir jo godt. Det er en klassisk vestkyst-IPA, så hvis det er det du skal brygge, er det jo midt i blinken.

Jeg har brukt Citra og El Dorado sammen med Mosaic, og det blir veldig godt. (Det er i en NEIPA, oppskrift fra WeldWerks' Juicy Bits.) Men du skal jo brygge en smash:).
Så bra. Da er jeg ikke på jorde med humleprofilen hvertfall.
Har brygget denne et par ganger tidligere med gode tilbakemeldinger så det blir nok godt. Mer spent på bruken av gjæren egentlig. Om den setter en annen smak på den enn når jeg har brukt "vanlig" gjær.
 
Jeg går med planer om å brygge en SmaSh med Maris Otter og Mosaic. 6,5 kg malt til 25 liter, 50 gr. humle ved 30min, 10 min, whirlpool og tørrhumle ved dag 7. noen kommentarer? jeg har brukt denne humleprofilen før og syns den har vært godt.
Jeg har også tenkt å eksperimentere litt. Jeg smakte en Gran Cru fra St Feullien i høst og ved et besøk på bryggeriet sa de at denne er gjæret på champagne-gjær. i den forbindelsen har jeg skaffet meg 4 pk med Lavlin EC-1118 som jeg tenkte å prøve. Er det noen som har gjort lignende forsøk?

Skal brygge så og si det samme selv i morgen!
Må bare finne ut hvordan jeg skal humle, har litt over 200g med Mosaic som skal brukes.

Tror jeg kjører det meste mot kokeslutt og 100g ish til tørrhumlingen.
 
Skal brygge så og si det samme selv i morgen!
Må bare finne ut hvordan jeg skal humle, har litt over 200g med Mosaic som skal brukes.

Tror jeg kjører det meste mot kokeslutt og 100g ish til tørrhumlingen.
Har vurdert samme tanken men siden jeg utforsker med gjær så blir det samme humleprofil som sist. Må vente par uker før jeg får testet ut noe brygging igjen siden jeg venter på 3 brygg skal coldcrashe og så må jeg få tak i ventilasjonshette for å brygge i det nye bryggerhuset. ( egentlig må/bør jeg også ha testkjørt det nye oppsettet også, men blir det for mye bryggeabstinenser kan jeg brygge på bb60’n..
 
Jeg har innsett at fryseren inneholder ganske mange humlerester etterhvert.

Har noen erfaringer med å blande mye ulik humle i samme brygg, bare for å rydde litt?

Bør man i så fall ha en maltbase med litt smak for å veie opp litt for humlesmakene?

(Innser at det ikke er en oppskrift. Jeg bruker denne tråden likevel.)
 
Noen som kan foreslå en oppskrift med villkirsebær som adjunkt? Smakte akkurat en Oude Kriek Boon som hadde en nydelig smak/aroma. Vet at dette er en lambic, og er utenfor kompetanseområdet akkurat nå, men en annen type øl kanskje? Gjerne en sur en... :)
 
Jeg trenger litt hjelp. Skal brygge et "helt streit" øl på fredag. Tenker en litt forsiktig humlet pale ale med litt tak i maltsmaken. Evt noe britisk bitteraktig.

Ønsker:
- 4/5% abv
- lys, men gjerne med litt gyllen tint
- forfriskende og "enkel" nok til å by hvem som helst som kommer innom på en
- ikke langt over 30IBU

Dessverre har jeg ikke mer Maris Otter, og jeg rekker ikke bryggebutikken, ellers hadde jeg gått for en gammal pale ale-oppskrift.

Kan noen anbefale meg en oppskrift eller komme med noen innspill basert på følgende lagerbeholdning?

- Pilsnermalt
- Hvetemalt
- Munich II (kun 200 gram)
- Melanoidin
- Victory
- Biscuit
- Crisp amber
- Special B
- Pale chocolate
- Brown
- Crystal: 45L, 103L, 150L

Humle, pellets: Saaz, EKG. "Kottar", som svenskene kaller det: Cascade, Hallertauer mittelfruh.

Gjærer med S-04.

Er 90/5/5 pils/munich/melanoidin noe?
 
Jeg trenger litt hjelp. Skal brygge et "helt streit" øl på fredag. Tenker en litt forsiktig humlet pale ale med litt tak i maltsmaken. Evt noe britisk bitteraktig.

Ønsker:
- 4/5% abv
- lys, men gjerne med litt gyllen tint
- forfriskende og "enkel" nok til å by hvem som helst som kommer innom på en
- ikke langt over 30IBU

Dessverre har jeg ikke mer Maris Otter, og jeg rekker ikke bryggebutikken, ellers hadde jeg gått for en gammal pale ale-oppskrift.

Kan noen anbefale meg en oppskrift eller komme med noen innspill basert på følgende lagerbeholdning?

- Pilsnermalt
- Hvetemalt
- Munich II (kun 200 gram)
- Melanoidin
- Victory
- Biscuit
- Crisp amber
- Special B
- Pale chocolate
- Brown
- Crystal: 45L, 103L, 150L

Humle, pellets: Saaz, EKG. "Kottar", som svenskene kaller det: Cascade, Hallertauer mittelfruh.

Gjærer med S-04.

Er 90/5/5 pils/munich/melanoidin noe?

Jeg tror ikke du skal prøve deg på en pale ale av engelsk type uten pale ale malt. Hva med et amerikansk hveteøl? ( American Wheat - Brew Your Own ) 50/50 hvete/pils. Gjære litt lavt med 04 (18 grader), så går det sikkert bra. Humle med Saaz - eller det er det jeg ville gjort.

Dette skulle bli et fint og lettdrikkelig sommerøl.
 
Jeg tror ikke du skal prøve deg på en pale ale av engelsk type uten pale ale malt. Hva med et amerikansk hveteøl? ( American Wheat - Brew Your Own ) 50/50 hvete/pils. Gjære litt lavt med 04 (18 grader), så går det sikkert bra. Humle med Saaz - eller det er det jeg ville gjort.

Dette skulle bli et fint og lettdrikkelig sommerøl.
Ja, nei tom Maris Otter satte litt stopper for den engelske varianten. Kanskje greit etter å nettopp ha gått på en smell der.
 
Tilbake
Topp