"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Ser at dette er et litt seint svar, men likevel:

Min erfaring er at det ikke er noe problem å få nok banan - tvert i mot. Det vanskelige er å få en god balanse mellom nellik og banan. Jeg ville begynt lavt, og la det meste foregå på 13-14 grader. Ser ingen grunn til å spare på gjæren, heller; pitch en "normal" mengde.

Bruke gjerne det steget på rundt 42-43 grader. Jeg er litt usikker på hvor mye det egentlig hjelper, men det skader ikke. Jeg ville tatt med et proteinsteg, også - men ikke for langt (15 min?).

Litt seint på jeg også her, men dette ble en merkelig bryggedag. Som sagt var oppskriften helt standard, men jeg brukte syremalt (dosert i henhold til BS) for å regulere PH. Mesket på 67 (veldig lenge skulle det vise seg), 72 og 78. PH måling etter 10min viste 4.6-4.7, og jeg justerte PH opp noe med litt natron. Jeg brukte også risskall (4,5%). Fikk veldig lav BG! Jeg endte opp med å koke ned 2L vørt separat samt å tilsette 200g spraymalt for å ende på planlagt OG1045. Noen som har noen idé om hvorfor effektiviteten var så lav? Med spraymaltet ikke iberegnet er effektiviteten 67,4. Kan avviket alene skyldes den lave PH-verdien?
 
Litt seint på jeg også her, men dette ble en merkelig bryggedag. Som sagt var oppskriften helt standard, men jeg brukte syremalt (dosert i henhold til BS) for å regulere PH. Mesket på 67 (veldig lenge skulle det vise seg), 72 og 78. PH måling etter 10min viste 4.6-4.7, og jeg justerte PH opp noe med litt natron. Jeg brukte også risskall (4,5%). Fikk veldig lav BG! Jeg endte opp med å koke ned 2L vørt separat samt å tilsette 200g spraymalt for å ende på planlagt OG1045. Noen som har noen idé om hvorfor effektiviteten var så lav? Med spraymaltet ikke iberegnet er effektiviteten 67,4. Kan avviket alene skyldes den lave PH-verdien?

Lav pH gir dårligere utbytte, men ikke veldig dramatisk. Bryggosofene har et eksperiment der de brygger med ulik ph, og jeg la merke til at de fikk en preboil gravity som lå 2-3 enheter under i den delen som hadde den lave pH'en. Den lå vel nede ved der du var. Men du justerete opp, så du, så det burde jo fikse problemet, særlig siden du hadde et så langt steg.

Mye hvete kan gjerne gi dårligere effektivitet - særlig hvis du har malt litt grovt. Hvetekornene er mindre enn bygg, så det som funker med bygg, gjør ikke nødvendigvis det med hvete.
 
Lav pH gir dårligere utbytte, men ikke veldig dramatisk. Bryggosofene har et eksperiment der de brygger med ulik ph, og jeg la merke til at de fikk en preboil gravity som lå 2-3 enheter under i den delen som hadde den lave pH'en. Den lå vel nede ved der du var. Men du justerete opp, så du, så det burde jo fikse problemet, særlig siden du hadde et så langt steg.

Mye hvete kan gjerne gi dårligere effektivitet - særlig hvis du har malt litt grovt. Hvetekornene er mindre enn bygg, så det som funker med bygg, gjør ikke nødvendigvis det med hvete.
Skulle likt å vite hvorfor dette gikk som det gikk! Ser i BS at diastic power på hvete oppgis generelt en til to enheter høyere en annen basemalt. En annen teori jeg har er at jeg brukte for mye risskall, og at det har blitt for stor/lett gjennomstrømning i mesken (det rant veldig lett under skylling). Den eneste noenlunde sikre kilden jeg har funnet på mengde risskall er Palmer som sier MINST 5% av mengden av "problem-maltet". Minst i dette tilfellet ville vært 60gram, mens jeg brukte 100gram (4,5% av totalt maltinnhold). Synes jo i utgangspunktet at dette også virker greit... Når jeg prøver meg igjen på en weiss skal jeg i hvert fall stegmeske!
 
Skulle likt å vite hvorfor dette gikk som det gikk! Ser i BS at diastic power oppgis generelt ett til to enheter høyere en annen basemalt. En annen teori jeg har er at jeg brukte for mye risskall, og at det har blitt for stor/lett gjennomstrømning i mesken (det rant veldig lett under skylling). Den eneste noenlunde sikre kilden jeg har funnet på mengde risskall er Palmer som sier MINST 5% av mengden av "problem-maltet". Minst i dette tilfellet ville vært 60gram, mens jeg brukte 100gram (4,5% av totalt maltinnhold). Synes jo i utgangspunktet at dette også virker greit... Når jeg prøver meg igjen på en weiss skal jeg i hvert fall stegmeske!

For rask skylling er en veldig grei forklaring.

Stegmesking skulle ikke påvirke utbyttet nevneverdig. Muilgens et poeng eller to, om du legger inn det lave steget (som du godt kan legge på 43 grader, så du får med ferulsyra). Men det er ingen quick fix for noe som helst.
 
Har fått frigjort mitt 11L PET-kar, så er jeg nå klar for å brygge en ny runde med noe surt som skal stå lenge. Forrige var en Flamsk rød. Tenker nå litt på å sette en saison som får ettergjære på brett og bakterier. Siden det skal lagres en stund, kan det være greit med litt kraftigere maltbase enn 100 % pilsner. Og lav IBU i og med at det blir høy utgjæring og litt surt. Tar gjerne mot noen innspill på oppskrift, prosess eller valg av hvilke surøldregs ellers kommersielle bakterier.

OG 1.055
FG 1.005
37 % pilsnermalt
37 % hvetemalt
26 % viennamalt

Meske på 66 grader
Saaz til 10 IBU

Primærgjære med Wyeast 3711 French saison i 1 uke
Sekundærgjære med .... i 5 måneder.
 
Har en oppskrift på en cream ale:

2500g pils
2500g vienna
200g acid malt
450g hurtigris

18g warrior 90min
16g mittelfruh 1 min

gjæres med nottingham på 15g.

Ølen i seg selv er god, men ønsker litt mer skumfasthet (spesielt på de jeg flaskekarbonerer, da disse mister skummet relativt fort) Har cara clair til rådighet men hvor mange % cara clair-malt bør jeg holde meg innafor og hvordan vil dette påvirke ølen generelt?
 
Sist redigert:
Tenke å brygge noe i gata AM. Brown ale. (Ekke veldig nøye når det gjelder stil,bare det blir godt ..)

Satt sammen i en fei:cool:
OG 1052
IBU 32
EBC 38

88% MAris otter
4% Amber
4% Caramunich 1
2% Carafa special 3
2% Sjokolade malt

Magnum @60 for mesteparten av IBU'sa
Cascade @15, 5 og 0 + en dæsj tørrhumle..

Tenker bare klorid i denne her for litt godt malt preg.
Wlp 001.
 
Tenke å brygge noe i gata AM. Brown ale. (Ekke veldig nøye når det gjelder stil,bare det blir godt ..)

Satt sammen i en fei:cool:
OG 1052
IBU 32
EBC 38

88% MAris otter
4% Amber
4% Caramunich 1
2% Carafa special 3
2% Sjokolade malt

Magnum @60 for mesteparten av IBU'sa
Cascade @15, 5 og 0 + en dæsj tørrhumle..

Tenker bare klorid i denne her for litt godt malt preg.
Wlp 001.

Brygga noe liknende sjøl før jul, og den skulle jeg gjerne hatt litt mer sødme i. Den var rimelig tørr. (Den var dessuten for bitter, og det forsterket tørrheten ganske kraftig.) Det ser jo slett ikke gæ'ernt ut det du har der. Du får et ganske kraftig røsta preg, men jeg går ut fra at det er fordi du vil ha det:). Men jeg hadde kanskje lagt inn noe Caramalt 30, passet på å ikke meske for lavt (67), og så hadde jeg helt sikkert brukt Wyeast 1318 (eller 2068/wlp002) for ikke å få så kraftig utgjæring. Alt for å "runde" den litt. Men det er jo ikke sikkert det er det du er ute etter.

Planlegger en nordengelsk brun sjøl, som ser sånn ut på tegnebrtettet:

OG 1.044, FG 1.010 (77% utgjæring), 4,5 ABV, 21 IBU, 23 EBC. Meske på 67 + 72 + 77. Starte gjæring på 17, la stige til 21.
Malt til 28 liter før tapping til gjæringskaret
4 kg Maris Otter (80%)
0,3 kg Victory 55 EBC (6%)
0,3 kg Carabrown 145 EBC (6%)
0,2 kg Caramalt 30 EBC (4%)
0,2 kg Crystal 100 EBC (4%)
Humle
20 gr Northern Brewer @ 60
20 gr EKG @ 5
Gjær
Wyeast 1318 London Ale III

Meningen er å få noe som har vekta på mildt maltpreg (kjeks, rista brød, nøtter), er lettdrikkelig, bare mildt bitret, som styrer klar av å ligne noe særlig på en porter, og som ikke er helt tørt. Samtidig skal det ikke være like pregløst som Newcastle Brown Ale. Justerer med bare klorid, jeg også.
 
Sist redigert:
Brygga noe liknende sjøl før jul, og den skulle jeg gjerne hatt litt mer sødme i. Den var rimelig tørr. (Den var dessuten for bitter, og det forsterket tørrheten ganske kraftig.) Det ser jo slett ikke gæ'ernt ut det du har der. Du får et ganske kraftig røsta preg, men jeg går ut fra at det er fordi du vil ha det:). Men jeg hadde kanskje lagt inn noe Caramalt 30, passet på å ikke meske for lavt (67), og så hadde jeg helt sikkert brukt Wyeast 1318 (eller 2068/wlp002) for ikke å få så kraftig utgjæring. Alt for å "runde" den litt. Men det er jo ikke sikkert det er det du er ute etter.

Planlegger en nordengelsk brun sjøl, som ser sånn ut på tegnebrtettet:

OG 1.044, FG 1.010 (77% utgjæring), 4,5 ABV, 21 IBU, 23 EBC. Meske på 67 + 72 + 77. Starte gjæring på 17, la stige til 21.
Malt til 28 liter før tapping til gjæringskaret
4 kg Maris Otter (80%)
0,3 kg Victory 55 EBC (6%)
0,3 kg Carabrown 145 EBC (6%)
0,2 kg Caramalt 30 EBC (4%)
0,2 kg Crystal 100 EBC (4%)
Humle
20 gr Northern Brewer @ 60
20 gr EKG @ 5
Gjær
Wyeast 1318 London Ale III

Meningen er å få noe som har vekta på mildt maltpreg (kjeks, rista brød, nøtter), er lettdrikkelig, bare mildt bitret, som styrer klar av å ligne noe særlig på en porter, og som ikke er helt tørt. Samtidig skal det ikke være like pregløst som Newcastle Brown Ale. Justerer med bare klorid, jeg også.
For å være helt ærlig skyter jeg litt fra hofta her når det gjelder AM. Brown ale. Men hovedsaklig hadde jeg tenkt et øl med tydelig humlepreg fra en ikke for heftig amerikansk humle. Med en god malt ryggrad tror jeg Cacsade er midt i blinken da jeg har eksperimentert en del med den i "engelske" øl. Planen er som du nevner å meske litt høyt her. Legger meg trolig på 67-68 gr. da wlp 001 spiser veldig godt. Men tror 001 vil la humlesmak og aroma skinne igjennom, med et dog "kjedelig" og pregløst resulatat kanskje...men da er det opp til gristen + humle.
Vet ikke om den vil bli så fryktelig røstig?
Kanskje Carafa special du tenker på?
Har brukt ganske store mengder av den tidligere uten ALT for mye røstighet.. Er dog mer usikker på sjoko maltet når jeg tenker meg om..:confused: jaja.. Øl blir det uannsett! :) Og skal neimen ikke se bort ifra at det blir godt au!:eek: Godt nytt ÅR :beercheers:
 
For å være helt ærlig skyter jeg litt fra hofta her når det gjelder AM. Brown ale. Men hovedsaklig hadde jeg tenkt et øl med tydelig humlepreg fra en ikke for heftig amerikansk humle. Med en god malt ryggrad tror jeg Cacsade er midt i blinken da jeg har eksperimentert en del med den i "engelske" øl. Planen er som du nevner å meske litt høyt her. Legger meg trolig på 67-68 gr. da wlp 001 spiser veldig godt. Men tror 001 vil la humlesmak og aroma skinne igjennom, med et dog "kjedelig" og pregløst resulatat kanskje...men da er det opp til gristen + humle.
Vet ikke om den vil bli så fryktelig røstig?
Kanskje Carafa special du tenker på?
Har brukt ganske store mengder av den tidligere uten ALT for mye røstighet.. Er dog mer usikker på sjoko maltet når jeg tenker meg om..:confused: jaja.. Øl blir det uannsett! :) Og skal neimen ikke se bort ifra at det blir godt au!:eek: Godt nytt ÅR :beercheers:

Mulig jeg overdreiv litt med røstigheten. Jeg har brent meg noen ganger på bruk av mørke røstede malttyper, synes jeg. Resultatet har blitt at øl som egentlig skulle være ulike, har smakt ganske likt.

Det er jo ikke voldsomme mengder du har der, når jeg begynner å regne på det:). Men Carafa special 3 funker etter min erfaring som en midt på treet sjokomalt, så om du samtidig bruker mørk sjoko, blir det nok merkbart. Jeg tror valget av mørk eller pale sjoko betyr litt her. Men det blir uansett ikke dramatisk - "kraftig" preg av røstet malt var å ta i, ja.

Når alle skal ha øl til jul, blir det tynt i kjeller'n. Så jeg driver og planlegger påfyll. Det må kombineres med hensynet til å utnytte årstida til å få lagt opp et lager av lagerøl. Neste blir en vienna.

Og 1.049, FG 1.011 (77% utgjæring), 4,9% ABV, 12 EBC, 20 IBU. Meske på 67 + 72 +77.
Malt til 28 liter før tapping til gjæring
3,7 kg wienermalt
0,8 kg pilsnermalt
0,5 kg lyst münchnermalt
0,5 kg mørkt münchnermalt
Humle
20 gr Perle @ 60
20 gr Mittelfrüh @ 5
Gjær
w-34/70

Jeg undrer meg litt over typedefinisjonene her. Jeg tenker ikke på dette som et mørkt øl, og denne blir "dyp gylden" etter skalaen på innsiden av omslaget til How to Brew, som vel bruker et sett standardbetegnelser. Det dekker ganske godt hvordan jeg har oppfattet de komersielle eksemplene jeg har drukket. Men BJCP vil ha minimum hele 20 EBC, og da er du godt inne på "ravfarget". Norbrygg nøyer seg med "lyst ravfarget" - 16 EBC - som minstekrav, men likevel: Med 100% wienermalt ville jeg endt på 11 EBC i oppskriften over, og man burde da kunne brygge en vienna med bare wienermalt??

Det er vel ikke noe jeg egentlig lurer på med denne oppskrifta. Men det er alltid artig om noen har noen meninger om den:). Justerer med bare klorid her også. Starter gjæringa på 9-10 grader, men tenker å la den stige i steg så den ender på 16-17. Jeg vil ikke ha en altfor rolig gjæring; har slitt med at jeg ikke har blitt kvitt svovel.
 
Tenkte å forsøke en Cream Ale til helgen. Enkel SMASH på 23l.

Estimerte data:
OG 1.045
FG 1.009
ABV: 4,7%
EBC 5,7
IBU: 19

4,3 kg Pilsner
150 g. sukker i kok

25g Crystal på 60 min
35g Crystal i 10 min hopstand

hhv. 1,3 g og 1,4 g Kalsiumklorid i mesk og skyllevann
0,4 g gips i mesk og skyllevann
0,3 g. magnesium i mesk og skyllevann

Meskes på 68 grader i 60 min og 5 min utmesk på 77 grader

Gjær 1 pk. WLP029 i 1,5 l starter
Gjæringsforløp:
14 grader i 2 dager
16 grader i 4-5 dager
20 grader i 2 dager
CC i 2 dager

Noen innspill?
 
Jeg planlegger å brygge denne i helgen da jeg er virkelig glad i den utgåtte orginalen. Jeg har jo fått god hjelp av @Vinnes Ølet til å skalere oppskriften, etter at Mike Murphy på Lervig mailet den til meg på forespørsel, men da til 25000 liter.

Dog er det noe jeg stusser på og tar gjerne erfarne fjellfolk sine kommentarer, det er:
- meskeskjemaet, det virker overkomplisert, men jeg kan gost gjøre det..
- gjæringstemperatur, jeg har aldri brukt WLP830 på 14 grader hele forløpet. Og om det er det forløpet, er det da 3 uker som vanlig?

Oppskrift vedlagt. Takk
 

Vedlegg

  • Fat Earl Clone - Beer Recipe - Brewer's Friend.pdf
    152,9 KB · Sett: 28
Jeg planlegger å brygge denne i helgen da jeg er virkelig glad i den utgåtte orginalen. Jeg har jo fått god hjelp av @Vinnes Ølet til å skalere oppskriften, etter at Mike Murphy på Lervig mailet den til meg på forespørsel, men da til 25000 liter.

Dog er det noe jeg stusser på og tar gjerne erfarne fjellfolk sine kommentarer, det er:
- meskeskjemaet, det virker overkomplisert, men jeg kan gost gjøre det..
- gjæringstemperatur, jeg har aldri brukt WLP830 på 14 grader hele forløpet. Og om det er det forløpet, er det da 3 uker som vanlig?

Oppskrift vedlagt. Takk

Syns meskeskjemaet virker logisk, det blir litt tid på betastadiet. Mange bruker 30min på 62, 30 på 72, og så utmesk. Når det gjelder temperatur kommer de nok unna med høyere, siden de har store tanker og mer trykk. Ville brukt 10 grader.
 
Meskeskjemaet virker fornuftig, men kanskje litt kort. Man skal huske på tiden mellom stegene som går med til oppvarming. Når man brygger 25000 liter tar oppvarming lang tid. Jeg ville hatt minst 80-90 minutter tilsammen for de to hovedstegene, siden hjemmebryggerbatcher varmes opp raskere.
 
Sist redigert:
Tenkte å forsøke en Cream Ale til helgen. Enkel SMASH på 23l.

Estimerte data:
OG 1.045
FG 1.009
ABV: 4,7%
EBC 5,7
IBU: 19

4,3 kg Pilsner
150 g. sukker i kok

25g Crystal på 60 min
35g Crystal i 10 min hopstand

hhv. 1,3 g og 1,4 g Kalsiumklorid i mesk og skyllevann
0,4 g gips i mesk og skyllevann
0,3 g. magnesium i mesk og skyllevann

Meskes på 68 grader i 60 min og 5 min utmesk på 77 grader

Gjær 1 pk. WLP029 i 1,5 l starter
Gjæringsforløp:
14 grader i 2 dager
16 grader i 4-5 dager
20 grader i 2 dager
CC i 2 dager

Noen innspill?
Pilsmalt og kølsch-gjær. Bortsett fra humlevalget er vel dette nær en kølsch. Har brukt wlp029 en del, og den gir noe stere og fruktige toner. For renest mulig smak/crisp ville vel kanskje us-05/wlp001 være bedre, men blir nok bra uansett.
 
Pilsmalt og kølsch-gjær. Bortsett fra humlevalget er vel dette nær en kølsch. Har brukt wlp029 en del, og den gir noe stere og fruktige toner. For renest mulig smak/crisp ville vel kanskje us-05/wlp001 være bedre, men blir nok bra uansett.

Enig.

@Grevling :029 krever egentlig at du behandler ølet som en lager om du vil unngå det fruktige preget - som jeg ikke liker noe særlig.
 
I ettermiddag/kveld skal det brygges IPA, med utgangspunkt i @Finns Kinn Vestkyst-oppskrift, men med Imperial A38 Juice-gjær (mer "NEIPA-aktig") og Azacca istedenfor Centennial.

23 liter batch size. OG 1,064, FG 1,014 (?). ABV 6,6. IBU er bare 47 ifølge BeerSmith, men det tror jeg ikke noe på. Humleskjemaet nedenfor er omtrentlig, da jeg vil tilpasse litt til hvor mye jeg har igjen av slanter her og der.

6,5 kg Maris Otter (93%)
0,3 kg Caramunich I (100 EBC)
0,2 kg Caramalt (60 EBC)

15 g Azacca, Columbus, Simcoe @ 15 og 2
15 g Azacca, Columbus, Simcoe, Amarillo @ hopstand
15 g Azacca, Columbus, Simcoe, Amarillo @ dry hop

Her er ikke målet nødvendigvis å klone Vestkyst, men ta utgangspunkt i den oppskriften for en god IPA.

Dette bør vel fungere greit?

Jeg har også Ekuanot- og Loral-humle liggende, men tror Azacca vil fungere best av de tre alternativene.
 
Tilbake
Topp