Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
81% pale, 9% caramunich, 9% carahell, 1% chocolate. Gir EBC på rundt 30 ved OG 1.060.10-12% cara - eller kanskje enda litt til, også?
81% pale, 9% caramunich, 9% carahell, 1% chocolate. Gir EBC på rundt 30 ved OG 1.060.10-12% cara - eller kanskje enda litt til, også?
81% pale, 9% caramunich, 9% carahell, 1% chocolate. Gir EBC på rundt 30 ved OG 1.060.
Ser at dette er et litt seint svar, men likevel:
Min erfaring er at det ikke er noe problem å få nok banan - tvert i mot. Det vanskelige er å få en god balanse mellom nellik og banan. Jeg ville begynt lavt, og la det meste foregå på 13-14 grader. Ser ingen grunn til å spare på gjæren, heller; pitch en "normal" mengde.
Bruke gjerne det steget på rundt 42-43 grader. Jeg er litt usikker på hvor mye det egentlig hjelper, men det skader ikke. Jeg ville tatt med et proteinsteg, også - men ikke for langt (15 min?).
Litt seint på jeg også her, men dette ble en merkelig bryggedag. Som sagt var oppskriften helt standard, men jeg brukte syremalt (dosert i henhold til BS) for å regulere PH. Mesket på 67 (veldig lenge skulle det vise seg), 72 og 78. PH måling etter 10min viste 4.6-4.7, og jeg justerte PH opp noe med litt natron. Jeg brukte også risskall (4,5%). Fikk veldig lav BG! Jeg endte opp med å koke ned 2L vørt separat samt å tilsette 200g spraymalt for å ende på planlagt OG1045. Noen som har noen idé om hvorfor effektiviteten var så lav? Med spraymaltet ikke iberegnet er effektiviteten 67,4. Kan avviket alene skyldes den lave PH-verdien?
Skulle likt å vite hvorfor dette gikk som det gikk! Ser i BS at diastic power på hvete oppgis generelt en til to enheter høyere en annen basemalt. En annen teori jeg har er at jeg brukte for mye risskall, og at det har blitt for stor/lett gjennomstrømning i mesken (det rant veldig lett under skylling). Den eneste noenlunde sikre kilden jeg har funnet på mengde risskall er Palmer som sier MINST 5% av mengden av "problem-maltet". Minst i dette tilfellet ville vært 60gram, mens jeg brukte 100gram (4,5% av totalt maltinnhold). Synes jo i utgangspunktet at dette også virker greit... Når jeg prøver meg igjen på en weiss skal jeg i hvert fall stegmeske!Lav pH gir dårligere utbytte, men ikke veldig dramatisk. Bryggosofene har et eksperiment der de brygger med ulik ph, og jeg la merke til at de fikk en preboil gravity som lå 2-3 enheter under i den delen som hadde den lave pH'en. Den lå vel nede ved der du var. Men du justerete opp, så du, så det burde jo fikse problemet, særlig siden du hadde et så langt steg.
Mye hvete kan gjerne gi dårligere effektivitet - særlig hvis du har malt litt grovt. Hvetekornene er mindre enn bygg, så det som funker med bygg, gjør ikke nødvendigvis det med hvete.
Skulle likt å vite hvorfor dette gikk som det gikk! Ser i BS at diastic power oppgis generelt ett til to enheter høyere en annen basemalt. En annen teori jeg har er at jeg brukte for mye risskall, og at det har blitt for stor/lett gjennomstrømning i mesken (det rant veldig lett under skylling). Den eneste noenlunde sikre kilden jeg har funnet på mengde risskall er Palmer som sier MINST 5% av mengden av "problem-maltet". Minst i dette tilfellet ville vært 60gram, mens jeg brukte 100gram (4,5% av totalt maltinnhold). Synes jo i utgangspunktet at dette også virker greit... Når jeg prøver meg igjen på en weiss skal jeg i hvert fall stegmeske!
Tenke å brygge noe i gata AM. Brown ale. (Ekke veldig nøye når det gjelder stil,bare det blir godt ..)
Satt sammen i en fei
OG 1052
IBU 32
EBC 38
88% MAris otter
4% Amber
4% Caramunich 1
2% Carafa special 3
2% Sjokolade malt
Magnum @60 for mesteparten av IBU'sa
Cascade @15, 5 og 0 + en dæsj tørrhumle..
Tenker bare klorid i denne her for litt godt malt preg.
Wlp 001.
For å være helt ærlig skyter jeg litt fra hofta her når det gjelder AM. Brown ale. Men hovedsaklig hadde jeg tenkt et øl med tydelig humlepreg fra en ikke for heftig amerikansk humle. Med en god malt ryggrad tror jeg Cacsade er midt i blinken da jeg har eksperimentert en del med den i "engelske" øl. Planen er som du nevner å meske litt høyt her. Legger meg trolig på 67-68 gr. da wlp 001 spiser veldig godt. Men tror 001 vil la humlesmak og aroma skinne igjennom, med et dog "kjedelig" og pregløst resulatat kanskje...men da er det opp til gristen + humle.Brygga noe liknende sjøl før jul, og den skulle jeg gjerne hatt litt mer sødme i. Den var rimelig tørr. (Den var dessuten for bitter, og det forsterket tørrheten ganske kraftig.) Det ser jo slett ikke gæ'ernt ut det du har der. Du får et ganske kraftig røsta preg, men jeg går ut fra at det er fordi du vil ha det. Men jeg hadde kanskje lagt inn noe Caramalt 30, passet på å ikke meske for lavt (67), og så hadde jeg helt sikkert brukt Wyeast 1318 (eller 2068/wlp002) for ikke å få så kraftig utgjæring. Alt for å "runde" den litt. Men det er jo ikke sikkert det er det du er ute etter.
Planlegger en nordengelsk brun sjøl, som ser sånn ut på tegnebrtettet:
OG 1.044, FG 1.010 (77% utgjæring), 4,5 ABV, 21 IBU, 23 EBC. Meske på 67 + 72 + 77. Starte gjæring på 17, la stige til 21.
Malt til 28 liter før tapping til gjæringskaret
4 kg Maris Otter (80%)
0,3 kg Victory 55 EBC (6%)
0,3 kg Carabrown 145 EBC (6%)
0,2 kg Caramalt 30 EBC (4%)
0,2 kg Crystal 100 EBC (4%)
Humle
20 gr Northern Brewer @ 60
20 gr EKG @ 5
Gjær
Wyeast 1318 London Ale III
Meningen er å få noe som har vekta på mildt maltpreg (kjeks, rista brød, nøtter), er lettdrikkelig, bare mildt bitret, som styrer klar av å ligne noe særlig på en porter, og som ikke er helt tørt. Samtidig skal det ikke være like pregløst som Newcastle Brown Ale. Justerer med bare klorid, jeg også.
For å være helt ærlig skyter jeg litt fra hofta her når det gjelder AM. Brown ale. Men hovedsaklig hadde jeg tenkt et øl med tydelig humlepreg fra en ikke for heftig amerikansk humle. Med en god malt ryggrad tror jeg Cacsade er midt i blinken da jeg har eksperimentert en del med den i "engelske" øl. Planen er som du nevner å meske litt høyt her. Legger meg trolig på 67-68 gr. da wlp 001 spiser veldig godt. Men tror 001 vil la humlesmak og aroma skinne igjennom, med et dog "kjedelig" og pregløst resulatat kanskje...men da er det opp til gristen + humle.
Vet ikke om den vil bli så fryktelig røstig?
Kanskje Carafa special du tenker på?
Har brukt ganske store mengder av den tidligere uten ALT for mye røstighet.. Er dog mer usikker på sjoko maltet når jeg tenker meg om.. jaja.. Øl blir det uannsett! Og skal neimen ikke se bort ifra at det blir godt au! Godt nytt ÅR
Jeg planlegger å brygge denne i helgen da jeg er virkelig glad i den utgåtte orginalen. Jeg har jo fått god hjelp av @Vinnes Ølet til å skalere oppskriften, etter at Mike Murphy på Lervig mailet den til meg på forespørsel, men da til 25000 liter.
Dog er det noe jeg stusser på og tar gjerne erfarne fjellfolk sine kommentarer, det er:
- meskeskjemaet, det virker overkomplisert, men jeg kan gost gjøre det..
- gjæringstemperatur, jeg har aldri brukt WLP830 på 14 grader hele forløpet. Og om det er det forløpet, er det da 3 uker som vanlig?
Oppskrift vedlagt. Takk
Har ikke fått brygget den ennå men er enig med @bjartenataas med temp på 10 grSyns meskeskjemaet virker logisk, det blir litt tid på betastadiet. Mange bruker 30min på 62, 30 på 72, og så utmesk. Når det gjelder temperatur kommer de nok unna med høyere, siden de har store tanker og mer trykk. Ville brukt 10 grader.
Pilsmalt og kølsch-gjær. Bortsett fra humlevalget er vel dette nær en kølsch. Har brukt wlp029 en del, og den gir noe stere og fruktige toner. For renest mulig smak/crisp ville vel kanskje us-05/wlp001 være bedre, men blir nok bra uansett.Tenkte å forsøke en Cream Ale til helgen. Enkel SMASH på 23l.
Estimerte data:
OG 1.045
FG 1.009
ABV: 4,7%
EBC 5,7
IBU: 19
4,3 kg Pilsner
150 g. sukker i kok
25g Crystal på 60 min
35g Crystal i 10 min hopstand
hhv. 1,3 g og 1,4 g Kalsiumklorid i mesk og skyllevann
0,4 g gips i mesk og skyllevann
0,3 g. magnesium i mesk og skyllevann
Meskes på 68 grader i 60 min og 5 min utmesk på 77 grader
Gjær 1 pk. WLP029 i 1,5 l starter
Gjæringsforløp:
14 grader i 2 dager
16 grader i 4-5 dager
20 grader i 2 dager
CC i 2 dager
Noen innspill?
Pilsmalt og kølsch-gjær. Bortsett fra humlevalget er vel dette nær en kølsch. Har brukt wlp029 en del, og den gir noe stere og fruktige toner. For renest mulig smak/crisp ville vel kanskje us-05/wlp001 være bedre, men blir nok bra uansett.