Fikk lyst på å brygge en liten batch tidligvår-apa. Ikke helt lys, den skal drikkes før du sitter i T-trøye, så jeg har landa på "dyp gyllen" (12 EBC).
Jeg vil ha den litt juicy, men uten tørrhumling. Ikke for bitter, da, og med det meste av humla i wp på 75 grader i 15 minutter. Dermed blir IBU-beregninga vanskelig. Men ideen er noe sånn omtrent som en norsk pils. Litt i underkant av 30? Jeg er stadig usikker på effekten av disse wp-tilsetningene på bitterhet. Burde jeg gå enda litt lenger ned i temperatur? Teorien - og erfaring - sier at det stadig skjer isomerisering av alfa-syre over 70 grader, og jeg vil jo ha noe.
Det meste av maltsmaken skal komme fra basismaltet, Golden Promise, og så har jeg en liten neve pale crystal fra Thomas Fawcett, og en med Victory fra Briess.
Da tenker jeg meg det sånn:
OG 1.049, FG 1.011, ABV 5%, 30 IBU, 12 EBC. Meske på 67 + 72 + utmesk. Gjære på 18-19 grader.
Malt til 12 liter ferdig øl (batchstørrelse 16 liter)
2,95 kg Golden Promise (Simpson's) 92,5%
0,10 kg Pale Crystal 70 EBC (Thomas Fawcett) 3%
0,10 kg Victory 55 EBC (Briess) 3%
0,05 kg syremalt 1,5%
Humle
5 gr Amarillo @ 10
5 gr Citra @ 10
40 gr Amarillo @ wp 75/15
40 gr Citra @ wp 75/15
Gjær
Safale US-05
2:1 sulfat:klorid. Til sammen 1,5 ts fordelt på mesk og kok.
Supermoss @ 5
Clarex ved gjærtilsetning.
Det er forresten første gang jeg brygger et halvt brygg. Det er mulig jeg regner litt mye svinn, men det finner jeg ut av.