1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Valset hvete gir 1.030, ja.

    Går ut fra at du mener konvertering av stivelse til sukker;). Er stivelsen bedre pre-gelatinisert i torrefied enn i valset hvete?
     
  2. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Stemmer, stemmer :)
    "Torrified Wheat has been heat treated (kind of "popped") to break the cellular structure, allowing for rapid hydration and allows malt enzymes to more completely attack the starches and protein."
     
    #1522 Nils1, 3 Sep 2018
    Sist redigert: 3 Sep 2018
  3. Marius K.

    Marius K.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Skal i gang med en ny runde med NEIPA. Er det noen som har erfaring med Denali? Vurderer å kjøre på med den i kombinasjon med Citra og Vic secret. Tenkte like deler av alle tre humlene under hopstand og som tørrhumle.
     
  4. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Sjekk Westum Hjemmebryggeri på fb, har skrevet en del om det, mye ananas visstnok.
     
  5. Marius K.

    Marius K.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ser han har testet både Denali og Vic secret hver for seg med godt resultat. Alle tre humlene er jo gode og fruktige, så må vel kunne fungere sammen i en NEIPA...
     
  6. Helbra

    Helbra
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei.
    Jeg har blitt spurt av en kollega om jeg kan brygge en Jacobsen Brown Ale, og finner ikke noen kloneoppskrift. På sidene til Jacobsen har jeg funnet hvilke malt og humler de benytter, så jeg har forsøkt å lage en oppskrift basert på dette.
    Skulle gjerne hatt deres innspill på denne før jeg bestiller ingredienser og brygger.

    Jeg skulle også hatt en anbefaling på hvilken glukosesirup jeg bør benytte, og når dette er best å tilsette.

    IBU: 23 (Tinseth)
    Farge: 37 EBC
    Forventet OG: 1.060
    Forventet FG: 1.013
    Batch Size: 25 L
    Boil Time: 90 min

    Malt
    5 kg - Pale Malt, Maris Otter 5.9 EBC
    500 gr.Amber Malt 101 EBC
    400 gr.Caraamber 71 EBC
    300 gr.Caramalt 29.5 EBC
    80 gr. Brown Malt (200) 200 EBC
    80 gr.Carafa Special I 900 EBC

    Tilsetninger
    300 ml. Glukosesirup

    Humle
    60 min - 18 g - East Kent Goldings (EKG) - 5.1%
    60 min - 18 g - Fuggles - 4.5%
    15 min - 15 g - East Kent Goldings (EKG) - 5.1%
    15 min - 15 g - Fuggles - 4.5%
    0 min - 40 g - Nelson Sauvin - 10.7%

    Gjær
    2 pk. WLP 005

    Ser frem til svar, og er spent på om jeg er helt på villspor :)
     
  7. EirikA

    EirikA
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Laget du Brown ale etter den oppskriften? Så denne da du posten den og har vurdert den selv. Ble den veldig lik Jacobsen?
     
  8. Helbra

    Helbra
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei. Nei jeg har ikke brygget den ennå. Det ble brygget en Simcoe smash og en amber ale etter jeg postet. Mest fordi jeg er usikker på glukosesirupen. Jeg vet at malttyper og humletyper er rett så det skal være et godt utgangspunkt. Den ligger på listen av kommende brygg men tidsklemme gjør at jeg ikke får brygget den før neste bryggedag 20 oktober. Gi gjerne en tilbakemelding om du prøver deg på denne.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Høst, og vi gearer om amerikaølet fra østkyst til vestkyst. Da blir det selvfølgelig Kinns Vestkyst. Velprøvd oppskrift, men jeg tenker å flytte litt på humlene.

    Grunnideen er å få kompensert for den lengre kjøletida bryggeriet har, gjennom å flytte tilsettinga ved kokeslutt til et humlestopp på 10 minutter etter at jeg har kjølt ned til 80 grader. Men dette påvirker jo effekten av de andre tilsetningene, også, og dermed må de flyttes nærmere kokeslutt.

    Kinn har like tilsetninger ved 30, 15 og kokeslutt, mens jeg tenker meg 15, 2 og altså humlestopp 80/10. Tidligere erfaringer med humlestopp ved 80 tilsier at dette bør bli bittert nok, og så regner jeg med å beholde noe mer aroma og smak fra kjelehumlene.

    Jeg tenker meg å dele opp tørrhumlinga, også, slik at det blir 28 gram etter 2 dager og 70 gram etter 6 dager.

    Høres dette fornuftig ut?

    Oppskrift, for dem som måtte være interessert:
    Litt nedskalert, til OG 1.061, FG 1.014 og ABV 6,2%
    Malt til 24 liter
    6,50 kg Maris Otter (93%)
    0.25 kg Pale Crystal 70 (3,5%)
    0.25 kg Crystal 120 (3,5%)
    Humle
    15 gr hver av Simcoe, Zeus og Centennial ved 15, 2 og WP 10 minutter ved 80 grader
    Tørrhumle med 7 gr hver av Simcoe, Zeus, Centennial og Amarillo ved 1.020+ (etter ca. 2 dager), og 10 gr av hver fire dager deretter. (Regner med å tappe etter 10-12 dager.)
    Gjær
    Wyeast 1318 London Ale III
     
    #1529 Finn Berger, 4 Okt 2018
    Sist redigert: 4 Okt 2018
    Jørgen O, YngveKL og Mats Ø. liker dette.
  10. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jeg holder på å planlegge #42

    Navnet blir selvfølgelig: #42 Svaret på alt

    Tilfeldigvis blir #42 et veldig spesielt øl. Og det syns jeg er gøy.
    Det blir et juleøl med kun norske ingredienser.
    Oppfordringen om å lage et øl med KUN norske ingredienser kom fra Arne Nicolai Bøhmer på årets Bjorleik der han hold et foredrag om norsk malt, humle og kveik. Han var også opptatt av at bryggere i Norge må markedsføre de norske råvarene som spesialitet som vi kan hevde oss i ølverden.
    Og det har jeg tenkt å gjøre, altså markedsføre når jeg bruker norske ingredienser.

    Malten i ølet blir to typer norsk malt:
    Jeg var så heldig å vinne 8 kg Pale malt fra Arne sitt Norsk Malt i PF på Bjorleik i år.
    Her er en fin artikkel om Norsk Malt: https://www.hamar-dagblad.no/mat-og-drikke/hamar/nyheter/spar-maltsuksess-i-furnes/s/5-80-41617
    Malten fra Norsk Malt er gulvmaltet og lett undermodifisert, eller egentlig ujevnt modifisert, så Arne anbefaler et "gammeldags" meskeskjema med steg på både 40°C og 50°C.
    @1Morten har gitt meg 4 kg Stjørdalsmalt, dealen er at han får øl når jeg lager noe med denne malten.
    Så det blir snart juleøl på deg @1Morten :)
    Stjørdalsmalten er maltet og så tørket i et såkalt såinn-hus der malten tørkes ved at varmen og røyken fra et bål strømmer gjennom malten. Den får et ekstremt røykpreg.

    Norsk humle har jeg fra Fletre humlehage på Voss. Dette er en aromahumle med Alfa-syre ca 2,5%
    http://www.fletre-humlehage.com/humle/
    Jeg har 200 g hel, tørket humle og tenker å bruke 100 g som bitterhumle og 100 g som aromahumle ved kokeslutt.
    Kanskje råflott å bruke en aromahumle som bitterhumle, men jeg vil ha kun norske ingredienser så jeg har ikke noen annen humle som bitterhumle.

    Det skal selvfølgelig gjæres med kveik. Jeg bruker Sigmund Gjernes sin kveik. http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html#kv1
    Tenker en ordentlig underpitch for å få frem sitruspreget fra kveiken. Regner med ca 80% utgjæring.

    Norsk regnvann fra Bergen og lokal einer til einerlåg.
    Bruker einerlåg til både meskevann og skyllevann.
    En bærepose einer, de 20-30 ytterste cm fra kvistene.
    Einer legges i 36 liters kjele og fylles med med ca 30 liter vann. Varmer opp til 70°C, skrur av varmen og lar dette trekke over natten.
    Fyller opp med kald vann/isbiter for å justere til 43 grader på morgenen dersom det er nødvendig, da treffer jeg ca på 40 grader ved innmesk.
    Mesker med ca 22 liter vann, 2,5 liter vann pr kilo malt + litt dødrom under falskbunnen.
    Etter at jeg har tatt vann til meskingen etterfylles det med vann slik at jeg har ca 26 liter skyllevann, varmes opp til 70 grader mens jeg mesker.
    Meske- og koke-kjelene er også 36 liter.

    Inspirasjonen til dette ølet er Vossaøl som meskes i 3 timer og kokes i 4 timer.
    Masse inspirasjon på @larsga sin blogg: http://www.garshol.priv.no/blog/291.html, http://www.garshol.priv.no/blog/302.html


    Batchstørrelse: 25 liter postboil
    OG: 1.064
    FG: 1.013
    ABV: 6,96%
    EBC: ??

    Malt:
    8,0 kg Pale Malt fra Norsk Malt
    0,5 kg Stjørdalsmalt fra Jørung Gevind

    Humle:
    100 g Fletre humle (heil) AA2,5% @60 min -> 25 IBU
    100 g Fletre humle @0 min

    Gjær:
    #1 Sigmund Gjernes, 2 g tørket kveik

    Mesking:
    10 min @40°C
    10 min @50°C
    160 min @64°C
    10 min @78°C

    Vurderer å partiskylle siden jeg uansett må koke bort en god del for å få plass til total mengde med 40 liter vørter som skal kokes inn til 25 liter.
    Koker rundt 4 timer.

    Kjøler ned til 39°C og pitcher kveiken.
    Gjærer på 39°C i 4 dager.

    Høres ikke dette gøy ut? :)
     
  11. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    ... meininga med alt :)
     
    LarsUlv liker dette.
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Etter noen staup av den der, vil det vel falle naturlig å teste ut fly-kurset i boka, også:p. Bør vel kanskje trykkes på etiketten?
     
    ullrotta, LarsUlv og erikraude liker dette.
  13. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Høy alkoholstyrke kan av å til være svare på mye ;)

    Neida, jeg er usikker på hvor mye sukkerstoffer jeg får ut av disse maltene.
    Jeg har blitt fortalt at jeg ikke kan regne med like god ekstraksjon som på et moderne malt.
    Så jeg har satt opp at malten har potensielt ekstrakt 1.030 SG, mot normalt 1.036 for basemalt.
    Så får vi se. Jeg bruker jo både anbefalt meskeskjema og en ekstremt lang mesketid (ca 30 timer).

    Så det kan jo være at jeg får en mye høyere OG enn det jeg har beregnet. Blir spennende å se.
    Noen som har brygget med Pale malt fra Norsk Malt og som har noen erfaringstall?
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ønsker meg en APA med god smaksfylde og godt humlekick uten for mye alkohol. Maltoppskrifta er løst basert på Zainasheffs på s.134 i Brewing Classic Styles. Jeg er usikker på IBU-beregninga. Ikke at jeg er så opphengt i det tallet, jeg tenker i retning "nok, men langt unna for mye". Sånn 35ish. Her ligger det 6 Ibu på 60 minutter, og så spørs det hva jeg får ut av WP på 80 grader i 10 minutter. Jeg får dessuten opplevd bitterhet ut av denne tørrhumlinga, også, så basert påden begrensede erfaringa jeg har med denne formen for humling, vil jeg tro at dette skulle holde sånn akkurat. Men jeg vil veldig gjerne ha kommentarer på det.

    APA med Lemondrop og Mosaic oktober 2018

    OG 1.048, FG 1.011 (77% utgjæring), ABV 4,9%, SRM 15. Meske på 67 grader + 72. Batch sparge, 80% effektivitet.
    Malt til 24 liter ferdig øl.

    3,5 kg Pale malt
    1,0 kg Lyst münchner
    0,5 kg Hvetemalt
    0,3 kg Special Roast 100 EBC
    Humle (32 liter til kok, 28 liter etter kok)
    5 gr Simcoe (13%) @ 60
    25 gr Lemondrop (5,5%) @ WP 80/10
    25 gr Mosaic (12,5%) @ WP 80/10
    20 gr Lemondrop DH etter 2 dager
    20 gr Moasaic DH etter 2 dager
    30 gr Lemondrop DH etter 6 dager
    30 gr Moasiac DH etter 6 dager
    Gjær
    WLP 013 London Ale
     
    Ølhund80 liker dette.

Del denne siden