"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Trur det blir ganske bittert. Aromahumla på 0 gir også bitterheit. Men kan no hende det er det du vil ha? :)
Liker bitter IPA, men vil ikkje ha det for bittert heller. Har også lurt på å droppe heile SMaSH-konseptet og køyre ein eller anna annannbitterhumle....
 
Hvis du vil få mest mulig ut av humla, så savner jeg kanskje whirlpool (steep/hopstand).
Litt waste med 50 Azacca @ 30 i min bok, Vurder å legg noe som bitter (60') og resten senere. Tviler på 30 min gir deg mye annet enn dårlig utnyttet AA. I hvert fall når du har så mye senhumle.

Men dette lukter det @Miguel av.
 
Jo, men det er en stund siden jeg brygget SH med den
da kjørte jeg 2,5 g/L @ 7 min, WP og tørr + Columbus @ 60 (70 IBU)

så det er ikke så milelangt unna
 
  • Like
Reaksjoner: SSS
Vil brygge en mosaic ipa. Fikk inspirasjon fra Albani mosaic.

OG 1060
FG 1013
IBU 50
EBC 15

6 kg pale malt
200 g crystal 20 ebc
200 g crystal 120 ebc

20 g mosaic 60 min
40 g mosaic 15 min
90 g mosaic whirlpool
100 g tørrhumle 5 dag

Gjær us-05

Er det noen som har innspill?

Hei,
Jeg så innlegget ditt på oppskrift for Mosaic IPA.
Jeg har også smakt Albani Mosaic IPA, og syns den er svært god.
Brygget du denne oppskriften, og ble ølet likt orginalen?

Mvh,
Geir.
 
Hei,
Jeg så innlegget ditt på oppskrift for Mosaic IPA.
Jeg har også smakt Albani Mosaic IPA, og syns den er svært god.
Brygget du denne oppskriften, og ble ølet likt orginalen?

Mvh,
Geir.

Den ble oksidert, så det er vanskelig å si. Litt lenge siden jeg har smakt albani mosaic ipa, men tror den er litt lavere enn 50 IBU. Uansett funker mosaic fint, så jeg tror du skal få et godt øl med den oppskrifta.
 
Fikk lyst på å brygge en liten batch tidligvår-apa. Ikke helt lys, den skal drikkes før du sitter i T-trøye, så jeg har landa på "dyp gyllen" (12 EBC).
Jeg vil ha den litt juicy, men uten tørrhumling. Ikke for bitter, da, og med det meste av humla i wp på 75 grader i 15 minutter. Dermed blir IBU-beregninga vanskelig. Men ideen er noe sånn omtrent som en norsk pils. Litt i underkant av 30? Jeg er stadig usikker på effekten av disse wp-tilsetningene på bitterhet. Burde jeg gå enda litt lenger ned i temperatur? Teorien - og erfaring - sier at det stadig skjer isomerisering av alfa-syre over 70 grader, og jeg vil jo ha noe.

Det meste av maltsmaken skal komme fra basismaltet, Golden Promise, og så har jeg en liten neve pale crystal fra Thomas Fawcett, og en med Victory fra Briess.

Da tenker jeg meg det sånn:

OG 1.049, FG 1.011, ABV 5%, 30 IBU, 12 EBC. Meske på 67 + 72 + utmesk. Gjære på 18-19 grader.

Malt til 12 liter ferdig øl (batchstørrelse 16 liter)
2,95 kg Golden Promise (Simpson's) 92,5%
0,10 kg Pale Crystal 70 EBC (Thomas Fawcett) 3%
0,10 kg Victory 55 EBC (Briess) 3%
0,05 kg syremalt 1,5%
Humle
5 gr Amarillo @ 10
5 gr Citra @ 10
40 gr Amarillo @ wp 75/15
40 gr Citra @ wp 75/15
Gjær
Safale US-05

2:1 sulfat:klorid. Til sammen 1,5 ts fordelt på mesk og kok.
Supermoss @ 5
Clarex ved gjærtilsetning.

Det er forresten første gang jeg brygger et halvt brygg. Det er mulig jeg regner litt mye svinn, men det finner jeg ut av.
 
Fikk lyst på å brygge en liten batch tidligvår-apa. Ikke helt lys, den skal drikkes før du sitter i T-trøye, så jeg har landa på "dyp gyllen" (12 EBC).
Jeg vil ha den litt juicy, men uten tørrhumling. Ikke for bitter, da, og med det meste av humla i wp på 75 grader i 15 minutter. Dermed blir IBU-beregninga vanskelig. Men ideen er noe sånn omtrent som en norsk pils. Litt i underkant av 30? Jeg er stadig usikker på effekten av disse wp-tilsetningene på bitterhet. Burde jeg gå enda litt lenger ned i temperatur? Teorien - og erfaring - sier at det stadig skjer isomerisering av alfa-syre over 70 grader, og jeg vil jo ha noe.

Det meste av maltsmaken skal komme fra basismaltet, Golden Promise, og så har jeg en liten neve pale crystal fra Thomas Fawcett, og en med Victory fra Briess.

Da tenker jeg meg det sånn:

OG 1.049, FG 1.011, ABV 5%, 30 IBU, 12 EBC. Meske på 67 + 72 + utmesk. Gjære på 18-19 grader.

Malt til 12 liter ferdig øl (batchstørrelse 16 liter)
2,95 kg Golden Promise (Simpson's) 92,5%
0,10 kg Pale Crystal 70 EBC (Thomas Fawcett) 3%
0,10 kg Victory 55 EBC (Briess) 3%
0,05 kg syremalt 1,5%
Humle
5 gr Amarillo @ 10
5 gr Citra @ 10
40 gr Amarillo @ wp 75/15
40 gr Citra @ wp 75/15
Gjær
Safale US-05

2:1 sulfat:klorid. Til sammen 1,5 ts fordelt på mesk og kok.
Supermoss @ 5
Clarex ved gjærtilsetning.

Det er forresten første gang jeg brygger et halvt brygg. Det er mulig jeg regner litt mye svinn, men det finner jeg ut av.

Forige Neipa brukte eg ca 6g/l i wp på 75c
Det ga iallefall nok bitterheit, men synst sjølv at det ikkje blei for mykje.. men det er nok oppe på 30 talet (ukvalifisert gjetting) og i grenseland for stilen.
Har blitt bedømt av 5 norbryggdommere og ang bitterheit har dei skreve dette
D1:Lav/medium bitter
D2:Svak bitterhet
D3:Noe bitter
D4:Noe bitter i avslutningen
D5:Litt i overkant bitter

Eg trur du treff ganske bra med det du har tenkt egentlig. Litt usikker på om du egentlig treng det på 10min, om det er for bitterheita sin del.
 
Sist redigert:
Forige Neipa brukte eg ca 6g/l i wp på 75c
Det ga iallefall nok bitterheit, men synst sjølv at det ikkje blei for mykje.. men det er nok oppe på 30 talet (ukvalifisert gjetting) og i grenseland for stilen.
Har blitt bedømt av 5 norbryggdommere og ang bitterheit har dei skreve dette
D1:Lav/medium bitter
D2:Svak bitterhet
D3:Noe bitter
D4:Noe bitter i avslutningen
D5:Litt i overkant bitter

Eg trur du treff ganske bra med det du har tenkt egentlig. Litt usikker på om du egentlig treng det på 10min, om det er for bitterheita sin del.

Takk skal du ha. Du bekrefter en mistanke jeg hadde om at dette fort kunne blir bitrere enn jeg ønsket det. De to humlene, som jeg bruker like deler av, har en god del alfasyre. Jeg regner et snitt på 10% på dem, med litt aldersfratrekk regnet inn.

Jeg beregner i forhold til "batch size", dvs. volum i kjelen etter kok. Da har jeg ca. 5,5 gram per liter. Tar jeg 50 gram av hver, og bruker det som eneste tilsetning, havner jeg på samme nivå som deg. Så da tror jeg at jeg går for det - med mindre du hadde humler med mye mer eller mye mindre alfasyre.

Hvor lenge holdt du det trinnet på 75 grader?
 
Takk skal du ha. Du bekrefter en mistanke jeg hadde om at dette fort kunne blir bitrere enn jeg ønsket det. De to humlene, som jeg bruker like deler av, har en god del alfasyre. Jeg regner et snitt på 10% på dem, med litt aldersfratrekk regnet inn.

Jeg beregner i forhold til "batch size", dvs. volum i kjelen etter kok. Da har jeg ca. 5,5 gram per liter. Tar jeg 50 gram av hver, og bruker det som eneste tilsetning, havner jeg på samme nivå som deg. Så da tror jeg at jeg går for det - med mindre du hadde humler med mye mer eller mye mindre alfasyre.

Hvor lenge holdt du det trinnet på 75 grader?
Det var citra og azacca, så det kan sikkert sammenlignast greit.
Meiner å huske det var ca 20 minutt.. sank til ca 70 grader iløpet av den tida
 

Som @YngveKL sier; så er det for å korrigere litt for aldringsprosessen til humla. Det går ikke på min egen alder. Jeg håper ikke utbyttet av humla synker etter hvert som jeg blir eldre:p.

De er ikke utgamle, de posene jeg har, og de har hele tida vært oppbevart i fryser'n. Jeg kjøpte halvkilosposer, så de har vært åpnet en stund, og sjøl om jeg klemmer ut lufta så godt jeg kan, så er de så klart litt reduserte. De er grønne og fine, og lukter helt topp, så jeg har ingen kvaler med å bruke dem, men jeg trekker likevel fra en prosent eller to når jeg beregner. Hva som blir riktig, er det umulig å vite. Beregningene er kompliserte -eller i alle fall litt arbidskrevende - og jeg har jo heller ikke alle nødvendige data for å gjøre dem. Så altså; jeg gir dem litt aldersfratrekk. Prestasjonene til både humler og mennesker synker jo med alderen;).
 
Som @YngveKL sier; så er det for å korrigere litt for aldringsprosessen til humla. Det går ikke på min egen alder. Jeg håper ikke utbyttet av humla synker etter hvert som jeg blir eldre:p.

De er ikke utgamle, de posene jeg har, og de har hele tida vært oppbevart i fryser'n. Jeg kjøpte halvkilosposer, så de har vært åpnet en stund, og sjøl om jeg klemmer ut lufta så godt jeg kan, så er de så klart litt reduserte. De er grønne og fine, og lukter helt topp, så jeg har ingen kvaler med å bruke dem, men jeg trekker likevel fra en prosent eller to når jeg beregner. Hva som blir riktig, er det umulig å vite. Beregningene er kompliserte -eller i alle fall litt arbidskrevende - og jeg har jo heller ikke alle nødvendige data for å gjøre dem. Så altså; jeg gir dem litt aldersfratrekk. Prestasjonene til både humler og mennesker synker jo med alderen;).

Jeg synes også at humle taper seg selv om de er vakumert og fryst, hvorfor eller skulle et brygg med IBU på over 100 kjennes ut som et brygg med IBU 60. 3 år gammel humle da, verstefall 4 år, husker ikke helt.
 
Jeg har en særdeles kjedelig APA nå, med noe gammel humle jeg kjøpte billig. Den har nok ikke vært oppbevart godt nok. Men ellers synes jeg humla tåler lagring bedre enn man skulle tro.
 
Tenker å teste en "Budvar"/tsjekkisk variant, men gidder ikke dekoktere... Ønsker også litt lavere IBU enn "Urquell" type... Hva med:

92% Pilsner
5% Melanoidin
3% surmalt
Mesk 67°-68° -ish
IBU ca 25, (høy-alfa + Saaz på 15(?))
WLP802

Synspunkter?
 
Tilbake
Topp