"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Jeg har 30 liter tønneøl stående på bånnslammet fra to flasker orval nå. Tenkte å la det stå fram mot jul. Fikk ideen fra @Aasbrygg. Det tikker ihvertfall jevnt og rolig i gjærlåsen, så det skjer noe, men fort går det ikke.

I følge artikkelen til Per Buer - se artikkelen hans i medlemsdelen om moderne surøl - så skal brett jobbe like fort som cerevisiae. Men den jobber veldig langsomt om temperaturen er lav.

Jeg veit ikke helt hva Orval inneholder. Er det bakterier, også, eller bare brett? (Og brett er så mangt, har jeg skjønt.) Jeg hadde ei flaske stående - drikker den nå - og har hørt at folk gjør dette.

Uansett; jeg har tenkt å la den holde på et par-tre uker. Da bør de to literne være utgjæret. Og så pasteuriserer jeg, og hiver den oppi ølet. Regner med at det går bra - at det ikke er noe som overlever pasteurisering?
 
I følge artikkelen til Per Buer - se artikkelen hans i medlemsdelen om moderne surøl - så skal brett jobbe like fort som cerevisiae. Men den jobber veldig langsomt om temperaturen er lav.

Jeg veit ikke helt hva Orval inneholder. Er det bakterier, også, eller bare brett? (Og brett er så mangt, har jeg skjønt.) Jeg hadde ei flaske stående - drikker den nå - og har hørt at folk gjør dette.

Uansett; jeg har tenkt å la den holde på et par-tre uker. Da bør de to literne være utgjæret. Og så pasteuriserer jeg, og hiver den oppi ølet. Regner med at det går bra - at det ikke er noe som overlever pasteurisering?
Ja, temperatur er nok en faktor her. Tønneølet står bare i kjelleren uten noen varmekilde. Hadde jeg satt det varmere hadde det nok gått fortere, men jeg har ikke dårlig tid.

Jeg tror orval er flaskegjæra på rein brettanomyces bruxellensis, ihvertfall ut fra hva jeg har funnet i Brew like a monk.

Men den pasteuriseringsplanen din forsto jeg ikke. Skal du gjære det på brett i to uker og så pasteurisere?
 
Ja, temperatur er nok en faktor her. Tønneølet står bare i kjelleren uten noen varmekilde. Hadde jeg satt det varmere hadde det nok gått fortere, men jeg har ikke dårlig tid.

Jeg tror orval er flaskegjæra på rein brettanomyces bruxellensis, ihvertfall ut fra hva jeg har funnet i Brew like a monk.

Men den pasteuriseringsplanen din forsto jeg ikke. Skal du gjære det på brett i to uker og så pasteurisere?

Dette ølet skal ikke ha noe kraftig preg av brett/syre, og jeg skal for all del ikke ha brett til å ete opp sødmen i ølet. Så jeg følger rådet til Zainasheff: "The best method is to set aside two litres of wort from the brew day and sour that separately. Once it obtains a nice strong sour or brettanomyces character, pasteurize it by heating it to higher than 67 C and adding a small portion to the old ale." (s.248)

Jeg regner med at denne prosessen går paralellt med gjæringa av sjølve ølet, sånn at jeg kan tilsette en dose med litt kraftig, syrlig smak samtidig med flaskinga. Jeg tror jeg vil ha litt syrlighet, så jeg skal sørge for litt oksygentilførsel på veien.
 
Dette ølet skal ikke ha noe kraftig preg av brett/syre, og jeg skal for all del ikke ha brett til å ete opp sødmen i ølet. Så jeg følger rådet til Zainasheff: "The best method is to set aside two litres of wort from the brew day and sour that separately. Once it obtains a nice strong sour or brettanomyces character, pasteurize it by heating it to higher than 67 C and adding a small portion to the old ale." (s.248)

Jeg regner med at denne prosessen går paralellt med gjæringa av sjølve ølet, sånn at jeg kan tilsette en dose med litt kraftig, syrlig smak samtidig med flaskinga. Jeg tror jeg vil ha litt syrlighet, så jeg skal sørge for litt oksygentilførsel på veien.
Hmmm. Nå dukker ideer opp her.
Kanskje jeg kan lage et par liter vørter for så å bruke bunnslammet fra en brett Saison fra Boulevard, la det gå moen dager og bruke det som flaskegjær når jeg skal forsøke en surna Tank7?? Eller vil jeg da be om juling?(flaskebomber)
 
Hmmm. Nå dukker ideer opp her.
Kanskje jeg kan lage et par liter vørter for så å bruke bunnslammet fra en brett Saison fra Boulevard, la det gå moen dager og bruke det som flaskegjær når jeg skal forsøke en surna Tank7?? Eller vil jeg da be om juling?(flaskebomber)

Da trur jeg du ber om flaskebomber, ja. Skal du flaske et ikke ferdig utgjæret øl, må du vite hvor langt ned det vil gå.
 
Da trur jeg du ber om flaskebomber, ja. Skal du flaske et ikke ferdig utgjæret øl, må du vite hvor langt ned det vil gå.
Auda. Der jobba hue fortere enn fingrene som skrev. Jeg flasker selvsagt ikke før opprinnelig Tank7 klone er gjæret ut. Kan godt la en 2 liter stå med dregs til den er gått ut også. Det var det som var tanken og så bruke gjærslammet som CBC-1. Om jeg har forstått rett er det slik Boulevard gjør det, skjønt jeg har misforstått og tatt feil før.
 
Auda. Der jobba hue fortere enn fingrene som skrev. Jeg flasker selvsagt ikke før opprinnelig Tank7 klone er gjæret ut. Kan godt la en 2 liter stå med dregs til den er gått ut også. Det var det som var tanken og så bruke gjærslammet som CBC-1. Om jeg har forstått rett er det slik Boulevard gjør det, skjønt jeg har misforstått og tatt feil før.

Mer tenking må til;):

Om jeg ikke har misforstått, så er ølet gjæret med bare vanlig gjær (s. cerevisiae, evt. en diastaticus-variant)? I så fall vil det antakelig, sjøl om du har brukt en diastiticus-variant, være igjen sukkerarter som ikke er spist opp, men som brettanomyces vil klare. Og dessuten eter brettanomyces andre stoffer, også. Så sjøl om den har gjort kål på alt den kan klare å ete i de to literne den har bodd i, vil den henrykt kaste seg over all restematen i ølet den blir sluppet oppi. Og så har du festfyrverkeriet gående etter en stund.
 
Drister meg til å be om råd, da jeg endelig har skaffet meg en liten glassballong, og har lyst til å prøve meg på et lambic-inspirert brygg.
Jeg tenker å brygge en belgisk pale ale, men legge meg lavt på ibu (5-6), og gjære med f.eks. S-33.
Etter ei ukes gjæring, deler jeg batchen i to, hvor den ene blir tørrhumlet med noble humler, og får gjære ut med S-33, mens den andre delen går i ballongen med Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend, og gjemmes godt bort i et års tid.
Tar utgangspunkt i en enkel BPA; (25 liter til gjæring)
2,5 kg pilsner malt
2,5 kg pale malt
0,25 kg cara red
0,25 kg lys munich

Meske på 67C i 75 min
Utmesk 76C i 15

Koke 90 min
12 g Mittelfrüh @ 60 min

Primærgjære med S-33 på 20C i 6-7 dager før splitting.

Kan dette funke? Gjærvalget handler litt om hva jeg har tilgjengelig just nu, og at jeg tenker det kan bidra i belgisk retning. Setter virkelig pris på innspill, da dette er en ny verden.
 
Skal brygge imperial stout på lørdag, ser dette greit ut?
40l
OG:1.110

14kg maris otter
1,8kg munich dark
1.8kg caramalt
1.3kg melanodin
1.1kg choco malt
0,95kg flaket havre
0,68kg roasted barley
0,68 special b

70g Chinook @60min
40g Chinook @30
40g chinook @10

Us-05

Maltbasen er omtrent som Knusern fra bryggselv, men lurte på om det er noe jeg burde ha mer/mindre av? Er humlene helt på bærtur?
 
Drister meg til å be om råd, da jeg endelig har skaffet meg en liten glassballong, og har lyst til å prøve meg på et lambic-inspirert brygg.
Jeg tenker å brygge en belgisk pale ale, men legge meg lavt på ibu (5-6), og gjære med f.eks. S-33.
Etter ei ukes gjæring, deler jeg batchen i to, hvor den ene blir tørrhumlet med noble humler, og får gjære ut med S-33, mens den andre delen går i ballongen med Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend, og gjemmes godt bort i et års tid.
Tar utgangspunkt i en enkel BPA; (25 liter til gjæring)
2,5 kg pilsner malt
2,5 kg pale malt
0,25 kg cara red
0,25 kg lys munich

Meske på 67C i 75 min
Utmesk 76C i 15

Koke 90 min
12 g Mittelfrüh @ 60 min

Primærgjære med S-33 på 20C i 6-7 dager før splitting.

Kan dette funke? Gjærvalget handler litt om hva jeg har tilgjengelig just nu, og at jeg tenker det kan bidra i belgisk retning. Setter virkelig pris på innspill, da dette er en ny verden.

Høres ut som en god plan.
Det er lurt å holde ibu lavt, på det nivået du foreslår.
Om du øker ibu blir Lactobacillus og Pediococcus hemmet slik at ølet ikke blir så surt. Mixed Cultures

Om det ikke blir så surt som du ønsker, kan du tilsette ny vørter uten humle etter noen måneder.
I så fall tar du av litt øl (som du drikker) og så erstatter du det du har tatt ut med ny vørter. Da får du selvfølgelig en ny periode der mikroorganismene må få tid til å jobbe med ølet.

Om du ønsker høyere bitterhet på BPA'en kan du koke humle-te og tilsette etter at du har tatt av det som skal få Roeselare.
 
Skal brygge imperial stout på lørdag, ser dette greit ut?
40l
OG:1.110

14kg maris otter
1,8kg munich dark
1.8kg caramalt
1.3kg melanodin
1.1kg choco malt
0,95kg flaket havre
0,68kg roasted barley
0,68 special b

70g Chinook @60min
40g Chinook @30
40g chinook @10

Us-05

Maltbasen er omtrent som Knusern fra bryggselv, men lurte på om det er noe jeg burde ha mer/mindre av? Er humlene helt på bærtur?
Brukte også den maltbasen, synst det fungerte bra etter litt lagring. Men trur personlig eg kjem til å gå litt ned på mengda roasted/sjoko neste gong. Men det er jo smak og behag :) Første 2 mnd var det lakrisbonanza alldeles
 
Brukte også den maltbasen, synst det fungerte bra etter litt lagring. Men trur personlig eg kjem til å gå litt ned på mengda roasted/sjoko neste gong. Men det er jo smak og behag :) Første 2 mnd var det lakrisbonanza alldeles
Skal jo uansett prøve å lagre den en stund.. planen er å brygge en stout i året, å kansje etterhvert kunne drikke 2019 versjonen mot 2023 versjonen
 
Høres ut som en god plan.
Det er lurt å holde ibu lavt, på det nivået du foreslår.
Om du øker ibu blir Lactobacillus og Pediococcus hemmet slik at ølet ikke blir så surt. Mixed Cultures

Om det ikke blir så surt som du ønsker, kan du tilsette ny vørter uten humle etter noen måneder.
I så fall tar du av litt øl (som du drikker) og så erstatter du det du har tatt ut med ny vørter. Da får du selvfølgelig en ny periode der mikroorganismene må få tid til å jobbe med ølet.

Om du ønsker høyere bitterhet på BPA'en kan du koke humle-te og tilsette etter at du har tatt av det som skal få Roeselare.
Takk for tilbakemelding og tips! Blir et spennende prosjekt det der.
Enda en ballong skal hentes i helga, så det blir flere forsøk på ulike surøl framover.
 
Hørte på denne her at De Ranke XX Bitter ble laget med Roselare-gjær tidligere, og til tross for 60 IBU ble den sur etter en stund, og opprettholdt balansen ettersom bitterheten falmet med tiden. ‎The Belgian Smaak Podcast | Exploring the world of Belgian beer: EP005 | Nino Bacelle of Brouwerij De Ranke | The Belgian Smaak Podcast on Apple Podcasts
Prøver uansett å holde meg på 5-6 på første runde, så får vi teste høyere IBU etter hvert. Interessant podcast-tips. Glad den var på engelsk!
 
Kan det bli øl av dette tro?
5 kg Best Pilsen
0.4 kg Best Caramel Pilsen
0.15kg Risskal
Meske temp 65° 90min / utmesk 78° 5 min
Kok 30L / 90 min
Humle:
25g Perle / 9% / 60min
50g Southern Passion 11.2% / 10min
100g southern Passion 11.2% / WP 85° / 20min
Tørrhumle etter 7 dg med 75 g Cascade 7.4% / 75g Citra 12%
Gjæres med Saf Ale US05
 
Tilbake
Topp