Ekornskurken
Norbrygg-medlem
Bobek er fin å bruke i fatøl/pilsner. Den erstattet styrian golding for meg i en Fat Earl klone nettopp, og virker lovende...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tenkte meg på ny engelsk brown ale. Har lyst å bruke brown malt fra Thomas Fawcett. Ser Vestbrygg skriver at en kan bruke opp mot 40% av denne. Kan det stemme? TF skriver ingenting. Bryggselv skriver 5-10%. Vil bli godt kjent med det.
Har Sjelefred i tankene, men en litt kraftigere, rundt 5% abv.
Har på blokka dette:
76,6% Maris Otter
12,8% Brown Malt 200ebc
4,5% Pale Crystal 75ebc
4,5% Dark Crystal 300ebc
2,1% Chocolate 1175ebc
Tenker å bruke wlp 013.
For lite MO? For mye Brown? Now som mangler?
Litt usikker på mesketemp. 65 vs 67/68.
Ja merker eg er i grenseland her. Brown ale er en litt løs sjanger føler eg.Det blir vel heller en porter enn en brown ale,dette? Noe i retning av Fuller's sin London Porter, kanskje?
Brown malt er ganske kraftige greier, synes jeg. Det er forøvrig Dark Crystal, også. Briess lager et mildere brown malt - Carabrown - som kan være et alternativ. Jeg liker det godt. Det er et røstet malt, til tross for navnet.
Ja merker eg er i grenseland her. Brown ale er en litt løs sjanger føler eg.
Mørk brown ale, brun porter...
Men det var for å bli god kjent med brown malt. Du brukte den tidligere leste eg. Håpet på å lokke deg frem
Er den veldig kraftig? Kan godt redusere den litt. Dark crystal skal med, veldig glad i den. Lurte på å fjerne pale crystal, er det dumt? Min forrige brown ale ble litt enkel og kjedelig. Vil ha de litt "sammensatte".
Interesant. Ok eg skal redusere litt. Tenkte å bruke Amber, men fant ut eg ikkje ville blande med Brown denne gang, mest for å lære. 4,5 DC er da ikkje så mye?Nå har jeg laget veldig mye dårlig brown ale, så jeg er litt redd for å komme med anbefalinger. Har akkurat drukket et glass av noe som helt klart burde vært mørkere og hatt mindre sødme.
Men skulle jeg sjanse på noe, så ville jeg si at du kan kutte brown ale'n og dark crystal til det halve.
Brown ale er vel signaturmalt i porter, sjøl om en ut fra navnet skulle tro det var det i en brown ale. I porteren jeg brygger, har jeg 10% brown malt, og den blir porter'sk så det holder.
Interesant. Ok eg skal redusere litt. Tenkte å bruke Amber, men fant ut eg ikkje ville blande med Brown denne gang, mest for å lære. 4,5 DC er da ikkje så mye?
Hva tror du om å droppe choch helt?
Hmm, ble veldig glad i DC i noen andre øl.Jeg har droppa sjoko helt i den siste, og har funnet ut at det er en dårlig ide. Brown ale skal nok ha noe av det, uansett hvilken type brown vi snakker om.
Dark C er kraftige saker, og jeg tror ikke det er så bra med merkbar brent rosin i en brown.
Hmm, ble veldig glad i DC i noen andre øl.
Da blir det chock også, var ikkje sikker på om eg måtte.
Eg vil ha en brown ale med mye smaker.
Var det så hardt da? Er du litt var for brent malt? Spør fordi du engang syntes min stout var way over the top på røstet malt. Den ble veldig god, trengte lang lagring. Hadde mot 30% i ulike former.Her har du - som eksempel - gristen til et som ble godt, men som trakk for mye i retning porter til ta det egentlig kunne kalles en brown ale. Og det trengte lagring for å bli drikkelig. Jeg tappet det opp 28.juni i 2016, i september smakte det fremdeles for brutalt, men i desember var det blitt godt. Det var ikke så sterkt; gikk fra 1.046 til 1.013. Jeg er ikke helt fremmed for tanken på å brygge det om igjen - uten å tenke så mye på stil.
4 kg Maris Otter
200 gr Crystal 120
200 gr Dark Crystal 270
250 gr Pale Chocolate
200 gr lettkokte havregryn
150 gr Brown Malt
Var det så hardt da? Er du litt var for brent malt? Spør fordi du engang syntes min stout var way over the top på røstet malt. Den ble veldig god, trengte lang lagring. Hadde mot 30% i ulike former.
Spør ikkje for å være frekk, men kanskje vi hat ulik glede av røstet malt?
Ok, nei det var ment som generell undring. Er du fan av beinharde stouts osv? Eg elsker det.Nei, jeg tror ikke egentlig det.
Du kan få et kølsvart øl uten å bruke mengder med røstet malt, bare det er mørkt nok, og det trenger slett ikke bli så tøft. Jeg veit ikke om jeg er spesielt var for det, men mye amber og/eller brown malt blir veldig krasst i et ferskt øl. Det er særlig de to. Det er i alle fall min erfaring. Og da skal det en del lagring til.
Nå er ikke den gristen der så ekstrem, så det kan hende det var noe med både pH og vannjustering. Det var mye jeg ikke visste den gangen som jeg veit nå. Og det blei jo godt til slutt. Men altså: Den var nok mer porter enn brown ale.
Ja? Hva mer?Jeg brygger porter med 20% brown. Blir konge det[emoji1417]
Å! Ser bra ut!
Å! Ser bra ut!
Blir i grunnen mer og mer forvirret desto mer en leser. Tror eg bare må slå til og så evaluere Tusen takk
Eg tenkte og på den. Vanvittig god!Prestesonen har 30% brown malt, og 30% amber . Det blir veldig sterk karakter av rista malt, synst eg å huske.. Men eg husker eg likte den godt! (den var dog lagra i 4 år når eg smakte)
Tenkte å prøve ein SMaSH med Azacca. Dette er ei ny humle for meg, og eg veit ikkje heilt kva eg kan forvente her. Nokon som har prøvd humla og tenker at dette humleskjemaet kan funke/ikkje funke?
Monoteist Azacca -
================================================================================
Batch Size 25.000 L
Boil Size 28.000 L
Boil Time 1.000 hr
Efficiency 70%
OG 1.063 sg
FG 1.016 sg
ABV 6.5%
Bitterness 65.4 IBU (Tinseth)
Color 5.9 srm (Morey)
Fermentables
================================================================================
Name Type Amount Mashed Late Yield Color
Pale Malt (2 Row) UK Grain 7.500 kg Yes No 78% 3.0 srm
Total grain: 7.500 kg
Hops
================================================================================
Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Azacca 12.8% 50.000 g Boil 30.000 min Pellet 44.4
Azacca 12.8% 50.000 g Boil 10.000 min Pellet 21.0
Azacca 12.8% 50.000 g Aroma 0.000 s Pellet 0.0
Azacca 12.8% 50.000 g Dry Hop 7.000 day Pellet 0.0
Safale S-05 Ale Dry 11.00 mL Primary