Jeg holder på å planlegge #42
Navnet blir selvfølgelig:
#42 Svaret på alt
Tilfeldigvis blir #42 et veldig spesielt øl. Og det syns jeg er gøy.
Det blir et juleøl med kun norske ingredienser.
Oppfordringen om å lage et øl med KUN norske ingredienser kom fra Arne Nicolai Bøhmer på årets Bjorleik der han hold et foredrag om norsk malt, humle og kveik. Han var også opptatt av at bryggere i Norge må markedsføre de norske råvarene som spesialitet som vi kan hevde oss i ølverden.
Og det har jeg tenkt å gjøre, altså markedsføre når jeg bruker norske ingredienser.
Malten i ølet blir to typer norsk malt:
Jeg var så heldig å vinne 8 kg
Pale malt fra Arne sitt Norsk Malt i PF på Bjorleik i år.
Her er en fin artikkel om Norsk Malt:
https://www.hamar-dagblad.no/mat-og-drikke/hamar/nyheter/spar-maltsuksess-i-furnes/s/5-80-41617
Malten fra Norsk Malt er gulvmaltet og lett undermodifisert, eller egentlig ujevnt modifisert, så Arne anbefaler et "gammeldags" meskeskjema med steg på både 40°C og 50°C.
@1Morten har gitt meg 4 kg
Stjørdalsmalt, dealen er at han får øl når jeg lager noe med denne malten.
Så det blir snart juleøl på deg
@1Morten
Stjørdalsmalten er maltet og så tørket i et såkalt såinn-hus der malten tørkes ved at varmen og røyken fra et bål strømmer gjennom malten. Den får et ekstremt røykpreg.
Norsk humle har jeg fra
Fletre humlehage på Voss. Dette er en aromahumle med Alfa-syre ca 2,5%
http://www.fletre-humlehage.com/humle/
Jeg har 200 g hel, tørket humle og tenker å bruke 100 g som bitterhumle og 100 g som aromahumle ved kokeslutt.
Kanskje råflott å bruke en aromahumle som bitterhumle, men jeg vil ha kun norske ingredienser så jeg har ikke noen annen humle som bitterhumle.
Det skal selvfølgelig gjæres med kveik. Jeg bruker
Sigmund Gjernes sin kveik.
http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html#kv1
Tenker en ordentlig underpitch for å få frem sitruspreget fra kveiken. Regner med ca 80% utgjæring.
Norsk regnvann fra Bergen og lokal einer til einerlåg.
Bruker einerlåg til både meskevann og skyllevann.
En bærepose einer, de 20-30 ytterste cm fra kvistene.
Einer legges i 36 liters kjele og fylles med med ca 30 liter vann. Varmer opp til 70°C, skrur av varmen og lar dette trekke over natten.
Fyller opp med kald vann/isbiter for å justere til 43 grader på morgenen dersom det er nødvendig, da treffer jeg ca på 40 grader ved innmesk.
Mesker med ca 22 liter vann, 2,5 liter vann pr kilo malt + litt dødrom under falskbunnen.
Etter at jeg har tatt vann til meskingen etterfylles det med vann slik at jeg har ca 26 liter skyllevann, varmes opp til 70 grader mens jeg mesker.
Meske- og koke-kjelene er også 36 liter.
Inspirasjonen til dette ølet er Vossaøl som meskes i 3 timer og kokes i 4 timer.
Masse inspirasjon på
@larsga sin blogg:
http://www.garshol.priv.no/blog/291.html,
http://www.garshol.priv.no/blog/302.html
Batchstørrelse: 25 liter postboil
OG: 1.064
FG: 1.013
ABV: 6,96%
EBC: ??
Malt:
8,0 kg Pale Malt fra Norsk Malt
0,5 kg Stjørdalsmalt fra Jørung Gevind
Humle:
100 g Fletre humle (heil) AA2,5% @60 min -> 25 IBU
100 g Fletre humle @0 min
Gjær:
#1 Sigmund Gjernes, 2 g tørket kveik
Mesking:
10 min @40°C
10 min @50°C
160 min @64°C
10 min @78°C
Vurderer å partiskylle siden jeg uansett må koke bort en god del for å få plass til total mengde med 40 liter vørter som skal kokes inn til 25 liter.
Koker rundt 4 timer.
Kjøler ned til 39°C og pitcher kveiken.
Gjærer på 39°C i 4 dager.
Høres ikke dette gøy ut?