Skal prøve meg på kveik for første gang. Gjernes-røret kom i posten i går. Takk @Svein Arild
Går for en julevariant.
Ønsket OG: 1065
Ønsket pre boil SG 1054
Ønsket FG 1012
Ønsket ABV 7,0
Koketid 90 min
Malt
Pils 3,5 kg 3 EBC
Pale 2 kg 5 EBC
Melanoidin 0,2 kg 70 EBC
Syremalt 0,2 kg 5 EBC
Cara Gold 0,2 kg 15 EBC
Carafa special II 0,1 kg 1175 EBC
Tot malt (kg) 6,2
Humle
Magnum 10g 13% 60 min IBU 24,7
Hallertau Mittelfrüh 40g 4,5% 5min IBU 2,8
Gjær
Kveik #1 Gjernes (Voss), pitch på 39gr, gjæring på 39-40
Har ett rør på 2 ml. Bare slenge det oppi, eller gi det litt tid i litt nedkjølt vørter først?
Tenkte en enkel mesk på 68 gr i 90 min, eller så lang tid det tar å flaske 45 bjørnunger ;-)
Utmesk 77 gr 10 min
Bruker Speidel 20
Mesker vanligvis med 23L og skyller med minimum 6L, samt justerer med rent vann for å treffe pre boil SG.
Vurderer å prøve mindre mengde meskevann pga høy OG. Så jeg kanskje slipper å koke ned vørteren i timesvis. Kanskje noen andre Speidel-brukere har tøyd strikken den veien?
På forhånd takk for innspill!
Noen som har en god India Pale Lager på lager?
Ingenting som slår Kinns Vestkyst. Her en versjon som bruker originaloppskriften, men jeg har flyttet humletilsetningene litt for å tilpasse det til hjemmebrygging, og jeg har gått ned ca. en prosent i alkohol. Beregnet effektivitet er 78%. (Jeg kjører batch sparge.) (Zeus er samme humla som Columbus og Tomahawk. Går gjerne under samlebetegnelsen CTZ).
Malt til 24 liter
6,35 kg Maris Otter
0.25 kg Pale Crystal 70
0.25 kg Crystal 120
0,15 kg syremalt
Humle
15 gr hver av Simcoe, Zeus og Centennial ved 15, 2 og WP i 10 minutter ved 80 grader. Tørrhumle med 7 gr hver av Simcoe, Zeus, Centennial og Amarillo ved 1.020+, og 10 gr av hver fire dager deretter.
Gjær
Wyeast 1318 London Ale III
Meske på 65+72+utmesk på 77. OG 1.061, FG 1.014, ABV 6,2%
India Pale Lager
Nå er du kreativ, Finn.Gjær
Wyeast 1318 London Ale III
Kaldlagre 1318?
Han vil ha en "IPA pils"
La meg omformulerere meg litt, og lufte noen tanker:Sjokohvete er uten skall, ja. Kan sammenlignes med Carafa Special med tilsvarende EBC, tror jeg. Tviler på at den bidrar noe til skum. Proteinene er vel nokså forandret av den høye temperaturen under røstingen. (Skjønt du får jo crema på en espresso, så ... ? Men det er kanskje av et noe annet slag?)
Du har jo tre røstede malttyper der?
Jeg har surra mye med oppskrifter med mange typer malt i, og det har sjelden kommet noe godt ut av det. Men skal du ha i en til, ville jeg tatt noe lysere, med kjeks og nøtter. Victory/Biscuit er godt.
Forsøk på en New Zealand Pilsner:
Gjæres med W-34/70. OG: 1.045 FG: 1.006 (!)
Spørsmål:
- Kommer jeg virkelig til å komme så langt ned som 1.006? (Det sier Brewfather)
La meg omformulerere meg litt, og lufte noen tanker:
Eg har rundt 30 brygg på meg, de fleste er selvkomponserte, dette gir meg mest glede og lærdom.
Som du vet, så er det en fordel å ikke prøve for mange nye ting på en gang, da vet en jo tross alt ikkje hva som var utslagsgivende.
Dermed prøver eg å begrense meg. Prøver og å brygge stilriktig mtp ingredienser.
Pale malt, fordi yankeene bruker det, og eg etterhvert er godt kjent med MO (veldig fin).
Munchner fordi eg ikkje har brukt det i mørk øl, og vil ha mer basemalt med kompleksitet. Tenker og å brygge baltisk porter om ei stund, og der er jo munchnermalt essensielt. Så eg trenger læringen.
Pale crystal fordi eg ikkje vil ha den så søt, men ha litt i den. Har kunn brukt den i et brygg enda, en IPA, men den gjærer nå, så eg kan ikkje evaluere den enda.
RB er selvskreven.
Pale choch fordi Miguel anbefalte den i havrestouten min istede for vanslig mørk choch, og det ble veldig godt! Lettere å skille fra RB da.
Dermed står eg med at eg vil ha et malt til i. Enten:
- Sjokohvete, brent uten skal. Aldri prøvd. Vil prøve noe nytt, og helst ha 3 røstede malttyper.
- Brown malt. Aldri prøvd. Tenker å ta denne ut i en brown ale og bli godt kjent med den da, men er åpen for den nå.
- Evt annen røstet malt.
- Hvete, for fylde og skum. Har brukt havre i 2-3 før. Vil evt prøve hvete som mulig 7 sort malt.
Dette var mine tanker bak komposisjonen. Vil ha rundt 15-20% røsted malt.
Yankeehumle og wlp 051.
Joda, klart det, men om en kun introduserer en ny type, så har en vel en sjangs?Når du bruker mange typer malt i ei oppskrift, blir det vanskelig å lære kjenne et enkelt malt, vel?
I USA bruker de mye amerikansk torader, som du vel ikke får tak i her. Det er det mest nøytrale av alle malttyper, så vidt jeg forstår. Et alternative er å blande pils og pale, men det blir heller ikke det samme.
Jada. Tenkte å kjøre "standard" lav mesketemp på 65'C,men synes uansett 1.006 virker lavt (dvs att. er overraskende høy). Vil ikke 1.006 oppfattes veldig tørt?Kommer jo an på mesketemperaturen. Lav temp gir høy utgjæring, og motsatt, høy temp, mindre utgjæring.
Eg har kun brukt den 1 gang, så det er ikkje eg som burde svare ang den gjæren. Men, 45 til 06 er 86% utgjæring, det er rimelig mye, t.o.m. til 34/70 å være med 5,1% abv.Jada. Tenkte å kjøre "standard" lav mesketemp på 65'C,men synes uansett 1.006 virker lavt (dvs att. er overraskende høy). Vil ikke 1.006 oppfattes veldig tørt?