Da satser jeg på at det går greit.
Noen med formening om det blir vel mye Motueka? Skal jo ikke være så kraftig den humla, etter hva jeg har lest.
Jada. Tenkte å kjøre "standard" lav mesketemp på 65'C,men synes uansett 1.006 virker lavt (dvs att. er overraskende høy). Vil ikke 1.006 oppfattes veldig tørt?
Jeg tror ikke du kommer så langt ned med W-34/70. Brewgr anslår FG til rundt 1011. For å komme ned til 1.006 må du ha en tilsynelatende utgjæring på 87 % og det tviler jeg på at W-34/70 klarer. Fermentis oppgir at den ikke engang spiser alt av maltotriosen.Forsøk på en New Zealand Pilsner:
Grist inspirert av BYO (G. Strong)
48 % Pilsner
48 % Pale
4 % Hvete
Humle:
FWH: 0,5 g/l Motueka
15 min; 1.0 g/l Motueka
10 min: 1,5 g/l Motueka
5 min: 2,0 g/l Motueka
Gjæres med W-34/70. OG: 1.045 FG: 1.006 (!)
ABV: 5,1 %
EBC: 7,3
IBU: 36
Spørsmål:
- Kommer jeg virkelig til å komme så langt ned som 1.006? (Det sier Brewfather)
- Sett at det finnes) dette er for mye humle? (100 g på 20 l)
Planlegger en Cristal Weiss med malt-sammensetning som er helt standard etter hva jeg ser fra tilsvarende oppskrifter, og har et par spørsmål:
1) Tenker å bruke WLP300 og har ikke brukt denne gjæren før (dette er første weiss jeg brygger). Hvilke gjæringstemperaturer anbefaler dere for å tydelig kjenne gjær-karakteristikken uten at det blir overveldende?
2) Mener å ha lest at et lavt meskesteg i starten kan bidra til økt nellik-smak, og også løse opp mesken. Stemmer det at dette er på 40-45 grader? Og skal jeg i så tilfelle gjøre en infusjon og hoppe over proteinsteget?
De skrøt av den en podcast fra Amerika. Usikker hvilken og hvilken episode, men det var fine lovord.Måtte bestille en del humle, og slang med et par pakker Loral. Denne humla er ny for meg, men ser ut til å kunne passe til noe jeg har tenkt på en stund; et tysk øl med litt mer humlekarakter. Jeg ser for meg:
70% pilsnermalt
20% lyst münchnermalt (eller vienna?)
10% Biscuit.
Fargen skulle da bli "dyp gylden".
100% Loral, med tilsettinger ved 30, 10 og 0 (eller WP? Kanskje tørrhumle, også?). 40 IBU.
OG 1.050, og rundt 5% ABV. Meske på 66-67 grader. Gjær blir Imperial L17 (samme som wlp860).
Spørs hvordan du vil den skal bli. Røstet og sjokolade vil sikkert sette et lite preg på ølet. Du er på rundt 1.5% til sammen. Hadde selv droppa roasted barley og brukt maks 1% chocolate. To sorter cara, en lys en og en mellommørk.
De skrøt av den en podcast fra Amerika. Usikker hvilken og hvilken episode, men det var fine lovord.
81% pale, 9% caramunich, 9% carahell, 1% chocolate. Gir EBC på rundt 30 ved OG 1.060.10-12% cara - eller kanskje enda litt til, også?
81% pale, 9% caramunich, 9% carahell, 1% chocolate. Gir EBC på rundt 30 ved OG 1.060.
Ser at dette er et litt seint svar, men likevel:
Min erfaring er at det ikke er noe problem å få nok banan - tvert i mot. Det vanskelige er å få en god balanse mellom nellik og banan. Jeg ville begynt lavt, og la det meste foregå på 13-14 grader. Ser ingen grunn til å spare på gjæren, heller; pitch en "normal" mengde.
Bruke gjerne det steget på rundt 42-43 grader. Jeg er litt usikker på hvor mye det egentlig hjelper, men det skader ikke. Jeg ville tatt med et proteinsteg, også - men ikke for langt (15 min?).
Litt seint på jeg også her, men dette ble en merkelig bryggedag. Som sagt var oppskriften helt standard, men jeg brukte syremalt (dosert i henhold til BS) for å regulere PH. Mesket på 67 (veldig lenge skulle det vise seg), 72 og 78. PH måling etter 10min viste 4.6-4.7, og jeg justerte PH opp noe med litt natron. Jeg brukte også risskall (4,5%). Fikk veldig lav BG! Jeg endte opp med å koke ned 2L vørt separat samt å tilsette 200g spraymalt for å ende på planlagt OG1045. Noen som har noen idé om hvorfor effektiviteten var så lav? Med spraymaltet ikke iberegnet er effektiviteten 67,4. Kan avviket alene skyldes den lave PH-verdien?
Skulle likt å vite hvorfor dette gikk som det gikk! Ser i BS at diastic power på hvete oppgis generelt en til to enheter høyere en annen basemalt. En annen teori jeg har er at jeg brukte for mye risskall, og at det har blitt for stor/lett gjennomstrømning i mesken (det rant veldig lett under skylling). Den eneste noenlunde sikre kilden jeg har funnet på mengde risskall er Palmer som sier MINST 5% av mengden av "problem-maltet". Minst i dette tilfellet ville vært 60gram, mens jeg brukte 100gram (4,5% av totalt maltinnhold). Synes jo i utgangspunktet at dette også virker greit... Når jeg prøver meg igjen på en weiss skal jeg i hvert fall stegmeske!Lav pH gir dårligere utbytte, men ikke veldig dramatisk. Bryggosofene har et eksperiment der de brygger med ulik ph, og jeg la merke til at de fikk en preboil gravity som lå 2-3 enheter under i den delen som hadde den lave pH'en. Den lå vel nede ved der du var. Men du justerete opp, så du, så det burde jo fikse problemet, særlig siden du hadde et så langt steg.
Mye hvete kan gjerne gi dårligere effektivitet - særlig hvis du har malt litt grovt. Hvetekornene er mindre enn bygg, så det som funker med bygg, gjør ikke nødvendigvis det med hvete.
Skulle likt å vite hvorfor dette gikk som det gikk! Ser i BS at diastic power oppgis generelt ett til to enheter høyere en annen basemalt. En annen teori jeg har er at jeg brukte for mye risskall, og at det har blitt for stor/lett gjennomstrømning i mesken (det rant veldig lett under skylling). Den eneste noenlunde sikre kilden jeg har funnet på mengde risskall er Palmer som sier MINST 5% av mengden av "problem-maltet". Minst i dette tilfellet ville vært 60gram, mens jeg brukte 100gram (4,5% av totalt maltinnhold). Synes jo i utgangspunktet at dette også virker greit... Når jeg prøver meg igjen på en weiss skal jeg i hvert fall stegmeske!