"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Forsøk på en New Zealand Pilsner:

Grist inspirert av BYO (G. Strong)
48 % Pilsner
48 % Pale
4 % Hvete

Humle:
FWH: 0,5 g/l Motueka
15 min; 1.0 g/l Motueka
10 min: 1,5 g/l Motueka
5 min: 2,0 g/l Motueka

Gjæres med W-34/70. OG: 1.045 FG: 1.006 (!)

ABV: 5,1 %
EBC: 7,3
IBU: 36

Spørsmål:
- Kommer jeg virkelig til å komme så langt ned som 1.006? (Det sier Brewfather)
- Sett at det finnes) dette er for mye humle? (100 g på 20 l)
 
Sjokohvete er uten skall, ja. Kan sammenlignes med Carafa Special med tilsvarende EBC, tror jeg. Tviler på at den bidrar noe til skum. Proteinene er vel nokså forandret av den høye temperaturen under røstingen. (Skjønt du får jo crema på en espresso, så ... ? Men det er kanskje av et noe annet slag?)

Du har jo tre røstede malttyper der?

Jeg har surra mye med oppskrifter med mange typer malt i, og det har sjelden kommet noe godt ut av det. Men skal du ha i en til, ville jeg tatt noe lysere, med kjeks og nøtter. Victory/Biscuit er godt.
La meg omformulerere meg litt, og lufte noen tanker:

Eg har rundt 30 brygg på meg, de fleste er selvkomponserte, dette gir meg mest glede og lærdom.
Som du vet, så er det en fordel å ikke prøve for mange nye ting på en gang, da vet en jo tross alt ikkje hva som var utslagsgivende.
Dermed prøver eg å begrense meg. Prøver og å brygge stilriktig mtp ingredienser.

Pale malt, fordi yankeene bruker det, og eg etterhvert er godt kjent med MO (veldig fin).
Munchner fordi eg ikkje har brukt det i mørk øl, og vil ha mer basemalt med kompleksitet. Tenker og å brygge baltisk porter om ei stund, og der er jo munchnermalt essensielt. Så eg trenger læringen.
Pale crystal fordi eg ikkje vil ha den så søt, men ha litt i den. Har kunn brukt den i et brygg enda, en IPA, men den gjærer nå, så eg kan ikkje evaluere den enda.
RB er selvskreven.
Pale choch fordi Miguel anbefalte den i havrestouten min istede for vanslig mørk choch, og det ble veldig godt! Lettere å skille fra RB da.

Dermed står eg med at eg vil ha et malt til i. Enten:
- Sjokohvete, brent uten skal. Aldri prøvd. Vil prøve noe nytt, og helst ha 3 røstede malttyper.
- Brown malt. Aldri prøvd. Tenker å ta denne ut i en brown ale og bli godt kjent med den da, men er åpen for den nå.
- Evt annen røstet malt.
- Hvete, for fylde og skum. Har brukt havre i 2-3 før. Vil evt prøve hvete som mulig 7 sort malt.

Dette var mine tanker bak komposisjonen. Vil ha rundt 15-20% røsted malt.
Yankeehumle og wlp 051.
 
Forsøk på en New Zealand Pilsner:

Gjæres med W-34/70. OG: 1.045 FG: 1.006 (!)

Spørsmål:
- Kommer jeg virkelig til å komme så langt ned som 1.006? (Det sier Brewfather)

Kommer jo an på mesketemperaturen. Lav temp gir høy utgjæring, og motsatt, høy temp, mindre utgjæring.
 
La meg omformulerere meg litt, og lufte noen tanker:

Eg har rundt 30 brygg på meg, de fleste er selvkomponserte, dette gir meg mest glede og lærdom.
Som du vet, så er det en fordel å ikke prøve for mange nye ting på en gang, da vet en jo tross alt ikkje hva som var utslagsgivende.
Dermed prøver eg å begrense meg. Prøver og å brygge stilriktig mtp ingredienser.

Pale malt, fordi yankeene bruker det, og eg etterhvert er godt kjent med MO (veldig fin).
Munchner fordi eg ikkje har brukt det i mørk øl, og vil ha mer basemalt med kompleksitet. Tenker og å brygge baltisk porter om ei stund, og der er jo munchnermalt essensielt. Så eg trenger læringen.
Pale crystal fordi eg ikkje vil ha den så søt, men ha litt i den. Har kunn brukt den i et brygg enda, en IPA, men den gjærer nå, så eg kan ikkje evaluere den enda.
RB er selvskreven.
Pale choch fordi Miguel anbefalte den i havrestouten min istede for vanslig mørk choch, og det ble veldig godt! Lettere å skille fra RB da.

Dermed står eg med at eg vil ha et malt til i. Enten:
- Sjokohvete, brent uten skal. Aldri prøvd. Vil prøve noe nytt, og helst ha 3 røstede malttyper.
- Brown malt. Aldri prøvd. Tenker å ta denne ut i en brown ale og bli godt kjent med den da, men er åpen for den nå.
- Evt annen røstet malt.
- Hvete, for fylde og skum. Har brukt havre i 2-3 før. Vil evt prøve hvete som mulig 7 sort malt.

Dette var mine tanker bak komposisjonen. Vil ha rundt 15-20% røsted malt.
Yankeehumle og wlp 051.

Når du bruker mange typer malt i ei oppskrift, blir det vanskelig å lære kjenne et enkelt malt, vel?

I USA bruker de mye amerikansk torader, som du vel ikke får tak i her. Det er det mest nøytrale av alle malttyper, så vidt jeg forstår. Et alternative er å blande pils og pale, men det blir heller ikke det samme.
 
Når du bruker mange typer malt i ei oppskrift, blir det vanskelig å lære kjenne et enkelt malt, vel?

I USA bruker de mye amerikansk torader, som du vel ikke får tak i her. Det er det mest nøytrale av alle malttyper, så vidt jeg forstår. Et alternative er å blande pils og pale, men det blir heller ikke det samme.
Joda, klart det, men om en kun introduserer en ny type, så har en vel en sjangs?
Eg går for vanlig tysk pale, det får være grenser for amerikansk imperialisme!
Som om tysk malt ikkje er godt nok...:rolleyes:
 
Kommer jo an på mesketemperaturen. Lav temp gir høy utgjæring, og motsatt, høy temp, mindre utgjæring.
Jada. Tenkte å kjøre "standard" lav mesketemp på 65'C,men synes uansett 1.006 virker lavt (dvs att. er overraskende høy). Vil ikke 1.006 oppfattes veldig tørt?
 
Jada. Tenkte å kjøre "standard" lav mesketemp på 65'C,men synes uansett 1.006 virker lavt (dvs att. er overraskende høy). Vil ikke 1.006 oppfattes veldig tørt?
Eg har kun brukt den 1 gang, så det er ikkje eg som burde svare ang den gjæren. Men, 45 til 06 er 86% utgjæring, det er rimelig mye, t.o.m. til 34/70 å være med 5,1% abv.
Spørsmålet er hvor tørr du vil ha pilsen, og velge mesketemp ut ifra det, og rett og slett se hvor god utgjæring du får. 1.006 er jo rimelig tørt ja, men kan sikkert være godt i en pils.
Men, som sagt, andre får svare bedre, pils og 34/70 er ikkje mitt sterkeste felt.
Tipper den stopper før 06 om du mesker på 65 grader.
 
  • Like
Reaksjoner: JEG
Da satser jeg på at det går greit.

Noen med formening om det blir vel mye Motueka? Skal jo ikke være så kraftig den humla, etter hva jeg har lest.
 
Kjører opp mesketemp til 66 og lar det stå til med humla. RDWHAHB and stick with the plan...
 
Jada. Tenkte å kjøre "standard" lav mesketemp på 65'C,men synes uansett 1.006 virker lavt (dvs att. er overraskende høy). Vil ikke 1.006 oppfattes veldig tørt?

1.010 vil være mer normalt. Det gir deg en utgjæring på 77%, mens 1.006 betyr 86%. For det første tviler jeg på at du vil få det, og for det andre tror jeg du har helt rett i at det vi oppleves som tørt/tynt.

Et ekstra steg på 72 grader i 20 minutter vil øke utbyttet litt, og det vil for der meste være dekstriner, og altså hjelpe på munnfølelsen. (Du kan godt forlenge det opp til 45 minutter. Det påstås at det skal hjelpe på skumfastheten.)
 
  • Like
Reaksjoner: JEG
Forsøk på en New Zealand Pilsner:

Grist inspirert av BYO (G. Strong)
48 % Pilsner
48 % Pale
4 % Hvete

Humle:
FWH: 0,5 g/l Motueka
15 min; 1.0 g/l Motueka
10 min: 1,5 g/l Motueka
5 min: 2,0 g/l Motueka

Gjæres med W-34/70. OG: 1.045 FG: 1.006 (!)

ABV: 5,1 %
EBC: 7,3
IBU: 36

Spørsmål:
- Kommer jeg virkelig til å komme så langt ned som 1.006? (Det sier Brewfather)
- Sett at det finnes) dette er for mye humle? (100 g på 20 l)
Jeg tror ikke du kommer så langt ned med W-34/70. Brewgr anslår FG til rundt 1011. For å komme ned til 1.006 må du ha en tilsynelatende utgjæring på 87 % og det tviler jeg på at W-34/70 klarer. Fermentis oppgir at den ikke engang spiser alt av maltotriosen.
 
  • Like
Reaksjoner: JEG
Planlegger en Cristal Weiss med malt-sammensetning som er helt standard etter hva jeg ser fra tilsvarende oppskrifter, og har et par spørsmål:

1) Tenker å bruke WLP300 og har ikke brukt denne gjæren før (dette er første weiss jeg brygger). Hvilke gjæringstemperaturer anbefaler dere for å tydelig kjenne gjær-karakteristikken uten at det blir overveldende?

2) Mener å ha lest at et lavt meskesteg i starten kan bidra til økt nellik-smak, og også løse opp mesken. Stemmer det at dette er på 40-45 grader? Og skal jeg i så tilfelle gjøre en infusjon og hoppe over proteinsteget?
 
Måtte bestille en del humle, og slang med et par pakker Loral. Denne humla er ny for meg, men ser ut til å kunne passe til noe jeg har tenkt på en stund; et tysk øl med litt mer humlekarakter. Jeg ser for meg:
70% pilsnermalt
20% lyst münchnermalt (eller vienna?)
10% Biscuit.
Fargen skulle da bli "dyp gylden".
100% Loral, med tilsettinger ved 30, 10 og 0 (eller WP? Kanskje tørrhumle, også?). 40 IBU.

OG 1.050, og rundt 5% ABV. Meske på 66-67 grader. Gjær blir Imperial L17 (samme som wlp860).
 
Sist redigert:
Planlegger en Cristal Weiss med malt-sammensetning som er helt standard etter hva jeg ser fra tilsvarende oppskrifter, og har et par spørsmål:

1) Tenker å bruke WLP300 og har ikke brukt denne gjæren før (dette er første weiss jeg brygger). Hvilke gjæringstemperaturer anbefaler dere for å tydelig kjenne gjær-karakteristikken uten at det blir overveldende?

2) Mener å ha lest at et lavt meskesteg i starten kan bidra til økt nellik-smak, og også løse opp mesken. Stemmer det at dette er på 40-45 grader? Og skal jeg i så tilfelle gjøre en infusjon og hoppe over proteinsteget?

Ser at dette er et litt seint svar, men likevel:

Min erfaring er at det ikke er noe problem å få nok banan - tvert i mot. Det vanskelige er å få en god balanse mellom nellik og banan. Jeg ville begynt lavt, og la det meste foregå på 13-14 grader. Ser ingen grunn til å spare på gjæren, heller; pitch en "normal" mengde.

Bruke gjerne det steget på rundt 42-43 grader. Jeg er litt usikker på hvor mye det egentlig hjelper, men det skader ikke. Jeg ville tatt med et proteinsteg, også - men ikke for langt (15 min?).
 
Måtte bestille en del humle, og slang med et par pakker Loral. Denne humla er ny for meg, men ser ut til å kunne passe til noe jeg har tenkt på en stund; et tysk øl med litt mer humlekarakter. Jeg ser for meg:
70% pilsnermalt
20% lyst münchnermalt (eller vienna?)
10% Biscuit.
Fargen skulle da bli "dyp gylden".
100% Loral, med tilsettinger ved 30, 10 og 0 (eller WP? Kanskje tørrhumle, også?). 40 IBU.

OG 1.050, og rundt 5% ABV. Meske på 66-67 grader. Gjær blir Imperial L17 (samme som wlp860).
De skrøt av den en podcast fra Amerika. Usikker hvilken og hvilken episode, men det var fine lovord.
 
Prøver meg på en Amber Ale
25 liter på en GF.

6,00 kg Pale Malt
0,20 kg Caramel/Crystal Malt
0,05 kg Roasted Barley
0,04 kg Chocolate Malt
17 g Magnum 60 min
25 g Amarillo 15 min
10 g Amarillo 5 min
Gjær US-05 (eller US-04)

Ser denne helt borte vekk ut?
 
Spørs hvordan du vil den skal bli. Røstet og sjokolade vil sikkert sette et lite preg på ølet. Du er på rundt 1.5% til sammen. Hadde selv droppa roasted barley og brukt maks 1% chocolate. To sorter cara, en lys en og en mellommørk.
 
Tilbake
Topp