1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bare pilsnermalt blir bra. Men du trenger en del mer bitterhet enn du får med 10 gram Magnum på 60. Bruk denne til å kalkulere bitterheten: https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ (Boil size = det volumet du setter til kok. Batch size = volum i kjelen etter nedkjøling, før tapping.)

    Hvor bitter du vil ha den, må du jo finne ut sjøl. Klassisk nordtysk pils kan ligge så høyt som opp mot 50, mens en norsk industripils gjerne ligger på rundt 25. Hvis du liker pilsen din veldig "snill" når det gjelder bitterhet, brygger du vel egentlig en "helles"? (Sjekk definisjoner her: https://norbrygg.no/definisjon-av-oltyper/ )

    Jeg ville lagt inn 15 gr Hersbrucker på 15 min, også. Edelhumle skal kokes en stund for å få det krydrete preget som aromaoljen humulene kan gi.
     
    #1601 Finn Berger, 7 Jan 2019
    Sist redigert: 7 Jan 2019
    Einar Michelsen og Aasnes liker dette.
  2. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    1.050 og 1.025 for IBU, @Finn Berger , setter du "nye standarder"? :D
     
    Finn Berger liker dette.
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har rettet det opp!

    Alt for tidlig på morgenen for å klare å holde orden på sånne subtile forskjeller. Men jeg mener jo 50 og 25, selvfølgelig. Problemet var at jeg kom rett fra IBU-kalkulatoren, der jeg hadde sjekket hva 10 gram Magnum ga - og der legger du jo inn egenvekt:p. Og jeg var bare halvveis nedi den andre kaffekoppen for dagen:(.

    Men jeg gjør skummelt mange sånn blundere nå. Huff.
     
    YngveKL liker dette.
  4. Aasnes

    Aasnes
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kabelvåg
    Takk for fint forklart svar

    Takk for fint forklart svar
     
  5. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Klarer du å gi det beskrevne preger av DMS? Må innrømme at jeg glatt dropper den del av definisjonen da leg liker pils uten kål og mais.
     
    Finn Berger liker dette.
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Enig. Grønnsaker hører hjemme helt andre steder enn i øl. (Gjelder for gresskar, også:eek:.)
     
  7. Morten Jensen

    Morten Jensen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Noen som har noe erfaring med hvete i lagerøl? Jeg hadde litt til overs og kjørte et lite eksperiment rett før jul. Smaker på den nå og er egentlig veldig fornøyd, samtidig som jeg antakeligvis ville revurdert humlevalget skulle jeg gjort det om igjen. Brukte kun centennial fordi jeg glemte å kjøpe den jeg egentlig hadde planlagt med (Hersbrucker). Det endte opp med å bli et lite restebrygg hvor jeg brukte opp mye halvtomme poser, men det ble helt grei øl altså. Veldig klar og forfriskende.

    Disclaimer; Jeg vet nada om lager. Dette er andre forsøket mitt noensinne.
     
  8. Morten Håvarstein

    Morten Håvarstein
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei,

    Har enda til gode å lage min egen oppskrift, så her er mitt forsøk på en oatmeal coffee stout.
    Tanken var å brygge et øl hvor kaffe og mørk sjokolade kommer frem. Den skal være rund og fyldig. Ikke veldig bitter.
    Planen var å gjære den med sigmund gjernes kveik og s04 (splitbatch).

    Ser dette greit ut? Tips og tilbakemelding mottas med stor takk! :)

    Oatmeal Coffee Stout
    6.3%


    Grainfather
    72% efficiency

    Batch Volume: 23 L

    Boil Time: 60 min


    Mash Water: 22.13 L

    Sparge Water: 11.39 L

    Total Water: 33.52 L

    Boil Volume: 28 L

    Pre-Boil Gravity: 1.060


    Vitals
    Original Gravity: 1.070

    Final Gravity: 1.022

    IBU (Tinseth): 43

    Color: 101 EBC


    Mash


    Temperature — 40 °C — 15 min

    Temperature — 50 °C — 15 min

    Temperature — 63 °C — 30 min

    Temperature — 70 °C — 30 min

    Temperature — 77 °C — 5 min


    Malts (6.9 kg)
    4.5 kg — Crisp Maris Otter — Grain — 5.5 EBC

    700 g — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC

    500 g — Crisp Roasted Barley — Grain — 1370 EBC

    400 g — Crisp Crystal Light — Grain — 160 EBC

    300 g — Bairds Chocolate Malt — Grain — 600 EBC

    300 g — Thomas Fawcett Oats, Malted — Grain — 3.9 EBC

    200 g — Crisp Brown Malt — Grain — 128 EBC


    Other (300 g)
    300 g — Milk Sugar (Lactose) — Sugar — 0 EBC — Boil — 15 min


    Hops (50 g)
    20 g — Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 15.5% — Boil — 60 min

    10 g — Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 15.5% — Boil — 15 min

    20 g — Admiral 14.75% — Boil — 5 min


    Miscs
    60 g — Cold brewed coffe — Primary


    Yeast
    5 ml — Norwegian Farmhouse Kveik #1 Sigmund Gjernes, Voss
     
  9. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg syns at carafa special hører hjemme i en slik. Hvorfor har du to typer oats?
     
  10. Morten Håvarstein

    Morten Håvarstein
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Mine notater: Havregryn for kropp, og hvete malt for skumfasthet. Men sannheten er vel gjerne at de bidrar med noe lunde det samme? :) Tror ikke det hadde vært dumt med carafa special. Kanskje bytte ut hvete malt med den. :)
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Tror du kan kutte to av stegene i mesken. F.eks 40 og 63 og heller meske ett steg i sakkarifikasjonsområdet i steden for 63 og 70.
     
  12. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har noe humle som er samlet seg opp og som snart må tenkes på hvordan å bli kvitt på en fornuftig måte. Idèer?

    Simcoe, Mosaic, Citra kunne jeg sikkert brukt i en APA av et slag. Men har mye Bobek, Northern Brewer, Perle, Mittelfrüh og Hersbrucker humler.

    Av ferdigbrygget øl har jeg nå to stouter og en blonde. Hadde vært moro med litt innspill hva dere ser og kunne tenkt dere å brygget ut fra "inventoryen" min, kjenner at jeg går meg litt fast i samme oppskriftene.

    upload_2019-1-22_13-14-56.png
     
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ser at du har ca 300 gr amerikanske. Det bør kunne bli en utmerket NEIPA av de der, med 150 gram i WP, 60 gram ved high kräusen og 90 gram fire dgaer etter det (til 25 liter). Det er humleskjemaet til Weldwerks' Juicy Bits, som jeg har brygget et par ganger. Synes det blir ganske anstendig.

    Styrian Goldings og Fuggles står vakkert til en engelsk golden ale, som skal være temmelig bitter, og så ville jeg brukt noe av de tyske på en lys kellerbier med eikeflis i. (To av mine favorittøl, de der:).)
     
    #1613 Finn Berger, 22 Jan 2019
    Sist redigert: 22 Jan 2019
    Steinar Huneide liker dette.
  14. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Bobek er fin å bruke i fatøl/pilsner. Den erstattet styrian golding for meg i en Fat Earl klone nettopp, og virker lovende...


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Steinar Huneide liker dette.
  15. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Tenkte meg på ny engelsk brown ale. Har lyst å bruke brown malt fra Thomas Fawcett. Ser Vestbrygg skriver at en kan bruke opp mot 40% av denne. Kan det stemme? TF skriver ingenting. Bryggselv skriver 5-10%. Vil bli godt kjent med det.
    Har Sjelefred i tankene, men en litt kraftigere, rundt 5% abv.
    Har på blokka dette:
    76,6% Maris Otter
    12,8% Brown Malt 200ebc
    4,5% Pale Crystal 75ebc
    4,5% Dark Crystal 300ebc
    2,1% Chocolate 1175ebc

    Tenker å bruke wlp 013.
    For lite MO? For mye Brown? Now som mangler?
    Litt usikker på mesketemp. 65 vs 67/68.
     
    Finn Berger liker dette.
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det blir vel heller en porter enn en brown ale,dette? Noe i retning av Fuller's sin London Porter, kanskje?

    Brown malt er ganske kraftige greier, synes jeg. Det er forøvrig Dark Crystal, også. Briess lager et mildere brown malt - Carabrown - som kan være et alternativ. Jeg liker det godt. Det er et røstet malt, til tross for navnet.
     
  17. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Ja merker eg er i grenseland her. Brown ale er en litt løs sjanger føler eg.
    Mørk brown ale, brun porter...
    Men det var for å bli god kjent med brown malt. Du brukte den tidligere leste eg. Håpet på å lokke deg frem :rolleyes:
    Er den veldig kraftig? Kan godt redusere den litt. Dark crystal skal med, veldig glad i den. Lurte på å fjerne pale crystal, er det dumt? Min forrige brown ale ble litt enkel og kjedelig. Vil ha de litt "sammensatte".
     
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Nå har jeg laget veldig mye dårlig brown ale, så jeg er litt redd for å komme med anbefalinger. Har akkurat drukket et glass av noe som helt klart burde vært mørkere og hatt mindre sødme.

    Men skulle jeg sjanse på noe, så ville jeg si at du kan kutte brown ale'n og dark crystal til det halve.

    Brown ale er vel signaturmalt i porter, sjøl om en ut fra navnet skulle tro det var det i en brown ale:). I porteren jeg brygger, har jeg 10% brown malt, og den blir porter'sk så det holder:p.
     
    RealGone liker dette.
  19. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Interesant. Ok eg skal redusere litt. Tenkte å bruke Amber, men fant ut eg ikkje ville blande med Brown denne gang, mest for å lære. 4,5 DC er da ikkje så mye?
    Hva tror du om å droppe choch helt?
     
  20. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har droppa sjoko helt i den siste, og har funnet ut at det er en dårlig ide. Brown ale skal nok ha noe av det, uansett hvilken type brown vi snakker om.

    Dark C er kraftige saker, og jeg tror ikke det er så bra med merkbar brent rosin i en brown.
     

Del denne siden