1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    eller hvis du kanskje vurderer wlp007 istede så husk ekstra gjær til karbonering
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Måtte ikke du fore ut din DH med en halvkilo laktose for å redde den fra anoreksi;)?

    1728 tåler alkohol godt; det er også en faktor her. Og den gjæret ut et lyst øl som jeg mesket på 67 + 72 grader fra 1.048 til 1.010, altså 79%. Så den maksprosenten på 73 som wyeast oppgir, tror jeg har lite med virkeligheta å gjøre.

    Jeg tar en for vitenskapen, og sjanser på 1728. Det var egentlig ikke det jeg lurte så mye på. Og jeg har ikke noe i mot det om den skulle bli litt søtere enn den forrige. Men kanskje jeg skulle gå ned til 67?
     
    loebrygg liker dette.
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Mye mulig det blir den i stedet for Dark Crystal - som jeg faktisk tror jeg kan være tom for.
     
    erikraude liker dette.
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar

    Gå NED til 67? Du skrev at du skulle meske på 67 + 72?

    Hvor lenge har du tenkt å koke dette?
     
    loebrygg og Finn Berger liker dette.
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    My bad. Oppskrifta mi har 68 - jeg har skrevet av min egen oppskrift feil. Akk ja:( - men jeg har retta det nå:).

    60 minutters kok.
     
  6. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Jeg har uansett fortsatt tanken om at du mesker det for høyt. Men jeg har ikke erfaring med den gristen, den gjæren eller ditt oppsett :D
     
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Som sagt; jeg tar gjerne denne for vitenskapen;).
     
  8. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Stemmer det, men det var en del av prosessen. Gjære ut med amigase, fore med sukker til vingjæren kneler ved ca 18 % og så søte opp etter egne preferanser.
     
    Finn Berger liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Dere fikk snakka litt fornuft inn i skallen på meg. Det blei 67 grader, ikke 68, og jeg lar den bare synke. Nå, etter en halvtime er den på 66. pH lar jeg ligge litt høyt; 5,6, og så tenker jeg jeg skal gi den god tid på sakkarifikasjonssteget. Det blir jo en ganske tjukk mesk, også. 13 kg malt og 30 liter vann, så da trenger den vel ekstra tid. 90 minutter.

    Apropos gjærtype, så lister Wyeast den opp som en typene som egner seg for Imperial Stout. Jeg pitcher masse gjær, og satser på å gjære litt kjølig. Gjæren er kaka fra en american blonde jeg tappa opp for noen dager siden. Den har fått en liter svak vørter (1.022) på morgenen, uten risting, for å legge innpå litt glykogen og trehalose, sånn at den har energi til å gå løs på jobben med å syntetisere steroler og fettsyrer. Håper dette er riktig tenkt.

    Det kjennes litt nervøst å brygge så tunge saker:).
     
    Sarge og erikraude liker dette.
  10. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Husk blowoff :D
     
    Finn Berger liker dette.
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Takk for tipset:). Hadde faktisk ikke tenkt så langt. Jeg aner jo ikke hvordan sånne monstre oppfører seg.
     
  12. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Dei sterkaste øla eg har brygga har det gått bra med uten, men då med 1/3 headspace. Men greit å være føre var :)
     
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Blir nok bra med headspace her - jeg har beregna 23 liter i dunken. Og vanligvis går det greit med 26. (Europrisbøtter på30 liter.)

    Får se om jeg skal koke inn litt ekstra. Jeg fikk for stort volum, og litt lav SG, til kok. Korrigert for for mye volum fikk jeg 1.081 i stedet for 1.088 til kok - men jeg tror vel det er greit nok. Det er ikke noe mål i seg sjøl å få en OG på 1.100:confused:.
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg bytter humle på RIS'en. Bruker 100 gram Styrian Wolf som bitterhumle - jeg har egentlig ikke noe annet jeg har lyst til å bruke den til. Og så blir det 100 gr First Gold - gammel, uåpna pakke - fordelt på 10 og 2 min. Skulle bli rundt 75 IBU.
     
    Sarge liker dette.
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Party, party ... party gyle: RISen har født ein dverg - eh, dvs. et kortvokst øl.

    Jeg syntes det var for gæli å kaste mask med så mye sukker i etter andre runde med skylling. (Batch sparge as always!). Så jeg helte oppi en runde til med vann, og fikk ut 15 liter med 1.039.

    Hva blir dette, med 8 gr Pekko @ 60, 10 og 2 min? 30 IBU. Lurer på å slenge oppi litt treacle?
     
  16. NoxMulder

    NoxMulder
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Partigyle - det beste trikset innen hjemmebrygging

    [​IMG]
     
    Finn Berger og Mc. liker dette.
  17. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Du har altså et temmelig obskurt humlelager herr @Finn Berger! Det må jeg jammen si!
     
    Finn Berger og YngveKL liker dette.
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Hva? Alle kjenner da de der:rolleyes:?

    Jeg tror ikke det finnes noen humle en ikke får lyst til å prøve når en leser beskrivelsen av alle de fabelaktige smakene/aromaene de bidrar med:confused:. Stryrian Wolf og Pekko var skuffelser, men engelske First Gold - som vel ikke er så obskur, heller - har jeg tru på. Jeg har fått tak i ferskere vare nå, som jeg skal teste ut ut i et øl der den får skinne litt mer.
     
    Ekornskurken liker dette.
  19. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Vil noe se over dette, tenker da på spesialmalten. Har ikkje brukt Carafa eller Mela eller CaraAroma før.
    Juleøl. Skal kveikes, så FG blir hva den blir.

    45% Pils og Munich 2
    7% Melanoidin
    1,4 % CaraAroma 350 ebc og Carafa Spes 2

    For mye Carafa 2 eller Melanoidin?

    EBC lander på 38-39.
     
  20. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Det ser bra ut. Melanoidin gir ganske kraftig maltpreg. Du kunne evt. spedd ut med noe som gir litt annet preg, f.eks. 3 % Caramunich II eller III (mellommørke caramalt) og 4 % Melanoidin. Carafa Special er mest for farge – 1,4 % gjør lite av seg. En tanke kunne også vært å erstattet noe av pilsmaltet med vienna. Blir nok bra uansett.
     
    RealGone liker dette.

Del denne siden